URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2023, 15:30

Proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor a fost finalizat și aduce noutăți revoluționare pentru sistem. Vezi noutățile!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Închiderea proiectului strategic pe sănătate, finanțat cu 13 milioane euro, este considerată de conducerea Consiliului Județean Bihor, de cea a Spitalului Județean din Oradea, a UPU-SMURD Bihor și a Salvamont-Salvaspeo unul dintre cele mai mari câștiguri obținute cu bani europeni.

Între altele, orice turist accidentat în munți ori în peșteri sau orice pacient din județ, indiferent unde se află, va putea primi asistență medicală de vârf la fel ca în Oradea, datorită unor echipamente unice nu doar în România, ci și în această parte a Europei. Inclusiv pădurile vor avea de câștigat, pompierii bihoreni primind o autospecială pentru stingerea incendiilor în teren accidentat.

Șanse egale

„Este un proiect valoros atât prin prisma sumelor investite, 13 milioane euro, cât mai ales a impactului asupra sistemului medical de urgență din județul nostru”, a spus vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan într-o conferință de presă susținută luni împreună cu reprezentanți ai acestui sistem, la închiderea oficială a proiectului strategic pe sănătate finanțat prin Programul InterReg Ro-Hu 2014-2020. În cadrul acestuia, parteneri au fost administrația județeană din Bihor (ca lider de proiect), cea locală din Berettyóújfalu (Ungaria), primăriile Oradea, Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd, Spitalul Județean din Oradea, Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea din Oradea și Spitalul Grof Tisza István din Ungaria.

„Ca să vă dați seama de complexitatea acestui proiect, în cadrul lui s-au derulat 79 proceduri de achiziții publice, iar toate componentele lui pe partea română sunt interconectate, finalizarea proiectului fiind rezultatul unei bune colaborări a tuturor instituțiilor implicate”, a spus Mălan, subliniind că, după implementarea proiectului, toți pacienții din Bihor și toți turiștii aflați aici au, practic, șanse egale la a primi asistență medicală de cea mai bună calitate, indiferent în ce loc al județului s-ar afla.

Unic în România

Cu fondurile UE din proiect, a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, au fost achiziționate pentru spitalele teritoriale din Beiuș, Aleșd, Salonta și Marghita aparate de radiologie digitală, electrocardiografe și ecografe digitale, dar mai ales a fost conceput și realizat un sistem de telemedicină unic în țară, care permite realizarea de investigații imagistice pentru pacienții din oricare spital și transmiterea acestora pentru stabilirea diagnosticelor, astfel încât „se poate lua decizia medicală cea mai bună, inclusiv dacă este indicat ca pacientul să fie tratat în continuare în spitalul din județ în care se află sau să fie transferat la Oradea”.

De asemenea, dr. Carp a arătat că prin proiect s-au achiziționat pentru Spitalul Județean și un angio-CT „unic în România, iar în Europa sunt numai 7”, precum și un scintigraf-Spec-CT, care permit realizarea de investigații imagistice de medicină nucleară folositoare inclusiv în tratarea afecțiunilor oncologice, o ambulanță specială pentru UPU-SMURD, pentru asistarea pacienților care au nevoie de asistare și circularea sanguină extracorporală, plus a încă unui CT.

„Vorbește, plânge, râde, transpiră...”

Rezultatul implementării proiectului, al cărui contract de finanțare a fost semnat în august 2019, este realizarea unui sistem complex nu doar prin echipamentele achiziționate, ci prin funcționalitatea lui, a subliniat dr. Hadrian Borcea. „Axa centrală este un sistem de telemedicină care în România și în partea asta a Europei nu mai există”, a spus șeful UPU-SMURD, arătând că în cadrul proiectului s-a realizat și pregătirea personalului.

De exemplu, a spus dr. Borcea, personalul medical din sistemul de urgență are la dispoziție, acum, un „simulator avansat pentru gestionarea pacientului, care vorbește, plânge, râde, transpiră, deci personalul de intervenție poate fi pregătit pentru orice scenariu în care ar fi un pacient”.

Cea mai performantă dronă de căutare-salvare

De asemenea, șeful UPU-SMURD a spus că și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor a fost dotat cu autospeciale și echipamente de comunicații, de căutare, intervenție și transport cu cea mai înaltă tehnologie. „ISU are acum și o autospecială de comunicații, ceea ce poate fi vital în accidentele din zonele montane, care nu au totdeauna semnal, iar în multe situații se întâmpla ca un pompier să alerge pentru a transmite informații. Cu această autospecială, pompierii pot transmite și recepționa orice semnal, pentru că se creează o microcelulă de telecomunicații la locul intervenției”.

În plus, a adăugat dr. Borcea, ISU a fost dotat și cu „cea mai performantă dronă de căutare-salvare”, care poate fi operată și de la 50 km distanță, cu aparatură care îi permite să „vadă” inclusiv noaptea și care poate detecta corpul unui om accidentat de la o distanță de 2 km.

Nu în ultimul rând, este de menționat că ISU s-a dotat prin proiect și cu o autospecială pentru stingerea incendiilor în zonele montane pe teren accidentat.

Prin proiectul strategic pe sănătate au fost construite, de asemenea, încă două centre Salvamont-Salvaspeo, în Padiș și în Stâna de Vale, care se adaugă celui de la Vârtop, toate fiind dotate cu echipamente de intervenție, șenilate și snow-mobile pentru transportarea pacienților, a precizat și șeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter István.

Trebuie schimbate și mentalitățile

Potrivit șefului UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, toate componentele sistemului au început să fie utilizate pe măsură ce au fost achiziționate și montate, iar personalul medical pregătit în acest scop.

El a avertizat că sistemul va obliga unii medici să-și schimbe inclusiv mentalitățile învechite. „După punerea în funcțiune a sistemului de telemedicină constatăm că încă mai avem o mentalitate pe care trebuie să o schimbăm, pentru că încă mai sunt medici reticenți să ceară o a doua opinie. Vor fi obligați să-și schimbe această mentalitate, pentru că nu se vor mai transfera la Oradea pacienți până nu sunt consultați și alți medici, care să confirme că acest lucru este necesar”, a spus dr. Borcea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Foarte bine
Se vede clar calitatea spitalelor din Oradea, se vede clar ca se pot face operații si analize complicate. Felicitări.
Postat 19 Decembrie 2023, 19:41 de Sandu2100
felicitari, dotari avem, acum sa avem mentalitati
la toti angajatii implicati, ca de multe ori pompierii isi dovedesc umanitatea mai bine decat doctorii.
Postat 18 Decembrie 2023, 20:03 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON