URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2024, 10:00

Problema copiilor-problemă: Ce pot face școlile când un elev este violent cu colegii sau deranjează lecțiile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fie pentru că nu au „stare” și deranjează orele, fie că sunt de-a dreptul violenți, „elevii-problemă”, adesea diagnosticați cu diferite tulburări de comportament, sunt încă un subiect greu de gestionat în școlile românești.

Profesorii nu pot să îi stăpânească, colegii nu le pot deveni prieteni, iar ceilalți părinți nu le agreează prezența, pentru că „trag” în jos toată clasa. O situație de acest gen este reclamată și la Liceul din Bratca, unde un elev are un comportament nepotrivit, iar părinții celorlalți copii acuză autoritățile că nu le asigură colegilor lui un mediu propice pentru învățare.

Specialiști consultați de BIHOREANUL spun ce prevede legea și ce se poate face pentru integrarea copiilor-problemă.

Ceartă în curtea școlii

La începutul lunii aprilie, aproape toți părinții dintr-o clasă de-a V-a de la Liceul Teoretic nr. 1 Bratca au cerut conducerii școlii să ia măsuri, revoltați fiind de atitudinea unuia dintre elevii clasei.

Băiatul cu pricina, căruia BIHOREANUL îi va spune Florin, este un copil instituționalizat, aflat în grija Direcției Generale pentru Asistență și Protecția Copilului Bihor, alături de ceilalți doi frați ai săi. Născuți într-o familie dezorganizată, copiii au ajuns în grija statului, locuiesc într-un centru din Bratca de doi ani, iar tot de atunci Florin frecventează școala din comună. „Cu fiica mea este coleg din clasa a IV-a. Și atunci a fost mai agitat, dar acum este de-a dreptul periculos”, s-a plâns BIHOREANULUI Daniela, mama unei eleve de clasa a V-a.

În urmă cu o săptămână, Florin și fiica Danielei au avut o altercație chiar în curtea școlii. „Fiica mea era cu o colegă, avea sticla de apă în mână, a venit băiatul, i-a luat sticla, a început să o șicaneze, a udat-o și apoi i-a dat trei palme peste cap”, povestește, supărată, mama fetiței. Din fericire, micuța nu a fost grav rănită, însă a ajuns acasă speriată și plânsă.

Părinți supărați

Acest episod a determinat-o pe mamă să depună plângere atât la unitatea de învățământ, cât și la Poliție, convinsă că băiatul este un pericol pentru colegii ei.

„Au mai fost probleme cu el în acest an școlar. Este un copil irascibil, își lovește colegii, rupe caiete, distruge, le cere bani colegilor, le mănâncă mâncarea... În urmă cu o lună, ne-am strâns într-o ședință cu părinții și am cerut să se ia măsuri, pentru că este evident că acest copil are nevoie de o școală specială, având probleme. Ni s-a spus că va fi ținut la ore online, ceea ce nu s-a întâmplat”, a mai relatat femeia.

Părinții au aflat că Florin este diagnosticat cu afecțiuni de comportament și cerințe educaționale speciale (CES), dar specialiștii l-au considerat apt pentru învățământul de masă, iar integrarea acestor elevi în rândul copiilor sănătoși este un deziderat. Totuși, aceștia consideră că elevul nu primește sprijinul necesar pentru a se putea integra într-o clasă cu alți 19 colegi.

„Din câte am înțeles, este și un copil sub tratament, dar nu știm cum se ocupă DGASPC de el. Ei ne zic că-l evaluează psihologic, dar nu vedem niciun rezultat. La școală deranjează non-stop, profesorii spun că nu își pot ține orele din cauza lui, iar copiii noștri au de suferit, rămân în urmă cu materia”, s-a mai plâns Daniela.

Femeia se întreabă cine va fi considerat vinovat dacă, într-o zi, Florin va avea un acces de furie și va răni grav un coleg: „Atunci ce vor mai spune, că nu știau că are o problemă?”.

Școala a cerut sprijin

Conducerea unității de învățământ recunoaște că se confruntă cu o problemă și a cerut ajutor. „Am sesizat reprezentanții DGASPC, care s-au deplasat la școală, și au avut loc ședințe comune între ei și părinți. De asemenea, am solicitat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) să ne trimită un consilier școlar, pentru că, din păcate, suntem printre puținele unități de învățământ care nu au un asemenea specialist și avem mare nevoie”, a declarat pentru BIHOREANUL directoarea școlii, Anca Morar.

Liceul are peste 600 de elevi, iar consilierul școlar se află în concediu de creștere a copilului, nefiind înlocuit de un alt specialist.

Profesoară inclusiv la clasa în care învață Florin, Morar spune că ea a găsit metode prin care să-l stăpânească pe copil și să poată preda fără perturbări. „Într-adevăr, nu este ușor să aloci timp pentru toți cei 20 de elevi, când el este mai agitat. Dar și eu predau la această clasă și reușesc să-l stăpânesc. Noi am luat măsuri, de fiecare dată când a creat probleme i-a fost scăzută media la purtare. DGASPC ne recomandă să încercăm integrarea copilului, mai ales că are doi frați în școală, mai mari, cu care nu avem probleme”, a mai spus directoarea.

Toți la consiliere

Gestionarea cazurilor de violență din școli și grădinițe este prevăzută în Ordinul 6.235/2023 al Ministerului Educației, care stabilește cum trebuie să intervină școala, procedură care, spune șefa CJRAE Bihor, s-a aplicat și în cazul Liceului Bratca.

Potrivit documentului, în cazurile de violență, elevii trebuie ascultați calm, cu răbdare, iar personalul școlii n-are voie să folosească un limbaj acuzator, interogator ori intimidant. De asemenea, procedura prevede aplicarea unor măsuri de sprijin, care presupun consilierea elevilor, organizarea de activități de dezvoltare a abilităților socio-emoționale sau recomandarea intervenției psihologice.

„O colegă a fost în unitatea de învățământ, a avut o întâlnire cu eleva victimă și cu părintele acesteia, o altă întâlnire cu elevul agresor și reprezentantul lui legal. De asemenea, s-a făcut o activitate de consiliere la clasă, astfel încât conflictul să fie aplanat”, a declarat Cristina Avrigeanu (foto), directoarea CJRAE Bihor.

Consiliera școlară detașată din Oradea se va întâlni săptămânal cu cei doi elevi implicați în ceartă, pentru a-i ajuta să depășească conflictul. Pentru Florin, consilierea va fi menită și să-l ajute să respecte regulile de conduită școlară.

Potrivit lui Avrigeanu, specialista CJRAE se va întâlni și cu părinții de la clasă, pentru a-i ajuta și pe ei să înțeleagă situația în care se află copilul și a le răspunde întrebărilor ce țin de incluziune și toleranță.

Totodată, în perioada următoare, CJRAE Bihor va organiza în Liceul Teoretic Bratca lecții anti-bullying, pentru ca toți copiii să înțeleagă de ce nu trebuie să-și șicaneze colegii. Indiferent de cât de greu le este și lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Problema copiilor-problemă
Apare in perioada lui ILIESCU, eu am facut școala in anii '90, și profesorii nu aveau autoritate. Atunci nici poliția nu avea autoritate. Se pare ca se continuă o tradiție PROSTEASCĂ, dar ușor FARDATĂ.
Postat 15 Aprilie 2024, 21:33 de Sandu2100
Progresism de 2 lei
Asta se cheama "discriminare pozitiva" si e o chestie care ni s-a tot bagat pe gat de prea multa vreme. Si acum ne miram cum de extremismul a devenit atat de "digerabil". Sau sa zic "dezirabil"? In fine, haideti cu dislike la comment-ul asta.
Postat 15 Aprilie 2024, 18:53 de v0id
Fata lu' preacinstitu' de tata :)))
Tipic mafiotilor galbejiti, condusi magistral de eternul ceausescu din birtin ! Auzi nesimtire de instituie-capusa, conectata la banul public, care a uns-o ca director pe odrasla maharului galbejit i. avrigeanu : Centrul Judetean de Resurse Educationale, care a "rezolvat" cazul incredibil al unui copil care deranja orele de curs ! Pe bune, m-ati facut sa vomit !!!
Postat 15 Aprilie 2024, 13:47 de Silver_Cat
Cu alte cuvinte
Copiii problema vor face în continuare probleme că singura repercursiune a faptelor lor va fi consilierea. Cei care agresează au mai multe drepturi decât cei agresați
Postat 15 Aprilie 2024, 11:19 de CivisUlpianum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON