URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2024, 12:22

13 incendii de vegetaţie în Bihor, în doar 14 ore. Au ars peste 100 de hectare (FOTO/VIDEO)

13 incendii de vegetaţie în Bihor, în doar 14 ore. Au ars peste 100 de hectare (FOTO/VIDEO) (Sursa foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un interval de doar 14 ore, în Bihor au avut loc 13 incendii de vegetaţie uscată, toate provocate de persoane care au aprins resturi de vegetație, iar apoi nu au putut controla flăcările, acestea extinzându-se și din cauza vântului puternic. Luni seara şi în noaptea de luni spre marţi au ars peste 100 de hectare de păşuni, păduri şi terenuri virane.

Potrivit unui comunicat transmis marți, la prânz, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, cinci dintre incendii, care au izbucnit în localităţile Chişcău, din comuna Pietroasa, Şuştiu, din comuna Lunca, Săud, din comuna Bunteşti, Brădet, comuna Bunteşti, şi Câmp, o localitate componentă a oraşului Vaşcău, au fost lichidate de pompierii Staţiei Ştei. Flăcările au distrus vegetaţia uscată de pe circa 30 de hectare.

"Pompierii militari din cadrul Secţiei de Pompieri Beiuş şi pompierii Staţiei Ştei, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roşia, au acţionat pentru stingerea unui incendiu care a cuprins vegetaţia uscată de pe o pajişte din Roşia, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare. De asemenea, echipajele Secţiei Beiuş au intervenit pentru stingerea a două incendii produse la păduri pe raza localităţilor Tărcăiţa, comuna Tărcaia, şi Roşia, evenimente soldate cu arderea litierei, pe o suprafaţă de aproximativ 28 de hectare", se mai arată în comunicat.

Alte patru incendii au pornit într-o zonă împădurită de pe raza localităţii Ponoară, din comuna Bratca, şi la terenuri situate în Tomnatic, comuna Vadu Crişului, Munteni, comuna Bulz şi Tileagd. Pentru stingerea acestora au intervenit echipaje din cadrul staţiei de Pompieri Aleşd. În urma evenimentelor, au ars circa 2 hectare de păşune împădurită şi aproximativ 7.5 hectare de vegetaţie uscată.

Imagini de după incendiul din Ponoară: 

Comunicatul mai arată şi că pompierii Staţiei Valea lui Mihai au intervenit la un alt incendiu de vegetaţie uscată, în localitatea Tarcea.

În total au ars circa 117 de hectare. În toate cazurile, incendiile au fost provocate de persoane care au utilizat focul în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, scopul fiind acela de a igieniza terenurile prin arderea deşeurilor şi a vegetaţiei uscate.

În acest context, pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei pentru igienizare este periculoasă, întrucât flăcările se pot extinde la case ori alte bunuri.

"Au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, flăcările s-au propagat la gospodării, distrugând agoniseala de-o viaţă a oamenilor, în unele cazuri înregistrându-se chiar victime omeneşti şi vă reamintim că arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă, iar nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice", se arată în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON