URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Retrospectiva juridică a anului 2023
De ştiut
Anul care tocmai se încheie a adus numeroase noutăți în materie juridică, noutăți pe care voi încerca să le sintetizez. În materie rutieră, trebuie remarcat că luna februarie 2023 a adus o primă reglementare în legislația română a circulației în sensul giratoriu, având prioritate persoana care își păstrează banda de circulație.
01 Ianuarie 2024, 18:18
Dependenţa de nicotină: Despre beneficiile renunțării la fumat
De ştiut
În ultimii 30 de ani, marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină...
26 Decembrie 2023, 16:03
OTL: Traseul liniei 10 se modifică începând din 19 decembrie 2023
De ştiut
Începând de marţi, 19 decembrie 2023, din cauza lucrărilor edilitare care se execută pe tronsonul cuprins între străzile Greierului şi Oneştilor, strada Barcăului (de la sensul giratoriu, de pe str. Greierului până la intersecţia cu str. Oneştilor) va fi închisă circulaţiei auto. 
18 Decembrie 2023, 15:05
Fumatul, calea sigură spre a te alege cu o boală
De ştiut
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2023, 15:11
ADP Oradea face angajări la Aquaparkul Nymphaea
De ştiut
S.C. Administraţia Domeniului Public S.A. Oradea selectează personal pentru întreținere la Aquapark Nymphaea. Cei interesați pot trimite C.V.-ul pe adresa personal@adporadea.ro sau îl pot depune la sediul societății din Oradea – str. Gheorghe Dima nr. 5.
14 Decembrie 2023, 19:18
Nici evadarea nu mai e ce era cândva...
De ştiut
Săptămâna trecută, Camera Deputaților în calitatea de cameră decizională a adoptat un proiect de lege prin care se prevede, în esență, că toate persoanele care sunt condamnate la închisoare vor fi acuzate și de evadare dacă nu se prezintă la penitenciar în termen de 7 zile de la pronunțarea hotărârii definitive de condamnare.
14 Decembrie 2023, 17:21
Anunț Compania de Apă Oradea
De ştiut
SC COMPANIA DE APĂ ORADEA SA îşi anunţă consumatorii situaţi pe malul drept al Crişului Repede că, în cursul nopţilor din zilele de marți spre miercuri (12.12.2023 / 13.12.2023) şi miercuri spre joi 13.12.2023 / 14.12.2023, furnizarea apei potabile se va întrerupe total după, următorul program.
11 Decembrie 2023, 15:01
Cei mai importanți specialiști în domeniu din țară s-au reunit la Oradea, la Conferința națională „Contenciosul administrativ”, organizată de Facultatea de Drept (FOTO)
De ştiut
Vineri, 8 decembrie 2023, a avut loc la Oradea a patra ediție a Conferinței naționale „Contenciosul administrativ”, organizată de Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea în parteneriat cu Baroul Bihor, care a reunit cei mai importanți specialiști în domeniu din țară.
10 Decembrie 2023, 13:55
Dependenţa de nicotină: Știați că în fumul de țigară au fost identificate peste 4.000 de substanțe?
De ştiut
În fumul de ţigară au fost identificate peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele toxice. Un fumător care fumează un pachet de ţigări pe zi pufăie de circa 70.000 de ori într-un an, toate mucoasele gurii, nasului, faringelui şi arborelui traheo-bronşic fiind expuse repetat fumului. Unele substanţe acţionează direct pe aceste mucoase, în timp ce altele sunt absorbite în sânge sau sunt dizolvate în salivă şi înghiţite.
09 Decembrie 2023, 16:00
Clinica Hyperbarium a lansat un nou serviciu inovator - VitaminoTerapia
De ştiut
VitaminoTerapia, noul serviciu lansat de Clinica Hyperbarium, reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru îmbunătățirea sănătății, fiind o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își sprijine corpul într-un mod holistic și personalizat.
05 Decembrie 2023, 12:54
Tabăra de jurnalism de date și storytelling. Cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș
De ştiut
Au început înscrierile pentru tabăra de formare a abilităților de jurnalism de date și storytelling susținută de Rob Gebeloff, de la The New York Times, Crina Boroș și Ruxandra Hurezean.
05 Decembrie 2023, 11:32
Dependenţa de nicotină: de ce fumăm?
De ştiut
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
03 Decembrie 2023, 16:47
Dreptul și Marea Unire din 1918
De ştiut
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
01 Decembrie 2023, 10:00
OTL: Plimbări de agrement cu Tramvaiul de Epocă 
De ştiut
Începând de joi, 30 noiembrie 2023, va circula, în intervalul orar 16:00 – 22:00, Tramvaiul de Epocă. Traseul pe care va circula este: Piaţa Unirii – Emanuil Gojdu – Gara Centrală – Olosig – B-dul Decebal – Piaţa Unirii – Casa de Cultură – Salca – Universitate – Calea Aradului – Piaţa Unirii.
29 Noiembrie 2023, 17:25
Verifică programul de ridicare a deșeurilor de pe strada ta (VIDEO)
De ştiut
Iată frecvența de ridicare a celor cinci fracții de deșeuri, în Oradea! La bloc, deșeurile biodegradabile se ridică de 3 ori/săptămână, deşeurile reziduale se ridică de 4 ori/săptămână, deşeurile din plastic și metal se ridică de șase ori/săptămână, deșeurile din hârtie și carton se ridică de șase ori/săptămână, deșeurile din sticlă se ridică o dată/săptămână.
29 Noiembrie 2023, 07:00
Cancerul de col uterin: Care pot fi semnele și ce măsuri trebuie luate
De ştiut
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
26 Noiembrie 2023, 16:35
Eroarea judiciară
De ştiut
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
23 Noiembrie 2023, 10:31
Cinci fracții, un singur oraș: Oradea! (FOTO/VIDEO)
De ştiut
La nivelul municipiului Oradea s-a implementat colectarea selectivă a deșeurilor, în cinci fracții. Prin colectarea selectivă în cinci fracții, orădenii își dovedesc responsabilitatea față de mediul înconjurător. Implicit, responsabilitatea față de felul în care va arăta viitorul copiilor noștri.
22 Noiembrie 2023, 07:00
Testul pentru HPV, când și cum trebuie făcut
De ştiut
Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. La fel ca testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul colului uterin (cervix). La femei, tipurile oncogene de HPV (cum sunt tipurile 16, 18, 31 şi 45) pot determina modificări la nivelul celulelor cervixului vizibile la testul Papanicolau. Aceste modificări pot să dispară însă de la sine, fără tratament, rămânând riscul evoluţiei spre cancer.
19 Noiembrie 2023, 16:38
Despăgubirile din accidente de circulație se vor plăti ca în Vest
De ştiut
În data de 23 octombrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă în materia asigurărilor RCA, hotărâre ce va fi obligatorie pentru toate instanțele după motivarea și publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Este notoriu că în România asigurătorii RCA invocă diverse motive pentru a refuza, întârzia sau diminua despăgubirile pe care trebuie să le achite în urma accidentelor comise de asiguraţi...
16 Noiembrie 2023, 10:21
Vaccinarea anti-HPV, o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin
De ştiut
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză.
12 Noiembrie 2023, 17:10
Terapia hiperbară, o speranță pentru pacienții cu boala Lyme
De ştiut
În viața noastră, există momente când sănătatea ne este pusă la încercare în moduri inimaginabile. S-a dovedit că diagnosticarea bolii Lyme a fost o călătorie lungă și plină de provocări pentru Oana, o pacientă de 36 de ani din Oradea, mamă a doi copii.
10 Noiembrie 2023, 12:52
Aparatele radar și marja de toleranță a acestora
De ştiut
Aparatele radar utilizate pentru măsurarea vitezei conducătorilor auto pe drumurile publice, denumite legal cinemometre, pot înregistra unele mici erori în determinarea în concret a vitezei.
08 Noiembrie 2023, 13:50
Cancerul de col uterin și cea mai comună boală cu transmitere sexuală, infecţia cu HPV
De ştiut
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
04 Noiembrie 2023, 11:14
Arestul la domiciliu, o inechitate a legislației penale
De ştiut
Reglementarea arestului la domiciliu în România prin inspirație din legislația altor țări conduce în practică la inechități generate de necorelarea legislației penale.
01 Noiembrie 2023, 10:05
Apendicita acută: simptome, investigații și tratament
De ştiut
Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex. Există unii factori, cum ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare, alimentaţia mai echilibrată şi cu aport crescut de vitamine, care ar explica scăderea cazurilor, dar cauzele directe nu au fost elucidate.
28 Octombrie 2023, 16:25
Camera, fapta și organul: Vor putea fi folosite imaginile surprinse în trafic de camerele de bord?
De ştiut
În urma tragicelor evenimente rutiere din ultima perioadă, vajnicii apărători ai legalității din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au redactat un proiect de ordonanță de urgență, postat momentan în dezbatere publică, ce cuprinde unele soluții legislative mai mult decât criticabile. Printre acestea se regăsește și prevederea potrivit căreia Poliția Rutieră va putea să sancționeze unele contravenții prin utilizarea unor imagini surprinse de alți șoferi sau pasageri aflați în trafic.
27 Octombrie 2023, 12:11
10% reducere la toate abonamentele de la Kinetic Reform, centrul medical din Oradea care corectează postura (VIDEO)
Advertorial
Centrul medical Kinetic Reform din Oradea, specializat în tratarea cocoaşei provocate de statul incorect în faţa ecranelor, oferă în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie 10% reducere la toate tipurile de abonamente, inclusiv la cele de kinetoterapie.
25 Octombrie 2023, 09:34
Cum producem mai multă energie verde. Schimb de experiență între România și Norvegia (FOTO/VIDEO)
De ştiut
Piața de energie verde este în creștere în România. În 2021, erau înregistrați 13.600 de prosumatori. Doi ani mai târziu, numărul lor a crescut exponențial, până la 65.000. Dar tranziția de la sursele clasice, poluante, către energiile regenerabile nu este deloc simplă. Sistemul românesc de transport se blochează frecvent, când este prea mult soare sau vânt. Dar, în egală măsură, încă este nevoie de sursele clasice, când instalațiile regenerabile nu pot asigura continuitate.
23 Octombrie 2023, 13:20
Leptospiroza: Cum să ne păzim de această boală
De ştiut
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
21 Octombrie 2023, 17:55
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON