URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Știri Bihor

Alertă meteo de vânt în Bihor
Știri Bihor
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineaţă, o informare de cod galben de vânt valabilă pentru judeţele Bihor, Arad şi Timiş. Vântul va ajunge, izolat, până la 70 de kilometri pe oră!
30 Noiembrie 2017, 10:36
Ultima reuniune a Colegiului Prefectural din 2017: valoarea masei lemnoase confiscate de Garda Forestieră a scăzut de 44 de ori faţă de anul trecut
Știri Bihor
Ultima întrunire a directorilor de deconcentrate din Bihor din acest an, desfăşurată miercuri la Prefectură, a avut pe ordinea de zi prezentarea rapoartelor de activitate pe primele 10 luni de către şefii Casei de Pensii, Direcţiei Silvice şi Gărzii Forestiere Oradea. Din înşiruirea de cifre, este de remarcat că în comparaţie cu anul trecut, anul acesta a scăzut valoarea masei lemnoase confiscate. În schimb, Garda Forestieră a autorizat mai multe dispozitive pentru marcarea copacilor ce pot fi tăiaţi legal.
29 Noiembrie 2017, 19:19
Liderul ALDE Bihor, Traian Bodea, consideră că primarul Bolojan s-a pripit să mărească impozitele în Oradea
Știri Bihor
Preşedintele ALDE Bihor, Traian Bodea, în acelaşi timp vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a criticat, miercuri, într-o conferinţă ţinută la sediul partidului, majorarea impozitelor în Oradea cu 20% şi creşterea preţului gigacaloriei. Bodea spune că deciziile primarului Ilie Bolojan sunt "pripite" şi că acesta nu se gândeşte la populaţia săracă, ci doar la investiţii. "Nu trebuie pedepsiţi oamenii fiindcă tu ai o viziune", a spus acesta.
29 Noiembrie 2017, 17:33
Reacţia Episcopiei Greco-Catolice: Expoziţia Muian a fost anulată fiindcă Palatul Episcopal nu e autorizat ISU
Știri Bihor
Episcopia Greco-Catolică de Oradea a transmis, miercuri după amiază, o reacţie după ce controversatul Gabriel Miloia, proprietarul galeriei Visual Kontakt, a anunţat că episcopul Virgil Bercea i-a anulat expoziţia Apocrypha 2, care urma să aibă loc în Palatul Episcopal, ba chiar i-ar fi şi redirecţionat un mesaj cu limbaj trivial. Reprezentanţii Episcopiei spun că, de fapt, expoziţia a fost anulată deoarece ISU Crişana le-a transmis, miercuri, că Palatul Episcopal nu poate găzdui nicio manifestare publică.
29 Noiembrie 2017, 16:45
Noutăţi privind DN 76: Prefectul Mihaiu anunţă marcare rutieră provizorie în zona Bitii, iar comisarul Corina Creţu fonduri UE pentru finalizarea lucrărilor
Știri Bihor
În ultima reuniune din acest an a Colegiului Prefectural, desfăşurată miercuri, prefectul Ioan Mihaiu a anunţat că, după plângeri repetate ale bihorenilor, şoseaua DN 76 va fi marcată provizoriu din zona Bitii spre limita cu judeţul Hunedoara, pentru evitarea accidentelor. Totodată, comisarul european Corina Creţu a făcut cunoscută alocarea de către Comisia Europeană a 76 milioane euro pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare, începute cu zece ani în urmă.
29 Noiembrie 2017, 16:00
Fostul primar din Chișlaz, urmărit național: Condamnat la puşcărie pentru că a plătit 600.000 lei pentru un cămin cultural fictiv, Ștefan Tripo a fugit!
Știri Bihor
Condamnat la 4 ani și 3 luni de închisoare cu executare după ce a plătit unei firme circa 650.000 lei pentru ridicarea unui cămin cultural care, în final, nu s-a realizat, fostul primar al comunei Chișlaz, Ștefan Tripo, a dispărut, fiind dat în urmărire națională. Afaceristul care a încasat suma, Cristian Spridon, a fost încarcerat, având de executat o pedeapsă de 5 ani și 2 luni de detenție.
29 Noiembrie 2017, 15:19
Expoziţia Muian de la Palatul Episcopal, anulată. Vezi ce SMS cu conţinut trivial i-ar fi trimis episcopul Virgil Bercea lui Miloia (FOTO)
Știri Bihor
Expoziţia Apocrypha 2 a controversatului Gabriel Miloia, care urma să aibă loc în Palatul Episcopal Greco-Catolic, a fost anulată. Printr-un anunţ publicat pe portalul Visual Kontakt şi transmis presei, Miloia - autorul proiectelor "Muian" - spune că episcopul Virgil Bercea l-a anunţat, prin SMS, că expoziţia nu mai poate să aibă loc. "Muianul" susţine şi că Preasfinţia Sa i-a fi trimis un SMS cu limbaj trivial.
Cornel Popa acuză: Liberalii, bruscați de mascați în clubul Black Eagle din Oradea
Știri Bihor
Un grup de parlamentari PNL, sosiţi la Oradea cu o săptămână în urmă pentru a asista la dezvelirea statuii lui Ion I.C. Brătianu în parcul omonim, susţine că a fost brutalizat de mascaţi în clubul Black Eagle, deţinut în Pasajul Vulturul Negru de fiul senatorului PNL Bihor Cornel Popa, cel care luna trecută atenţiona chiar de la tribuna Senatului asupra abuzurilor de care dau dovadă organele de control în localurile din Oradea.
29 Noiembrie 2017, 13:32
Programul tomate: 60 de legumicultori bihoreni şi-au încasat subvenţia de 3.000 de euro
Știri Bihor
Direcţia Agricolă a făcut luni plăţile pentru primii 60 de legumicultori bihoreni din totalul de 117 înscrişi în Programul Tomate. Agricultorii au vândut 2.000 de kilograme de roşii din recolta plantată în vară și au primit fiecare 3.000 de euro, bani pe care au declarat că vor să îi reinvestească în folie pentru acoperirea solariilor şi lemne pentru încălzirea lor.
29 Noiembrie 2017, 11:32
Cu sau fără miros de porci? Dezbatere tensionată la Prefectură pe tema reautorizării fermei Nutripork din Ioşia (VIDEO)
Știri Bihor
Peste 100 de orădeni participă, marţi după amiaza, la dezbaterea publică tema reautorizării fermei Nutripork din Ioşia, ţinută în sala mare a Prefecturii. Atmosfera este una tensionată, mai mulţi oameni vociferând la adresa firmei patronate de Iosif Pazuric şi a reprezentanţilor acestora, denunţând mirosul de la fermă şi cerând soluţii.
28 Noiembrie 2017, 17:05
Găselniţă marca 'Muian': Excentricul Gabriel Miloia vrea să doneze monede de argint Episcopiei Greco-Catolice ca să-i fie iertate 'pornografia şi obscenitatea'
Știri Bihor
Tânărul care anul trecut a şocat printr-un proiect pe care l-a numit artă contemporană, în care apărea în imagini şi filmuleţe complet gol şi masturbându-se, revine în prim-plan cu o expoziţie nouă, Apocrypha 2, pe care o va vernisa pe 7 decembrie tocmai la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, altfel închis publicului. "Muianul" a explicat că a dorit să facă o expoziţie pe tema "arta este poarta graţiei" şi, astfel, să-şi spele păcatele după ce episcopul Virgil Bercea l-ar fi "certat" pentru "mizeria care îmi înconjoară munca".
28 Noiembrie 2017, 16:51
Lecţii de prim-ajutor, pentru jurnaliştii orădeni, de la specialiştii ISU Crişana (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Oricine poate ajunge într-o situaţie de urgenţă şi oricine poate să aibă în jur o persoană care are nevoie de ajutor medical. Tocmai de aceea, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana le-au predat o scurtă lecţie de prim-ajutor jurnaliştilor orădeni, învăţându-i cum să facă resuscitarea şi manevra Heimlich.
28 Noiembrie 2017, 15:14
Consilierii PNL Bihor: Vina ratării proiectului pe sănătate aparţine exclusiv executivului Consiliului Judeţean
Știri Bihor
Consilierii judeţeni ai PNL Bihor se absolvă singuri de orice vină în eşecul proiectului strategic pe sănătate al judeţului, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, respins în prima fază de evaluare, deşi în câteva rânduri liberalii nu s-au prezentat să voteze, înainte de deadline, actul necesar încheierii contractului pentru un teren inclus în proiect. Ba mai mult, liberalii susţin că şi-au dat tot concursul pentru acest demers.
28 Noiembrie 2017, 14:10
Salvatori made in Bihor: Centrul de prim-ajutor al ISU Crişana a pregătit, în nouă ani, peste o mie de pompieri
Știri Bihor
În cei nouă ani trecuţi de la înfiinţarea Centrului de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori din cadrul ISU Crişana, unde angajaţii MAI învaţă tehnici de prim-ajutor, peste  o mie de pompieri din toată ţara au fost şcoliţi. Din aceştia, aproape jumătate au fost pompieri bihoreni care au obţinut, astfel, şi calificarea de paramedici.
28 Noiembrie 2017, 13:44
Zece noi trasee turistice din Bihor aşteaptă aprobare de la Bucureşti
Știri Bihor
Bihorenii şi turiştii care ajung în judeţ ar putea să parcurgă zece noi trasee turistice, în diferite zone montane. Toate cele zece trasee au fost amenajate de ONG-uri de profil, verificate de salvamontiştii bihoreni, care apoi, conform procedurilor legale, au propus Ministerului Turismului să le omologheze. Totuşi, de mai bine de un an de zile, oficialii de la Bucureşti nu au transmis niciun răspuns către Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.
28 Noiembrie 2017, 10:14
Încă un accident în Ungaria: O orădeancă de 21 ani a murit, iar un alt tânăr este în stare gravă!
Știri Bihor
O tânără orădeancă în vârstă de 21 ani a murit, iar un bărbat, tot din Oradea, de 22 ani, este în stare gravă, în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, în Ungaria, pe drumul național 4, în apropriere de Törökszentmiklós.
27 Noiembrie 2017, 20:53
Echipele de teatru de la patru licee din Bihor, premiate în programul „Oradea, oraş al Marii Uniri'
Știri Bihor
Fundaţia Clubul Dreptei, afiliată PNL Bihor, a premiat în acest weekend echipe de liceeni de la patru unităţi şcolare din judeţ care au conceput şi pus în scenă tot atâtea mici piese de teatru pe tema contribuţiei Oradiei la Marea Unire din 1918. Proiectul a făcut parte dintr-un program sprijinit de Ministerul Culturii, iar concrenţii au fost jurizaţi de un actor, un istoric şi un reprezentant al Fundaţiei.
Pace pentru drumuri. Puterea şi opoziţia din CJ Bihor au votat în unanimitate proiecte de infrastructură, inclusiv pentru Drumul Apuseni
Știri Bihor
Situaţie rară la Consiliul Judeţean Bihor! Reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei au ţinut o şedinţă extraordinară fulger, fără certuri, aprobând în unanimitate patru proiecte legate de infrastructura de drumuri. A fost o şedinţă convenită între UDMR, PSD şi ALDE, pe de o parte, şi PNL, pe de alta, pentru continuarea lucrărilor pe drumul Bălaia - Sîrbi şi actualizarea proiectului pentru tronsonul III al Drumului Apuseni. Pe ordinea de zi nu s-a aflat validarea lui Adrian Szatmari (PSD) în funcţia de consilier judeţean.
27 Noiembrie 2017, 17:15
Casa parohială ortodoxă din Bălnaca a fost spartă: hoţii au luat bijuterii, bani şi carduri
Știri Bihor
Casa parohială a preotului ortodox din satul Bălnaca a fost spartă, duminică dimineaţă, în timp ce parohul şi familia sa se aflau la biserică. Hoţii au plecat cu bani, bijuterii şi carduri, paguba fiind estimată la circa 2.000 euro. "Sunt sigur că ne-au urmărit. Sper să îi prindă cât mai repede", spune preotul Claudiu Iacob.
27 Noiembrie 2017, 15:49
Proiectul strategic pe sănătate al judeţului, de aproape 9,5 milioane euro, a fost respins!
Știri Bihor
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a recunoscut, luni, că proiectul strategic pe sănătate al judeţului, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, a fost respins în urma evaluării, dar a spus că instituţia va contesta această decizie. Pásztor a susţinut că singurele probleme cu proiectul au fost legate de un teren de Stâna de Vale, care nu a trecut la timp de la Episcopia Greco-Catolică în administrarea judeţului, după ce consilierii PNL nu s-au prezentat în mai multe rânduri să aprobe această trecere.
27 Noiembrie 2017, 14:04
Hoaţe de mici: Două ţigăncuşe de 13 ani din Lugaşu de Jos au furat bani, bijuterii, parfumuri şi farduri de peste 6.000 lei
Știri Bihor
Două fete în vârstă de 13 ani din colonia de romi din Lugaşu de Jos au ajuns în atenţia poliţiştilor, după ce, duminică, au intrat în două case din comună de unde au furat bani, bijuterii, parfumuri şi farduri, de peste 6.000 lei.
27 Noiembrie 2017, 13:43
Două maşini BMW căutate în Germania şi în Franţa au fost găsite în Borş
Știri Bihor
Poliţiştii de frontieră din Borş au găsit, la finalul săptămânii trecute, două autoturisme marca BMW, modelele 420D şi X6, căutate de autorităţile germane şi franceze pentru a fi confiscate. Au încercat să le introducă în ţară doi cetăţeni români, unul din Sălaj şi celălalt din Cluj-Napoca. În total, valoarea maşinilor ajunge la 70.000 euro.
27 Noiembrie 2017, 12:31
Criminalul Sorin Rogia poate răspunde penal: Expertiza psihiatrică arată că are discernământ diminuat, dar poate fi tratat şi în Penitenciar
Știri Bihor
Specialiştii Comisiei de expertiză psihiatrică au transmis rezultatele preliminare în cazul criminalului Sorin Rogia, acuzat că şi-a ucis cu violenţă rară cel mai bun prieten, pe Radu Bogdan. În urma analizelor, medicii au stabilit că Rogia are discernământ, dar unul diminuat, şi necesită tratament, care însă poate fi aplicat şi în Penitenciar.
27 Noiembrie 2017, 08:29
Caravana Jandarmeriei a trecut şi prin Oradea. Jandarmii îşi caută colegi (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Caravana Jandarmeriei Române, pornită cu scopul de a prezenta cât mai eficient oferta educaţională pentru cele 700 de locuri vacante în Şcolile Militare de Subofiţeri Jandarmi, a ajuns duminică şi în Oradea. Jandarmii au venit cu o dubă imprimată cu imagini şi mesajele: "Vino în echipa noastră!" şi "Atenţie! Vom folosi forţa... cuvintelor!". 
Orădenii, chemaţi din nou la protest 'pentru o luptă paşnică a României cinstite cu hoţia'
Știri Bihor
Organizaţia Oradea Civică organizează din nou, duminică seara, un protest împotriva modificării Legilor Justiţiei şi împotriva corupţiei în Piaţa Unirii, alăturându-se altor proteste anunţate în toată ţara. În această săptămână, protestele sunt susţinute de 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical (alcătuit din 34 de federaţii profesionale) şi Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federaţii profesionale). 
26 Noiembrie 2017, 13:04
S-au desemnat câştigătorii ediţiei de anul acesta a proiectului 'Bihorul în mişcare' (FOTO)
Știri Bihor
Ediţia din acest an a proiectului "Bihorul în mişcare", care a cuprins întreceri sportive pentru elevii de clasele a V-a şi a VI-a, s-a încheiat vineri, când, la Arena "Antonio Alexe", a avut loc faza finală. Astfel, competiţiile de cros, handbal feminin şi masculin, respectiv cea de la fotbal şi-au desemnat laureaţii.
26 Noiembrie 2017, 10:05
AJOFM Bihor: Se caută culegători de zmeură pentru Portugalia
Știri Bihor
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a anunţat că se caută 300 de persoane pentru muncă sezonieră în agricultură în Portugalia, mai precis pentru recoltarea zmeurei. Salariul este cuprins între 603 şi 1.053 euro/brut/lună. Cazarea este asigurată de angajator.
25 Noiembrie 2017, 16:21
Poliţiştii au ieşit să le vorbească orădenilor despre eliminarea violenţei asupra femeilor (FOTO)
Știri Bihor
De Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu alte instituţii şi asociaţii, au organizat acţiuni de conştientizare a publicului în privinţa acestui fenomen în cadrul campaniei de prevenire "Opreşte acum violenţa în familie! Cere ajutor!". Mai mulţi poliţişti au ieşit în centrul oraşului, au împărţit pliante şi le-au vorbit trecătorilor despre cum pot fi semnalate astfel de cazuri şi cine poate acorda ajutor victimelor.
Conferinţă medicală internaţională la Oradea, despre tehnici inovative şi rare în Obstetrică-Ginecologie (FOTO)
Știri Bihor
Universitari din Germania, Serbia, Ungaria şi România s-au reunit la Oradea pentru a dezbate noutăţi în tehnicile terapeutice din obstetrică şi ginecologie, într-o conferinţă organizată de şeful clinicii de Chirurgie ginecologică a Spitalului Judeţean, conferenţiarul Petru Chitulea. „Când doi medici discută despre meseria lor, cel mai câştigat e bolnavul”, spune acesta, subliniind beneficiile pe care pacientele din Bihor le au de pe urma dezbaterilor de acest fel.
25 Noiembrie 2017, 12:35
Inspectorii sanitar-veterinari avertizează că înaintea Crăciunului îşi vor înteţi controalele
Știri Bihor
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor anunţă că, pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei prin consumul de alimente alterate sau falsificate, în cursul lunii decembrie îşi va intensifica acţiunile de control atât la producători, cât şi la comercianţi. Totodată, inspectorii DSVSA recomandă bihorenilor să cumpere alimente numai din unităţi şi pieţe autorizate.
24 Noiembrie 2017, 17:18
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON