URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2023, 08:01

Piața falimentului: Din cauza șantierelor, vânzările în Piața Cetate s-au prăbușit la 20%. Și va fi și mai rău! (FOTO)

Piața falimentului: Din cauza șantierelor, vânzările în Piața Cetate s-au prăbușit la 20%. Și va fi și mai rău! (FOTO) PĂRĂSEALĂ. Odinioară una dintre cele mai bune zone comerciale din Oradea, Piața Cetate, văzută de sus, pare azi pustie. „Dacă vinzi ceva între orele 8 și 11, bine, dacă nu, după ora 12 în piață nu mai intră chiar nimeni”, spune o vânzătoare (Foto: Ovi D. Pop)
Piața falimentului: Din cauza șantierelor, vânzările în Piața Cetate s-au prăbușit la 20%. Și va fi și mai rău! (FOTO) ASEDIAȚI. De la începerea lucrărilor la pasajele subterane, zona este în stare de asediu. Șantierele au restricționat accesul la piață, iar cumpărătorii sunt obligați să umble prin moloz. Comercianții, cu clienți tot mai puțini, își vând de multe ori marfa pe jos, fără posibilitatea de a parca în piață, sub pretextul că hala arsă li se poate prăbuși pe mașini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la începerea lucrărilor la pasajele subterane din centrul civic al Oradiei vânzările din Piaţa Mare s-au prăbuşit. 

"În 40 de ani, de când fac comerţ, nu a fost niciodată atât de rău. Vindem doar 20% faţă de înainte. Accesul la piaţă dinspre Nufărul e închis, dinspre Piaţa Cetăţii e pus gard, iar dinspre Griviţei e blocat de maşini. Nu vin clienţii, că n-au cum", spune o comerciantă.

Accesul interzis! 

În Oradea, doar pieţele Nufărul şi Ioşia sunt mai slabe. Pentru că s-au închis de tot. Altădată unul dintre cele mai bune vaduri comerciale, astăzi Piaţa Cetate este ocolită de clienţi. La propriu. Zona e înconjurată de şantierele la bulevardele Nufărul - Cantemir, pasajele subterane din Piaţa Cetăţii şi strada Griviţei, aflată încă în stadiu de şantier după înlocuirea reţelelor de termoficare.

Gheorghe Vrăbiuţă Riveranii sunt disperaţi. Dincolo de deranjul provocat de şantiere după oprirea curselor de tramvaie şi autobuze, mai nou oamenii au rămas şi fără acces auto. "Înainte şoferii îşi lăsau maşinile înspre capătul blocului. Acum s-a închis şi accesul auto, până după lucrările de asfaltare", spune Gheorghe Vrăbiuţă (foto), administratorul Asociaţiei Cicero, a blocului cu acelaşi nume, din imediata vecinătate.

Orădenii sunt la fel de supăraţi. Puţinii clienţi ajung la Piaţa Cetate printr-un culoar "şantieristic" format din garduri de sârmă sau pe treptele dinspre strada Griviţei, înghesuindu-se printre maşini. "Vin de musai, că stau aproape, altfel nu m-aş băga în gropile astea", spune o bătrânică.

"Nu ştiu cât mai rezist"

Majoritatea clienţilor sunt vârstnici din zonă. "Vin dimineaţa pensionarii cu baston şi căruţ, iar după prânz nu mai dai nimic. Nu mai vin până aici cei care ies de la lucru, că-i greu de ajuns", spune o vânzătoare de legume.

Piața Cetate Oradea

Comercianţii stau din inerţie. "Vânzările sunt praf. Mulţi pieţari au renunţat şi zilnic aud pe cineva spunând că se lasă. Nu ştiu cât mai rezist", zice un bărbat.

Oamenii se plâng că, în ciuda prăbuşirii vânzărilor, plătesc aceleaşi biruri ca în vremurile bune. "Acum doi ani, când au oprit tramvaiele pentru lucrări, ne-au mărit chiria pe masă cu 20%. Apoi, anul trecut, când au închis tot, ne-au redus-o la loc, cu 20%. Pentru cine nu ştie, pare un ajutor, dar de fapt noi plătim taxele de acum doi ani, deşi vânzările au scăzut cu 80%", explică o femeie.

Piața Cetate Oradea

În condiţiile în care o masă în alte pieţe costă 270 lei lunar, în Piaţa Cetate e 200 lei, diferenţă oricum prea mică încât să mai salveze ceva...

Nevoie de acces

Oamenii sunt cu atât mai supăraţi cu cât nu văd nicio implicare din partea conducerii Administraţiei Domeniului Public, care gestionează pieţele. "I-am cerut domnului director Andrica să ne lase să parcăm în piaţă, sub copertina acum nefolosită, ca să nu fugim toată ziua pe strada Griviţei la maşină, să plătim taxa de parcare, şi să poată parca acolo orădenii care vor să vină în piaţă. Ne-a refuzat", reclamă o femeie.

Comercianţii şi-ar dori şi o staţie de autobuz pentru a uşura accesul clienţilor. "Ne trebuie o staţie lângă BCR sau în strada Griviţei (foto), oriunde... Să stabilească şefii ADP, OTL şi ai Primăriei unde, că de-aia au salarii mari, nu să spună că nu au soluţii", acuză comercianta.

În ciuda cerinţelor decente, vânzătorii se tem până şi să îşi decline identitatea. "Nu vreau să intru în clinciuri cu domnul Andrica, că e răzbunător. Contractele cu ADP sunt aşa făcute că el are toate drepturile, iar noi doar să plătim taxa", spune o doamnă.

"Nu se poate"

Comercianţii au toate motivele să fie supăraţi. Adevărul e că şefii societăţilor Primăriei nu au nicio soluţie pentru problema lor. Sau nu vor să se complice cu asta. 

Piața Cetate Oradea

Contactat de BIHOREANUL, directorul OTL, Adrian Revnic, spune că nu poate asigura transportul public. "Toate intrările în zonă dinspre străzile Cantemir, Evreilor Deportaţi şi Piaţa Gojdu sunt blocate. Oricât am vrea, nu putem băga autobuz pe strada Griviţei, pentru că locul e prea îngust", spune Revnic.

Liviu AndricaLa fel, şeful ADP, Liviu Andrica (foto), nici nu vrea să audă de varianta parcării maşinilor comercianţilor sub copertina de lângă fosta hală arsă în 2020. "Nu mai putem lăsa maşinile acolo. Există riscul ca zidul să se prăbuşească. E destul să cadă piatră pe o maşină sau pe un orădean şi singurul de vină sunt eu".

Mai mult, Andrica anunţă în premieră noi restricţii. "Primăria ne-a trimis adresă să pregătim luna viitoare amplasamentul, pentru că vor începe lucrările de refacere a halei arse". Altfel spus, şantierele din zonă se vor înmulţi în loc să se reducă...

Lucrările continuă... 

De altfel, primarul Florin Birta (foto) declară că piaţa va intra, la rândul ei, în şantier. Florin Birta"Până la final de an, toate lucrările la pasaje vor trebui finalizate. Tramvaiul ar trebui să reînceapă să funcţioneze de la 1 septembrie şi se va circula mai bine. Problema este că până atunci ar putea începe lucrările de refacere a pieţei", spune Birta.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a dat, în primă instanţă, câştig de cauză Primăriei Oradea şi a obligat Ministerul Culturii să se pronunţe cu privire la declasarea halei arse, după ce refuzul constant al Ministerului de a emite avizul a blocat în ultimii doi ani refacerea pieţei.

Depăşirea impasului ar putea duce, după multe amânări, la deblocarea proiectului transfrontalier Ro-Hu "Îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în judeţul Bihor, Oradea şi în Hajdúböszörmény prin dezvoltarea infrastructurilor cu potenţial local", care vizează transformarea pieţei Cetate în centru de afaceri după modelul Pieţei Rogerius. Termenul de finalizare, extrem de strâns, este sfârşitul anului 2023!

... încă doi ani!

Problema e cu atât mai gravă cu cât partenerii în proiect, inclusiv cei din Ungaria, şi-au făcut deja investiţiile, şi-au tras banii, în timp ce Primăria Oradea s-a încurcat în avize. Or, dacă proiectul nu se închide la timp, finanţarea totală, de 7,5 milioane euro, va trebui returnată nu doar de Oradea, ci de toţi partenerii! "Hala arsă trebuie să intre în lucrări. Nu avem cum reabilita piaţa fără să facem deranj", se scuză primarul.

Piața Cetate Oradea

Pentru ca proiectul să fie închis la timp, investiţia a fost "ruptă" în două. Partea finanţată european va viza refacerea fostei hale alimentare de 1.770 metri pătraţi, acum arse, şi amenajarea a 50 locuri de parcare. Ulterior, Primăria va scoate la licitaţie refacerea actualei hale de legume şi fructe şi a sectorului nealimentar, care vor avea în subteran o parcare cu 151 de locuri.

Deci, oricum ar fi, chiar şi în cea mai optimistă variantă, deranjul din Piaţa Cetate va mai dura încă doi ani. Rămâne de văzut dacă vor mai rezista atât timp vânzătorii....


 "Numai clienţii foarte fideli mă mai caută. Majoritatea oamenilor merg în supermarket, că au parcare gratuită, nu ca la noi, unde abia intră, abia îşi găsesc loc de parcare şi îi vânează Primăria să-i amendeze dacă au întârziat"

comerciantă din Piaţa Cetate


Piața Cetate
ASEDIAȚI. De la începerea lucrărilor la pasajele subterane, zona este în stare de asediu. Șantierele au restricționat accesul la piață, iar cumpărătorii sunt obligați să umble prin moloz. Comercianții, cu clienți tot mai puțini, își vând de multe ori marfa pe jos, fără posibilitatea de a parca în piață, sub pretextul că hala arsă li se poate prăbuși pe mașini.


AU STRICAT VADUL!
Greu de revenit

Întreprinzătorii locali sunt sceptici că Piaţa Cetate îşi va reveni vreodată. "Când activitatea comercială încetează o perioadă, refacerea vadului nu se poate face sau durează foarte mult", spune preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Culmea, vadurile comerciale au fost distruse tocmai de municipalitate. "Oradea abundă în spaţii comerciale închise şi rămase libere în urma unor lucrări. Aşa s-a întâmplat în Rogerius cu strada Corneliu Coposu, în Nufărul cu Bulevardul Nufărul - Cantemir şi în centrul oraşului cu Pasajul Vulturul Negru. Toate sunt goale", spune Octavian.

Șantier pasaje Oradea

Potrivit acestuia, refacerea vadului comercial din Piaţa Cetate ar dura peste doi ani, şi atunci cu o condiţie. "Noua investiţie va trebui să cuprindă atât o piaţă agro-alimentară, cât şi galerii comerciale, cum este Forum din Debreţin. Clientul să poată să îşi cumpere atât haine din magazin, cât şi roşii din piaţă, având o parcare comună. Altfel, nu va veni", prezice preşedintele AFB.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Mare dreptate au cei care...
...își cer drepturile, au perfectă dreptate, dar pe aleși noștrii nu-i interesează, ei primesc bani sub formă de salarii și bonusuri, dar celor care le distrug afacerile nu mai contează pentru ei.
Postat 18 Mai 2023, 20:44 de Morometul
Interesant…
Excalibur vine cu un enunt (si are dreptate), Sandu sare ca ars desi nu e vizat direct de enunt (probabil e vizat indirect), ceilalti pun lemne pe foc. Lui Sandu nu pot sa-i plang de mila, e ani de zile de cand întărâtă, ațâță. Excalibur e probabil cel mai vechi pe aici, nu cred ca a deranjat vreodata pe cineva, isi spune povestea si basta. Moderatorul, ca de regula, e depasit de situatie. Nimic nou… Interesant e ca, daca ar trebui purtate discutiile astea pe facebook, cu profil veritabil, fotografie, apele ar fi mai temperate. Cat despre conturi, eu insumi am avut cateva, “oradeaveche”, “CalinWn”, daca sunt mai multe concomitent e o problema, altfel nu. O suspendare nu rezolva problema, se fac altele. Bihoreanul ori isi upgradeaza sectiunea, ori inchide comentariile. Nu e normal ca orice discutie sa degenereze departe de subiect.
Postat 28 Aprilie 2023, 07:29 de User anonimizat
@excalibur
Neah, am trecut la alt nivel. Vezi genesis marketplace care e dezafectat.
Postat 28 Aprilie 2023, 06:32 de poiu
@excalibur
Am postat daca erai atent numele lui si ocupatia. De erai atent citeai cine e.
Postat 28 Aprilie 2023, 05:39 de adi13
Morometul ???
Moderatorul ? ...asta e un "bot" de AI care a luat-o razna... un spam-bot. Poiu-le, pe el!
Postat 28 Aprilie 2023, 00:10 de excalibur
Morometul
Nu se vad atacurile la persoana mea ??? Cât il mai lasi pe adi13 ???
Postat 27 Aprilie 2023, 22:01 de Sandu2100
avertisment
E și el în vizor. Ați mai fost suspendați o dată la pachet. Sunteți din nou aproape.
Postat 28 Aprilie 2023, 00:28 de Moderator
Lasă câinele sa latre
Latră si el, lătrăm si noi, urşii trec fac miṣu pe noi!cam asta-i adevărul
Postat 27 Aprilie 2023, 21:21 de Maikeltroll
Băi adi
Nu-i popă. E un venetic de prin zona vadu crisului, fara facultate, lucreaza la ceva firma techno, a prins ceva delegatii worldwide. Probabil imparte acelasi areal natal cu Profetul, de acolo i se trage prostratia si docilitatea. Nu-i casatorit, sta in rogerius la 3 camere (2?) probabil pe italiana...Are 30-35 ani. Mascota bihoreanului, asmute si face traffic. Iubeste sincer, fara bani...
Postat 27 Aprilie 2023, 21:01 de excalibur
sandu mincinosu, Pinochio
Doar pe tine te face lumea taran, si pe cei ce conduc orasul sunt vinituri adica tarani, si felul vostru de a fi va tradeaza. O vinitura e un taran, doar cine e nascut si crescut in oras stie ce inseamna un oras. Plus ca voi mai aveti si frustrari din tinerete, de cand erati pe la scoala, ca se vede lipsa de educatie din oras. Pentru voi a fost un chin socul orasului, doar betonul va bucura ca nu mai trebuie sa purtati cizme de guma pline de balega si gunoi. Trist este ca orasul e plin de unii ca voi, si mai rau e ca si e condus de voi, iar rezultatele se vad. Voi nu faceti diferenta intre oras si locuitori, voi aveti educatia de CAP , asemanatoare celei staliniste din Rusia, propaganda si sa facem, nu conteaza ce sau cum, doar sa facem sa ne laudam. Asta nu intelegi tu sandu, ramai tu la Sarcaul tau si fa-ti vlog acolo, cand o fatat scroafa, cu cine si-a mai inselat nevasta Gyuri, ce mai fac babele de la coltul ulitei, cand trebuie arata ograda. Lasa tu orasul ca nu e de tine, du-te in birt si fa politica acolo, iar la final poate mai si iei dooua peste ochi la cum stii sa vorbesti.
Postat 27 Aprilie 2023, 20:05 de adi13
sandu mincinosu, Pinochio
Ce ai postache sandu2100, preot de doi bani? La voi nu va trebuie test psihologic? Nu ti-ai luat tratamentul, ca vad ca ataci pe toata lumea si cand cineva iti raspunde cu aceeasi moneda te smiorcai ca o fetita. Numai tu provoci pe toata lumea, niciodata nu poti sa-ti expui o idee, un comentariu strict la subiect, tu doar sa ataci pe toata lumea care nu e de acord cu tine si care nu-ti impartaseste ideiile tale sau ale bolovanului. Vezi-ti de cadelnita si de satul tau, taranoi ce esti.
Postat 27 Aprilie 2023, 19:29 de adi13
Băi poală
Intrebare: Stii cite feluri de băi sunt? Raspuns: Băile Felix, Băile 1mai, Băile Govora si Băi P**ă. Astăzi , Băile 1 Mai. Ce se intimplă in băile 1 mai, sinmartin, bihor? Se face marea centură Oradea-Sinmartin, sub egida Bolojan&Laza forever. Va fi misto, cu o supratraversare pe piloni de pe deal, pina colea peste Peta, cea frumos curgatoare. Ce credeti dvs ca s-a pus in calea DEZVOLTARII? S-au pus 9 cetateni romani, care au procese pe rol cu CJ, si... surpriza: PROMENADA spre băile 1 mai. Care promenada, un rahat de dale de ciment gretos, este in GARANTIE. Prin urmare este intangibila, la citi bani s-au vomitat pentru facerea ei. Erbasu & subcontractorii, care nu stiu ce inseamna un drum tehnologic, au gasit un drumeag linga calea ferata, pe unde , din decembrie incoace zeci, sute, mii de autocamioane,cife,macarale calcă totul in picioare, casele unor amariti, linistea mult visata si viata in provincie, departe de lumea dezlăntuită. Nu există tribunal care sa-i oprească, norme, regulamente, religii. Ok, un singur lucru este inevitabil: legea karmei. Gindurile noastre bune, de ani si ani de zile, vor rezona in matrix, si vor lovi năpraznic. Să nu fiti surprinsi, nu vă veti da seama din prima. La un moment dat, niste evenimente din viata voastră se vor revela, si atunci o sa realizati ca s-a inchis cercul si s-a facut dreptate. Succes!
Postat 27 Aprilie 2023, 18:48 de excalibur
Moderator
Totusi pana când lăsați propaganda sa se propage ?? Ai o persoana doua, care au zeci de conturi, și comenteaza doar articole cu un anumit caracter. Sa-mi fac și eu zeci de conturi ??
Postat 27 Aprilie 2023, 18:43 de Sandu2100
Moderator
Gresala de tipar " Nu-i vezi ca ei încep, și ii fac țărani pe toți ??? "
Postat 27 Aprilie 2023, 18:11 de Sandu2100
Oradeanbihor
Nu-ți mai aduci tu aminte unde te-ai născut, pe Cuza Vodă, Primăriei, Vladimirescu acolo cu buda-n curte la comun si programare ::::)))))
Postat 27 Aprilie 2023, 16:02 de Sandu2100
avertisment
Ajunge cu discuția „pe lângă” și cu invectivele! Urmează suspendarea contului!
Postat 27 Aprilie 2023, 16:20 de Moderator
@ prostu satului
Cand spui "dezvoltare" iei in considerare si informatiile de la statistica prezentate recent de Bihoreanul, conform carora suntem fruntasi la taxe dar aproape codasi la venituri, raportat la media pe țară? Nu intreb asta ca sa ma.plang, ci ca sa vad cat de prost esti.
Postat 27 Aprilie 2023, 15:09 de oradeanbihor
Sandu, rușinea satului
Cuvântul țăran e mult prea mult și frumos pentru tine. De fapt e o jignire pentru adevărații țărani, cei care trăiau din munca cămpului (sunt convins ca nu știai ca "țăran" are legătura cu țărână, glie, pământul care-i hrănea pe adevărații țărani.. acum știi, prostovane)
Postat 27 Aprilie 2023, 15:02 de oradeanbihor
adi13-bolnăvel
Rasismul si discriminarea nu-si au loc in Oradea. Dar probabil asta inveti de la biroul permanent PSD. Ii faci țărani pe platitorii de taxe, te dai orășean, te plângi ca o virgină ::::)))) Între timp Oradea si locuitorii ei se dezvoltă, in timp ce tu te amăgești. Fa ceva pt tine.
Postat 27 Aprilie 2023, 14:24 de Sandu2100
excalibur
Vad problema si frustrara unora ca tine care se dau orășeni ( doar se dau ) de ăștia ca tine care in anii '90 și-au construit așa zise " vile " si acum nu au bani sa le zugrăvească ::::)))) ați fost mari smecheri in perioada aia, si acum aruncati ca ăștia e țărani, voi niciodată nu ați putut mai mult, si nici nu o sa puteți. Țărani ăștia de care tu vorbești au facut un oraș frumos, in timp ce orășenii ca tine cu vile erau cu nasul pe sus. Ei cazati la internat au văzut nevoile orașului, tu fiind copilul mamii nu ai avut cum sa vezi necesitățile unui oraș, mama le făcea pe toate. Te-ai gândi să-ți vinzi " vila " cu 8-10-15 camere, făcută in grabă dupa ce ai vizionat serialul Dallas, dar nu fost niciodată un Ewing :::::))))) Ce dezvoltare sa cunoști tu, habar nu ai ce e dezvoltarea. Îți inteleg frustrarea de ratat, nu te-ai adaptat niciodată la viata de oraș.
Postat 27 Aprilie 2023, 11:49 de Sandu2100
Ce mai e de spus…
Daca nici minimele facilitati nu li se acorda, o parcare gratuita, scutirea de taxe, macar pe durata santierelui! E evidenta inversunarea administratiei, mai feroce in colectarea de taxe si impozite, decat in protejatea propriilor cetateni. Unii oameni, cei direct afectati, au ajuns la capatul rabdarii. Daca esti ancorat in realitatea urbana de zi cu zi, circa 10 ani de santiere, chiar si cu rotatie, sunt prea mult. Cetateanului ii lipseste minimul de confort, iar de toate transformarile astea e deja constient ca nu beneficiaza direct.
Postat 27 Aprilie 2023, 11:37 de User anonimizat
Oradea LOR
Orasul a ajuns pe mina unor taranoi, cu scolile facute in timp ce erau cazati la internat, avind cultura si metehne de internat. Totul ambalat in staniolul numit dezvoltare, fonduri europene, pe miini bune si alte lozinci. Oradeanul este cocosat de taxe, institutii, potere, regulamente... tratat cu flit si dispret regal. Succes in continuare...
Postat 27 Aprilie 2023, 10:53 de excalibur
Oradea City Report
477393 - 48976 + Buna seara! La parterul blocului in care locuiesc, functioneaza societatea de catering T******** 100%, care nu respecta programul de functionare afisat, creand deranj si disconfort, intrucat avem un perete comun. In ciuda sesizarilor de anul trecut si al controlului institutiei dvs cu ocazia caruia li s-a solicitat respectarea programului, aceste masuri nu sunt respectate in continuare. Dimineata isi incep activitatea inainte de ora 08, iar ocazional depasesc si programul afisat, dupa ora 17. Am sunat pentru sesizarea acestor aspecte la dispeceratul Politiei Locale, atat in data de 13.04.2023 cat si azi, in data de 26.04.2023, fara un rezultat pozitiv intrucat dispecerul a comunicat ca doar cei de la Compartimentul Control Comercial pot sesiza aspecte legate de nerespectarea programului ori nu este nicio persoana disponibila in program de dupa-masa. As dori sa va supun atentie problemele pe care le-am intampinat in relatia cetatean- Politia Locala: - apelurile de anul trecut, la dispecerat, inainte de ora 08, nu au avut finalitate, raspunsul fiind ca nu exista echipaje disponibile, ca se face schimbul de tura sau ca se preia armamentul; - apelurile dupa orele 16, de luna aceasta nu au avut finalitate, intrucat doar Compartimentul Control Comercial poate constata prezenta in spatiu in afara programului; -lipsa suportului din partea autoritatilor in aceasta materie a condus la inevitabila interactiune cu personalul restaurantului, pentru solicitarea respectarii programului, soldata cu formularea de plangeri penale. Cunosc notiunea de compartimentare a muncii, dar pentru problema cu care ne confruntam, verificarea nerespectarii programului, atunci cand aceasta se intampla, este esentiala. Traseul unei sesizari este predictibil si total ineficient pentru noi:o verificare spontana de la Control Comercial carei introduce in subiect, astfel ca o luna sunt prezenti conform programului, pentru ca dupa formularea raspunsului, sa se revina la vechile obiceiuri si problema sa se perpetueze. Solutia pentru noi?! Sa devenim petitionari de profesie? Va rog sa-mi comunicati parghiile pe care le pot aborda astfel incat situatia sesizata sa fie solutionata. Multumesc anticipat!
Postat 27 Aprilie 2023, 10:48 de excalibur
Asta e scopul, falimentarea
Scopul e inchiderea si distrugerea pietelor. Deja mai mult de jumate au fost inchise
Postat 27 Aprilie 2023, 10:39 de Petre93
KP aka mama Omida
Ce vorbești acolo " targ cu influiente multiculturale " :::::)))) vai sinamar de capul tău, poate la Ocsa.
Postat 27 Aprilie 2023, 09:49 de Sandu2100
Exemplu cu "Forum" din Debrecen ...
... poate fi înlocuit cu cel din Sibiu. Că-i tot în România. Piața din acel oraș, mult mai mic decât Oradea ca întindere, este modelul no.1 din România. De departe este cel mai simplu d.p.v. financiar și constructiv, ca investiție de reamenajare, dar de o diversificare și eleganță fără egal.
Postat 27 Aprilie 2023, 09:30 de KP
Problema e mult mai gravă.
Urmare "politicilor" urbanistice, economice și sociale, emanate de PNL Bihor prin tribul de "neterminați" conduși de "cârmaciul" Bolojan, întreaga activitate comercială din Oradea, oraș cunoscut de peste un secol ca fiind un "târg" cu influențe multiculturale semnificative, se prăbușește pas-cu-pas. Oradea Mare, de unde s-a dat cândva ora comerțului în toată regiunea transfrontalieră de acum, a devenit în nici 15 ani o urbe de mâna a doua, în care subzistă doar fațadele iluminate ale unor clădiri istorice ridicate de marii comercianți ai locului. Este de notorietate faptul că toate imobilele care impun imaginea acestui oraș, au fost finanțate și construite de către comercianți de frunte de aici, care au făcut nu numai bani pentru asta, dar s-au și implicat în evoluția culturală și educațională din jurul lor. Au apărut însă după '90 liberalii de pe la sate ce s-au fofilat hoțește prin oraș, care după ce au prins cheag și apoi au luat puterea în plan local, au făcut ce au învățat ei pe uliță ... să colectivizeze și să transforme urbea în spațiu rural "modernizat" după chipul și asemănarea lor.
Postat 27 Aprilie 2023, 09:23 de KP
Bine le fac!
De ce nu merg in Piata Unirii ca tot sta degeaba goala!?
Postat 27 Aprilie 2023, 09:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON