URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2022, 17:30

Primăria Oradea a scos la licitație lucrările de reconstrucție a Pieței Mari. Cum va arăta (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanții municipalității au anunțat luni că au fost scoase la licitație lucrările ce vizează reconstrucția Pieței Cetate, cunoscută de orădeni și ca Piața Mare, inclusiv prin punerea în valoare a zidurilor vechii hale care a ars într-un incendiu în vara anului 2020. 

Carne, lactate, flori

Conform comunicatului transmis de Primăria Oradea, valoarea investiției a fost estimată la 112,4 milioane lei cu TVA (94,5 milioane de lei fără TVA). Ofertele se pot depune până pe 5 decembrie. 

Proiectul se va realiza în două etape, se arată în informarea municipalității: „Etapa 1 cuprinde amenajarea și reconstruirea halei C1, care a ars în incendiul din 2020, având o suprafață de 1.770 metri pătrați. Aceasta va cuprinde 21 de module în sectorul de flori, 28 de module în sectorul de lactate și 20 de module în sectorul carne. Totodată, în această etapă va avea loc amenajarea a 50 de locuri de parcare stradale, cu staționare de scurtă durată, plus accesul dinspre bulevardul Nufărul spre Cantemir”.

Ziduri păstrate 

Soluția aleasă pentru conservarea rămășițelor vechii hale, monument istoric, este recondiționarea zidurilor rămase, iar la o distanță de 1,5 metri față de acestea se va construi noua structură a halei, pe profiluri de aluminiu și pereți de sticlă.

„Pe partea exterioară a sticlei se propune gravura, care conține imaginea tâmplăriei anterioare, originale. Între spațiul dintre zidurile fostei clădiri și peretele cortină, se propune montarea de rigole, pentru a eficientiza curățarea acestui spațiu”, se arată în informarea Primăriei. 

Așa cum BIHOREANUL a scris, soluția ce prevede conservarea zidurilor și aplicarea pereților din sticlă a fost aprobată de specialiștii din Ministerul Culturii, dat fiind că hala este un monument istoric. 

Cu parcare subterană

Tot municipalitatea precizează că, în etapa a doua a proiectului, va fi ridicată o nouă construcție, care va avea și o parcare subterană cu 161 de locuri.

Noua clădire din Piața Cetate va avea, totodată, un sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentație publică, sector produse alimentare cu 34 de spații comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătrați. Totodată, vor fi amenajate două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație, plus alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

În informarea trimisă luni de Primărie nu se precizează dacă există aprobarea specialiștilor și pentru etapa a II-a a proiectului. Amintim că Primăria Oradea a dat în judecată Comisia Națională de Monumente Istorice (din subordinea Ministerului Culturii) după ce reprezentanții acesteia nu s-au pronunțat vreme de doi ani pentru declasarea unor clădiri deja demolate. Clădirile care nu aveau titlul de monument istoric, dar se aflau în zona istorică a orașului, astfel că specialiștii ar fi trebuit să se pronunțe înainte de demolarea lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu stiu ce va fi la final...
... dar un lucru e cert: nu va fi in niciun caz MARE!
Postat 01 Noiembrie 2022, 06:19 de pinonel
“art nouveau”
De fiecare data cand e pe tapet o lucrare importanta, avem argumentul “art nouveau”, de parca noi si doar noi pe lume, avem valenta asta. A reproduce in prezent ceva din trecut e kitsch. Ce ar insemna daca am vopsi feroneria cladirilor in auriu, asemeni secesiunii vieneze, oare nu ar sari multi ca seamana cu portile palatelor tiganesti? Hala trebuia intretinuta, nu lasata deliberat in paragina, la voia hazardului. Prea tarziu…
Postat 31 Octombrie 2022, 20:56 de User anonimizat
Piata Cetate
Daca hala C1 va fi din sticla imi imaginez ce temperaturi vor fi in ea.....Daca mai furi 1,5 metri fata de zidurile vechi se miceste mult..Nu vad cum va arat in schitele de mai sus....cred ca sunt cele vechi....
Postat 31 Octombrie 2022, 20:38 de cosmin5z
un mare rakat de piata
arata de mare rakat! iar negru cu maro? atata are in cap primaru, asta face! ********* Oradea este un oras art-nouveau, bai, birta cu pnl-ul lu peste! asta e tot cu ce va puteti voi lauda in 2022? rusine, sunteti rusinea orasului
Postat 31 Octombrie 2022, 20:16 de roger
Centrul de antreprenoriat
La asa randări e rusine sa-i mai spui simplu "piata". PS: Cine va observa cand va fi gata ca nu e lucrarea calitativa trebuie expediat in Buzau sau Teleorman.
Postat 31 Octombrie 2022, 19:58 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON