URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Aprilie 2024, 16:44

Spitalul Județean din Oradea a obținut 1 milion de euro pentru digitalizare. Ce noutăți aduce proiectul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Județean din Oradea a câștigat 1 milion de euro din PNRR pentru transformarea digitală a sistemului informatic, urmând să fie semnat în curând contractul de finanțare și apoi să fie lansată o licitație pentru achiziția de echipamente și de software.

Între altele, spitalul va avea un program informatic care va permite monitorizarea și stocarea datelor medicale ale pacienților din ATI pre și post operator, ceea ce va permite o mai bună ajustare a tratamentelor, dar și depistarea unor eventuale greșeli medicale.

Potrivit unei informări transmise de Spitalul Județean, unitatea a obținut suma de 1 milion de euro pentru „Investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală”, astfel de investiții urmând să fie făcute pe trei componente: în echipamente și sisteme informatice, în software medical și în software non-medical.

„Din acești bani vor fi achiziționate echipamente IT pentru înlocuirea celor învechite și suplimentarea celor existente, ceea ce va îmbunătăți procesele operaționale, asigurarea conexiunilor între cele șapte clădiri ale spitalului și furnizorii de mententanță pentru echipamentele medicale de radiologie, laborator și altele”, a declarat BIHOREANULUI șeful Compartimentului Informatic al spitalului, Florin Cozma.

Pe de altă parte, adaugă acesta, tot din banii PNRR va fi achiziționat și implementat un soft medical destinat secțiilor ATI. „Datele pacientului vor putea fi monitorizate, vizualizate și stocate, ceea ce va permite urmărirea mai în detaliu a îngrijirii pacienților pre și post operator, inclusiv ajustarea deciziilor medicale în funcție de aceste date. Practic, vor fi colectate date de la aparatele la care este conectat pacientul - incubatoare, ventilatoare, injectomate, monitoare de funcții vitale, stații centrale de monitorizare, inclusiv din paturile cu capabilități wireless - și vor servi medicilor în luarea deciziilor. Sistemul va fi capabil inclusiv să indice dacă pacientul are o alergie la un medicament sau la o componentă a unui medicament, alergie nediagnosticată până la momentul respectiv”, a explicat specialistul IT al Spitalului Județean.

În fine, o a treia destinație a fondurilor europene nerambursabile pentru digitalizare este achiziția unei soluții informatice securizate care să asigure acces de la distanță la programele informatice și la stațiile de lucru IT ale spitalului pentru utilizatori autorizați, fie ei interni, fie externi cum sunt operatorii de asistență, depanare și service.

Potrivit șefului Compartimentului IT al Spitalului Județean, licitația pentru toate aceste achiziții de echipamente și programe informatice urmează să fie lansată după semnarea contractului de finanțare, iar implementarea noilor soluții să fie realizată până la finele anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON