URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2023, 19:50

Cei cinci bihoreni arestaţi în dosarul "mafiei gunoaielor", lăsaţi acasă. În dosar sunt anchetate peste 30 de persoane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei cinci bihoreni arestaţi lunea trecută în dosarul "mafiei gunoaielor" sunt liberi. Curtea de Apel Timişoara a decis să-i plaseze pe toţi sub control judiciar, stabilindu-le o serie de interdicţii, între care şi pe cea de a profesa în domeniul în care au comis fapta. Decizia instanţei este definitivă.

Așa cum BIHOREANUL a relatat, alături de un arădean (Daniel Nicolae) şi un bărbat din Sibiu (Vasile Moise), ambii patroni de firme de transporturi, cei cinci bihoreni au fost reţinuţi duminică, 1 octombrie, într-o anchetă a procurorilor DIICOT Timişoara, vizând importurile ilegale de gunoaie din străinătate în România. Este vorba despre Ioan Adrian Morar, Adriana Octavia Morar, Antoniu Florin Guiaş şi Ionatan Turcuş - reprezentanţii unor firme de transporturi -, respectiv Bogdan Macra, responsabilul de mediu al unei firme de colectare a deşeurilor.

Gunoierii Europei

Cu toţii sunt acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu deşeuri. Gunoaiele erau preluate din ţări din vestul Europei, în special din Italia și din Germania, erau aduse în țară sub pretextul valorificării și ajungeau la o firmă din Hunedoara, respectiv la una din localitatea bihoreană Urvind. 

Grupul, spun anchetatorii, era organizat pe paliere: primul era format din intermediarii sau brokerii de deșeuri, adică cei care se ocupă de valorificarea deșeurilor în numele altor persoane, chiar dacă nu intră fizic în posesia lor. Ei au asigurat disimularea deșeurilor, falsificând acte în așa fel încât gunoaiele să pară resturi care pot fi reciclate sau valorificate.

Cel de-al doilea palier al grupului infracțional a fost reprezentat de transportatori români, iar pe cel de-al treilea palier s-au aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea / reciclarea deșeurilor. Conform legilor europene, însă, aceste activități pot fi realizate pe teritoriul național numai cu deșeuri din aceeași țară, nu și de peste granițe.

Reţinuţi

În ziua de 1 octombrie 2023, procurorii DIICOT Timişoara, cei care au pornit o anchetă în caz, au decis să intervină. Anchetatorii au desfăşurat în total 44 de percheziţii în vestul ţării, dintre care 30 în Bihor, în finalul cărora anchetatorii au ridicat 73.000 euro, 66.000 lei și 600 franci.

De asemenea, 40 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT Timişoara, pentru audieri, dintre care șapte persone, inclusiv cele 5 din Bihor, au fost reținute pentru 24 de ore.

O zi mai târziu, după dezbateri întinse până noaptea, cu toţii au fost arestaţi preventiv pentru 30 zile. Soluţia nu era, însă, definitivă, iar apărătorii inculpaţilor au şi contestat-o, procesul fiind reluat, marţi, 10 octombrie, la Curtea de Apel Timişoara, care a fost de altă părere.

Completul de judecată a dispus ca toţi cei şapte inculpaţi să fie plasaţi sub control judiciar pe o durată de 60 zile, cu o serie de interdicţii. Astfel, acestora le este interzis să părăsească ţara, să exercite profesia, meseria sau să desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele, să deţină, să folosească şi să poarte arme. 

Cele şapte persoane au, de asemenea, interdicţie să discute între ele, dar și cu ceilalţi inculpaţi şi suspecţi.

Potrivit portalului instanţei, numărul celor cercetaţi în caz este mult mai mare, fiind nominalizaţi în total 24 de inculpaţi şi 7 suspecţi, deci 31 de persoane, a căror implicare procurorii DIICOT nu a lămurit-o până în prezent.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Primarul Lugasului
Întrebati-l pe Sorbolanul din Lugas cum merg treburile cu gunoiul. Curg banii în conturi.. ????????
Postat 12 Octombrie 2023, 20:56 de MayorofLugas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON