URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2024, 17:33

Parchetul Bihor, locul 1 la dosare economice: Peste 17 milioane lei recuperaţi de la evazionişti anul trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii din Bihor şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice se situează pe primul loc în ţară, după Capitală, la numărul persoanelor trimise în judecată anul trecut în dosare economice, şi sunt pe locul 1 și la prejudiciile recuperate de la evazionişti, de peste 17 milioane de lei.

Informaţia a fost făcută publică luni, în prima conferinţă de presă organizată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, după un deceniu de pauză, prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, procurorul Cristian Ardelean, pentru a prezenta rezultatele obţinute în 2023, în principal în cauzele economice, unde judeţul a ajuns în topul național.

Plăteşte şi scapă!

Concret, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a trimis, anul trecut, în faţa instanţelor de judecată 161 de persoane acuzate de infracţiuni economice, cum ar fi evaziunea fiscală, delapidare, spălare de bani ori acces ilegal la sistem informatic.

„Suntem pe locul 1 pe ţară, după Bucureşti, pe dosare economice. Am depăşit chiar şi Bucureştiul în ceea priveşte aplicarea articolului 10 din Legea evaziunii fiscală care permite dezincriminarea faptei dacă prejudiciul este acoperit integral şi sunt plătite penalităţi. În anul 2023, am fost pe locul 1, în anul 2022, tot locul 1. Inculpaţii, simţind probabil că sunt şanse mari să fie pedepsiţi cu închisoarea, au venit şi şi-au plătit prejudiciile din proprie iniţiativă. Nu s-au mai pronunţat soluţii de condamnare, dar la dosarele acestea, mai ales de evaziune fiscală, contează foarte mult recuperarea prejudiciilor”, a spus Cristian Ardelean.

Potrivit acestuia, într-un clasament naţional privind dosarele economice, datele primite de la şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, comisarul şef Vlad Codreanu, mai arată că, în privinţa măsurilor preventive (arestări, arestări la domicliu, controale judiciare) dispuse în cauzele economice, judeţul Bihor se plasează pe locul 4, iar la sesizări din oficiu, pe locul 5.

„Ne putem concentra pe fapte noi”

În total, în cursul anului 2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a trimis în judecată 1.508 inculpați, din care 101 în stare de arest preventiv, iar dintre cauzele mai vechi de 5 ani, în prezent mai sunt în anchetă doar 2.

„Recent, ultimul caz pe care l-am avut, unde am şi formulat propunere de arestare preventivă, avea fapte comise până în septembrie-octombrie 2023. În prezent mai avem doar 2 dosare mai vechi de 5 ani. Ne putem concentra pe fapte noi”, a precizat Ardelean.

Acesta a făcut, în sinteză, o prezentare a activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi a celor cinci din subordine, respectiv a parchetelor de pe lângă judecătoriile Oradea, Salonta, Beiuş, Marghita şi Aleşd.

Potrivit bilanţului pentru anul 2023, procurorii din parchetele locale din Bihor au avut de rezolvat peste 28.000 de dosare, dintre care 13.462 au fost noi, în scădere faţă de 2022, iar 15.183 erau nerezolvate din anii trecuți, între acestea numărându-se inclusiv dosare cu autori necunoscuţi.

Din totalul cauzelor soluţionate anul trecut (10.789), 327 au fost rezolvate în urmărire penală proprie - dosare de corupţie, de omor, de abuz în serviciu, cu 10% mai puţine decât în 2022, iar peste 10.400 au fost soluţionate în cadrul activităţii de supraveghere a cercetării penale, cercetările fiind făcute de Poliţie.

Rebuturi neimputabile

Anul trecut, procurorii din judeţ s-au lovit şi de probleme. Din totalul dosarelor trimise în judecată, două cauze (una a Parchetului Bihor şi una a Parchetului Oradea) au fost restituite de judecătorul de cameră preliminară pentru completarea urmăririi penale, judecătorii au respins un acord de recunoaştere al Parchetului Aleșd, dar şi nu mai puţin de 52 de ordonanţe de clasare. Cele mai multe, 40 la număr, au fost ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Pe de altă parte, a mai arătat Ardelean, în 2023 au fost pronunţate 20 hotărâri judecătoreşti definitive de achitare, pentru 36 inculpaţi, dintre care un inculpat arestat preventiv. În 16 situaţii, soluţia a fost pronunţată cu justificarea că fapta nu există.

Solicitat de BIHOREANUL să comunice dacă vreuna dintre aceste achitări, restituiri ori soluţii de respingere ale clasărilor au fost imputabile anchetatorilor, purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor a negat. „S-au analizat toate aceste soluţii şi s-a stabilit că nu sunt imputabile procurorilor”, a declarat procurorul Cristian Ardelean.

Vezi mai jos rezultatele obţinute anul trecut de procurorii din Bihor: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON