URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2023, 20:23

Părinţii băiatului ucis în accidentul din Calea Aradului au protestat din nou. De ce i-a supărat Poliţia Rutieră (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a doua săptămână la rând, părinţii băiatului de 12 ani care şi-a pierdut viaţa, după ce a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni din dreptul Poliției Municipiului Oradea, din Calea Aradului, au protestat la locul accidentului pentru a cere montarea unui semafor cu buton. Poliţia Rutieră a dirijat traficul, împiedicând maşinile să ajungă în zonă, spre nemulţumirea protestatarilor.

Trafic deviat

La fel ca data trecută, manifestarea a început vineri la ora 18, în locul în care, pe 22 iunie, orădeanul Horia Chiva a fost izbit violent de un şofer beat care conducea cu 87 de km/h.

Încă din start, jandarmii i-au rugat pe organizatori să anunţe dacă vor să circule pe trecerea de pietoni pentru a lua măsuri de fluidizare a traficului. Asta după ce, la protestul de săptămâna trecută, participanţii au început să traverseze constant pe zebră și s-au creat coloane de maşini pe cele două sensuri de mers, spre nemulțumirea șoferilor.

Decizia de azi i-a nemulţumit însă pe participanți.

"Am trecut pe trecere pentru a arăta cât de periculos este şi cum trec ca nebunii pe aici. Acum au pus poliţişti rutieri la ambele capete din Calea Aradului, dar şi pe Vlădeasa, ca să nu mai treacă maşinile. E o prostie! Semafor nu pun, dar să stea aiurea în intersecţii se poate!", a vociferat tatăl băiatului, Adrian Chiva (foto)

Mama copilului, Luiza, le-a povestit jurnaliştilor că, după o săptămână de la lansarea petiţiei prin care familia cere montarea semaforului, s-au strâns circa 1.600 de semnături atât online cât şi pe hârtie.

"Încercăm să adunăm semnături de la oamenii care locuiesc aici. A trecut o altă săptămână în care trebuie să mă împac cu gândul că nu-mi voi mai vedea vreodată copilul şi în care cer cu tărie Primăriei Oradea să monteze un semafor cu buton", a spus Luiza Chiva.

Pericol pentru trecători

Chiar şi în aceste condiții, protestatarii, între care s-au numărat şi colegi de clasă și de antrenament ai lui Horia, au circulat pe zebră şi au ţinut în mâini pancarte cu mesaje precum "Vrem semafor, nu covor", "Vreau să trec în siguranță" sau "Dreptate pentru Horia".

"La orice oră din zi aici este periculos. Astăzi, pe la prânz, eram pe trecere şi am stat așa, aşteptând ca șoferii să îmi dea prioritate, câteva minute minute. Nici nu te văd, ce să te mai bage în seamă?! Aşa e mereu!", a povestit reporterului BIHOREANULUI orădeanca Maria Varvara.

Mama ei a susţinut că municipalitatea face prea puţine eforturi pentru locuitori. "La betoane şi luat bani din impozite suntem buni. Dar să avem grijă de orădenii noştri nu suntem în stare!", a completat Dana Varvara.

Traficul s-a reluat în zonă abia după ora 19, după ce autorizaţia de protest a expirat.

Familia băiatului nu se dă, însă, bătută și își va susține în continuare demersul. 

"Voi veni aici în fiecare săptămână, chiar de voi fi singură. Pentru el nu mai pot face nimic, dar îmi doresc ca măcar alţii să nu mai fie omorâţi în acest loc!", a mai zis Luiza Chiva.

Copilul ei, Horia Chiva, a fost lovit pe acea zebră în după-amiaza zilei de 22 iunie, când traversa pe lângă o trotinetă şi urma să ajungă la antrenamentul de fotbal. N-a mai ajuns. Un şofer care circula spre cartierul Ioşia l-a lovit din plin, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Ulterior, băiatul a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale la Spitalul Judeţean. A avut rănit grave la nivelul capului şi a fost şi operat la secţia de Neurochirurgie. A murit după aproape o lună de spitalizare, în 19 iulie.

Autorul accidentului, Călin Buciuman, un tânăr de 25 de ani din Oradea, se află în arestul preventiv al Poliţiei Bihor încă de la comiterea accidentului şi este acuzat de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dar şi a altor substanţe cu efect psihoactiv, respectiv de părăsirea locului accidentului. Mandatul său de arestare preventivă expiră în 20 septembrie.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Unde e criminalul ?
Cata parnaie a primit ? Cat va sta inchis ? Astea sunt intrebari care au implicatii multiple. Pana cand nu sunt aspru pedepsiti cei asemeni soferului criminal nu se vor invata minte. I-a luat dreptul la viata unui copil care traversa reguamentar, disciplinat pe trecerea de pietoni.
Postat 02 Septembrie 2023, 16:15 de Riviera
Birtasule....
...unde esti?De ce nu esti acolo sa raspunzi oamenilor?Birtasuleeee?
Postat 02 Septembrie 2023, 10:03 de grigore
cvm...
Ce obligatii ai inaintea trecerii de pietoni???
Postat 02 Septembrie 2023, 10:02 de grigore
trebuie desfiintata, de fapt
Trecerea aceea trebuie de fapt desfiintata si facut o pasarela pe deasupra drumului. Semaforul ar fi o idee rea.
Postat 02 Septembrie 2023, 07:55 de mr_right
trebuie semafor
În acea intersecție era să accidentez o femeie care a țâșnit foarte repede de pe refugiul stației de tramvai. Noroc că am încetinit înainte de trecerea de pietoni la cca 20 km/h. Am oprit mașina la jumătate de metru și am albit amândoi. Da, la trecerea aceea trebuie semafor cu buton, fără dubii.
Postat 01 Septembrie 2023, 23:42 de cvm
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON