URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2022, 10:00

Bătaie pe lucrări de 88,8 milioane de lei. Şase asocieri de firme concurează pentru modernizarea Pieței Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase asocieri de firme concurează pentru modernizarea Pieței Cetate din Oradea, cunoscută și ca Piața Mare. 

Concurenţă mare

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, până la termenul limită din 19 decembrie, Primăria a atras oferte din partea a şase constructori.

Concret, pentru atribuirea lucrărilor concurează asocierile de firme reprezentate de Construcţii Bihor (subcontractanţi Drumuri Orăşeneşti şi Terratest Geotehnic), Construcţii Erbaşu (cu asociat Euras şi subcontractanţi Alegra Excim, GHP Intelligent System şi Romversis Top) şi Flodor Transcom (cu asociaţi Abed Nego şi Procons Group şi subcontractanţi Helion Security şi Electrofor).

Lista ofertanţilor este completată de asocierile de firme conduse de Costa VOC (cu asociat Kesz Construcţii şi subcontractanţi Alegra Exim, GHP Intelligent Sistem şi Saldecor), Madlev Cons (cu asociaţi EUD Drumconstruct, Campeador, Constructorul Sălard şi subcontractanţi Termopro Edil, Elesal, Florivas, Valcris Ascensoare Servicii, Gan Tranning, Valcris Ascensoare Comerţ), respectiv Precon Transilvania (cu asociaţi Lemacons şi Termoline, subcontractanţi Rimteh, Al.Se.Ro., Comporsa şi terţ susţinător Group Construcţii Est).

Lucrări etapizate

După cum BIHOREANUL a mai scris, investiţia, estimată la 88,8 milioane lei fără TVA, urmează să fie realizată în două etape.

În prima etapă ar urma să fie reconstruită hala de 1.770 metri pătraţi, care a fost distrusă în incendiul din iulie 2020, şi vor mai fi amenajate 50 de locuri de parcare de scurtă durată şi un rezervor de apă cu staţie de pompare. 

Soluția aleasă pentru conservarea rămășițelor vechii hale, monument istoric, este recondiționarea zidurilor rămase, iar la o distanță de 1,5 metri față de acestea se va construi noua structură a halei, pe profiluri de aluminiu și pereți de sticlă.

În cea de-a doua etapă va fi ridicată o construcţie nouă care va avea în subteran o parcare cu 161 de locuri. Noua clădire din Piaţa Cetate va cuprinde un sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentaţie publică, sector produse alimentare cu 34 de spaţii comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătraţi.

Totodată, vor fi amenajate două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol şi birouri pentru persoanele din administraţie, plus alei pietonale, spaţii verzi şi drumuri de acces.

La mâna instanţei

Investiţia, scoasă la licitaţie de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, urmează să fie cofinanţată din fonduri europene printr-un proiect Ro-Hu şi să demareze în prima parte a anului viitor.

"Termenul de execuţie pentru prima etapă a lucrărilor va fi de un an de zile", a declarat pentru BIHOREANUL directorul DMPFI, Marius Moş.

Cea de-a doua etapă a investiţiei va începe după ce municipalitatea va primi avizul specialiştilor. "Din câte ştiu eu, pentru cea de-a doua etapă Primăria Oradea a dat în judecată Comisia Naţională de Monumente Istorice (din subordinea Ministerului Culturii). Sperăm să avem o soluţie până la demararea efectivă a lucrărilor", a spus Marius Moş.

Municipalitatea a hotărât să se judece cu CNMI după ce aceasta a refuzat timp de doi ani să îşi dea avizul pentru declasarea unor clădiri deja demolate de municipalitate. Clădirile nu fuseseră monumente istorice, dar se aflau în zona istorică a Oradiei, fapt pentru care CNMI ar fi trebuit să se pronunţe înainte de demolarea lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON