URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
21 Noiembrie 2023, 17:23

Mai au 60%... Constructorii încearcă să termine refacerea halei din Piața Cetate până la sfârșitul anului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană încearcă să termine refacerea halei din Piața Cetate, care a fost distrusă în incendiul din vara anului 2020, până la sfârșitul anului, pentru a deconta lucrarea pe fonduri transfrontaliere.

N-au ajuns încă la jumătate...

Constructorii mai au de realizat în termen de circa o lună și jumătate mai bine de jumătate din lucrările asumate.

Ne dorim să finalizăm lucrările la primul corp până la finalul anului. Până în momentul de față acestea au ajuns la un stadiu fizic de realizare de 40%”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, până în prezent constructorii au realizat, printre altele, radierul și fundația viitoarei hale, armăturile și cofrajele pentru pereții exteriori și stația de pompare pentru rezervorul de apă.

„Structura de beton a fost deja finalizată. Totodată, structura metalică a halei este deja realizată, echipa de muncitori ocupându-se acum de zidirea cu cărămidă a pereților exteriori”, a declarat Birta.

Blocați de proces

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul privind construcția unui centru de afaceri pe amplasamentul fostei Piețe Mari, pe fonduri europene, s-a împotmolit într-un proces prin care municipalitatea orădeană încerca să avizeze lucrările.

Distrusă în incendiul din vara anului 2020, vechea hală, care a fost monument istoric, avea în jur corpuri de clădiri ce trebuiau declasate înainte de a fi demolate.

Primăria a câștigat în primăvară, la Curtea de Apel București, procesul prin care a cerut Ministerului declasarea corpurilor demolate, dar acesta a făcut recurs.

Pentru a nu pierde finanțarea europeană, care trebuie implementată până la finalul anului 2022, conducerea municipalității a hotărât să reconstruiască hala pe fonduri comunitare, urmând ca restul Pieței Mari să fie reabilitat, anul viitor, pe fonduri de la bugetul local.

Va mai fi o etapă de lucrări...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, în cea de-a doua etapă a lucrărilor, care va fi demarată anul viitor, se va realiza o construcție nouă cu o parcare subterană de 161 de locuri și sectoare de legume-fructe (cu 504 mese), produse alimentare (34 de spații comerciale), produse nealimentare (152 de module comerciale) și de alimentație publică.

Viitorul centru de afaceri cu produse agro-alimentare, similar celui din cartierul Rogerius, va avea două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație. Proiectul mai prevede amenajarea de alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

Lucrările de execuție a celor două etape, în valoare totală de 77 milioane lei fără TVA, au fost atribuite prin licitație unei asocieri de firme conduse de Madlev Cons. 

Valoarea lucrărilor din prima etapă, în prezent în derulare, este de 15,3 milioane lei, diferența de circa 61,7 milioane lei urmând să fie pusă în operă în cea de-a doua etapă, care va începe anul viitor.

Termenul de execuție al fiecărei etape va fi de câte un an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se face, boss!
Acum cativa ani, cand birtinezul era birau, gasca penala a inchis prin 30 decembrie peste 20 de proiecte pt a nu pierde banii (unii zic parandaratul). Nici astazi nu sunt toate terminate, iar despre calitate, in nota obisnuita, mizerabila.
Postat 21 Noiembrie 2023, 18:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON