URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Septembrie 2022, 09:03

Doar zece orădeni la prima votare cu urnă din bugetarea participativă. Jumătate au fost din staff-ul primarului Birta! (FOTO / VIDEO)

Doar zece orădeni au participat la prima întâlnire pentru votul cu urnă din cadrul proiectului de bugetare participativă, organizată joi seară de municipalitate la Liceul Don Orione.

"Începem mai greu..."

De altfel, jumătate dintre participanţi au făcut parte din staff-ul primarului Florin Birta, care a venit însoţit de directorul economic Eduard Florea, de angajaţi ai municipalităţii şi reprezentanţi ai şcolii. Deşi invitaţi în scris de Primărie, la întâlnire nu au luat parte nici măcar orădenii care au depus proiecte, pentru a le susţine în faţa asistenţei.

„Se pare că începem puţin mai greu. În ciuda acestui fapt, ne vom continua cele zece întâlniri cu orădenii programate şi sperăm că la următoarele dezbateri participarea va fi mai bună", le-a spus, vizibil stânjenit, primarul Florin Birta orădenilor aşezaţi în bănci.

Participarea redusă a orădenilor l-a luat pe surprindere inclusiv pe primar. "Mă aşteptam să fie mai puţină lume, dar nu atât de puţină. De obicei la primele întâlniri prezenţa este mai redusă, până ce orădenii care au depus proiecte reuşesc să îşi mobilizeze susţinătorii şi până ce află cetăţenii de votul cu urnă", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Potrivit edilului, în pregătirea viitoarelor întâlniri, angajaţii municipalităţii vor încerca o promovare mai bună a dezbaterilor. "Dacă va fi nevoie, vom afişa programul întâlnirilor inclusiv la intrarea în blocuri", a spus Birta.

Au rămas 32 de proiecte

După cum BIHOREANUL a mai scris, în cadrul ediţiei 2022 a procesului de bugetare participativă Primăria pune la bătaie 1,5 milioane lei pentru finanţarea proiectelor propuse de orădeni, în limita sumei de 100.000 lei pe proiect.

"Începând cu această ediţie am ales să finanţăm proiecte mai mici, care se pot implementa rapid şi pot fi vizibile de la un an la altul", a explicat primarul Florin Birta, care a spus că "dacă oamenii vor vedea că proiectul lor a fost implementat vor fi mai implicaţi".

În actuala ediţie de bugetare participativă au fost înscrise 72 de proiecte, din care au rămas în cursă, în urma verificării juriului, doar 32. Juriul a respins proiectele care depăşeau limita de buget şi proiectele generale, care nu făceau referire la o anumită zonă.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, proiectele pot fi votate nu doar de orădeni, ci şi de cetățenii care locuiesc în alte localităţi dar învaţă sau lucrează în Oradea.

De asemenea, din dorinţa de a implica tinerii, municipalitatea a coborât la 16 ani vârsta minimă a participanţilor la vot.

Etapa votului cu urnă din cadrul bugetării participative a început pe 5 septembrie şi se va încheia pe 25 septembrie. Ultima din cele zece dezbateri publice este programată să aibă loc joi, 22 septembrie, de la ora 18:30, în sala mare a Primăriei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zece? Atat de multi?!
Oradenii s-au prins ca indiferent ce voteaza, iese ce vrea gasca penala. A fost acum vreo patru ani un caz in care oradenii au votat in numar mare si suficient un proiect, doar ca birtinezul le-a dat un bocanc in gura si le-a inchis-o! Si gura si dorinta.
Postat 16 Septembrie 2022, 10:59 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON