URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Știri Oradea

Orădenii, chemaţi din nou la protest: 'Să ne facem cadou de sărbători democraţia!'
Știri Oradea
Organizaţia Oradea Civică îi cheamă din nou pe orădeni la protest. "Legile justiţiei sunt măcelărite în parlament. Infractorii devin victime, iar cetăţenii oneşti - suspecţi. Justiţia se transformă în ceva ce nu mai are legătură cu dreptatea", avertizează reprezentanţii ONG-ului. Protestul este programat să înceapă duminică, la ora 18, în Parcul Traian. 
16 Decembrie 2017, 14:31
Drum închis! Drum expres se închide de duminică până luni dimineaţă în zona din dreptul gării pentru turnarea asfaltului
Știri Oradea
Drumul expres se închide traficului auto de duminică până luni dimineaţă în zona din dreptul gării. Angajaţii Trameco vor face ridicarea la cotă a capacelor de cămin şi turnarea stratului de balast stabilizat cu ciment şi de asfalt binder. Locuitorii zonei sunt îndemnaţi să folosească rute ocolitoare.
15 Decembrie 2017, 17:38
Compania de Apă Oradea şi-a lansat noul portal pe care sunt anunţate online toate intervenţiile pe reţele
Ştiri de la CAO
Compania de Apă Oradea şi-a lansat vineri noul portal pe care sunt anunţate online, în timp real, toate intervenţiile pe reţele. La fel, CAO a implementat un SMS center, cu ajutorul căruia va expedia clienţilor mesaje cu privire la avarii sau întreruperile programate. Noua pagină mai cuprinde, printre altele, informaţii cu privire la facturile asociaţiilor de proprietari, documentele şi taxele necesare pentru obţinerea unor avize şi licitaţiile organizate. Anul acesta CAO a construit 77 km de reţea de apă şi 49 km de reţea de canal menajer. Orădenii care refuză să se racordeze la canalizare vor fi supraimpozitaţi de anul viitor cu 50%.
15 Decembrie 2017, 16:23
Vine Moşu’ şi-n Oradea! Primăria va da până la urmă pachete cu cadouri copiilor orădeni
Știri Oradea
Conducerea municipalităţii a revenit asupra deciziei de a nu mai acorda pungi cu cadouri copiilor orădeni cu ocazia sărbătorilor de iarnă pe considerentul că Primăria nu poate cheltui bani publici pe o astfel de destinaţie. Primarul Ilie Bolojan a dispus achiziţionarea de cadouri din sponsorizări şi organizarea sosirii lui Moş Crăciun în gară pe 23 decembrie, la fel ca în fiecare an.
14 Decembrie 2017, 18:51
Primele tramvaie second-hand din Germania au ajuns în Oradea (VIDEO)
Bihoreanul TV
Primele trei garnituri de tramvaie Tatra KT4 second-hand, cumpărate de OTL din Germania, au ajuns în Oradea până joi după amiază, urmând ca în parcul societăţii să mai ajungă încă şapte. Tramvaiele sunt fabricate în 1988 şi au fost modernizate în perioada 1998-2000. Acestea au costat în total 350.000 euro.
14 Decembrie 2017, 17:11
Revoluţia în imagini: Expoziţie cu fotografii făcute la Oradea şi Beiuş în decembrie 1989 (FOTO)
Știri Oradea
Muzeul Cetăţii vernisează vineri, la ora 12, expoziţia "Revoluţia în imagini" cu peste 100 de fotografii făcute în Oradea şi Beiuş în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Fotografiile, dar şi o seamă de obiecte, au fost adunate de la bihoreni în timpul campaniei desfăşurate de muzeu din perioada 16 noiembrie - 7 decembrie.
14 Decembrie 2017, 12:03
Poliţiştii locali au defiinţat un adăpost improvizat în spatele garajelor din strada Milcovului (FOTO)
Știri Oradea
Poliţiştii locali au desfiinţat săptămâna trecută, la sesizările locuitorilor din zonă, un adăpost improvizat din tablă zincată şi un gard de fier în spatele garajelor din strada Milcovului. Adăpostul era folosit de patru adulţi şi un minor. Cele cinci persoane, care locuiau aici în condiţii improprii, înconjurate de resturi menajere, flacoane, hârtii şi moloz au fost duse la Adăpostul de noapte.
Ultima săptămână: Casa Darvas la Roche se închide începând de lunea viitoare pentru renovare
Știri Oradea
Casa Darvas la Roche se va închide pentru public începând de lunea viitoare. Imobilul va fi supus în următorii doi ani unor lucrări de renovare care vizează transformarea lui în muzeu art nouveau. Peste weekend monumentul va rămâne deschis publicului între orele 12 şi 17, iar accesul va fi gratuit.
13 Decembrie 2017, 10:35
Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
Știri Oradea
O maşină de Poliţie a fost avariată, miercuri dimineaţă, în urma unui accident petrecut în Calea Aradului, în faţa hotelului Ramada din Oradea. Dacia Logan, care mergea spre sediul Poliţiei municipale, a fost lovită de un... Matiz.
Clubul Gym Mar Strong organizează cupa Alexandru Jur, botezată după campionul european de box
Știri Oradea
Clubul sportiv Gym Mar Strong, deţinut de culturistul Ion Marin, organizează sâmbătă, de la ora 16, cupa Alexandru Jur, botezată după numele bihoreanului care a reuşit performanţa de a obţine titlul de campion european de box la profesionişti. În ringul sălii din strada Lăpuşului 2 vor urca sportivi legitimaţi la opt cluburi din România şi Ungaria.
12 Decembrie 2017, 13:06
Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
Știri Oradea
Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD din Oradea. Casa Dodo din strada Cuza Vodă nr. 69 va găzdui activităţi terapeutice pentru cel puţin încă 20 de copii, întrucât primul centru şi-a depăşit deja capacitatea de primire. Orădenii pot face donaţii pentru a ajuta micuţii cu nevoi speciale să beneficieze de metode moderne de terapie.
12 Decembrie 2017, 07:35
Primarul Bolojan: 'Fac un apel către toţi parlamentarii bihoreni să nu voteze bugetul de stat în forma propusă'
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan a făcut luni un apel către toţi parlamentarii bihoreni să nu voteze bugetul de stat în forma propusă de Guvern care diminuează cu un miliard de euro veniturile administraţiilor locale. Asociaţia Municipiilor din România va cere Guvernului ca 70% din impozitul pe salariu să se vireze la bugetul localităţilor în care a fost plătit, ca măsură compensatorie pentru pierderile provocate de reducerea acestuia de la 16% la 10%. Potrivit edilului, modificările aduse Codului Fiscal vor provoca anul viitor o pierdere de 9,25 milioane euro bugetului municipalităţii.
11 Decembrie 2017, 18:08
Explicaţi! Reprezentanţii Nutripork trebuie să răspundă în scris la întrebările ridicate de orădeni la dezbaterea publică
Știri Oradea
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a transmis o adresă către firma Nutripork, prin care cere răspunsuri la 13 întrebări ridicate de orădeni la dezbaterea publică pentru reautorizarea fermei de porci. Răspunsurile trebuie transmise până cel târziu în 28 decembrie şi vor fi afişate de instituţie pe site-ul propriu. După ce vor primi aceste explicaţii, reprezentanţii APM vor face o nouă vizită la fermă şi vor decide şi dacă este sau nu necesară o nouă dezbatere publică.
11 Decembrie 2017, 16:55
Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Protest şi omagiu în aceeaşi zi. Aproximativ 30 de orădeni au ieşit în Parcul 1 Decembrie, duminică seară, pentru a-i aduce un omagiu Regelui Mihai. După aproximativ o oră, cu toţii s-au mutat în Parcul Traian, pentru a manifesta apoi împotriva coaliţiei guvernamentale. Aproximativ 100 de oameni au mărşăluit duminică seară prin Oradea. În faţa PSD, doi reprezentanţi au urcat la etaj şi au afişat bannere cu mesajele #VăVedem şi #Rezist Oradea.
Semnele cerului. Expoziţie de însemne şi înscrisuri tradiţionale româneşti la liceul Onisifor Ghibu
Știri Oradea
Proiectul "Semnele cerului" iniţiat în urmă cu un an de eleva Andreea Mălan şi profesorul Alexandru Sanislav cu finanţarea Fundaţiei Comunitare Oradea va avea expoziţia de închidere marţi de la ora 12 în sala festivă a Liceului Onisifor Ghibu. La eveniment vor lua parte membrii cercurilor de etnografie înfiinţate în cadrul a cinci licee orădene.
10 Decembrie 2017, 16:22
Accident în Cantemir: Sunt implicate trei maşini şi un tramvai, trei persoane au ajuns la spital (FOTO)
Știri Oradea
Accident, duminică după amiază, pe bulevardul Cantemir din Oradea. Din primele informaţii, au fost implicate trei maşini - un BMW, un Audi și un Golf - dar şi un tramvai, iar trei persoane au ajuns la spital.
10 Decembrie 2017, 15:35
Autorul accidentului de pe Centură, căutat de poliţişti: Individul, cu permisul anulat, a vrut să-şi întoarcă Audi-ul pe linie dublă continuă!
Știri Bihor
Şoferul care a provocat accidentul de sâmbătă după amiază, de pe şoseaua de Centură a Oradiei, un tânăr de 33 de ani, a fugit şi este căutat de poliţişti în Bihor, dar şi în judeţele din jur. Individul, care a fost dat şi în consemn la frontieră, avea anulat permisul de conducere şi încercase să îşi întoarcă maşina, un Audi A6 cu volan pe dreapta, pe linie dublă continuă, fără să se asigure!
10 Decembrie 2017, 12:56
Imaginea sfârşitului de săptămână în Oradea: Cu porcul pe trailer!
Știri Oradea
Un bihorean a găsit o metodă inedită, dar eficientă, să-şi transporte porcul tăiat pentru Crăciun: pe trailer.
10 Decembrie 2017, 11:51
Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
Știri Oradea
Deși vremea nu a ținut sâmbătă cu orădenii, cina porcului în Cetate a atras câțiva curioși, care au venit să îl vadă pe chef Antonio Passarelli, bucătarul vedetelor. Pe o ploaie rece şi un frig pătrunzător, oamenii au putut vedea cum se pregăteşte carnea de porc, dar şi să guste la final cârnaţi, toroş şi caltaboşi.
10 Decembrie 2017, 11:30
Accident pe Centură: Două maşini au ajuns în şanţ pe strada Ogorului
Știri Oradea
Două maşini au ajuns în şanţ, sâmbătă seară, pe şoseaua de centură a Oradiei, după ce s-au lovit în condiţii încă neclare. O persoană a fost transportată la spital.
09 Decembrie 2017, 16:32
Strada Oneştilor va fi închisă pe sensul de mers spre Calea Aradului până pe 20 decembrie
Știri Oradea
Strada Oneştilor va rămâne închisă pe sensul de mers dinspre Tudor Vladimirescu spre Calea Aradului până pe 20 decembrie. Comisia tehnică pe probleme de circulaţie din cadrul Primăriei a luat decizia devierii circulaţiei pe strada Meşteşugarilor pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a lucrărilor de înlocuire a reţelelor de termoficare în zona intersecţiei cu strada Barcăului. Ulterior aici va fi amenajat un sens giratoriu pentru fluidizarea accesului la centrele comerciale şi blocurile din vecinătate.
08 Decembrie 2017, 17:39
„Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
Știri Oradea
Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat joi seară în sala mare a Primăriei volumul „Orbi”. Cartea constituie primul roman al autoarei şi este cel mai vândut volum al unui autor român în 2017, cu aproape 700 de exemplare vândute numai de Black Friday. Cunoscută publicului ca reporter, prezentator TV şi blogger pe teme sociale, Rotar a răspuns invitaţiei Academiei Civice Bihor şi a vorbit aproape trei ore despre traume, fuga de durere, terapie psihologică, vulnerabilitate şi resetare personală în faţa unui public electrizat, format în mare parte din tineri.
De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Au sunat sirenele încontinuu, iar desfăşurarea de forţe a fost impresionantă, joi seară, pe Şoseaua Borşului din Oradea. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a activat planul roşu de intervenţie, în cadrul unui exerciţiu de amploare menit să îi testeze pe pompierii bihoreni. Potrivit scenariului, 30 de muncitori au fost răniţi, mulţi dintre ei prezentând intoxicaţii grave şi arsuri.
07 Decembrie 2017, 21:31
Zile de doliu naţional: Concerte amânate şi anulate la Târgul de Crăciun din Oradea
Știri Oradea
Guvernul a hotărât că zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, când sunt programate funeraliile Regelui Mihai, vor fi zile de doliu naţional, în care nu se pot susţine evenimente culturale, artistice şi sportive. Drept urmare, municipalitatea a amânat concertele pe care Ianna Novac şi Nicola trebuiau să le ţină pe scena Târgului de Crăciun pentru 17, respectiv 21 decembrie. Un concert de colinde tradiţionale din Cetate a fost anulat.
07 Decembrie 2017, 10:21
De 10 ori mai puțin! Guvernul a alocat Primăriei Oradea doar 4 din cei 40 de milioane de lei ceruți pentru achiziţia de gaz
Știri Oradea
Guvernul a acordat miercuri municipalităţii orădene doar 4 din cei 40 de milioane lei ceruți luna trecută pentru achiziţia gazului necesar pentru încălzirea oraşului peste iarnă. Suma va fi alocată din taxa pe valoare adăugată ca ajutor nerambursabil şi va fi scăzută de Primărie din subvenţia pe care o acordă societăţii Termoficare.
07 Decembrie 2017, 08:49
Ocoliţi! Lucrările la reţelele de termoficare îngreunează traficul auto de pe strada Oneştilor (FOTO)
Știri Oradea
Lucrările de înlocuire a reţelelor de termoficare îngreunează traficul auto de pe strada Oneştilor. Constructorul a cerut municipalităţii închiderea arterei, măcar în weekend, pentru desfăşurarea în siguranţă a lucrărilor. Ulterior, deasupra reţelelor municipalitatea va amenaja un sens giratoriu la intersecţia cu strada Barcăului.
06 Decembrie 2017, 15:37
SOS Bihorean: Profesoara Emilia Negru a lansat un volum dedicat folclorului din judeţ (FOTO)
Știri Oradea
Cetatea Oradea a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, fiind vorba, de astă dată, despre un volum privind lumea satului bihorean, cu elementele tradiţionale ce-l definesc. Scrisă de profesoara Emilia Negru, cartea, intitulată "Semn. Ornament. Simbol bihorean", abordează aspecte privind cultura populară şi modul cum ea este reprezentată prin picturi, ţesături şi arhitectură.
06 Decembrie 2017, 10:32
N-au putut termina! Răcirea vremii amână pentru anul viitor finalizarea lucrărilor la drumul rapid
Știri Oradea
Răcirea vremii amână pentru prima parte a anului viitor finalizarea lucrărilor la drumul rapid pe porţiunea de 650 metri liniari de teren din fosta remiză de vagoane. Lucrările la drum au ajuns în stadiul conectării conductelor de canalizare la reţea şi al asfaltării arterei. Deşi drumul expres este în continuare nefinalizat municipalitatea plăteşte către CFR, încă din august, o chirie de 14.131 lei pe lună pentru amplasamentul delimitat de strada Ecaterina Teodoroiu şi podul Teodor Neş.
05 Decembrie 2017, 16:58
Dăruieşte o pătură, încălzeşte un suflet! Orădenii, chemaţi să facă o faptă bună
Jos pălăria
Pentru că a venit luna decembrie şi, implicit, şi temperaturile mai scăzute, un grup de tineri îi invită pe orădeni să facă o faptă bună şi să doneze o pătură sau un sac de dormit pentru oamenii străzii. Colecta se va face marţi şi miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
03 Decembrie 2017, 19:05
Primăria Oradea supune dezbaterii publice noile zone unitare rezervate exclusiv Termoficare
Știri Oradea
Primăria Oradea supune dezbaterii publice noile zone unitare de încălzire rezervate exclusiv Termoficare. Proiectul va fi dezbătut pe 19 decembrie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei. Materialul prevede printre altele desfiinţarea a 12 puncte termice şi abandonarea unui număr de circa o mie de gospodării, Termoficare urmând să se concentreze pe zonele de blocuri.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON