URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2023, 15:05

Noul șef al APIA Bihor, înaintea începerii campaniei pentru depunerea cererilor de plată de către fermieri: „Există obiceiul românesc să lăsăm pe ultima sută de metri”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 89 milioane de euro au fost plătiți anul trecut fermierilor bihoreni din fonduri europene, prin Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Bihorul fiind al doilea județ pe țară ca număr de cereri autorizate pentru plata în avans a subvențiilor la sfârșitul campaniei 2022.

Înainte să înceapă campania din acest an, noul director al APIA Bihor îi roagă pe fermierii bihoreni să se încadreze în calendarul de depunere a cererilor, cu atât mai mult cu cât, după depășirea lui, „codașii” sunt penalizați.

După termen, cu penalități

Cu începere din 1 martie și până în 15 mai se derulează prima etapă a Campaniei 2023 pentru depunerea, la cele 8 centre locale ale Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Bihor, a cererilor de plată pentru subvențiile cuvenite fermierilor, a anunțat marți, în prima sa conferință de presă, noul director al APIA Bihor, fostul deputat PSD Ioan Sorin Roman.

„Rugăm fermierii să fie la fel de activi ca anul trecut, atunci când sunt invitați să se prezinte la centrele locale, pentru că există obiceiul românesc să lăsăm lucrurile pe ultima sută de metri”, a spus Roman.

În ce privește campania din acest an, directorul APIA a amintit că fermierii pot depune cereri de plată încă 25 de zile lucrătoare după termenul de 15 mai, dar în acest caz li se reține din sumele cuvenite 1% pentru fiecare zi de întârziere la depunerea cererilor și dosarelor.

Pentru a face acest lucru, fermierii trebuie să depună la centrele APIA un dosar ce conține, pe lângă copia actului de identitate și dovada unui cont bancar, documentele ce atestă utilizarea terenurilor, precum și documente specifice în funcție de măsurile pentru care solicită sprijinul.

Fruntași pe țară

În ce privește rezultatele campaniei de depunere a cererilor de plată de anul trecut, Roman a spus că, datorită fostei conduceri și angajaților APIA Bihor, acestea au fost foarte bune: „La sfârșitul campaniei 2022, APIA Bihor a fost pe locul doi în țară la numărul de cereri autorizate pentru plata în avans a subvențiilor”.

Anul trecut, APIA Bihor a primit 34.267 cereri de plată, din care a probat 33.970 pentru 30.483 fermieri, sumele plătite fiind de 89,329 milioane euro.

Plata finală a campaniei 2022 a început pe 2 decembrie, iar în 22 decembrie erau 31.503 fermieri autorizați pentru plata finală, cu peste 62 milioane euro.

Pe de altă parte, noul director al APIA Bihor a anunțat că, tot datorită eforturilor fostei conduceri, sediul din Oradea al instituției va fi reabilitat energetic printr-un proiect finanțat din PNRR cu 530.000 euro, iar intenția sa este și extinderea clădirii prin mansardare, în prezent aceasta fiind neîncăpătoare.

De asemenea, Roman a afirmat că speră ca, la finele acestui an, să obțină rezultate cel puțin la fel de bune ca predecesorul său, Cristian Câmpan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON