URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Hello, Antalya! Ce obiective turistice poţi vedea în cea mai cunoscută regiune din Turcia. Zboruri direct din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vine vacanţa, cu avionul spre... Antalya! Astfel sună cea mai recentă ofertă pentru iubitorii de călătorii, lansată zilele trecute de reprezentanţii agenţiei Hello Holidays, care au anunţat excursii cu pornire de pe Aeroportul din Oradea.

BIHOREANUL vă arată în ce condiţii poţi să-ţi faci vacanţa în Antalya, locuri de neratat, cum sunt măsurile anti-Covid în Turcia, dar şi cât te costă un sejur.

Tărâmul alegerilor

La prima vedere, Antalya poate părea doar un alt tărâm exotic de pe hartă. Având 630 km de ţărm, în ultimii 30 de ani regiunea s-a dezvoltat spectaculos, devenind renumită pentru ospitalitate şi lux. Când ajungi acolo, nu-ai cum să nu fii copleşit.

Natura pare mai vie decât pe alte meleaguri, pe alocuri muntele se iubeşte cu marea, iar cochetăria resorturilor concurează cu peisaje rupte parcă din picturi.

Mii de flori plantate pe alei şi în faţa hotelurilor, tuneluri de arbori ce răcoresc turiştii şi amabilitatea chelnerilor care "aleargă" pe role dau senzaţia de răsfăţ.

În plus, atenţia la detalii, mâncărurile făcute cu dichis, dulciurile pe care le-ai mânca deopotrivă cu gura şi cu ochii, nisipul fin, marea prietenoasă - toate te transpun într-un mic paradis. Nu e de mirare că tot mai mulţi români vor să ajungă aici.

"La cererea publicului şi din dorinţa echipei de diversificare a produselor, pachetele pentru Antalya din acest an sunt majoritatea la hoteluri mai sofisticate, cu concepte complexe, unde accentul se pune pe răsfăţul turiştilor", au anunţat reprezentanţii agenţiei Hello Holidays, care anul acesta lansează şi zboruri charter de la Oradea direct către regiunea turcească.

Chartere de la Oradea

Oraşul de pe Criş este unul dintre cele trei din România (pe lângă Cluj şi Bucureşti) din care Hello Holidays organizează zboruri directe spre Antalya, o dată pe săptămână, marţea, în perioada 8 iunie - 14 septembrie 2021.

Veronica Iordache, managerul destinaţiei Turcia de la agenţia Hello Holidays"Se anunţă un an destul de promiţător, pentru că deja sunt rezervări. În ce priveşte Oradea, pot să spun că gradul nostru de ocupare în momentul acesta este undeva la 40% pentru locurile din avion", a precizat Veronica Iordache (foto), managerul destinaţiei Turcia de la agenţia Hello Holidays, într-un infotrip organizat în Antalya.

Oferta este variată, iar iubitorii de vacanţe au de unde alege. "Sunt foarte multe hoteluri cu facilităţi pentru copii. Majoritatea vin cu familiile şi vor să aibă cât mai multe facilităţi. Belek ar fi cea mai luxury zonă, iar cea mai apropiată de aeroport este Lara. Din punctul meu de vedere, zona Kemer este mult mai frumoasă, căci are şi mare şi munte", a mai spus Veronica.

Cel mai nou hotel

Pe lângă piscine, tobogane, SPA-uri care mai de care mai sofisticate, unde doritorii pot opta şi pentru Hammam (tradiţionala baie turcească, în care turistul este masat şi răsfăţat în spumă - foto jos), alei cu magazine cu branduri renumite şi zone speciale pentru copii, resorturile se întrec în oferte.

Unul dintre cele mai căutate anul acesta - şi, de altfel, cel mai nou - este NG Phaselis Bay, de 5 stele, cu un concept Ultra All Inclusive. A fost inaugurat la sfârşitul lunii aprilie în staţiunea Kemer, fiind construit în ultimul an şi jumătate. Are un stil minimalist, dar elegant, dispunând de 1.200 locuri de cazare în 480 de camere.

Un plus este "conceptul stress-free": turiştii nu se stresează să ajungă la masă, pentru că cel puţin un restaurant a la carte este deschis tot timpul. În plus, doritorii pot alege una dintre cele 7 vile exclusiviste din resort, unde platourile cu fructe şi şampanie plutind pe apa piscinei nu sunt neobişnuite, iar un majordom aşteaptă mereu la uşă, să îi servească.

Din Oradea, în luna mai, preţul unui sejur de 7 nopţi (ce include atât zborul charter, cât şi transferurile, cazarea, masa, dar şi asistenţa turistică în limba română) porneşte de la 2.500 euro pentru doi adulţi, iar pentru o familie cu doi copii, de la 3.900 euro.

Mega parcul de distracţii

La mare căutare este şi The Land of Legends din Belek, un complex de 5 stele, All Inclusive, al celebrului lanţ hotelier Rixos, cu 401 camere, destinat în special familiilor cu copii şi având un parc de distracţii gigantic.

Din Oradea, pachetele pornesc de la 3.100 euro (2 adulţi), respectiv 4.500 euro (2 adulţi, 2 copii). Personaje din desene animate precum Masha şi Ursul zâmbesc peste tot, iar soldăţei în miniatură ori Cleopatra şi Cezar veghează de pe pereţi în camere unde copiii se pot juca pe Playstation 4 şi au şi proiectoare LCD. În holuri sunt o multitudine de aparate de joacă automate, baloane cu aer, dar şi ecrane interactive.

Şi cei mari au ce face. Iubitorii de adrenalină se pot da pe două tipuri de roller coaster: Hyper Coaster, la o înălţime de 62 metri şi o viteză de 115 km/h, sau Typhoon Coaster, care atinge o înălţime de 43 metri şi "aterizează" în apă. Între altele, The Land of Legends are 40 de tobogane, diverse tipuri de caruseluri şi chiar un cinematograf 5D. La delfinariul amenajat aici, părinţii şi copiii pot "dansa" şi chiar înota cu îndrăgitele vieţuitoare!

Citește și: O româncă de 36 de ani este managerul celui mai cunoscut lanţ hotelier din Turcia (FOTO)

Distracţie în stil oriental

Impresionant este şi complexul Spice (5 stele, UAI, ce îmbină luxul turcesc cu cel indian), unde sejururile pentru doi adulţi încep, din Oradea, de la 1.200 euro, iar pentru familiile cu 2 copii de la 2.200 euro. Cu piscine fascinante şi o panoramă pe măsură, cu camere ca în "Suleyman Magnificul" şi o bogăţie de elemente aurii pe holuri, resortul din Belek pare desprins din filmele turceşti.

Are, însă, şi ieşire la plajă, terenuri de tenis, săli de cinema şi de bowling, dar şi vile luxoase, pentru grupuri de până la 11 persoane, întinse pe suprafeţe de până la 506 mp. Romanticii pot opta şi pentru decorarea camerelor cu petale de flori sau lumânări.

Resortul obişnuia să găzduiască şi concerte mari (inclusiv cu artişti din România, precum Inna, Alexandra Stan sau Fly Project), care, cel mai probabil, se vor relua după ridicarea restricţiilor.

 Aytac Acikgoz, manager de dezvoltare al Hello Holidays"În total, în Antalya sunt 3.328 de hoteluri, dintre care 50% sunt de 5 stele. 500 şi ceva sunt hoteluri luxury", a precizat Aytac Acikgoz (foto), manager de dezvoltare al Hello Holidays.

Excursii în Antalya

Dar nu doar relaxarea şi luxul sunt căutate în Antalya. Atractive sunt şi excursiile, pentru că zona e plină de poveşti.

Legenda viteazului Belerofontes, semizeul călare pe calul înaripat Pegasus, vânătorul Himerei, pe care a închis-o în munte şi care astăzi "scuipă foc", povestea apostolilor lui Iisus, veniţi în Asia Mică să propovăduiască creştinismul, vestigiile oraşului antic Perga, teatrul roman de la Aspendos, situl arheologic de la Myra (foto jos), cu morminte săpate în stâncă ori Cascada Karpuzkaldiran, care se varsă direct în Marea Mediterană se numără printre ele.

Interesantă este şi biserica Sfântului Nicolae din Myra, pe ai cărei pereţi se mai pot vedea, încă, fresce. Se presupune că aici, într-un vechi sarcofag grecesc din marmură, s-ar afla şi mormântul Sfântului Nicolae, ale cărui moaşte au fost furate însă în 1087 de negustorii din Bari (Italia) şi adăpostite în bazilica ce poartă azi numele sfântului. Din acest motiv, cu timpul, Bari a devenit un important loc de pelerinaj pentru creştini.

Maria Ozbilgin, ghid turistic atestat Antalya"O excursie solicitată şi foarte populară în România este la Pamukkale (n.r. - foto jos, supranumită «Perla Turciei», cu fenomene geologice foarte rare şi terase spectaculoase cu travertin), pentru că e un loc unic în lume şi destul de cunoscut. Turiştii pleacă dimineaţa şi se întorc seara. O altă excursie pentru partea de Est a Antalyei este cetatea Alanyei, cu peşteri din perimetrul Alanyei, apoi o croazieră pe râul Manavgat, de asemenea şi la cascada Manavgat", a explicat Maria Ozbilgin (foto), o româncă stabilită în Turcia în urmă cu 30 de ani.

Fiind ghid atestat, profesionist încă din 1996, şi încă unul foarte bine documentat, Maria însoţeşte adesea grupurile de turişti români în excursiile din zonă, căci, indiferent că au sau nu ghid de acasă, fiecare grup este obligatoriu însoţit de un ghid autorizat de turci.

Noua atracţie: circuitele

În Antalya, turiştii se pot bucura pe tot parcursul anului şi de programe de tip "circuit", în care nu mai stau doar în resorturi, ci vizitează, cu autocarul, obiective atractive, cazându-se, pe rând, în hoteluri de pe traseu. Cappadocia (foto, de vizitat în special primăvara şi toamna, vara temperaturile fiind foarte ridicate, renumită pentru formele geografice unice în lume şi pentru zborul cu balonul), Coasta Lycia, Istanbul ori diverse combinaţii între regiuni şi tipuri de vacanţe - sunt câteva dintre circuitele oferite de Hello Holidays.

"În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi români preferă să meargă să vadă Turcia în programe de circuit. Sunt circuite care încep cu Istanbul, după aceea Ankara, Bursa, partea de Vest, cum ar fi Efesul. Sau partea centrală a Turciei, cum ar fi Istanbul, Ankara, Cappadocia, cu întoarceri prin Antalya... Obiective care într-adevăr merită văzute şi unde oamenii n-au timp să se plictisească, după care se întorc cu amintiri deosebite", spune Maria. Garantat aşa este. Vorba reclamei: un loc în care chiar poţi să-ţi alegi amintirile...


CĂLĂTORIŢI CU ASIGURARE!
Fără lockdown, dar ţară "galbenă"

Cu toate că Turcia a fost în lockdown până pe 17 mai din cauza numărului mare de cazuri Covid, turiştii nu au fost şi nu sunt vizaţi de restricţiile de deplasare. Purtarea măştii de protecţie este însă obligatorie în spaţiul public, amenzile fiind usturătoare.

În prezent, românii care vor să ajungă în Turcia trebuie să prezinte un test PCR negativ la Covid efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea plecării, indiferent că sunt sau nu vaccinaţi. De la 1 iunie, când se aşteaptă noi măsuri de relaxare, s-ar putea ca românii să intre fără teste PCR în Turcia.

În Turcia, vaccinarea anti-Covid este obligatorie pentru toţi angajaţii din industria ospitalieră.

Cât despre turişti, este esenţial să aibă încheiată o poliţă de asigurare medicală care acoperă şi o eventuală îmbolnăvire cu coronavirus (inclusiv pentru situaţiile în care se îmbolnăvesc înainte să plece, când li se poate returna costul sejururilor, cât şi în Turcia). Pentru cei care se infectează cu Covid-19 în Turcia, statul plăteşte tratamentele şi chiar spitalizarea, la nevoie.

"O persoană care are un test pozitiv rămâne cazată, iar eventuala medicaţie este plătită de către statul turc. Anumite hoteluri au camere de carantină şi servicii separate, speciale. Cei care ajung la spital intră pe plata statului turc", a declarat Ferit Turgut, board president al reprezentanţei regionale a TURSAB, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Turcia.

Cât priveşte întoarcerea în România, deocamdată Turcia se află pe lista galbenă. Ca atare, sunt exceptate de la carantinare persoanele vaccinate complet (cu cel puţin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze), fără simptome ale bolii, dar şi persoanele care prezintă un test PCR negativ la Covid nu mai vechi de 72 de ore. Atenţie, însă, reglementările se pot schimba de la o zi la alta, dat fiind că în ultima perioadă numărul cazurilor de Covid este în scădere în Turcia. Informaţii "la zi" pot fi obţinute direct de la agenţia de turism.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
e frumoasa zona si ai ce arata
dar 250 poze la articol e prea mult ca sa ma mai uit la ele
Postat 24 Mai 2021, 15:05 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON