URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2023, 19:46

Cine ce obligaţii are? Primarul a semnat cu şeful CNAIR acordul de parteneriat pentru o investiţie de aproape 70 de milioane de lei în Oradea

Cine ce obligaţii are? Primarul a semnat cu şeful CNAIR acordul de parteneriat pentru o investiţie de aproape 70 de milioane de lei în Oradea foto: arhivă / Pasajul care va duce la terminalul intermodal
Cine ce obligaţii are? Primarul a semnat cu şeful CNAIR acordul de parteneriat pentru o investiţie de aproape 70 de milioane de lei în Oradea foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul Centrului de Transport Intermodal din Oradea face paşi înainte. Primarul Florin Birta a semnat, miercuri, cu şeful CNAIR, Cristian Pistol, acordul de parteneriat pentru construirea unor drumuri colectoare, dar şi a unui pasaj peste Șoseaua Borșului pentru a facilita accesul la viitorul terminal de mărfuri. 

Anunţul a fost făcut de biroul de presă al Primăriei Oradea, conform căruia parteneriatul pentru obiectivul "Construire drumuri colectoare şi pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal din Oradea" a fost semnat în prezenţa ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

"Obiectul acestui parteneriat este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului, care este depus în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 4 - Transport sustenabil, precum şi pe perioada de durabilitate şi de valabilitate a contractului de finanţare", se explică în comunicat.

Concret, municipalitatea orădeană are ca sarcini achiziţia contractului de lucrări, dirigenţia de şantier, monitorizarea şi implementarea proiectului şi a execuţiei lucrărilor, precum şi realizarea cererii de rambursare.

La rândul său, Compania Naţională de Infrastructură Rutieră (CNAIR) va asigura finanţarea proiectului, conform comunicatului.

"Acest parteneriat este un pas esenţial pentru derularea investiţiei în valoare de aproape 70 de milioane de lei, care va asigura o circulaţie fluidă în zonă, precum şi accesul la viitorul centru logistic intermodal care prevede un transport combinat rutier-feroviar al mărfurilor, cu facilităţi de manipulare şi depozitare a mărfurilor şi zone dedicate serviciilor”, a transmis primarul Florin Birta, citat în document.

Valoarea totală a proiectului se ridică, potrivit biroului de presă al municipalităţii, la 68.087.444,05 de lei, din care finanţarea europeană este de 47.234.449,99 lei.

Restul banilor, adică 20.852.994,06 lei, reprezintă contribuţia Oradiei.

Trei obiective mari

Informarea arată că proiectul prevede trei obiective mari: construirea unui pasaj peste sensul giratoriu, peste Șoseaua Borșului, în zona parcului industrial, cu o lungime de 1.043 de metri, realizarea unui drum colector cu o lungime de 2.220 m, care se va intersecta cu drumul de legătură Centura Oradea - Autostrada A3 Biharia-Borş, dar şi amenajarea unui drum de acces, lung de 665 de metri, care va începe din intersecţia cu drumul colector şi va ajunge până la viitorul acces în Centrul de Transport Intermodal.

Durata de execuţie a pasajului şi drumurilor colectoare este de 16 luni, mai arată comunicatul.

Cine se "bate" pentru construirea acestora

Informarea precizează și că pentru execuţia lucrărilor au fost depuse trei oferte, care se află în faza de evaluare:

- PORR CONSTRUCT - ofertant unic, având ca subcontractanţi pe  S.C. RITMOTEH S.R.L. şi ENERGOTRANSCONSULT S.R.L.

- Asocierea formată din PROCONS GROUP - lider de asociere, Freyrom  - asociat 1, Construcţii Erbasu - asociat 2, având ca subcontractanţi PE LEKO CONSTRUCT, RITMOTEH S.R.L, DRUMURI ORASENEŞTI S.A.;

 - Asocierea formată din SSAB-AG - lider de asociere, HYDROSTROY AD - asociat 1, având ca subcontractanţi pe ELECTROAXA S.R.L, GAZINSTAL ENERGY, ACA ZOORK PROJECT.

Terminalul intermodal din Episcopia, altă investiție masivă

În ce privește terminalul intermodal propriu-zis, așa cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria a depus la finalul anului trecut cererea de finanţare acestuia, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Potrivit municipalităţii, valoarea totală a acestui proiect se ridică la 73,2 milioane lei, din care suma nerambursabilă este de 48,5 milioane lei.

Proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de câte 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal.

Printre lucrările cuprinse în proiect se mai numără construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, a unei clădiri administrative de tip container în care se desfăşoară partea logistică, a unei parcări pentru camioane, dar şi împrejmuirea terminalului intermodal, realizarea iluminatului şi racordul la utilităţi.

"Astfel, municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania şi viitorul drum expres Oradea-Arad, iar calea ferată Cluj - Napoca - Oradea - Episcopia Bihor va fi electrificată şi modernizată. Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legatură cu E60/DN1", transmitea, la vremea respectivă, Primăria Oradea, susținând că "prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord - Vest".

Patru parteneriate semnate de CNAIR

Pe de altă parte, tot miercuri, CNAIR a anunţat că pe lângă proiectul ce vizează Oradea, au mai fost semnate încă trei parteneriate cu autorităţi locale.

Este vorba despre realizarea unei şosele de centură a municipiului Huşi, de realizarea unui drum de legătură în Floreşti, dar şi de construirea unui pasaj de trecere la nivel de cale ferată, Bucureşti-Constanţa (Lehliu-Gară).

"În cadrul acestor parteneriate, CNAIR va sprijini autorităţile locale prin promovarea de hotărâri de guvern de expropriere în baza documentelor de identificare a proprietarilor realizate în cadrul Studiului de Fezabilitate şi prin elaborarea şi depunerea aplicaţiei de finanţare necesară realizării proiectelor", afirmă biroul de presă al CNAIR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Scuzați-mi curiozitatea...
Aici e teatru, s-au pe bune dezbateri cum se papă bani publici!!!
Postat 16 Februarie 2023, 01:41 de Morometul
De ce 2 terminale?
In Velenta exista terminal intermodal care functioneaza foarte bine, si cred ca e mai mare dar privat. Care e scopul cu noul terminal, ca sa inchidem pe cel din Velenta si terenul sa fie dat pentru cartierul Prima care se extinde in zona? Chiar are nevoie Oradea de doua terminale, sau scopul e terenul valoros din Velenta.
Postat 15 Februarie 2023, 10:14 de Mihaita
Fâsul orădeano-bihorean merge mai departe.
Azi semnează, mâine cerșește ce nu poate produce singur, poimâine licitează și alege o firmă "de casă" mare ... apoi toarnă cu betoniera și asfaltează. După care toți așteaptă alți edili la rând, care să scoată noroiul din cele 300 de străzi ale orașului care nu au văzut o robă de balastru și/sau de asfalt de peste 14 ani, de când "cârmaciul" s-a pus în slujba soroșiștilor aducători de beneficii magice.
Postat 15 Februarie 2023, 08:06 de KP
Unde e PSD-Istul Madar??
Unde sunt acum consilierii PSD si Madar sa ne spuna cum Oradea nu a luat nici 1 milion de euro fonduri nerambursabile?? Bulangii cu pretenții de bărbați posesori de OO.
Postat 14 Februarie 2023, 21:07 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON