URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2023, 20:01

Dezinteres. Un singur orădean la prima întâlnire pe marginea proiectelor cu bugetare participativă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de bugetare participativă a proiectelor propuse de orădeni, lansată de municipalitatea orădeană pentru anul 2023, nu are nicio căutare.

"Ar trebui mai multă publicitate"

Un singur orădean a luat parte luni seară la prima întâlnire din cartiere, cu vot în urnă, organizată la Liceul Don Orione.

"La întâlnirea din timpul campaniei de anul trecut am fost mai mulţi, undeva la o jumătate de sală de clasă. Ar trebui făcută mai multă publicitate (n.r. acestor întâlniri)", a declarat pentru BIHOREANUL orădeanul Habinyák István (foto), reprezentant al Alianţei Maghiare din Transilvania.

Organizaţia a depus patru proiecte de bugetare participativă, începând cu cel privind înlocuirea bustului poetului Petőfi Sándor, din parcul cu acelaşi nume, cu o statuie din bronz şi cu un soclu nou. Proiectul, care a adunat 334 de voturi online, a fost cel mai popular dintre cele 41 rămase în concurs.

„După cum se vede, oamenii nu mai sunt atât de interesaţi să vină, să discute şi să voteze. Noi (n.r. membrii asociaţiei) probabil vom fi mai mulţi la întâlnirile din Episcopia, din Oncea sau, ultima, de la Primărie", a spus orădeanul.

În final, Habinyák a votat proiectele depuse şi, ca să nu rămână un singur vot în urna transparentă, managerul liceului Don Orione, Martin Miheller, care a pus la dispoziţia municipalităţii pentru această dezbatere "aula magna" a noii clădiri, a completat la rândul său un vot. "Dacă tot e urna aici, o să votez şi eu", a spus acesta.

Întâlnirea de luni seara a fost anunțată prin comunicate ale Primăriei Oradea, preluate de presa locală, pe site-ul administrației locale și pe pagina de Facebook.

300 de buletine de vot

Primăria Oradea a fost reprezentată de viceprimarul Antonia Nica şi de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Nica l-a înlocuit pe primarul Florin Birta, aflat în delegaţie la Bucureşti. 

Viceprimarul a venit cu temele făcute, având câteva foi cu notiţe despre proiectele în dezbatere, despre care nu a avut însă cui vorbi, şi 300 de buletine de vot. "Orădenii probabil consideră că sunt deja destule proiecte în derulare şi nu mai sunt necesare altele noi", a apreciat aceasta.

Zece întâlniri cu orădenii

Din 18 septembrie până pe 27 noiembrie, orădenii au putut vota online proiectele preferate dintre cele 41 din programul de bugetare participativă. În total, doar 1.595 de voturi au fost exprimate pe internet.

După inițiativa legată de înlocuirea bustului de beton al poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz, pe locul al doilea s-a clasat iniţiativa montării unui semafor cu temporizare în Calea Aradului, lângă sediul Poliţiei Municipiului Oradea, care a strâns 203 voturi, iar pe al treilea amenajarea unor fântâni arteziene pe Podul Sfântul Ladislau (156 de voturi).

După BIHOREANUL a scris, până pe 18 decembrie municipalitatea va organiza 10 dezbateri publice în care orădenii vor putea să îşi exprime opţiunea folosindu-se de votul cu urnă.

Pentru luni, 11 decembrie, au fost programate două întâlniri la Liceul Don Orione şi Şcoala Gimnazială Avram Iancu. Pe 12 decembrie, de la ora 17, o întâlnire va avea loc la Liceul Onisifor Ghibu şi de la ora 18.30 la Şcoala Dimitrie Cantemir, iar o zi mai târziu sunt programate dezbateri la Căminul Multifuncţional Episcopia (ora 17) şi la Şcoala Ion Bogdan (ora 18.30).

Pe 14 decembrie, votul se va da la Liceul Lucian Blaga (ora 17) şi la Şcoala Generală nr. 11 (ora 18.30), iar în ultima zi dedicată dezbaterilor, pe 18 decembrie, de la ora 17, la Şcoala Gimnazială Dacia şi de la ora 18.30 la Primăria Oradea. 

Bugetul total al programului de bugetare participativă din acest an este de 1,5 milioane lei. Fiecare proiect poate obţine o finanţare maximă de 100.000 lei, cu tot cu TVA. Există însă posibilitatea ca Primăria să finanţeze chiar mai mult de 15 proiecte, pentru că selecţia se va face în funcţie de numărul de voturi, până la epuizarea sumei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Orădenii își arată astfel încrederea în edilii orașului.
De ce să mai pierzi vremea prin sălile și coridoarele municipalității, dacă toate propunerile cetățenilor sunt strict formale pentru administrația publică locală?
Postat 12 Decembrie 2023, 07:22 de KP
Era clar ca Habinayk asta va fi prezent
Bustul lui Petofii (inca unul) pe soclu nou mai lipsea. Sa fie macar de vreo 100 de metri inaltime sa se vada de pe luna. Sa fie mai inalta decat statuia lui Isus de la Rio. Cladirile vopsite reosu, alb, verde obligatoriu. Daca se poate cate un bust Petofi pe fiecare strada din Oradea, in rest le are pe toate. Astia au votat gramada si online.
Postat 12 Decembrie 2023, 06:33 de Riviera
Nu își face toată lumea timp să meargă, mai ales dacă miza e mică
Nu impactează foarte mult aceste proiecte viața oamenilor cât să iasă din frig și să meargă până acolo. Nu mai vorbim de neîncrederea generală față de autorități.
Postat 12 Decembrie 2023, 06:20 de Vio_427
Orădenii sunt interesați
Dar Orădenii au dat un VOT clar sa se facă, nu suntem interesați de alte chestii, știm clar ce am votat, și vedem clar ce fac astia pe care i-am votat. Am văzut si ce NU AU FĂCUT aia dinainte.
Postat 12 Decembrie 2023, 01:07 de Sandu2100
Dovada că...
Părerea polenului de rând nu contează.
Postat 12 Decembrie 2023, 00:16 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON