URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2024, 18:55

Primarul Florin Birta: "2023 a fost anul cu cele mai mari investiţii făcute de Oradea după Revoluţie: 918 milioane lei!"

2023 a fost anul cu cele mai mari investiţii făcute de primăria orădeană după căderea comunismului.

Cu 32% peste recordul din 2015!

La finalul anului trecut, pe fondul încheierii ciclului de finanţare 2014-2020, care impunea închiderea lucrărilor contractate până la 31 decembrie, investiţiile municipalităţii, marea majoritate cofinanţate din fonduri nerambursabile, s-au ridicat la 918 milioane lei, echivalentul a circa 184 milioane euro. Valoarea implică atât cofinanțarea nerambursabilă, cât și contribuția bugetului local.

"2023 fost anul cu cele mai mari investiţii pe care Oradea le-a avut de la Revoluţie până în prezent: 918 milioane lei a fost valoarea investiţiilor, aproximativ 184 milioane de euro", a declarat primarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe tema raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea pentru anul 2023.

Suma a depăşit cu 32% recordul din anul 2015 care a închis precedentul ciclu de finanţare europeană 2007-2013.

"Până anul trecut, anul cu cele mai mari investiţii a fost 2015, când se încheia un alt ciclu de finanţare, atunci având investiţii de 628,9 milioane lei, aproape 125 milioane de euro", a spus primarul.

Din suma de 184 milioane euro investită anul trecut de municipalitate, 55% au reprezentat-o alocările din fonduri europene sau de la bugetul de stat. "Peste 100 milioane euro a primit Oradea (n.r. - pentru diferite lucrări) cu titlu gratuit", a arătat Birta.

Proiecte de un miliard de euro

Volumul de muncă a fost fără precedent. "Anul 2023 a fost cel mai greu an de la înfiinţarea DMPFI până în prezent", a declarat şeful DMPFI, Marius Moş, în aceeași conferință de presă.

Angajaţii direcţiei au lucrat în paralel la închiderea proiectelor angajate în ciclul de finanţare 2014-2020, la depunerea proiectelor Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care se va încheia în 2026 şi pregătirea proiectelor pentru noul ciclu de finanţare 2021-2027.

"În total, s-a lucrat la 116 proiecte, cu o valoare totală de 1 miliard de euro", a spus Moş.

Cap la cap, valoarea totală proiectelor oraşului este, însă, mult mai mare.

"Dacă privim în urmă, de la înfiinţare până în prezent, portofoliile de proiecte ale DMPFI se ridică la 1,4 miliarde euro, atât finalizate, cât şi în implementare ori în pregătire", a explicat directorul.

Topul primelor 10 investiţii

Topul celor mai mari 10 investiţii făcute de municipalitatea anul trecut este deschis de cea de a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare (23,7 milioane euro), amenajarea pasajelor subterane din Piaţa Gojdu (22,6 milioane euro) şi trecerea încălzirii cartierului Nufărul I pe un mixt de apă geotermală şi agent termic (18,9 milioane euro).

Lista este completată în ordine descrescătoare de amenajarea centrului de transport intermodal din cartierul Episcopia (15,5 milioane euro), construirea pasajului subteran din Piaţa Cetăţii şi a bretelei de ocolire dinspre strada Evreilor Deportaţi către Bulevardul Cantemir (13,1 milioane euro) şi achiziţia de terenuri şi imobile (8,6 milioane euro).

Printre marile investiţii ale oraşului făcute în cursul anului trecut se mai numără amenajarea centrelor de cartier din Ioşia, Rogerius şi Nufărul (5,6 milioane euro), construirea Pieţei Cetate (5,2 milioane euro), reabilitarea clădirii fostului Spital Municipal (4,7 milioane euro) şi implementarea proiectului strategic pe sănătate al judeţului Bihor, ce prevede dotări pentru salvarea victimelor din munţi şi peşteri precum şi achiziţii de aparatură pentru spitalele bihorene (3,33 milioane euro).

"După cum se vede, din top 10 investiţii ale bugetului local în 2023, un număr de 9 investiţii au fost făcute pe fonduri europene şi una singură, achiziţia de terenuri, s-a făcut strict cu fonduri de la bugetul local", a arătat Marius Moş.

Se depun ultimele cereri de decontare...

Chiar dacă ciclul financiar 2014-2020 s-a încheiat la finalul anului trecut, municipalitatea orădeană mai are de încasat bani de pe urma lucrărilor plătite şi nedecontate în cadrul proiectelor cu finanţare internaţională angajate.

Primăria mai poate face cereri de decontare pentru plăţile făcute până la sfârşitul lunii februarie.

Potrivit şeful DMPFI, abia ulterior municipalitatea va şti nivelul sumelor atrase efectiv prin proiectele europene angajate.

"Undeva în primăvară, după ce vor fi depuse toate cererile şi se vor face toate plăţile, vom avea un tablou complet", a explicat Moş.

Completarea documentaţiei este laborioasă. "Avem de depus 29 de cereri de finanţare finale, în valoare de 320 milioane lei. Un coleg poate lucra şi o săptămână sau două pe o singură cerere de rambursare. Între timp, după caz, are de depus proiecte şi de verificat lucrări", a argumentat directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler.

An nou, noi proiecte!

Pentru anul 2024, municipalitatea orădeană pregăteşte lansarea unui nou calup de proiecte cu finanţare internaţională.

"Anul acesta vom depune cererile de finanţare pentru marile proiecte de mobilitate: pasajele subterane de la magazinul Crişul şi de la gara CFR care vor fi amenajate în cadrul coridorului de mobilitate din Bulevardul Magheru, pasajul subteran care va subtraversa Bulevardul Decebal, reabilitarea pietonalului străzii Republicii, reamenajarea străzii Dunărea şi a Parcului Traian, refacerea străzii Primăriei, amenajarea Pieţei Concordiei din jurul Sinagogii Aachvas Rein şi altele", a enumerat BIHOREANULUI directorul adjunct Ovidiu Guler.

În plus, printre altele, municipalitatea caută surse de finanţare din fonduri europene pentru a deconta cheltuielile deja angajate de bugetul local pentru reamenajarea Pieţei Independenţei și a malului Crişului Repede pe tronsonul dintre Podul Sfântul Ladislau şi Sinagoga Sion.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP
Dar de ce crezi ca la Oradea si Bihor PSD e după PNL mult în urmă ????
Postat 26 Ianuarie 2024, 10:51 de Sandu2100
Bani mulți s-au adunat la partid în perioada asta.
Pe vremea când Blaga era secretar general și șef de campanie electorală, fără a se palma din fondurile europene care erau puține atunci ... plecau la sediul din Modrogan tranșe semestriale de câte 700.000 Euro. De obicei cu portbagajul se transportau banii. Vă dați seama că la un buget public de 3-4 ori mai mare, cum a fost cel de anul trecut ... PNL adună mai mult decât PSD? De ce credeți că au apărut acum serii de sondaje, care plasează PNL imediat după PSD în opțiunile electorale, în condițiile în care românii sunt sătui de ăștia ca de mere pădurețe. Aici și în astea vor fi toți banii voștri, de contribuabili, în acest an al multiplelor alegeri în care să fie aleși toți "neterminații" neamului.
Postat 26 Ianuarie 2024, 10:05 de KP
ce an bun pentru parandarat asa-i?
orice procent aplici iese bine pentru partid
Postat 25 Ianuarie 2024, 20:26 de Traian
cine va mai voteaza
cine va mai voteaza talharilor ,cit ai deranjat orasul asta
Postat 25 Ianuarie 2024, 19:57 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON