URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2023, 19:51

41 de proiecte cu bugetare participativă concurează pentru finanţare de la Primăria Oradea. 25 au fost respinse (FOTO)

41 de proiecte cu bugetare participativă concurează pentru finanţare de la Primăria Oradea. 25 au fost respinse (FOTO) Printre altele, orădenii cer o pânză umbroasă pe strada Vasile Alecsandri, o cascadă tricoloră în zona Podului Ladislau, culoare verzi pentru pietoni, precum și montarea unui „copac” inteligent, unde să poată fi încărcate telefoanele mobile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt chemaţi să voteze schimbările pe care le doresc pentru cartierul lor.

Au rămas 41

Dintre cele 66 de proiecte de bugetare participativă depuse de orădeni până la termenul limită din 3 septembrie, 41 de proiecte au rămas în cursa pentru finanţarea din bugetul local. Primăria Oradea pune la bătaie un buget de 1,5 milioane lei în limita a 100.000 lei pe fiecare proiect în parte.

Practic, 38% dintre proiectele depuse au fost respinse de comisia de validare desemnată de municipalitate.

„Cele 25 de proiecte care au fost respinse nu întruneau condiţiile de eligibilitate, aşa cum au fost stabilite prin regulamentul local de bugetare participativă", a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, potrivit unui comunicat al municipalităţii.

Respins!

Cele mai multe proiecte au fost respinse de Comisia de validare pentru că nu se încadrau în suma maximă de 100.000 de lei alocată de municipalitate pentru fiecare în parte.

10 propuneri au fost scoase din concurs pentru că nu se încadrează în buget: construcţia unei parcări supraetajate în strada Alexandru Xenopol, amenajarea unei piste pentru biciclete din Piaţa Unirii până la Muzeul Ţării Crişurilor (n.r. care ar impune şi demolarea unei clădiri), amenajarea de locuri de parcare şi vestiare la Silvaş, înfiinţarea unei pasarele pietonale peste şoseaua de centură, între străzile Czaran Gyula şi Balogh Istvan (n.r. similar unui proiect deja existent al municipalităţii) ori înfiinţarea unui parc în cartierul Riviera (n.r. asumat de fapt de investitor prin PUZ).

Alte 4 proiecte au fost respinse pentru că nu se referă la lucrări, ci la organiziarea unor evenimente sau înființarea unei fanfare a orașului.

O propunere care viza modernizarea stației CFR din Piața București a fost respinsă pentru că aceasta nu se află în subordinea municipalităţii. De asemenea, proiectul privind înfiinţarea unei grădini comunitare în cartierul Nufărul a fost scos din concurs fiindcă iniţiatorul nu a propus concret amplasamentul acesteia.

La fel, comisia a respins amenajarea unei pieţe agroalimentare la parterul viitoarei parcări supraetajate Nufărul. Inițiativa nu a ajuns pe lista proiectelor care pot fi votate fiindcă, în acea zonă, municipalitatea vrea o parcare supraetajată cu spații comerciale la parter, iar în plus "în zona Nufărul va fi organizată o piaţă volantă", se arată pe site-ul Primăriei Oradea.

Bătaie pe "spaţii verzi şi locuri de joacă"

Astfel, orădenii au de ales între 41 de proiecte propuse din diferite zone ale oraşului. Cea mai disputată este categoria "spaţii verzi şi locuri de joacă", unde concurează 11 proiecte, de la amenajarea de reţele de căţărat în parcuri ori de toalete ecologice în Silvaş, la plantare de copaci pe malul Peţei sau reciclare a apei de ploaie pentru irigarea Parcului Barcăului.

Alte 9 proiecte sunt înscrise la categoria "mobilitate". Orădenii au cerut înfiinţarea unui semafor la trecerea pentru pietoni din Calea Aradului, unde a avut loc recent un accident de circulaţie cu decesul victimei (un băiat de 12 ani), înfiinţarea lângă şcoli a unor culoare de tip Kiss and Ride, pentru ca părinţii să îşi poată lăsa ori ridica copiii în condiţii de siguranţă, ori reciclarea de doze, sticlă sau PET-uri în schimbul biletelor pentru autobuz.

Statui, picturi, iluminatul Podului Sfântul Ladislau

Alte 7 proiecte au fost depuse la categoria "infrastructură stradală": amplasarea unei statui a poetului Petőfi Sándor în parcul cu acelaşi nume, picturi murale dedicate medicilor pe blocurile de peste drum de Spitalul Judeţean ori marcarea Podului Centenarului cu stemele de la Marea Unire din 1918.

Alte proiecte vizează: iluminarea multicoloră a Podului Sfântul Ladislau, înfiinţarea unui copac "inteligent" pentru încărcarea de telefoane şi laptopuri, înfiinţarea de coridoare de umbră pentru pietoni ori montarea de coşuri de gunoi cu pungi pentru adunarea mizeriilor câinilor.

Orădenii au mai înaintat 3 propuneri la categoria "digitalizare", cum ar fi actualizarea aplicaţiei Oradea City, două proiecte la "spaţii publice" (cişmele cu apă potabilă, pânze de umbră pe strada Vasile Alecsandri), două cereri la categoria "sport" (montarea de echipamente fitness în parcuri şi înfiinţarea de păduri urbane) şi un proiect la "infrastructură socială" (festival ştiinţific pentru copii în Cetatea Oradea).

Vot online şi cu urnă

Votarea proiectelor cu bugetare participativă a început pe 18 septembrie şi se va desfăşura în două etape.

Astfel, până în data de 27 noiembrie va avea loc procesul de vot online (n.r. pe platforma https://activ.oradea.ro/proiecte), iar în intervalul 28 noiembrie – 10 decembrie va avea loc votul cu urnă, care va fi organizat în cadrul unor întâlniri publice anunţate în prealabil de municipalitate.

O persoană va putea vota o singură dată, atât la votul online, cât şi la cel cu urnă, exprimându-şi opţiunea pentru un singur proiect dintre cele validate.

"Selecţia finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetăţenii din cartierele oraşului şi va fi realizată prin cumularea voturilor online şi a voturilor exprimate în cadrul acestor întâlniri. Astfel, proiectele vor fi ierarhizate în funcţie de numărul de voturi (n.r. până la epuizarea bugetului de 1,5 milioane lei)", a explicat directorul Eduard Florea.

De la începutul programului de bugetare participativă, în Oradea au avut loc trei sesiuni de depunere de proiecte în anii 2017, 2018 şi 2022.

Municipalitatea orădeană a selectat 37 de proiecte cerute de orădeni, dintre care unele se află în implementare, cum ar fi modernizarea Parcului Petőfi Sándor şi construirea parcării supraetajate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Viteza de implementare a proiectelor este, însă, cu mult sub aşteptările orădenilor, din cauza birocraţiei şi a problemelor apărute în procesul de implementare, fapt ce a dus la scăderea treptată a interesului populaţiei pentru această campanie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
strada acoperita cu panza
luam si noi ce fac altii prin occident, e frumos nu zic, ar incapea si la Oradea o strada asa, dar nu in centrul istoric, nu unde sunt cladiri cu valoare arhitecturala si fatade decorate. Face nitica umbra vara, dar nu verde de padure cum vor ecologistii. In plus, nu stiu cat rezista cu grindina, vanturile si vremea mai agresiva de mai nou. Din nou, e o idee faina, fie cu panze, fie cu hartie creponata ca la nuntile din anii 90, fie cu umbrele, dar as zice ca mai bine undeva intre blocuri comuniste fara valoare, nu intre cladiri monument.
Postat 20 Septembrie 2023, 07:06 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON