URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Aprilie 2024, 13:31

Cereţi ce vreţi! Primăria Oradea lansează selecţia de proiecte de bugetare participativă pentru anul 2024

Cereţi ce vreţi! Primăria Oradea lansează selecţia de proiecte de bugetare participativă pentru anul 2024 foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii pot să propună, din nou, proiectele pe care le doresc implementate în oraş în cadrul campaniei de bugetare participativă pentru anul 2024.

Pregătiţi proiectele!

Primăria Oradea a lansat la sfârşitul lunii martie platforma online "Oradea - Bugetare participativă 2024". Propunerile vor putea fi depuse aici, exclusiv online, timp de două uni, începând din 22 aprilie.

"În perioada 22 aprilie – 23 iunie, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătăţirea cartierului lor. Bugetul total este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând obţine o finanţare de la bugetul local de maximum 100.000 lei, inclusiv TVA", a anunţat vineri, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

La fel ca în ediţiile anterioare, selecţia proiectelor produse de orădeni se va face în funcţie de numărul de voturi atrase pe platforma online lansată deja la adresa activ.oradea.ro, precum şi în cadrul întâlnirilor publice cu orădenii care vor fi organizate de municipalitate în cartiere.

În cadrul campaniei vor putea vota, la fel ca precedenta ediţie din 2023, persoane în vârstă de minim 16 ani care au domiciliu, reşedinţa, lucrează ori învaţă în Oradea.

"Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma online dedicată bugetării participative activ.oradea.ro, de către persoane înregistrate cu cont de utilizator, un cetăţean putând depune oricâte proiecte doreşte, în oricare dintre domeniile precizate", a transmis Primăria.

Finanţare cu condiţionare

Printre altele, pentru a putea fi validate, conform regulamentului afişat pe platformă, proiectele trebuie să fie printre altele, de competenţa Primăriei, să poată fi asimilate unei investiţii în competenţa municipalităţii la care au acces toţi orădenii şi să nu fie incompatibile cu proiectele oraşului.

Propunerile orădenilor se vor putea referi doar la lucrări publice, de la dotări şi modernizări la reparaţii, vor trebui să încadreze în bugetul maxim de 100.000 lei, plus TVA, alocat pe proiect, şi să se încadreze în regulamentul campaniei.

Interes în scădere

Interesul orădenilor faţă de campania de bugetare participativă a scăzut constant după prima ediţie, din 2017, cea mai reușită, până la cea de anul trecut, când s-a ajuns ca un proiect să fie aprobat deși a avut doar 15 voturi.

Populația orașului este probabil tot mai puțin interesată dată fiind limitarea valorii proiectelor, ceea ce presupune finanţarea unor investiţii prea mici pentru a avea un impact semnificativ asupra zonei în care locuiesc.

Au mai contat, în mod cert, dezamăgirea provocată orădenilor care au propus proiecte de termenul foarte lung de implementare a acestora, investiţiile trebuind corelate cu cele ale Primăriei, şi promovarea tot mai slabă a campaniei.

S-a ajuns în situaţia ca prima întâlnire cu orădenii organizată de municipalitate în decembrie, anul trecut, în cadrul ediţiei precedente, să atragă un singur contribuabil.


Calendarul campaniei de bugetare aferentă din anul 2024:

27.03.2024 - Lansarea portalului

22.04.2024 - 23.06.2024 - Depunerea de proiecte

24.06.2024 - 07.07.2024 - Verificarea şi validarea proiectelor depuse

08.07.2024 - 08.09.2024 - Votarea online

09.09.2024 - 30.09.2024 - Întâlniri publice şi votarea proiectelor

Informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare pot fi obţinute prin:

- platforma online: activ.oradea.ro

- email: primarie@oradea.ro

- telefon: 0259.437.000 interior 248.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E ca in bancul cu primarul cazut in sant
Beat mort, primarul cade in sant. Trec pe acolo trei tigani. Primarul le promite implinirea oricarei dorinte daca-l scot din sant. Il scot si il intreaba pe primul ce vrea. O casa, dom' sef! Ok, o casa. Tu? Al doilea cere tot o casa. Doua case zice primarul Si tu? Al treilea cere un metru. Cere ceva serios zice primarul. Ce faci cu metrul? Voi masura plua ce o se le-o dai la pr*stii astia care te cred!
Postat 14 Aprilie 2024, 15:20 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON