URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2023, 11:08

Fântână arteziană tricoloră de-a lungul Podului Ladislau! Ce au mai cerut orădenii în cele 66 de proiecte de bugetare participativă depuse în această sesiune (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

66 de proiecte de bugetare participativă concurează pentru finanţările de 1,5 milioane lei puse la bătaie de Primăria Oradea.

Proiecte în selecţie

Sesiunea de depunere de proiecte cu bugetare participativă a ajuns la final în data de 3 septembrie.

"În această perioadă au loc verificarea şi validarea proiectelor depuse, iar din 18 septembrie va începe votarea acestora pe activ.oradea.ro", a anunţat Primăria Oradea, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Pentru a obţine finanţare, investiţiile trebuie să se refere la lucrări publice de interes local care nu contravin planurilor Primăriei şi să se încadreze în bugetul de 100.000 lei alocat pe proiect.

Intenţia municipalităţii este să încurajeze orădenii să facă propuneri de rezolvare a unor probleme punctuale sau de îmbunătăţire a condiţiilor în zonele în care locuiesc.

Podul Sfântul Ladislau, cu tricolor

Pentru ca votanţii şi juriul să poată departaja mai uşor proiectele depuse, municipalitatea le-a împărţit în opt categorii distincte.

Spre exemplu, la categoria "infrastructura stradală", orădenii au propus, printre multe altele, instalarea de arteziene care să producă perdele de apă pe ambele laturi pe toată lungimea podului Sfântul Ladislau.

Jeturile de apă ar urma să fie colorate tricolor cu ajutorul unor corpuri de iluminat de tip LED.

La aceeaşi categorie au fost depuse proiecte care cer îngroparea tuturor cablurilor aeriene cu ocazia reabilitării străzilor orădene; amenajarea în formă de "copac inteligent" a unui sistem solar pentru încărcarea telefoanelor şi a calculatoarelor, respectiv blocarea cu ţăruşi a amplasamentelor aflate în apropierea trecerilor pentru pietoni pentru a opri parcarea autovehiculelor care pot împiedica vederea din timp a pietonilor.

Arteziene, umbrare şi amenajarea zonei Silvaş

Proiecte cel puţin la fel de interesante au fost depuse şi la categoria "spaţii publice".

Orădenii au propus, spre exemplu, amenajarea de fântâni arteziene cu apă potabilă în tot oraşul; amenajarea în cartierul Nufărul a unei "grădini comunitare" unde orădenii să îşi poată cultiva legume sau flori; umbrirea peste vară cu pânze a străzii Vasile Alecsandri şi colectarea apei de ploaie în bazine subterane flexibile pentru ca apoi să fie folosită la irigarea spaţiilor verzi.

În cadrul aceleiaşi categorii, orădenii au  mai propus montarea de tuburi de PVC pe trunchiurile copacilor pentru evita rănirea lor cu ocazia lucrărilor din proximitate; amenajarea de locuri de parcare, vestiare, toalete şi locuri de joacă în zona Silvaş şi înfiinţarea de către municipalitate a unui loc de picnic, similar, în pădurea Nojorid.

Statuie pentru poetul Petőfi Sándor

În cadrul categoriei privind "infrastructura culturală" municipalitatea a fost îndemnată, printre altele, să înlocuiască bustul din beton al poetului Petőfi Sándor, din parcul cu acelaşi nume aflat acum în plin proces de reabilitare, cu o statuie din bronz amplasată pe un soclu nou.

Proiectele au mai vizat decorarea picioarelor podului rutier de la intrarea în Oradea dinspre Băile Felix cu un mesaj către toţi cei care intră ori ies din oraş şi decorarea celor două blocuri din faţa Spitalului Judeţean cu două picturi murale de mari dimensiuni, care să omagieze efortul medicilor orădeni.

Orădenii au mai cerut organizarea unui festival de artă stradală în urma căruia tinerii să doneze oraşului picturile făcute pe diferite clădiri şi chiar înfiinţarea unei fanfare de suflători care să participe la evenimentele oraşului ori să susţină, vara, concerte în parcuri.

"Oradea Business Day"

În ceea ce priveşte "infrastructura de sănătate", au fost depuse solicitări privind înfiinţarea de păduri urbane formate din arbori cu creştere rapidă şi amenajarea unui parc de fitness în zona străzii Oneştilor.

În plus, în cadrul categoriei "infrastructura socială", orădenii au mai cerut organizarea unui festival ştiinţific pentru copii şi a unei întâlniri anuale cu titlul "Oradea Bussines Day" la care să fie invitaţi ambasadorii ţărilor dezvoltate economic, pentru a le fi prezentată evoluţia oraşului în ultimul an în vederea atragerii de investiţii.

Orădenii vor semafor pe Calea Aradului!

Proiecte interesante a preluat municipalitatea şi în cadrul categoriei "Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei".

Astfel, orădenii au cerut încă o dată montarea unui semafor cu temporizare la trecerea de pietoni din Calea Aradului, în zona sediului Poliţiei Municipiului, pentru evitarea de noi accidente de circulaţie. După cum se știe, părinţii băiatului de 12 ani care şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovit de mașină pe această trecere de pietoni au protestat în două rânduri cerând amplasarea unui semafor cu buton, după ce municipalitatea a respins inițial varianta.

Orădenii au mai cerut și piste pentru biciclete interconectate în tot oraşul, dar și indicatoare pentru biciclişti şi montarea unui sistem de reciclare a dozelor de aluminiu care să le elibereze la schimb orădenilor bilete pentru autobuz gratuite.

Proiectele depuse au mai prevăzut implementarea unui sistem "kiss and ride", adică amenajarea unui culoar separat în faţa şcolilor orădene prin care părinţii să poată intra cu maşina pentru a-şi preda copilul unui angajat al şcolii fără a bloca traficul; amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Piteşti şi Oneştilor pentru evitarea accidentelor şi amenajarea a 12 staţii pentru repararea bicicletelor.

Plantări, parcuri, spaţii verzi...

În ceea ce priveşte categoria referitoare la "spaţii verzi", proiectele depuse au vizat și amenajarea de toalete ecologice în zona de picnic Silvaş; înfiinţarea unui parc în cartierul Riviera şi a unui teren de tenis în cartierul Oncea şi îmbunătăţirea locurilor de joacă din Oradea prin montarea de aparate de joacă pentru căţărat.

Orădenii au mai cerut plantarea de copaci pe malul pârâului Peţa; picturi murale pe pereţii blocurilor ori pe zidurile lungi şi amenajarea unei piste de tip "pump track" în Parcul Ghioceilor.

Ceva mai puţine, proiectele din categoria "digitalizare" s-au referit la actualizarea aplicaţiei Oradea City App de multe ori nefuncţională; montarea în oraş a două totemuri care să transmită informaţii privind programele culturale orădene sau montarea de coduri QR pe soclurile statuilor orădene pentru a transmite trecătorilor, la nevoie, informaţii referitoare la personalităţile pe care le reprezintă.

O solicitare cel puţin discutabilă a fost făcută cu referire la implementarea unui sistem de inteligenţă artificială care nu doar să identifice în timp real cerşetorii şi persoanele care răscolesc gunoaiele, dar și să le proiecteze pe un ecran poza şi numele şi să sesizeze Poliţia Locală.

Vot online şi cu urnă...

Votarea proiectelor cu bugetare participativă va demara pe 18 septembrie şi se va desfăşura în două etape.

Astfel, până în data de 27 noiembrie va avea loc procesul de vot online, iar în intervalul 28 noiembrie – 10 decembrie va avea loc votul cu urnă, care va fi organizat în cadrul unor întâlniri publice anunţate în prealabil de municipalitate.

O persoană va putea vota o singură dată, atât la votul online cât şi la cel cu urnă, exprimându-şi opţiunea pentru un singur proiect dintre cele validate.

De la începutul programului de bugetare participativă, în Oradea au avut loc trei sesiuni de depunere de proiecte în anii 2017, 2018 şi 2022.

Municipalitatea orădeană a selectat 37 de proiecte cerute de orădeni, dintre care unele se află în implementare, cum ar fi modernizarea Parcului Petőfi Sándor şi construirea parcării supraetajate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Viteza de implementare a proiectelor este, însă, cu mult sub aşteptările orădenilor, din cauza birocraţiei şi a problemelor apărute în procesul de implementare, fapt ce a dus la scăderea treptată a interesului populaţiei pentru această campanie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Tricolor
Culorile tricolorului pot fi schimbate in timp si dupa necesitati!! Petőfi Sándor are deja bust si parc in Oradea.
Postat 08 Septembrie 2023, 08:37 de AnaConda
@Timi
Subscriu! Trebuie sa oferim respectul cuvenit celor care au stapanit de prima data aceste teritorii, si care au trebuit sa faca fata valurilor de atacuri ale cotropitorilor. De aici incepe gradul de civilizatie, din respectul acordat inaintasilor.
Postat 08 Septembrie 2023, 07:37 de Riviera
Reclame pe geamurile blocurilor
Ăla care ai fost cu ideea de a acoperi geamurile blocurilor, ar fi bine sa le pui pe geamurile lu' mă-ta-luță.
Postat 07 Septembrie 2023, 21:40 de Maikeltroll
Statuia lui Burebista si statuia lui Menumorut
Ne aflam pe teritoriile romanilor condusi de catre Burebista si a celor condusi mai tarziu de catre Menumorut. Statuile acestor doi mari conducatori ai romanilor pe ale caror teritorii ne aflam - atat Oradea cat si judetul Bihor - trebuie sa aiba un loc de cinste in orasul resedinta de judet. Adevarul istoric trebuie respectat.
Postat 07 Septembrie 2023, 20:03 de Timi
Cat mai multe si cat mai mari statui ale revizionistilor venetici
Cand vine vorba de culorile si simbolurile, statuile romanilor autohtoni, revizionistilor li se invinetesc ochii, li se incetoseaza privirile iar jugulara sta sa le explodeze
Postat 07 Septembrie 2023, 17:52 de Riviera
Arteziana (multi)colora
Sunt roman si cred ca e o idee riscanta. Dar daca o idee de genul se va lua in serios atunci ar fi mai elegant sa fie un program de culori / simboluri care sa cuprinda toate etniile din oras. Acesta stabilit in urma unui concurs de creatie.
Postat 07 Septembrie 2023, 13:03 de RVP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON