URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2023, 11:30

Șantierul de la Piața Cetate: Urmează lucrările la rampa dinspre catedrală și demolări pe strada Evreilor Deportați (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Venirea primăverii ar trebui să revigoreze și lucrările de pe șantierul pasajului subteran de la Piața Cetate.

După ce, în ultimele luni, lucrările n-au evoluat prea mult, Primăria Oradea anunță acum că se lucrează la palplanșe, adică elementele de construcție folosite la pereții care susțin săpăturile și că urmează să se facă rampa dinspre catedrala ortodoxă.

„Urmează să se lucreze la rampa dinspre Piața Gojdu: finalizare palplanșe, săpătură, armare, cofrare, turnarea radierului și a elevațiilor. Totodată, se va realiza refacerea zonei și asfaltări ca urmare a devierii rețelelor de utilități”, a transmis luni Primăria, la solicitarea BIHOREANULUI.

Pe partea dinspre Nufărul, rampa a fost făcută anul trecut și, în urma precipitațiilor din ultima vreme, a ajuns un loc de colectare a apei de ploaie.

Lucrările la pasajul subteran au termen de predare în luna mai a acestui an. Investiţia, cu o valoare de 32,6 milioane lei, majorată de la 27 milioane lei fără TVA, este menită să fluidizeze circulaţia prin Piaţa Cetăţii şi este în strânsă legătură cu o lucrare similară care implică amenajarea a cinci pasaje subterane în Piaţa Gojdu.

Șantierul este în sarcina asocierii formate din S.C Freyrom S.A - lider de asociere, Procons Group, Metabet CF şi Leko Construct.

Clădiri dezafectate

Pe de altă parte, în imediata vecinătate a șantierului subteran, Primăria pregătește și lucrări de demolare.

Pentru amenajarea unei bretele de legătură care va face posibil virajul la dreapta din strada Evreilor Deportați spre cartierul Cantemir și strada Gheorghe Costa-Foru, municipalitatea va demola trei imobile cu destinaţie de spaţii comerciale.

Potrivit Primăriei, demolarea se face în două etape, prima fiind o dezafectare manuală, iar apoi una mecanică. „În momentul de față, suntem în etapa manuală, în care se recuperează materiale care pot fi reutilizate, precum țigle, geamuri, cărămizi”, a declarat Claudia Bonchiș, de la biroul de presă al Primăriei, luni, pentru BIHOREANUL.

A doua etapă depinde de momentul în care va fi eliberată autorizația de demolare, a mai spus reprezentanta municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Maikeltroll
Îți plac LAICURILE :::))) da SHARE:::))))
Postat 07 Martie 2023, 01:24 de Sandu2100
Like-uri
Văzând procentul de vot aici,e clar, mediocritatea este majoritară
Postat 06 Martie 2023, 23:15 de Maikeltroll
Oițe
Voi încă credeți că fondurile astea sunt gratis?
Postat 06 Martie 2023, 23:10 de Maikeltroll
:::::))))))
Vai da ce mor unii de ciudă. Vai si amar.
Postat 06 Martie 2023, 20:25 de Sandu2100
O mare porcarie
Primaria nu vede cum arata axa intrare oras Clujului(Tokay) spre Matei Corvin( Real2). Arata exact ca in anii 80, parca ai traversa Tinca. Din 14km cat e axa asta nu stiu daca 2km ii poti numi oras. Ne faem de ras cum arata zona asta, e mai rau ca o comuna . Daca vine cineva care nu a fost niciodata prin Oradea cred ca vomita.
Postat 06 Martie 2023, 20:19 de Petre93
Suntem vai de noi
Am fost zilele trecute in Brasov, am stat cam o saptamana si am avut sa vizitez tot Brasosul, nu centru ci toata periferia, cartierele, tot. Cu parere de rau pentru Oradea, dar suntem ca o comuna pe langa Brasov, absolut la strazi, trotuare, spatii verzi ingrijite, parapeti, borduri vopsite dar intretinute si curate. Are si Brasovul pasaje si poduri destule, inclusiv traficul e bine gandit strazi cu sens unic, nu e magaria parcarilor din Oradea, cu zone desfiintate ca la noi pentru nimic bun. Asa ca degeaba o sa facem aceste pasaje sa ne laudam pe la televizor ca suntem departe de Brasov, sau Iasi alt oras cu infrastructura la care numai sa visam putem. Noi numai cu piata Unirii ne laudam si centura care deja e varza intre Metro si Nufaru, si Brasovul are centura ca si noi, dar nu se lauda zilnic cu asta.
Postat 06 Martie 2023, 19:52 de Mihaita
Fiți serioși. Nu mai bateți câmpii.
Nu urmează nimic bun. O să vină o perioadă cu ploi, apoi cu căldură excesivă, iarăși ploi ... apoi se termină banii iar bugetul local va trebui iar alimentat din creșterea de taxe, tarife și impozite. Lucrările astea nu vor fi finalizate nici la sfârșitul acestui an, așa cum s-a promis ... și nici în următorii doi, pentru că nici dreacu' nu o să mai dea credite bancare neperformante și fără garanții, care să cocoșească orădeanul pentru multă vreme de acum înainte. Orașul va rămâne blocat financiar mulți ani de acum înainte, pentru că "neterminații" ăștia de edili au pus carul înaintea boilor, crezând că dacă-i în "trend" cu multe investiții publice o să poată veșnic umbla cu mâna-n tinsă la contribuabilii care abia mai pot sufla când urcă scările "dezvoltării" fără evoluție umană.
Postat 06 Martie 2023, 19:36 de KP
Petre93
Te doare faptul ca se va termina în decembrie 2023 ???
Postat 06 Martie 2023, 13:28 de Sandu2100
Cine plateste?
Octombrie 2022 scrie pe panoul santierului ca termen de finalizare. Dar asta e scopul sa depasim termenul ca atunci se pot pompa banii orasului si aia 90% se fura , ca cei UE nu se pot. Asa ca depasirea e obligatorie. Mai ales demolarile, cred ca ii da lacrimile de bucurie bolovanului.
Postat 06 Martie 2023, 12:02 de Petre93
Pasaj Piatza
Poate mai 2024....
Postat 06 Martie 2023, 11:57 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON