URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2021, 08:03

Pubela Bihor: Afaceriști conectați cu Mafia au transformat Bihorul în groapa de gunoi a italienilor (FOTO)

Pubela Bihor: Afaceriști conectați cu Mafia au transformat Bihorul în groapa de gunoi a italienilor (FOTO) BINE ASCUNSE. În Ineu, peste 400 tone de gunoaie sunt pitite, de peste un an, în dosul fostului CAP, mascate pe-o latură de baloţi de paie. Printre zdrenţe franjurate, BIHOREANUL a găsit şi etichete care confirmă că mizeriile sunt originare din Italia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce autorităţile se chinuie să-i dezveţe pe bihoreni să mai arunce gunoaie în natură, mai multe localităţi din judeţ sunt îngropate cu mizerii aduse din Italia.

De mai bine de un an, peste 700 tone de deşeuri textile şi din plastic zac la marginea satelor Ineu şi Vadu Crişului, după ce le-au importat, sub falsul pretext al reciclării, două firme controlate de o controversată bihoreancă, Georgeta Trifa. În timp ce autorităţile încă cercetează afacerea murdară, în satul Sâniob a "crescut" un nou munte de gunoaie aduse tot din Italia, de data aceasta de un afacerist italian. BIHOREANUL vă arată cum ajung să ne polueze mizeriile de import...

Încă un "tomberon"

La începutul lunii aprilie, în curtea firmei Lybra Global Trading, din comuna Sâniob, profilată pe fabricarea hârtiei igienice şi a ambalajelor din hârtie, deţinută de cetăţeanul italian Somma Fioravante, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit o groapă de gunoi mascată.

În zeci de saci "big bags", de mari dimensiuni şi confecţionaţi din polipropilenă, sunt ascunse 189 tone deşeuri din hârtie, plastic, cauciuc şi burete. Originare din Italia, gunoaiele au fost aduse în Sâniob în 10 autotrenuri. Al 11-lea era pe drum, dar cum comisarii de mediu au intrat pe fir, n-a mai ajuns.

Pretextul reciclării

Conform legislaţiei europene, deşeurile dintr-un stat nu pot fi aruncate în alte ţări. În schimb, transportul transfrontalier de gunoaie este permis dacă scopul este valorificarea lor. În acte, gunoaiele care au ajuns la Sâniob urmau să fie reciclate, dar obiectivul nu era fundamentat.

"Patronul firmei s-a contrazis în declaraţii. Întâi a susţinut că voia să ducă deşeurile la un centru de reciclare din Cluj, dar în acte avea trecută destinaţia Sâniob, apoi că n-a adus gunoaie, ci materie primă pentru firma sa de ambalaje. Dar aceasta nu are niciun utilaj specific, nici măcar un tocător", a spus BIHOREANULUI un comisar de mediu. Bănuind că, de fapt, italianul a adus gunoaiele ca să le abandoneze aici, comisarii de mediu l-au dat pe mâna procurorilor.

Italianul susţine că îşi va dovedi nevinovăţia. "Eu am adus materie primă pentru sortare manuală, nu am nevoie de utilaje", a declarat Somma pentru BIHOREANUL, susţinând că deşeurile care nu i-ar fi folosit urma să le dea altor reciclatori.

Mama gunoaielor

Din nefericire pentru bihoreni, nevoiţi să trăiască înconjuraţi nu doar de gunoaiele proprii, ci şi de ale străinilor, acesta nu este primul transport clandestin de deşeuri din Italia descoperit de Garda de Mediu.

Georgeta Trifa, patroana firmă gunoaieÎn februarie 2020, la marginea satelor Ineu şi Vadu Crişului, pe amplasamentele fostelor cooperative agricole comuniste, comisarii de mediu au descoperit peste 700 tone de deşeuri împachetate în baloţi uriaşi. Zdrenţe, hârtii, ambalaje din plastic şi alte feluri de gunoaie au fost aduse de două firme: Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group. Ambele societăţi o au ca numitor comun pe bihoreanca Georgeta Trifa (foto), o fostă ziaristă de partid a PSD, condamnată în trecut pentru înşelăciune şi reconvertită într-o adevărată "mamă a gunoaielor".

În urmă cu patru ani, BIHOREANUL a dezvăluit că Intrarom Service, la care Trifa este unic asociat şi administrator, aducea în ţară gunoaie pretinzând că le va valorifica prin incinerare la fabrici de ciment. În realitate, autorităţile habar nu aveau ce se întâmpla cu ele, la vremea respectivă brokerajul de deşeuri nefiind legiferat în România. Ulterior, Intrarom Service a obţinut o autorizaţie pentru transfer de deşeuri, dar nu pentru mult timp: pe 25 februarie anul trecut, după ce s-a aflat că a abandonat gunoaiele la Ineu şi Vadu Crişului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului i-a suspendat acest drept.

Reclamaţi procurorilor

În cealaltă firmă, Gaz&Oil Gross Group, Trifa este asociată cu un anume Adrian Grossu, un cetăţean din Republica Moldova cu domiciliul în Vaslui, proprietar pe 35% din acţiunile societăţii care are ca obiect de activitate declarat comerţul cu combustibili. Cum s-au găsit cei doi este neclar, dar cert e că firma a profitat de experienţa lui Trifa în importul de gunoaie.

Împreună, Intrarom Service şi Gaz & Oil Gross Group au adus în Bihor cel puţin 33 de TIR-uri cu gunoaie, în total peste 700 tone, pe care le-au abandonat în cele două sate (314 tone în Vadu Crişului şi 435 în Ineu). Garda de Mediu le-a amendat cu câte 60.000 lei şi totodată a sesizat procurorii, pentru fals şi uz de fals, ţinând cont că scriptic firmele pretindeau că vor arde deşeurile la fabrici de ciment. Or, nici una nu avea un asemenea contract încheiat...

Sub sechestru

 primarul din Ineu, Dumitru TogorDeşi a trecut peste un an, Parchetul Oradea încă n-a finalizat cercetările, derulate încă in rem, asupra faptelor, nu asupra vreunei persoane. Gunoaiele sunt sub sechestru şi nimeni nu le poate atinge, iar sătenii sunt nevoiţi să trăiască lângă ele. "Noroc că-s plastice şi textile şi nu emană vreun miros, că asta ne-ar mai lipsi", spune primarul din Ineu, Dumitru Togor (foto).

Între timp, cele două firme au dat în judecată Garda de Mediu, cerând întâi suspendarea, apoi anularea amenzilor primite. Deocamdată, judecătorii s-au pronunţat doar pentru suspendare, respingând definitiv solicitările.

Până atunci, Intrarom Service se pregăteşte de dispariţie. La cererea unei firme de transport din Arad care a adus gunoaiele în ţară, compania lui Trifa a intrat în faliment, pentru o datorie de peste 74.000 lei, ocazie cu care a ieşit la iveală că, de fapt, firma nu are niciun rulaj de capital, ci doar popriri pe conturi.

"Materii prime secundare"

La fel ca italianul din Sâniob, Trifa pretinde că n-a adus în ţară gunoaie, ci "materie primă secundară". "Din marfa transferată se pot realiza noi produse în proporţie de 75-85%, iar diferenţa, dacă nu există nicio tehnologie care să permită reciclarea, ar fi fost predată către doi operatori", a spus femeia, chestionată de BIHOREANUL.

Ce produse noi ar fi făcut din haine vechi şi deteriorate, resturi de hârtii şi ambalaje, nu lămureşte. În schimb, se jură că firmele ei n-au abandonat gunoaie, ci doar... le-au depozitat. Nu poate dovedi, însă, că avea clienţi dispuşi să transforme mizeriile în materii prime, iar firmele nu dispun de infrastructura necesară.

Cel mai probabil, bănuiala comisarilor de mediu este cât se poate de întemeiată: deşeurile aduse din Italia au fost aruncate în Bihor ca într-o veritabilă ladă de gunoi. Cine şi când va face curăţenie, greu de spus...


LEGĂTURI CU MAFIA
Partenerii lui Trifa, după gratii

În Italia, gestionarea deşeurilor este o afacere predilectă a Mafiei, iar Georgeta Trifa nu este străină de asta. Bihoreanca a fost asociată într-o firmă din România, Eurofier SRL, cu doi italieni, Marco Nicola Domizio şi Pier Paolo Cavallari, cercetaţi şi condamnaţi în Italia la închisoare pentru afaceri ilegale cu gunoaie. De altfel, numele lor sunt menţionate şi într-un raport din 2012 al Parlamentului de la Roma ca membri ai clanului Accarino, al cărui lider, Salvatore Accarino, este supranumit "regele gunoiului toxic".

Cu 30% din acţiuni, Trifa mai este asociată într-o firmă din Italia, 3R Solution, cu sediul în regiunea Calabria, unde domneşte clanul mafiot ’Ndrangheta. În această companie mai are acţiuni Michele Cupone, un italian aflat în închisoare pentru bancrută frauduloasă şi extorcare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pe langa puscarie
gunoaiele din pacate raman in Bihor. Macar Garda de Mediu sa faca un contract cu autoritatile si halda de gunoi, sa le transfere la EcoBihor la de 10-15 ori pretul pentru alte judete ale tarii, cu toate suprataxele, si sa le impute costul escrocilor si mafiotilor..
Postat 16 Aprilie 2021, 16:32 de unu
Georgeta Zdrangheta
Cei care cred ca n-au suflet n-au cum sa se teama ca le va ajunge sufletu-n incinerator ...
Postat 16 Aprilie 2021, 13:52 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON