URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2024, 12:22

13 incendii de vegetaţie în Bihor, în doar 14 ore. Au ars peste 100 de hectare (FOTO/VIDEO)

13 incendii de vegetaţie în Bihor, în doar 14 ore. Au ars peste 100 de hectare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un interval de doar 14 ore, în Bihor au avut loc 13 incendii de vegetaţie uscată, toate provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările, acestea extinzându-se și din cauza vântului puternic. Luni seara şi în noaptea de luni spre marţi au ars peste 100 de hectare de păşuni, păduri şi terenuri virane.

Potrivit unui comunicat transmis marți, la prânz, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, cinci dintre incendii, care au izbucnit în localităţile Chişcău, din comuna Pietroasa, Şuştiu, din comuna Lunca, Săud, din comuna Bunteşti, Brădet, comuna Bunteşti, şi Câmp, o localitate componentă a oraşului Vaşcău, au fost lichidate de pompierii Staţiei Ştei. Flăcările au distrus vegetaţia uscată de pe circa 30 de hectare.

"Pompierii militari din cadrul Secţiei de Pompieri Beiuş şi pompierii Staţiei Ştei, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roşia, au acţionat pentru stingerea unui incendiu care a cuprins vegetaţia uscată de pe o pajişte din Roşia, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare. De asemenea, echipajele Secţiei Beiuş au intervenit pentru stingerea a două incendii produse la păduri pe raza localităţilor Tărcăiţa, comuna Tărcaia, şi Roşia, evenimente soldate cu arderea litierei, pe o suprafaţă de aproximativ 28 de hectare", se mai arată în comunicat.

Alte patru incendii au pornit într-o zonă împădurită de pe raza localităţii Ponoară, din comuna Bratca, şi la terenuri situate în Tomnatic, comuna Vadu Crişului, Munteni, comuna Bulz şi Tileagd. Pentru stingerea acestora au intervenit echipaje din cadrul staţiei de Pompieri Aleşd. În urma evenimentelor, au ars circa 2 hectare de păşune împădurită şi aproximativ 7.5 hectare de vegetaţie uscată.

Imagini de după incendiul din Ponoară: 

Comunicatul mai arată şi că pompierii Staţiei Valea lui Mihai au intervenit la un alt incendiu de vegetaţie uscată, în localitatea Tarcea.

În total au ars circa 117 de hectare. În toate cazurile, incendiile au fost provocate de persoane care au utilizat focul în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, scopul fiind acela de a igieniza terenurile prin arderea deşeurilor şi a vegetaţiei uscate.

În acest context, pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei pentru igienizare este periculoasă, întrucât flăcările se pot extinde la case ori alte bunuri.

"Au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, flăcările s-au propagat la gospodării, distrugând agoniseala de-o viaţă a oamenilor, în unele cazuri înregistrându-se chiar victime omeneşti şi vă reamintim că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă, iar nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice", se arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON