URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2021, 10:00

Vacanțe în Turcia: În curând, turiștii din România ar putea călători în această țară fără test PCR. Ce se întâmplă dacă ești diagnosticat cu Covid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noutăţi importante pentru turişti, anunţate de oficiali din domeniul turismului. Cel mai târziu din 1 iunie, românii ar putea călători în Turcia fără să fie nevoiţi să-şi facă test anti-Covid. Există şanse, însă, ca noutatea să fie valabilă chiar din 17 mai, ziua în care se va ridica lockdown-ul în Turcia.

Informaţiile au fost prezentate marţi, într-o conferinţă de presă organizată în resortul Land of Legends al Rixos Hotels din Antalya, în cadrul unui info-trip organizat de agenţia Hello Holidays, de Ferit Turgut, board president al reprezentanţei regionale a TURSAB, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din Turcia.

Fără test PCR de Covid

Potrivit acestuia, autorităţile din această ţară gândesc în această perioadă strategii menite să instaureze, după 17 mai, "normalitatea pentru turişti". Astfel că, dacă deocamdată condiţiile de intrare în Turcia sunt în baza unui test negativ PCR de Covid, inclusiv pentru persoanele vaccinate, după 17 mai lucrurile s-ar putea schimba.

Ferit Turgut"Există o propunere să nu se mai ceară nici testul PCR", a anunţat Ferit Turgut (foto), arătând că în elaborarea acestor scenarii autorităţile ţin cont de numărul de cazuri Covid din fiecare ţară.

Dat fiind că în România aceste cifre au scăzut, cel mai probabil pentru țara noastră condiţiile se vor relaxa în curând. Nu este exclus ca măsura să fie adoptată de oficialităţi chiar înainte de data de 1 iunie.

"De la 1 iunie începe normalitatea în Turcia. Pentru asta se lucrează, să facem cel mai sigur turism în Turcia", a spus acesta.

Oficialul a adăugat că Turcia se pregăteşte să accepte persoanele vaccinate în ţară fără condiţii suplimentare, dar a recunoscut - pe de altă parte - că încă nu a fost stabilită o strategie cu privire la certificatul verde digital de vaccinare, în curs de adoptare în Uniunea Europeană.

Românii, în top

Ferit Turgut a subliniat că românii reprezintă o pondere importantă în ce priveşte numărul turiştilor, aflându-se în top 20 privind naţionalitatea turiştilor din zona Antalya, una dintre cele mai căutate.

Acesta a mai arătat că Turcia practică un aşa numit "safe tourism", tocmai pentru că toţi angajaţii din industria ospitalieră sunt obligaţi să se vaccineze, iar majoritatea au şi făcut-o. "1,2 milioane de oameni lucrează în turism în Turcia. 600.000 dintre ei sunt în Antalya. Vaccinarea a început în februarie şi se termină în luna mai, fiind obligatorie pentru angajaţii din turism. Dacă refuzi, nu poţi lucra în acest domeniu", a spus Turgut.

Angajați vaccinați

De altfel, tocmai măsurile stricte de siguranţă luate împotriva Covid (masca sanitară este obligatorie în spaţiile publice sau la intrarea în restaurante, de exemplu, amenzile pentru nepurtarea acestora ridicându-se la ordinul sutelor de euro) au făcut ca numărul infecţiilor să fie destul de redus în rândul turiştilor.

Potrivit reprezentanţilor din turism, în total, anul trecut în Antalya au fost diagnosticaţi doar 3.500 de turişti cu Covid-19 din 3,5 milioane (la vremea respectivă nu era necesar un test PCR pentru intrarea în ţară), iar în 2021 numărul celor depistaţi cu Sars-Cov-2 a fost sub 1.000 de persoane, în condiţiile în care până în aprilie au fost circa 1,4 milioane de turişti.

Atenție la asigurare!

Întrebat, pe de altă parte, ce se întâmplă în cazul în care un turist este diagnosticat cu Covid în această ţară, Ferit Tugut a mai precizat că statul turc le plăteşte tratamentele şi chiar spitalizarea, în cazul în care este nevoie, însă este foarte importantă asigurarea medicală care acoperă inclusiv cazurile de coronavirus.

Concret, dacă un turist se îmbolnăveşte în timpul sejurului, unele hoteluri au oferte speciale, asigurând carantina în mod gratuit în baza asigurării. "O persoană care are un test pozitiv rămâne cazată, iar eventuala medicaţie este plătită de către statul turc. Anumite hoteluri au camere de carantină, servicii separate, speciale. Cei care ajung la spital, intră pe plata statului turc", a mai spus Ferit Turgut.

Un viitor optimist

Reprezentantul TURSAB a mai precizat că anul acesta se aşteaptă la un reviriment al turismului în Turcia şi în special în Antalya. Dacă în 2019, aici au venit nu mai puţin 15 milioane de turişti, în 2020, primul an de pandemie, numărul acestora a coborât la 3,3 milioane de turişti în această zonă, dar acum cifrele par din nou optimiste.

"În 2021, în primele 4 luni în Antalya s-au aflat 1,4 milioane de turişti. Anul acesta aşteptăm în jur de 7,4 milioane de turişti", a mai arătat responsabilul turc.

În ce priveşte numărul de turişti din toată Turcia, la nivelul anului 2019, un milion dintre ei au fost din România, iar anul trecut numărul românilor a fost de aproximativ 400- 500.000. Anul acesta sunt aşteptaţi să-şi petreacă vacanţa în Turcia cel puţin 500.000 – 600.000 de români.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vacante cu restrictii
In Turcia se va putea intra fara test dar la intoarcere carantina ca este in zona rosie!
Postat 17 Mai 2021, 08:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON