URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2022, 19:25

Proiectul modernizării Pieței Mari din Oradea, deblocat parțial. Cum va fi restaurată hala monument istoric care a ars în 2020 (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de modernizare a Pieței Cetate, cunoscută de orădeni și ca Piața Mare, avansează în sfârșit. Primăria Oradea va moderniza piața etapizat, obținând avizul Direcției de Cultură pentru restaurarea și reconstruirea halei monument istoric care a ars în iulie 2020. Proiectul agreat de specialiști este unul ce prevede restaurarea ruinelor vechilor pereți și construirea în interiorul lor a unei hale noi din sticlă, care va fi gravată astfel încât să imite tâmplăria vechii hale.

Și vechi, și nou 

„În urma discuțiilor cu specialiștii din cadrul Ministerului Culturii și ai Direcției Județene de Cultură, se propune realizarea unei noi structuri simple la o distanță de aproximativ 1,5 metri de ruinele vechii hale”, a explicat, joi, într-o conferință de presă, primarul Oradiei, Florin Birta. 

Conform edilului, „ruinele vor fi păstrate pe amplasamentul respectiv, atât pe partea laterală, cât și pe partea din față, și vor fi recondiționate pentru a putea să reziste intemperiilor. În interior, la 1,5 metri de acești pereți, se va construi o nouă structură pe profile din aluminiu, structura fiind din sticlă. Pe sticla respectivă, în exterior, vor fi gravați acei pereți care au alcătuit vechea hală, astfel încât se va putea vedea cum arăta construcția. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de cei din Comisia de Cultură, fiind considerată cea mai bună soluție privind reconstrucția Halei C1”. 

Primărie vs. Minister

În aceeași conferință, Florin Birta a amintit istoria controversată a proiectului reabilitării Pieței Cetate. Primarul a spus că, în continuare, Comisia Națională de Monumente Istorice nu a dat avizul pentru declasarea unor clădiri deja demolate de Primăria Oradea, clădiri care nu aveau titlul de monument istoric, dar se află în zona istorică a orașului, astfel că specialiștii ar fi trebuit să se pronunțe înainte de demolarea lor. 

„Văzând că în doi ani nu am obținut nicio decizie de la Comisia Națională, am decis să acționăm în instanță Ministerul Culturii, pentru a se pronunța pentru declasarea acelor clădiri”, a amintit edilul. 

Florin Birta a subliniat că s-a ajuns totuși la un consens în privința demarării proiectului, chiar dacă nici acum nu există vreo decizie în privința clădirilor demolate, iar procesul continuă. 

În etape

Concret, specialiștii Direcției de Cultură au dat avizul pentru proiectul reabilitării Pieței Cetate, într-o formă etapizată. Prima etapă, cea care presupune restaurarea Corpului C1, adică fosta hală arsă, poate demara, proiectul îndeplinind toate condițiile necesare. 

Incendiul din iulie 2020 a distrus hala veche a Pieței Cetate... 

Această etapă mai cuprinde, concret, restaurarea părților rămase și reconstruirea fostei hale alimentare, cu o suprafață de 1.770 metri pătrați, care va avea 21 de module într-un sector de flori, 28 de module într-un sector de lactate și 20 de module într-un sector de carne. Tot în prima etapă vor fi amenajate 50 de locuri de parcare lângă piață și un acces dinspre bulevardul Nufărul - Cantemir. 

Lucrările vor costa circa 4,4 milioane de euro, incluzând și 1,8 milioane de euro asigurați din fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier Ro-Hu, pe care Primăria Oradea se temea să-i piardă din cauza blocajelor de la nivelul Ministerului Culturii. „Dacă lucrările se încheie până la finalul anului viitor, ne încadrăm și în a cheltui acei bani din finanțarea europeană, ca să nu punem în pericol această finanțare și nici partenerii din Ungaria”, a precizat Birta. 

Cu parcare subterană

În cea de-a doua etapă, Primăria Oradea își propune modernizarea întregii piețe, inclusiv cu realizarea unei parcări subterane. 

În ședința Consiliului Local de joi, aleșii orădenilor au aprobat două proiecte: documentația aferentă lucrărilor de restaurare a halei arse, precum și indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea întregii piețe. 

„După aprobarea indicatorilor tehnico-economici la faza de proiect tehnic, suntem pregătiți să dăm drumul la licitație pentru întreaga lucrare, urmând ca după adjudecarea și selectarea unui constructor, în cursul anului viitor, să începem lucrările la etapa I. Între timp, continuăm procesul pe care-l avem (n.r. – cu Ministerul Culturii) şi încercăm să finalizăm acele dosare de declasare a clădirilor, ca să putem începe lucrările și la etapa a doua pentru construcția acestei piețe”, a mai spus Birta. 

În total, investiția în Piața Mare se ridică la 100 milioane de lei, adică aproximativ 20 milioane de euro.

În etapa a doua, se va realiza o construcție nouă, care va cuprinde o parcare subterană de 161 de locuri, sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentație publică, sector produse alimentare cu 34 de spații comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătrați, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administraţie, plus alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Fara aer
Banuiesc ca Bolojan a dat ordin ca sa fie din sticla dar sa nu aiba aer conditionat, nici sa nu se deschida ferestrele ca sa fie mai ieftin, si fara caldura iarna ca sa nu se cheltuie bani. Cea mai eficienta administratie trebuie sa-si respecte blazonul, de zgarcenie si imbecilitate. Ca doar lucreaza ca o adevarata Mafie, de nu s-a putut cu frumoasul, focul a facut treaba
Postat 27 August 2022, 20:03 de adi13
KP aka mama Omida
Nu te plictisești???
Postat 26 August 2022, 09:58 de Sandu2100
Trebuie să ai un tupeu desăvârșit ...
... ca după ce i-ai dat foc, din neglijența ta, să ieși la tablă ca să te împăunezi cu ce vei repara și cum vei readuce locul în funcțiune.
Postat 26 August 2022, 09:18 de KP
Traian
De unde știi??
Postat 26 August 2022, 00:55 de Sandu2100
Birta are probleme cu finalizarea....nu prea ajunge la finalizare
Si marmota impacheta ciocolata... cand va fi gata? Cand finalizam si noi ceva ? De stiri cu proiecte, intentii si fake news-uri ale pmo e plin ebihoreanul.
Postat 25 August 2022, 23:45 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON