URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2023, 20:01

Dezinteres. Un singur orădean la prima întâlnire pe marginea proiectelor cu bugetare participativă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de bugetare participativă a proiectelor propuse de orădeni, lansată de municipalitatea orădeană pentru anul 2023, nu are nicio căutare.

"Ar trebui mai multă publicitate"

Un singur orădean a luat parte luni seară la prima întâlnire din cartiere, cu vot în urnă, organizată la Liceul Don Orione.

"La întâlnirea din timpul campaniei de anul trecut am fost mai mulţi, undeva la o jumătate de sală de clasă. Ar trebui făcută mai multă publicitate (n.r. acestor întâlniri)", a declarat pentru BIHOREANUL orădeanul Habinyák István (foto), reprezentant al Alianţei Maghiare din Transilvania.

Organizaţia a depus patru proiecte de bugetare participativă, începând cu cel privind înlocuirea bustului poetului Petőfi Sándor, din parcul cu acelaşi nume, cu o statuie din bronz şi cu un soclu nou. Proiectul, care a adunat 334 de voturi online, a fost cel mai popular dintre cele 41 rămase în concurs.

„După cum se vede, oamenii nu mai sunt atât de interesaţi să vină, să discute şi să voteze. Noi (n.r. membrii asociaţiei) probabil vom fi mai mulţi la întâlnirile din Episcopia, din Oncea sau, ultima, de la Primărie", a spus orădeanul.

În final, Habinyák a votat proiectele depuse şi, ca să nu rămână un singur vot în urna transparentă, managerul liceului Don Orione, Martin Miheller, care a pus la dispoziţia municipalităţii pentru această dezbatere "aula magna" a noii clădiri, a completat la rândul său un vot. "Dacă tot e urna aici, o să votez şi eu", a spus acesta.

Întâlnirea de luni seara a fost anunțată prin comunicate ale Primăriei Oradea, preluate de presa locală, pe site-ul administrației locale și pe pagina de Facebook.

300 de buletine de vot

Primăria Oradea a fost reprezentată de viceprimarul Antonia Nica şi de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Nica l-a înlocuit pe primarul Florin Birta, aflat în delegaţie la Bucureşti. 

Viceprimarul a venit cu temele făcute, având câteva foi cu notiţe despre proiectele în dezbatere, despre care nu a avut însă cui vorbi, şi 300 de buletine de vot. "Orădenii probabil consideră că sunt deja destule proiecte în derulare şi nu mai sunt necesare altele noi", a apreciat aceasta.

Zece întâlniri cu orădenii

Din 18 septembrie până pe 27 noiembrie, orădenii au putut vota online proiectele preferate dintre cele 41 din programul de bugetare participativă. În total, doar 1.595 de voturi au fost exprimate pe internet.

După inițiativa legată de înlocuirea bustului de beton al poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz, pe locul al doilea s-a clasat iniţiativa montării unui semafor cu temporizare în Calea Aradului, lângă sediul Poliţiei Municipiului Oradea, care a strâns 203 voturi, iar pe al treilea amenajarea unor fântâni arteziene pe Podul Sfântul Ladislau (156 de voturi).

După BIHOREANUL a scris, până pe 18 decembrie municipalitatea va organiza 10 dezbateri publice în care orădenii vor putea să îşi exprime opţiunea folosindu-se de votul cu urnă.

Pentru luni, 11 decembrie, au fost programate două întâlniri la Liceul Don Orione şi Şcoala Gimnazială Avram Iancu. Pe 12 decembrie, de la ora 17, o întâlnire va avea loc la Liceul Onisifor Ghibu şi de la ora 18.30 la Şcoala Dimitrie Cantemir, iar o zi mai târziu sunt programate dezbateri la Căminul Multifuncţional Episcopia (ora 17) şi la Şcoala Ion Bogdan (ora 18.30).

Pe 14 decembrie, votul se va da la Liceul Lucian Blaga (ora 17) şi la Şcoala Generală nr. 11 (ora 18.30), iar în ultima zi dedicată dezbaterilor, pe 18 decembrie, de la ora 17, la Şcoala Gimnazială Dacia şi de la ora 18.30 la Primăria Oradea. 

Bugetul total al programului de bugetare participativă din acest an este de 1,5 milioane lei. Fiecare proiect poate obţine o finanţare maximă de 100.000 lei, cu tot cu TVA. Există însă posibilitatea ca Primăria să finanţeze chiar mai mult de 15 proiecte, pentru că selecţia se va face în funcţie de numărul de voturi, până la epuizarea sumei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Orădenii își arată astfel încrederea în edilii orașului.
De ce să mai pierzi vremea prin sălile și coridoarele municipalității, dacă toate propunerile cetățenilor sunt strict formale pentru administrația publică locală?
Postat 12 Decembrie 2023, 07:22 de KP
Era clar ca Habinayk asta va fi prezent
Bustul lui Petofii (inca unul) pe soclu nou mai lipsea. Sa fie macar de vreo 100 de metri inaltime sa se vada de pe luna. Sa fie mai inalta decat statuia lui Isus de la Rio. Cladirile vopsite reosu, alb, verde obligatoriu. Daca se poate cate un bust Petofi pe fiecare strada din Oradea, in rest le are pe toate. Astia au votat gramada si online.
Postat 12 Decembrie 2023, 06:33 de Riviera
Nu își face toată lumea timp să meargă, mai ales dacă miza e mică
Nu impactează foarte mult aceste proiecte viața oamenilor cât să iasă din frig și să meargă până acolo. Nu mai vorbim de neîncrederea generală față de autorități.
Postat 12 Decembrie 2023, 06:20 de Vio_427
Orădenii sunt interesați
Dar Orădenii au dat un VOT clar sa se facă, nu suntem interesați de alte chestii, știm clar ce am votat, și vedem clar ce fac astia pe care i-am votat. Am văzut si ce NU AU FĂCUT aia dinainte.
Postat 12 Decembrie 2023, 01:07 de Sandu2100
Dovada că...
Părerea polenului de rând nu contează.
Postat 12 Decembrie 2023, 00:16 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON