URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2023, 16:02

Subvenții APIA 2023: Județul Bihor ocupă locul doi în țară, cu aproape 34.000 de cereri de plată la hectar

Subvenții APIA 2023: Județul Bihor ocupă locul doi în țară, cu aproape 34.000 de cereri de plată la hectar Vezi aici evidența cererilor de subvenții depuse la nivelul județul Bihor.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Județul Bihor ocupă locul doi în țară la numărul de cereri de plată a subvențiilor la hectar.

Printre cele mai multe cereri din țară...

Anul acesta, fermierii bihoreni au depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură aproape 34.000 de cereri de plată a subvențiilor la hectar.

„În perioada 1 martie - 9 iunie, la APIA Bihor au fost depuse 33.776 de cereri pentru o suprafață de 326.853,52 hectare, ceea ce înseamnă că suntem pe locul 2 în țară din punct de vedere al cererilor preluate”, a declarat directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman, luni, în cadrul unei conferințe de presă.

În capul clasamentului se află județul Suceava.

„Pentru comparație, APIA Bihor se situează pe locul 2 în România cu cele 33.776 cereri de plată preluate pentru o suprafață de 326.843 hectare. Pe locul întâi se află județul Suceava, cu 41.892 de cereri pentru circa 204.000 hectare. Probabil acolo, fiind zonă montană, sunt mai mulți fermieri, pentru că terenurile agricole sunt mult mai fărâmițate”, a zis Roman.

.... dar totuși mai puține decât în 2022

Chiar și așa, numărul cererilor de plată a subvențiilor depuse la APIA Bihor este în scădere față de anul 2022.

Potrivit directorului Roman, „la o analiză comparativă a datelor, se observă că, față de anul anterior, numărul cererilor a scăzut cu 491, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 1.924 hectare”.

Conform evidențelor, numărul de cereri unice de plată a crescut cu 4 cereri în cazul fermierilor cu peste 50 de hectare și a scăzut cu 495 de solicitări la fermierii cu sub 50 de hectare.

Directorul APIA Bihor consideră „îmbucurătoare” scăderea numărului cererilor de plată.

„Avem cu 491 de cereri mai puțin, în paralel cu creșterea suprafeței agricole cu aproape două hectare, ceea ce este îmbucurător. Acest lucru înseamnă că se comasează suprafețele agricole sau sunt tineri care, pe lângă terenul agricol pe care îl au, au preluat fermele de la familie în vederea depunerii de cereri pe «tânărul fermier»”, a explicat directorul.

Urmează verificările!

În perioada următoare, angajații APIA Bihor vor verifica în teren veridicitatea cererilor de plată depuse de agricultorii bihoreni.

„Avem cinci echipe, de câte doi funcționari, care în următoarele săptămâni vor verifica în teren situația declarată în cererile fermierilor”, a arătat directorul.

Conform evidențelor, numărul fermierilor care au declarat, intenționat sau din greșeală, date incorecte cu privire la starea terenurilor deținute este unul relativ mic.

„Avem 706 parcele de teren care, conform declarațiilor, au ieșit din limitele de anul trecut sau în cazul cărora au apărut modificări ale categoriei de folosință. Din ce spun colegii mei, doar 10% dintre suspiciunile de eroare se confirmă”, a spus Ioan Sorin Roman.

În paralel, angajații APIA, împreună cu cei ai Direcției Județene pentru Agricultură Bihor, și-au programat verificări ale exploatațiilor în cazul a 42 de fermieri care s-au înscris în programul „Tomate”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON