URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2023, 18:29

Au început lucrările la centrul intermodal din Episcopia Bihor. Constructorii au decopertat amplasamentul (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început la sfârşitul lunii iunie lucrările la viitorul centru intermodal din Episcopia Bihor.

Au început săpăturile

Amenajarea viitorului hub logistic orădean a început pe 29 iunie cu decopertarea stratului vegetal şi excavarea amplasamentului până la cota de fundare.

"Până acum au fost executate lucrările pregătitoare, fiind realizată decopertarea stratului vegetal şi excavaţii ale terenului până la cota de fundare. De asemenea, s-au realizat lucrări la infrastructura celor două linii de cale ferată, a platformelor betonate şi a parcării", a transmis marţi Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, în paralel cu lucrările pregătitoare, constructorii amenajează viitoarea reţea de utilităţi publice din zonă.

Avantajul intermodalului

Viitorul centru intermodal, în care transportatorii vor putea să îşi mute marfa de pe reţeaua rutieră pe linia ferată şi invers, este văzut ca un atuu care va încuraja dezvoltarea economică a municipiului.

"Prin implementarea acestui proiect, zona noastră va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord-Vest. Acest centru va asigura transferul de mărfuri din Oradea şi judeţul Bihor în relaţia cu statele din vestul Europei, dar şi cu alte regiuni din România", a declarant primarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, existenţa terminalului intermodal va creşte competitivitatea firmelor din zona Oradiei prin scăderea costurilor de transport.

Investiţie de peste 73 milioane lei

După cum BIHOREANUL a mai scris proiectul viitorului terminal intermodal prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 metri fiecare, ce vor servi drept puncte de încărcare şi descărcare a mărfurilor transportate prin centrul intermodal.

De asemenea, va fi construită o platformă de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container pentru activităţile logistice, o parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, precum şi iluminat şi racorduri la utilităţi.

Valoarea totală a investiţiei este de 73,2 milioane lei cu TVA inclus, din care suma nerambursabilă este de 48,1 milioane lei cu TVA inclus.

Diferenţa dintre valoarea totală a proiectului şi cea stabilită prin licitaţie pentru construcţia efectivă a terminalului, 47 milioane de lei + TVA (56 milioane lei cu TVA inclus), este dată de costurile suplimentare cu dirigenţia de şantier, taxe, avize, cheltuieli indirect şi neprevăzute.

Spre exemplu, numai taxa de racord a intermodalului la liniile CFR, care va fi plătită în cadrul proiectului, se ridică la circa 7 milioane lei cu TVA inclus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Foarte bine
Încă un pas spre dezvoltare
Postat 18 Iulie 2023, 21:30 de Sandu2100
Oradea are terminal pe cel din gara Velenta
Si cu vechiul terminal, cel din Velenta care a functionat bine mersi ce se va intampla? Trebuie eliberat terenul pentru niste blocuri Prima?
Postat 18 Iulie 2023, 20:28 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON