URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2023, 10:25

Percheziții la importatorii de gunoaie din Bihor și alte patru județe: Cel puțin 1.500 de tone de mizerii au ajuns ilegal în România (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT Timișoara au anunțat că au descins, duminică dimineață, la 44 de percheziții în Bihor, Arad, Hunedoara, Alba și Sibiu, inclusiv la sedii de firme, într-un dosar penal care vizează importurile ilegale de gunoaie în România.

Mai precis, sunt cercetate infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Grupare pe paliere

Potrivit comunicatului, începând cu anul 2021, în județele Timiș, Arad, Bihor și Hunedoara, dar și în București, „mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar în scopul obţinerii de beneficii financiare substanțiale”.

OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, interzice introducerea deșeurilor în România pentru a fi depozitate, așa că gruparea a transportat gunoaie aici sub pretextul reciclării lor.

Importatorii de gunoaie erau bine organizați. Potrivit DIICOT, pe primul palier al grupării erau intermediarii sau brokerii de deșeuri, adică cei care se ocupă de valorificarea deșeurilor în numele altor persoane, chiar dacă nu intră fizic în posesia lor. Ei au asigurat disimularea deșeurilor, falsificând acte în așa fel încât gunoaiele să pară resturi care pot fi reciclate sau valorificate.

„Cel de-al doilea palier al grupului infracțional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deșeurilor în vederea reciclării/recuperării în țară. Actele de transport și documentele însoțitoare au fost întocmite cu mențiuni nereale potrivit cărora deșeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare/recuperare”, a transmis DIICOT Timișoara.

Gunoaiele nu au fost nici măcar colectate pe categorii, și tot amestecate au fost transportate, așa că nu mai puteau fi reciclate, arată procurorii.

Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor. Conform legilor europene, însă, aceste activități pot fi realizate pe teritoriul național numai cu deșeuri provenind din țară.

Transportau doar în weekend, și noaptea

În acte, persoanele vizate de perchezițiile DIICOT au pretins că aveau instalații de reciclare sau recuperare, ca să justifice transporturile de deșeuri. În alte situații, au scris în hârtiile cu care s-au prezentat la frontiera României că transportă materie primă, deși încărcătura era formată exclusiv din deșeuri.

„Pe parcursul activității de urmărire penală au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând cantitatea de peste 1500 de tone de deșeuri. Pentru alte transporturi depistate la intrarea în țară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României”, a mai transmis DIICOT.

Ca să nu fie descoperiți, transportatorii aveau și propria „rețetă”: „au acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor”, lămuresc procurorii.

Merită menționat că Poliția de Frontieră Bihor și comisarii de mediu din județ au anunțat, în ultimul an, zeci de asemenea descoperiri: TIR-uri încărcate cu așa-zisă materie primări sau obiecte second-hand, dar în realitate gunoaie care nu pot folosi la nimic, și care încercau să intre în țară.

De asemenea, schema dezvăluită duminică de procurori nu este nouă. Așa cum BIHOREANUL a scris în anii trecuți, afaceriști bihoreni conectați cu Mafia italiană au transformat Bihorul într-o pubelă, aducând aici cantități uriașe de gunoaie. 

Comunicatul DIICOT mai precizează că 40 de persoane vor ajunge la audieri.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Hunedoara și Sibiu, specialiștilor din cadrul ANAF și comisarilor Gărzii Naționale de Mediu. De asemenea, la anchetă au contribuit jandarmii din județele Arad, Bihor, Alba și Sibiu, dar și polițiștii de frontieră din Borș și Nădlac.

UPDATE: Gunoaie din Italia, la o firmă din Lugașu de Jos!

În cadrul operațiunii declanșate duminică, procurorii DIICOT au ridicat un om de afaceri din Oradea, Bogdan Macra, chiar de pe Aeroport, când se întorcea din vacanța din Turcia.

De asemenea, anchetatorii au ajuns în curtea unei firme din Lugașu de Jos, unde au fost depozitate gunoaie din Italia. 

Imaginile făcute publice de DIICOT arată că au fost găsite și sume mari de bani, în bancnote de lei și euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Eficienta" la granita
Se vede.
Postat 01 Octombrie 2023, 16:18 de Riviera
Eu m-am saturat de stirile cu gunoaie
Vreau bugetarii sa aiba salarii, vouchere de vacanta, norme de hrana, spor de hemoroizi, pensii pe saturate, amante tinere si voluptoase, lista ramine deschisa Sa nu fie ceva ce-si doreste un bugetar si sclavii din romania sa nu-l poata satisface. Bai frate, cum au ajuns gunoaiele in timisoara? Cu drona? Cu micul trafic? Nu tata, cu ditamai TIRul. Noi vrem in schengen, aia inseamna fara vama. Vamesii de gunoaie ne-au bagat deja in schengen. Vad la tv hale la 4 ace linga mormanele de gunoaie. Deci firme "legale" care proceseaza gunoaie. M-am saturat. Cica pretul gunoiului si procesarea lui sunt cele mai mici in RO. Dati-ne droguri , circ si piine...
Postat 01 Octombrie 2023, 12:16 de excalibur
Mediu = indolență
Incearca sa ii chemi pe cei de la mediu de acasa cand gasesti un transport de genu'.... Vin dupa 4 ore..
Postat 01 Octombrie 2023, 11:04 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON