Procurorii DIICOT desfăşoară noi percheziţii domiciliare în dosarul "mafiei gunoaielor" care a acționat și în Bihor, acuzată că a adus în ţară cel puțin 57 de transporturi cu peste 1.500 de tone de deşeuri sub pretextul că vor fi reciclate, însă care au fost abandonate pe domeniul public sau incendiate.
Noi percheziţii şi audieri
De această dată, anchetatorii au descins la şapte adrese din judeţul Arad, a transmis marţi Biroul de presă al DIICOT, arătând că cercetările efectuate până în prezent în caz dezvăluie o reţea uriaşă cu ramificaţii în Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara şi municipiul Bucureşti.
„Începând din 2021, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanțiale", se arată în informare.
În finalul percheziţiilor, mai multe persoane vor fi ridicate şi conduse la audieri, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timișoara.
Activitățile sunt realizate cu sprijinul specialiștilor din cadrul ANAF și comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, cu sprijinul jandarmilor din Timişoara, suportul Biroului Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Gunoierii Europei
După cum a relatat şi BIHOREANUL, cazul priveşte un grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu deşeuri. Gunoaiele erau preluate din ţări din vestul Europei, în special din Italia și din Germania, erau aduse în țară sub pretextul valorificării și ajungeau la o firmă din Hunedoara și la una din localitatea Lugaşu de Jos.
Pe primul palier al grupului infracțional, au arătat anchetatorii, se aflau „brokerii de deșeuri”, care falsificau documentele de import în care declarau că deșeurile vor fi reciclate. Pe al doilea palier erau transportatorii români, care încărcau deșeurile în Italia și le introduceau în țară ilegal, iar pe cel de-al treilea erau societățile de recliclare, ai căror administratori aveau grijă să dispară deșeurile, nici vorbă de reciclare. Gunoaiele erau fie abandonate, fie arse.
Zeci de inculpaţi şi suspecţi
Au intrat în acest fel în România cel puțin 57 de transporturi cu peste 1.500 de tone de gunoaie. Dacă nu le-ar fi trimis în România, străinii ar fi trebuit să plătească un milion de euro pentru a le recicla ori distruge.
Potrivit legislaţiei europene, aceste activități pot fi realizate pe teritoriul național numai cu deșeuri din aceeași țară, nu și de peste granițe. Motiv pentru care, după luni de investigaţii, pe 1 octombrie 2023, procurorii DIICOT Timişoara au decis să intervină. Anchetatorii au desfăşurat în total 44 de percheziţii în vestul ţării, dintre care 30 în Bihor, în finalul cărora au ridicat 73.000 euro, 66.000 lei și 600 franci.
De asemenea, 40 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri, dintre care șapte persone, inclusiv cele 5 din Bihor, au fost reținute pentru 24 de ore. O zi mai târziu, după dezbateri întinse până noaptea, cu toţii au fost arestaţi preventiv pentru 30 zile. Soluţia nu era, însă, definitivă, iar apărătorii inculpaţilor au şi contestat-o, iar în final, toţi cei şapte inculpaţi au fost plasaţi sub control judiciar.
Potrivit portalului instanţei, toamna trecută, numărul celor cercetaţi în caz depăşea 30, în total fiind inculpate 24 de persoane, 7 având calitatea de suspecţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.