URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2024, 13:31

Cereţi ce vreţi! Primăria Oradea lansează selecţia de proiecte de bugetare participativă pentru anul 2024

Cereţi ce vreţi! Primăria Oradea lansează selecţia de proiecte de bugetare participativă pentru anul 2024 foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii pot să propună, din nou, proiectele pe care le doresc implementate în oraş în cadrul campaniei de bugetare participativă pentru anul 2024.

Pregătiţi proiectele!

Primăria Oradea a lansat la sfârşitul lunii martie platforma online "Oradea - Bugetare participativă 2024". Propunerile vor putea fi depuse aici, exclusiv online, timp de două uni, începând din 22 aprilie.

"În perioada 22 aprilie – 23 iunie, orădenii pot propune proiecte pentru îmbunătăţirea cartierului lor. Bugetul total este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând obţine o finanţare de la bugetul local de maximum 100.000 lei, inclusiv TVA", a anunţat vineri, Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

La fel ca în ediţiile anterioare, selecţia proiectelor produse de orădeni se va face în funcţie de numărul de voturi atrase pe platforma online lansată deja la adresa activ.oradea.ro, precum şi în cadrul întâlnirilor publice cu orădenii care vor fi organizate de municipalitate în cartiere.

În cadrul campaniei vor putea vota, la fel ca precedenta ediţie din 2023, persoane în vârstă de minim 16 ani care au domiciliu, reşedinţa, lucrează ori învaţă în Oradea.

"Depunerea proiectelor se poate realiza strict prin platforma online dedicată bugetării participative activ.oradea.ro, de către persoane înregistrate cu cont de utilizator, un cetăţean putând depune oricâte proiecte doreşte, în oricare dintre domeniile precizate", a transmis Primăria.

Finanţare cu condiţionare

Printre altele, pentru a putea fi validate, conform regulamentului afişat pe platformă, proiectele trebuie să fie printre altele, de competenţa Primăriei, să poată fi asimilate unei investiţii în competenţa municipalităţii la care au acces toţi orădenii şi să nu fie incompatibile cu proiectele oraşului.

Propunerile orădenilor se vor putea referi doar la lucrări publice, de la dotări şi modernizări la reparaţii, vor trebui să încadreze în bugetul maxim de 100.000 lei, plus TVA, alocat pe proiect, şi să se încadreze în regulamentul campaniei.

Interes în scădere

Interesul orădenilor faţă de campania de bugetare participativă a scăzut constant după prima ediţie, din 2017, cea mai reușită, până la cea de anul trecut, când s-a ajuns ca un proiect să fie aprobat deși a avut doar 15 voturi.

Populația orașului este probabil tot mai puțin interesată dată fiind limitarea valorii proiectelor, ceea ce presupune finanţarea unor investiţii prea mici pentru a avea un impact semnificativ asupra zonei în care locuiesc.

Au mai contat, în mod cert, dezamăgirea provocată orădenilor care au propus proiecte de termenul foarte lung de implementare a acestora, investiţiile trebuind corelate cu cele ale Primăriei, şi promovarea tot mai slabă a campaniei.

S-a ajuns în situaţia ca prima întâlnire cu orădenii organizată de municipalitate în decembrie, anul trecut, în cadrul ediţiei precedente, să atragă un singur contribuabil.


Calendarul campaniei de bugetare aferentă din anul 2024:

27.03.2024 - Lansarea portalului

22.04.2024 - 23.06.2024 - Depunerea de proiecte

24.06.2024 - 07.07.2024 - Verificarea şi validarea proiectelor depuse

08.07.2024 - 08.09.2024 - Votarea online

09.09.2024 - 30.09.2024 - Întâlniri publice şi votarea proiectelor

Informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare pot fi obţinute prin:

- platforma online: activ.oradea.ro

- email: primarie@oradea.ro

- telefon: 0259.437.000 interior 248.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E ca in bancul cu primarul cazut in sant
Beat mort, primarul cade in sant. Trec pe acolo trei tigani. Primarul le promite implinirea oricarei dorinte daca-l scot din sant. Il scot si il intreaba pe primul ce vrea. O casa, dom' sef! Ok, o casa. Tu? Al doilea cere tot o casa. Doua case zice primarul Si tu? Al treilea cere un metru. Cere ceva serios zice primarul. Ce faci cu metrul? Voi masura plua ce o se le-o dai la pr*stii astia care te cred!
Postat 14 Aprilie 2024, 15:20 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON