URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Aprilie 2024, 13:55

Noi descinderi în dosarul „mafiei gunoaielor” care a acționat și în Bihor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT desfăşoară noi percheziţii domiciliare în dosarul "mafiei gunoaielor" care a acționat și în Bihor, acuzată că a adus în ţară cel puțin 57 de transporturi cu peste 1.500 de tone de deşeuri sub pretextul că vor fi reciclate, însă care au fost abandonate pe domeniul public sau incendiate.

Noi percheziţii şi audieri

De această dată, anchetatorii au descins la şapte adrese din judeţul Arad, a transmis marţi Biroul de presă al DIICOT, arătând că cercetările efectuate până în prezent în caz dezvăluie o reţea uriaşă cu ramificaţii în Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara şi municipiul Bucureşti. 

„Începând din 2021, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de  beneficii financiare substanțiale", se arată în informare.

În finalul percheziţiilor, mai multe persoane vor fi ridicate şi conduse la audieri, la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timișoara.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul specialiștilor din cadrul ANAF și comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, cu sprijinul jandarmilor din Timişoara, suportul Biroului Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Gunoierii Europei

După cum a relatat şi BIHOREANUL, cazul priveşte un grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu deşeuri. Gunoaiele erau preluate din ţări din vestul Europei, în special din Italia și din Germania, erau aduse în țară sub pretextul valorificării și ajungeau la o firmă din Hunedoara și la una din localitatea Lugaşu de Jos. 

Pe primul palier al grupului infracțional, au arătat anchetatorii, se aflau „brokerii de deșeuri”, care falsificau documentele de import în care declarau că deșeurile vor fi reciclate. Pe al doilea palier erau transportatorii români, care încărcau deșeurile în Italia și le introduceau în țară ilegal, iar pe cel de-al treilea erau societățile de recliclare, ai căror administratori aveau grijă să dispară deșeurile, nici vorbă de reciclare. Gunoaiele erau fie abandonate, fie arse.

Zeci de inculpaţi şi suspecţi

Au intrat în acest fel în România cel puțin 57 de transporturi cu peste 1.500 de tone de gunoaie. Dacă nu le-ar fi trimis în România, străinii ar fi trebuit să plătească un milion de euro pentru a le recicla ori distruge. 

Potrivit legislaţiei europene, aceste activități pot fi realizate pe teritoriul național numai cu deșeuri din aceeași țară, nu și de peste granițe. Motiv pentru care, după luni de investigaţii, pe 1 octombrie 2023, procurorii DIICOT Timişoara au decis să intervină. Anchetatorii au desfăşurat în total 44 de percheziţii în vestul ţării, dintre care 30 în Bihor, în finalul cărora au ridicat 73.000 euro, 66.000 lei și 600 franci.

De asemenea, 40 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri, dintre care șapte persone, inclusiv cele 5 din Bihor, au fost reținute pentru 24 de ore. O zi mai târziu, după dezbateri întinse până noaptea, cu toţii au fost arestaţi preventiv pentru 30 zile. Soluţia nu era, însă, definitivă, iar apărătorii inculpaţilor au şi contestat-o, iar în final, toţi cei şapte inculpaţi au fost plasaţi sub control judiciar. 

Potrivit portalului instanţei, toamna trecută, numărul celor cercetaţi în caz depăşea 30, în total fiind inculpate 24 de persoane, 7 având calitatea de suspecţi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Follow the Money!
Cei de la dna Oradea stiu atata engleza cat sa inteleaga titlul?!
Postat 16 Aprilie 2024, 15:42 de pinonel
In Bihor exista o singura mafie a gunoaielor.
Keviep este numele acestui grup de firme, care a crescut precum un munte de gunoaie, sub directa obladuire a lui Bolojan&Co in ultimul deceniu de existenta transfrontaliera.
Postat 16 Aprilie 2024, 15:09 de KP
Succes!
Mafia se poate starpi mai usor daca se actioneaza din faza incipienta a ei. Haideti ca se poate.
Postat 16 Aprilie 2024, 14:08 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON