URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2021, 08:03

Pubela Bihor: Afaceriști conectați cu Mafia au transformat Bihorul în groapa de gunoi a italienilor (FOTO)

Pubela Bihor: Afaceriști conectați cu Mafia au transformat Bihorul în groapa de gunoi a italienilor (FOTO) BINE ASCUNSE. În Ineu, peste 400 tone de gunoaie sunt pitite, de peste un an, în dosul fostului CAP, mascate pe-o latură de baloţi de paie. Printre zdrenţe franjurate, BIHOREANUL a găsit şi etichete care confirmă că mizeriile sunt originare din Italia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce autorităţile se chinuie să-i dezveţe pe bihoreni să mai arunce gunoaie în natură, mai multe localităţi din judeţ sunt îngropate cu mizerii aduse din Italia.

De mai bine de un an, peste 700 tone de deşeuri textile şi din plastic zac la marginea satelor Ineu şi Vadu Crişului, după ce le-au importat, sub falsul pretext al reciclării, două firme controlate de o controversată bihoreancă, Georgeta Trifa. În timp ce autorităţile încă cercetează afacerea murdară, în satul Sâniob a "crescut" un nou munte de gunoaie aduse tot din Italia, de data aceasta de un afacerist italian. BIHOREANUL vă arată cum ajung să ne polueze mizeriile de import...

Încă un "tomberon"

La începutul lunii aprilie, în curtea firmei Lybra Global Trading, din comuna Sâniob, profilată pe fabricarea hârtiei igienice şi a ambalajelor din hârtie, deţinută de cetăţeanul italian Somma Fioravante, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit o groapă de gunoi mascată.

În zeci de saci "big bags", de mari dimensiuni şi confecţionaţi din polipropilenă, sunt ascunse 189 tone deşeuri din hârtie, plastic, cauciuc şi burete. Originare din Italia, gunoaiele au fost aduse în Sâniob în 10 autotrenuri. Al 11-lea era pe drum, dar cum comisarii de mediu au intrat pe fir, n-a mai ajuns.

Pretextul reciclării

Conform legislaţiei europene, deşeurile dintr-un stat nu pot fi aruncate în alte ţări. În schimb, transportul transfrontalier de gunoaie este permis dacă scopul este valorificarea lor. În acte, gunoaiele care au ajuns la Sâniob urmau să fie reciclate, dar obiectivul nu era fundamentat.

"Patronul firmei s-a contrazis în declaraţii. Întâi a susţinut că voia să ducă deşeurile la un centru de reciclare din Cluj, dar în acte avea trecută destinaţia Sâniob, apoi că n-a adus gunoaie, ci materie primă pentru firma sa de ambalaje. Dar aceasta nu are niciun utilaj specific, nici măcar un tocător", a spus BIHOREANULUI un comisar de mediu. Bănuind că, de fapt, italianul a adus gunoaiele ca să le abandoneze aici, comisarii de mediu l-au dat pe mâna procurorilor.

Italianul susţine că îşi va dovedi nevinovăţia. "Eu am adus materie primă pentru sortare manuală, nu am nevoie de utilaje", a declarat Somma pentru BIHOREANUL, susţinând că deşeurile care nu i-ar fi folosit urma să le dea altor reciclatori.

Mama gunoaielor

Din nefericire pentru bihoreni, nevoiţi să trăiască înconjuraţi nu doar de gunoaiele proprii, ci şi de ale străinilor, acesta nu este primul transport clandestin de deşeuri din Italia descoperit de Garda de Mediu.

Georgeta Trifa, patroana firmă gunoaieÎn februarie 2020, la marginea satelor Ineu şi Vadu Crişului, pe amplasamentele fostelor cooperative agricole comuniste, comisarii de mediu au descoperit peste 700 tone de deşeuri împachetate în baloţi uriaşi. Zdrenţe, hârtii, ambalaje din plastic şi alte feluri de gunoaie au fost aduse de două firme: Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group. Ambele societăţi o au ca numitor comun pe bihoreanca Georgeta Trifa (foto), o fostă ziaristă de partid a PSD, condamnată în trecut pentru înşelăciune şi reconvertită într-o adevărată "mamă a gunoaielor".

În urmă cu patru ani, BIHOREANUL a dezvăluit că Intrarom Service, la care Trifa este unic asociat şi administrator, aducea în ţară gunoaie pretinzând că le va valorifica prin incinerare la fabrici de ciment. În realitate, autorităţile habar nu aveau ce se întâmpla cu ele, la vremea respectivă brokerajul de deşeuri nefiind legiferat în România. Ulterior, Intrarom Service a obţinut o autorizaţie pentru transfer de deşeuri, dar nu pentru mult timp: pe 25 februarie anul trecut, după ce s-a aflat că a abandonat gunoaiele la Ineu şi Vadu Crişului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului i-a suspendat acest drept.

Reclamaţi procurorilor

În cealaltă firmă, Gaz&Oil Gross Group, Trifa este asociată cu un anume Adrian Grossu, un cetăţean din Republica Moldova cu domiciliul în Vaslui, proprietar pe 35% din acţiunile societăţii care are ca obiect de activitate declarat comerţul cu combustibili. Cum s-au găsit cei doi este neclar, dar cert e că firma a profitat de experienţa lui Trifa în importul de gunoaie.

Împreună, Intrarom Service şi Gaz & Oil Gross Group au adus în Bihor cel puţin 33 de TIR-uri cu gunoaie, în total peste 700 tone, pe care le-au abandonat în cele două sate (314 tone în Vadu Crişului şi 435 în Ineu). Garda de Mediu le-a amendat cu câte 60.000 lei şi totodată a sesizat procurorii, pentru fals şi uz de fals, ţinând cont că scriptic firmele pretindeau că vor arde deşeurile la fabrici de ciment. Or, nici una nu avea un asemenea contract încheiat...

Sub sechestru

 primarul din Ineu, Dumitru TogorDeşi a trecut peste un an, Parchetul Oradea încă n-a finalizat cercetările, derulate încă in rem, asupra faptelor, nu asupra vreunei persoane. Gunoaiele sunt sub sechestru şi nimeni nu le poate atinge, iar sătenii sunt nevoiţi să trăiască lângă ele. "Noroc că-s plastice şi textile şi nu emană vreun miros, că asta ne-ar mai lipsi", spune primarul din Ineu, Dumitru Togor (foto).

Între timp, cele două firme au dat în judecată Garda de Mediu, cerând întâi suspendarea, apoi anularea amenzilor primite. Deocamdată, judecătorii s-au pronunţat doar pentru suspendare, respingând definitiv solicitările.

Până atunci, Intrarom Service se pregăteşte de dispariţie. La cererea unei firme de transport din Arad care a adus gunoaiele în ţară, compania lui Trifa a intrat în faliment, pentru o datorie de peste 74.000 lei, ocazie cu care a ieşit la iveală că, de fapt, firma nu are niciun rulaj de capital, ci doar popriri pe conturi.

"Materii prime secundare"

La fel ca italianul din Sâniob, Trifa pretinde că n-a adus în ţară gunoaie, ci "materie primă secundară". "Din marfa transferată se pot realiza noi produse în proporţie de 75-85%, iar diferenţa, dacă nu există nicio tehnologie care să permită reciclarea, ar fi fost predată către doi operatori", a spus femeia, chestionată de BIHOREANUL.

Ce produse noi ar fi făcut din haine vechi şi deteriorate, resturi de hârtii şi ambalaje, nu lămureşte. În schimb, se jură că firmele ei n-au abandonat gunoaie, ci doar... le-au depozitat. Nu poate dovedi, însă, că avea clienţi dispuşi să transforme mizeriile în materii prime, iar firmele nu dispun de infrastructura necesară.

Cel mai probabil, bănuiala comisarilor de mediu este cât se poate de întemeiată: deşeurile aduse din Italia au fost aruncate în Bihor ca într-o veritabilă ladă de gunoi. Cine şi când va face curăţenie, greu de spus...


LEGĂTURI CU MAFIA
Partenerii lui Trifa, după gratii

În Italia, gestionarea deşeurilor este o afacere predilectă a Mafiei, iar Georgeta Trifa nu este străină de asta. Bihoreanca a fost asociată într-o firmă din România, Eurofier SRL, cu doi italieni, Marco Nicola Domizio şi Pier Paolo Cavallari, cercetaţi şi condamnaţi în Italia la închisoare pentru afaceri ilegale cu gunoaie. De altfel, numele lor sunt menţionate şi într-un raport din 2012 al Parlamentului de la Roma ca membri ai clanului Accarino, al cărui lider, Salvatore Accarino, este supranumit "regele gunoiului toxic".

Cu 30% din acţiuni, Trifa mai este asociată într-o firmă din Italia, 3R Solution, cu sediul în regiunea Calabria, unde domneşte clanul mafiot ’Ndrangheta. În această companie mai are acţiuni Michele Cupone, un italian aflat în închisoare pentru bancrută frauduloasă şi extorcare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pe langa puscarie
gunoaiele din pacate raman in Bihor. Macar Garda de Mediu sa faca un contract cu autoritatile si halda de gunoi, sa le transfere la EcoBihor la de 10-15 ori pretul pentru alte judete ale tarii, cu toate suprataxele, si sa le impute costul escrocilor si mafiotilor..
Postat 16 Aprilie 2021, 16:32 de unu
Georgeta Zdrangheta
Cei care cred ca n-au suflet n-au cum sa se teama ca le va ajunge sufletu-n incinerator ...
Postat 16 Aprilie 2021, 13:52 de cristi_h
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON