URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2023, 13:51

Administrarea centrului intermodal din cartierul Episcopia a fost scoasă la licitație. Vezi de când va funcționa! (FOTO)

Administrarea centrului intermodal din cartierul Episcopia a fost scoasă la licitație. Vezi de când va funcționa! (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a scos la licitaţie administrarea viitorului centru intermodal din Episcopia.

Termen limită: 18 decembrie!

Municipalitatea orădeană caută un operator privat care să pună în funcţiune viitorul centru de transfer al mărfurilor de pe şosea pe calea ferată şi invers aflat în construcție lângă gara Episcopia.

"Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea demarează procedura de licitaţie publică privind atribuirea operării Centrului de Transport Intermodal Oradea. În acest sens, a fost publicat anunţul de participare cu privire la licitaţia deschisă, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 18 decembrie, ora 12:00", a anunţat marţi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Conform municipalităţii, deschiderea ofertelor se va face în aceeaşi zi la ora 14, la sediul ADLO.

Posibilii ofertanţi pot obţine documentaţia de licitaţie de la sediul municipalităţii orădene sau online, de pe site-ul Primăriei sau cel al ADLO.

Lucrări pe terminate

ADLO caută un operator privat pentru gestionarea viitorului centru intermodal având în vedere că stadiul fizic al lucrărilor este realizat în proporție de 85%, iar acestea se apropie de finalizare.

"Au fost realizate lucrări la infrastructura celor doua linii de cale ferate, a platformelor betonate şi a parcării. Au fost realizate straturile de fundare din piatra brută, stratul de forma de balast, au fost montate bordurile, iar aşternerea stratului de beton este aproape de finalizare", a declarat marți pentru BIHOREANUL directorul adjunct al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Ovidiu Guler.

Directorul adjunct a mai spus că în prezent lucrările de realizare a liniilor ferate sunt realizate în proporţie de 80%, iar constructorii au turnat stratul suport al drumurilor şi le-au realizat bordurile.

"Totodată, s-au executat lucrări pentru reţelele de utilităţi publice, fiind realizate lucrări la reţeaua de canalizare pluvială şi termoficare și au fost montaţi stâlpii de iluminat", a arătat Guler.

Investiţie de peste 73 milioane lei

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul viitorului terminal intermodal prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 metri fiecare, ce vor servi drept puncte de încărcare şi descărcare a mărfurilor transportate prin centrul intermodal.

Terminalul intermodal va mai cuprinde o platformă de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container pentru activităţile logistice, o parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, precum şi iluminat şi racorduri la utilităţi.

Valoarea totală a investiţiei este de 73,2 milioane lei cu TVA inclus, din care suma nerambursabilă este de 48,1 milioane lei cu TVA inclus.

Diferenţa dintre valoarea totală a proiectului şi cea stabilită prin licitaţie pentru construcţia efectivă a terminalului, 47 milioane de lei + TVA (56 milioane lei cu TVA inclus), este dată de costurile suplimentare cu dirigenţia de şantier, taxe, avize, cheltuieli indirecte şi neprevăzute.

Spre exemplu, numai taxa de racord a intermodalului la liniile CFR, care va fi plătită în cadrul proiectului, se ridică la circa 7 milioane lei cu TVA inclus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Trebuia să fie gata în august.
Cu anu' e problema la edilii voștri.
Postat 23 Noiembrie 2023, 08:32 de KP
@Mihaita
Iti spun eu ce are deosebit acest centru fata de altele! E construit cu banii nostri dar e facut cadou de ,,alesi" unui privat! O afacere in genul celei cu statia de produs biogaz de la Sacuieni.
Postat 23 Noiembrie 2023, 04:33 de pinonel
Asa, si?!!
Mai lasati-ne cu terminalul asta, mai sunt doua terminale in oras functionale private, cel din Episcopia de pe Matei Corvin si cel din Gara Velenta. De parca terminalul asta va fi a 8-a minune a lumi. Ce are asa de deosebit acest terminal , fata de cele doua existente?
Postat 22 Noiembrie 2023, 19:35 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON