URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
20 Iulie 2020, 12:11

Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO)

Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) LA PĂMÂNT. Din vechea hală a Pieţei Mari nu a rămas decât o uriaşă grămadă de dărăpănături şi moloz, în care sâmbătă pompierii încă mai stingeau mici focare ale incendiului din noaptea precedentă, care s-a întins pe nu mai puţin de 1.600 metri pătraţi, distrugând atât bunurile Administraţiei Domeniului Public, cât şi pe cele ale comercianţilor aflaţi în chirie
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) FLĂCĂRI SUB GEAM. Incendiul de vineri noapte a băgat spaima în vecini, îngroziţi de dimensiunile pârjolului. "Priveam pe geam şi nu-mi venea să cred. Erau flăcări tot mai mari şi fum mirosind a plastic ars. Ştiam că focul nu are cum ajunge până la bloc, dar tot m-am îngrijorat", povesteşte un locatar din blocul Cicero
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) foto: ISU Crișana
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) foto: ISU Crișana
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) foto: Bela Pelle
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) foto: Bela Pelle
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) foto: Bela Pelle
Piața în flăcări! Incendiul devastator de la Hala veche a Pieței Cetate naște printre comercianți suspiciuni de mână criminală (FOTO / VIDEO) foto: Bela Pelle

Focul s-a întins rapid, de la tonetele din plastic spre grinzile din lemn de sub acoperiş. Hala de carne şi lactate din Piaţa Cetate s-a transformat într-un cuptor de ars. "În 3 minute focul a urcat la 6 metri înălţime. Era fum, iar vântul bătea tare dinspre Cetate. Dacă ar fi bătut invers, s-ar fi aprins hala de fructe, bazarul, toată piaţa...", spune administratorul Pieţei Cetate, Marius Tulvan.

În urma incendiului, clădirea, monument istoric, a fost distrusă integral, iar 120 de comercianţi au rămas fără mijloace de trai, dar municipalitatea poate rade locul, pentru a ridica doritul centru de afaceri cu parcare subterană. Alimentând, astfel, teoriile conspiraţiei...  

"Alo, arde piaţa!"

Pentru orădeni, în amintirea cărora imaginea Palatului Episcopal Greco-Catolic mistuit de flăcări este încă vie, scenele au fost traumatizante. Incendiul a fost anunţat prin numărul de urgenţă 112 în noaptea de vineri spre sâmbătă la ora 01.51. La faţa locului au intervenit 56 de pompieri, cu 6 autospeciale cu apă şi spumă şi 3 autoscări. Hidranţii pieţei abia dădeau apă, aşa că pompierii s-au alimentat din cei stradali şi din hidroforul blocului Cicero, cu presiuni majorate la 2,2 şi 6 atmosfere.

Echipele de intervenţie s-au luptat cu flăcările 2 ore şi 35 de minute. "La ora 2.30 m-a trezit soţul: «Hai să vezi!». Când m-am uitat pe geam, m-am speriat. N-am mai putut dormi toată noaptea. Ardea toată hala, cu flăcări înalte şi fum înecăcios", spune proprietara unui apartament din blocul Cicero. Riveranii s-au îngrozit de forţa incendiului. "Când am deschis geamul, efectiv m-a izbit căldura în faţă. Apoi s-a prăbuşit acoperişul şi focul s-a înteţit", povesteşte un vecin.

(Foto: Bela Pelle)

"Am avut aici tot..."

Sâmbătă dimineaţă, văzută de sus, hala arăta ca focarul unui grătar uriaş. Din clădirea de 1.600 metri pătraţi mai existau doar pereţii exteriori, zidul dinspre blocul Cicero fiind surpat în două locuri. Ramele geamurilor, cu ochiuri mici, sparte toate, fumegau calde încă. Podeaua clădirii era acoperită cu maldăre de tablă şi moloz, peste care pompierii se căţărau să stingă ultimele focare.

Aliniaţi lângă cordonul de siguranţă, comercianţii din piaţă priveau cu o furie neputincioasă în ochi. Flăcările au mistuit afacerile a 120 de familii. În funcţie de profil, oamenii au pierdut fiecare de la 3.000 de euro în sus. Case de marcat abia schimbate, cântare electronice, stocuri de flori, legume, lactate, cărnuri sau medicamente, toate s-au făcut în scrum.

Previzibil, nimeni nu avea asigurare pe bunuri. "Suntem chiriaşii Administraţiei Domeniului Public. La fel ca în cazul unei maşini închiriate, asigurarea trebuie să o facă proprietarul. ADP-ul ar face bine să aibă asigurare, căci o vom chema în judecată pentru pagube", zice un comerciant.

Monument pe foc

În plină pandemie de Covid-19, molipsiţi de teorii ale conspiraţiei, mulţi comercianţi cred într-o incendiere intenţionată. "Clădirea asta a stat în calea cuiva. Toată piaţa e OK, dar întâmplător a ars doar hala de care voia ADP-ul scape", spune ironic un pieţar.

Construită în 1903 ca parte a fostei uzine electrice orădene şi transformată în remiză pentru reparaţia tramvaielor orădene, hala stătea în calea proiectului de transformare a Pieţei Cetate într-un centru de afaceri cu produse agricole, după modelul celui din Rogerius.

Adriana Ruge, inspector în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură BihorComisia Zonală pentru Monumente din Cluj s-a opus demolării clădirii şi a cerut integrarea ei în proiect, lucru greu de făcut. "Pentru fosta remiză de tramvaie s-a declanşat anul trecut procedura de clasare, aşa că beneficiază de statutul de monument", spune Adriana Ruge (foto), inspector în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Incendiul a rezolvat problema clasării. "Până acum ADP-ul trebuia să păstreze clădirea. Acuma nu mai trebuie. Poate face orice...", concluzionează unul dintre păgubiţi.

Foc cu foc

Dincolo de zvonuri, există însă fapte greu de contestat. Până la stabilirea cauzelor incendiului de către o comisie a ISU Crişana, comercianţii din piaţă au deja o teorie: chiar dacă nu a dat foc clădirii, conducerea ADP nici nu s-a luptat să o protejeze. În ultimii doi ani, aici au izbucnit două incendii. "Anul trecut a fost un incendiu, provocat de nişte cabluri electrice suprasolicitate. Dar atunci s-a întâmplat la ora 7, când oamenii ajungeau în piaţă, au văzut flăcările şi le-au stins rapid", spune un comerciant.

Potrivit vânzătorilor, instalaţia din clădire, subdimensionată, a preluat treptat noi consumatori, de la lăzi frigorifice şi frigidere la case de marcat şi cântare electronice. "La ce consum era în hală, cădea curentul destul de des", povesteşte un vânzător.

purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia RoşcaBănuielile oamenilor par să fie confirmate de specialişti. Cum clădirea nu a suportat recent modificări constructive majore ori schimbări de destinaţie, hala nu avea nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu, dar asta nici nu înseamnă că era sigură. Ultimul control al inspectorilor ISU Crişana, din decembrie 2019, s-a soldat cu o amendă de 10.000 lei. "Printre altele s-au descoperit probleme la instalaţia electrică", confirmă purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca (foto).

Cert e că Poliţia a şi deschis sâmbătă dosar penal pentru distrugere, cercetările urmând să fie continuate în funcţie de concluziile pompierilor...

"Hala va fi reconstruită"

directorul ADP Oradea, Liviu AndricaIncendiul de vineri noaptea a scos din pat conducerea oraşului. La faţa locului s-a deplasat în capul nopţii primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan şi directorul ADP Liviu Andrica (foto). Previzibil, acesta din urmă nu agreează teza unei vinovăţii. "Nu ştiu ce să spun în momentul de faţă. Aşteptăm rezultatele anchetei", spune Andrica.

Până atunci, şeful ADP respinge orice teorie privind incendierea deliberată. "Eu nu cred în povestea asta cu focul pus intenţionat şi nici nu văd cine ar fi făcut asta din duşmănie". Mai mult, directorul susţine că ADP nu avea niciun interes să scape de construcţie. Pe de o parte, pentru că, proprietară peste chioşcurile şi vitrinele frigorifice din clădire, ADP a suportat cele mai mari pagube, chiar dacă încă neevaluate. Pe de altă parte, pentru că proiectul deja stabilit viza păstrarea construcţiei. "Hala a fost prinsă în proiect, ca şi clădire veche. Zidurile din capăt urmau să fie demolate şi reconstruite, iar cele laterale, dublate şi întărite", spune Andrica.

În noul context, ADP va cere Comisiei pentru Monumente aviz pentru demolarea halei şi reconstruirea ei pe acelaşi amplasament. "Hala va fi refăcută identic", promite Andrica.

Incendiu cu oportunităţi

Daniel Tivadar (foto), proiectantul viitorului centru de afaceri din Piața CetateReconstruirea clădirii distruse de incendiu constituie însă un avantaj pentru municipalitate. Dacă până acum, conform proiectului, ADP intenţiona să amenajeze sub piaţă o parcare subterană cu 150 de locuri, acum ia în calcul varianta extinderii acesteia. "Oricum trebuie coborât în subsol cu 3-4 metri pentru fundaţiile viitoarei clădiri. Dacă facem în plus un planşeu de beton, am putea extinde parcarea subterană până aici", spune arhitectul Daniel Tivadar (foto), proiectantul viitorului centru de afaceri.

Judecând după suprafaţa amplasamentului, parcarea subterană ar putea câştiga în plus cam 50 de locuri. Directorul Andrica a îmbrăţişat ideea automat: "Eu zic să faceţi calculele, să discutăm zilele următoare pe cifre. Dacă ridicăm clădirea fără să facem acum parcare sub ea n-o să mai facem niciodată".

Incendiul neaşteptat a provocat ADP-ului pagube majore prin distrugerea bunurilor din hală, a dus la pierderi de 15.000 euro pe lună din chiriile neîncasate, a lăsat pe drumuri 120 de familii, care trăiau din vânzările făcute în fosta remiză de tramvaie, dar a creat, iată, oportunitatea reamenajării integrale a pieţei. Viaţa merge înainte. Chiar şi-n teren pârjolit...


DUPĂ MODELUL ROGERIUS
Cu parcare subterană

Actuala Piaţă Cetate urma să intre în reamenajare cel târziu anul viitor. Consiliul Local a aprobat în luna mai indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii europene în valoare de 6,5 milioane euro în amenajarea unui Centru de antreprenoriat cu produse agro-alimentare (foto) după modelul celui din Rogerius.

Viitoarea piaţă ar urma să aibă, printre altele, 500 de mese pentru fructe şi legume, 138 de module comerciale pentru produse nealimentare, 70 de module pentru flori, carne şi lactate şi 40 de spaţii comerciale de uz general. Piaţa ar urma să fie deservită de o parcare subterană cu 150 de locuri cu acces printr-un pasaj subteran care va uni bulevardul Cantemir de strada Griviţei, prin spatele sediului Finanţelor Publice.

În pregătirea proiectului, ADP a demolat deja clădirile din jurul fostei remize de tramvaie şi a turnat un platou de beton. Aici ar urma să fie amenajat un cort în care vor fi mutaţi comercianţii din piaţă pe durata lucrărilor.

Vezi mai jos filmul incendiului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Surpriza
Absolut de necrezut,fenomenal,devastator: exista si alti arhitecti in oradea,in afara de daniel tivadar(nu-l cunosc,n-am nimic cu el).Poate si in tara,cine stie? ..."Arhitectul Cristian Pușcaș și firma Novartis au transmis, în atenția primarului Ilie Bolojan și a arhitectului șef, Radu Fortiș, intenția de a elabora, pro bono, documentația tehnică privind restaurarea/reconstrucția Halei comerciale de la Piața Cetate".Adica primarul organizeaza concursuri de arhitectura cu mii de euro, si vii tu sa cobori stacheta meseriei la "pro-bono".Daca intra edilii la idei,si prind gustul "donatiilor" precum ici-sa:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/autorizatii-fara-donatii-judecatorii-au-stabilit-ca-primaria-oradea-nu-are-voie-sa-conditioneze-autorizatiile-de-donatiile-de-terenuri-139608.html][https://www.ebihoreanul.ro/stiri/santajul-cu-partajul-conditia-ceruta-de-primarie-ca-solicitantii-autorizatiilor-de-construire-sa-doneze-terenuri-pentru-drumuri-a-degenerat-in-razboi-politic-130316.html].
Postat 20 Iulie 2020, 22:37 de excalibur
o gioarsa
Pacat de intreprinzatorii care si-au pierdut investitiile si bunurile. In rest o gioarsa a luat foc. Trebuia poate sa ia foc toata sandramaua. Sincer...vanzare de flori si ardei si ceapa si lapte intre masini si in centrul orasului....pe bune??? Cladirea initial a avut un sens la 1900 acum...e depasita si moral si fizic. Se stie ca o cladire are 50 de ani perioada de viata eventual ajunge la 100 dupa reparatii si mentenanta. Oricum nu e eficienta energetic. Altfel e o aiureala ideea pietei aceleia. Se incurca traficul, pensionarii se chinuie sa ajunga la ea stau la semafor, daca stau, se incurca fluxul de circulatie. Noi facem pasaj centrul civic, dar avem semafor pentru pietoni la 100m , oare cum e gandit? Iar domnilor putem ceva mai bun nu sa trantim o hala fara nici o orientare si perspectiva. Nu o mai construiti. Faceti un parc, si creati o piata care sa fie direct la linia de tramvai si la sosea. Sa existe un acces civilizat, Piata din Rogerius e un dezastru ........cine spune ca e frumoasa? ce organizare? mizerie
Postat 20 Iulie 2020, 14:17 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON