URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Educatie

Mai buni, de Crăciun: Târg caritabil la Colegiul Traian Vuia, pentru elevii sărmani din şcoală (FOTO)
Educatie
A fost sărbătoare la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea. Elevii şi absolvenţii şcoli au organizat, miercuri, un târg de Crăciun, în cadrul căruia au scos la vânzare ornamente specifice, realizate de ei, dar şi prăjituri de casă. Banii astfel strânşi au fost donaţi elevilor mai săraci din şcoală.
14 Decembrie 2017, 17:00
Se caută profi! 27 de posturi didactice scoase la concurs la Universitate
Educatie
Universitatea din Oradea a scos la concurs 27 de posturi didactice, cele mai multe dintre ele, 15 la număr, la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Doritorii pot să-şi depună dosarele până cel târziu pe 9 ianuarie.
14 Decembrie 2017, 11:22
Universitatea din Oradea desfiinţează 14 programe de masterat
Educatie
Pentru că în ultimii trei ani nu au atras niciun candidat, 14 specializări de masterat vor dispărea din oferta facultăţilor Universităţii din Oradea. Şapte din aceste programe sunt din domeniul ştiinţelor inginereşti.
13 Decembrie 2017, 19:19
Hector, asistentul personal: Un student orădean a creat o aplicaţie inspirată din filmul 'Iron Man' (FOTO/VIDEO)
Educatie
Un boboc al Universităţii din Oradea a impresionat juriul Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, unde a obţinut premiul I pentru Hector, un sistem interactiv de inteligenţă artificială. Darius Mnerea a creat, practic, un asistent personal care comunică cu "stăpânul" său chiar şi de la distanţă, prin comenzi vocale ori mişcări ale mâinii. Hector, cum şi-a denumit tânărul creaţia, ar putea transforma cu uşurinţă o casă într-o locuinţă inteligentă.
Semnele cerului. Expoziţie de însemne şi înscrisuri tradiţionale româneşti la liceul Onisifor Ghibu
Știri Oradea
Proiectul "Semnele cerului" iniţiat în urmă cu un an de eleva Andreea Mălan şi profesorul Alexandru Sanislav cu finanţarea Fundaţiei Comunitare Oradea va avea expoziţia de închidere marţi de la ora 12 în sala festivă a Liceului Onisifor Ghibu. La eveniment vor lua parte membrii cercurilor de etnografie înfiinţate în cadrul a cinci licee orădene.
10 Decembrie 2017, 16:22
Cristian Gațu către elevii de la „Dacia”: „Faceți sport, nu păcăliți orele de educație fizică”
Știri Sportive
Cel mai mare handbalist român al tuturor timpurilor, Cristian Gațu, a mai participat săptămâna aceasta, joi, la alte două acțiuni ale celor de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor, cadrul programului național „Campionii României în școală, liceu și universitate”, o ântâlnire cu studenţii Univerităţii orădene şi una cu elevii Școlii Gimnaziale “Dacia”.
08 Decembrie 2017, 16:47
Grigore Cartianu, în faţa studenţilor de la Jurnalism: “Nu suntem în post-adevăr, suntem în plină minciună”
Educatie
Grigore Cartianu a fost prezent azi, 7 decembrie, la o "lecţie” pe viu, în Laboratul media al Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării al Universităţii din Oradea. Alături de colegii mei am asistat la o discuţie din care noi, ca viitori jurnalişti şi comunicatori, am aflat ce a însemnat să fii jurnalist în anii post-decembrişti.
07 Decembrie 2017, 16:54
Inimi pentru inimi: 200 de elevi au marcat Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi în Parcul 1 Decembrie
Educatie
Aproximativ 200 de elevi au marcat Ziua Internaţională  a Persoanelor cu Dizabilităţi, la o acrtivitate desfăşurată în Parcul 1 Decembrie, în cadrul Proiectului "Inimi pentru inimi", organizat  de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont" Oradea.
06 Decembrie 2017, 07:02
Cu tricolorul în marş: 450 de elevi din Marghita au străbătut oraşul, cântând imnul României (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
De Ziua Naţională a României, în Marghita a răsunat imnul României. 350 de elevi de la Colegiul Naţional Octavian Goga şi alţi o sută de la Liceul Tehnologic Horea, însoţiţi de cadre didactice, au mărşăluit prin oraş, cântând versurile din „Deşteaptă-te, române!”.
03 Decembrie 2017, 09:10
Şcoală fără carte: Universitatea din Oradea nu a mai cumpărat, de trei ani, nicio carte nouă!
Bihoreanul tipărit
Universitatea din Oradea nu a mai cumpărat, de trei ani, nicio carte nouă pentru Biblioteca proprie. bligaţi să-şi cumpere pe propriile speze cărţile necesare, studenţii orădeni nu au acces nici măcar la bazele de date electronice, pentru care Universitatea plăteşte abonamente anuale. Obligaţi să-şi cumpere pe propriile speze cărţile necesare, studenţii orădeni nu au acces nici măcar la bazele de date electronice, pentru care Universitatea plăteşte abonamente anuale.
30 Noiembrie 2017, 15:30
Elevii de la Gojdu au sărbătorit Ziua Naţională cu un concurs de istorie şi o conferinţă despre Marea Unire (FOTO)
Educatie
Înainte de a intra în mini-vacanţă, liceenii de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu au sărbătorit Ziua Naţională cu un concurs pe teme istorice. De asemenea, ei au participat la o conferinţă despre Marea Unire, susţinută de istoricul orădean Gabriel Moisa.
29 Noiembrie 2017, 20:10
Dezinteresaţi: Votanţi puţini la alegerile parţiale din Universitatea orădeană (FOTO)
Educatie
Universitarii orădeni sunt prea puţin preocupaţi de cine îi va reprezenta în Senatul instituţiei. Miercuri se desfăşoară cel de-al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor parţiale care vor decide zece viitori senatori, însă până la prânz prezenţa la vot a fost foarte slabă: sub 3% în rândul cadrelor didactice şi de doar 0,48% în cazul studenţilor.
29 Noiembrie 2017, 12:55
Unul din cele 1000 de chipuri. A fost lansat albumul Palatului Episcopal Greco-Catolic (FOTO)
Educatie
Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic a fost neîncăpătoare, luni seară, pentru cei interesaţi să afle secretele unuia dintre clădirile-simbol ale Oradiei, Palatul Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii. Ca parte a unei iniţiative a Asociaţiei Culturale Ars Nobilis, parte a proiectului "Oraşul cu 1000 de chipuri", publicului i-a fost prezentat albumul "Palatul Episcopal Greco-Catolic. Oameni, istorie, credinţă", coordonat de Rodica Indig.
28 Noiembrie 2017, 11:15
Alegeri la Universitate: Profesorii şi studenţii, chemaţi să-şi voteze reprezentanţii în Senat
Educatie
Pentru că unele facultăţi orădene au rămas fără reprezentanţi în forul legislativ suprem, Senatul Universităţii organizează alegeri. Astfel, profesori şi studenţi deopotrivă sunt chemaţi la urne, săptămâna viitoare, pentru a-şi alege senatorii.
22 Noiembrie 2017, 11:59
Studenţii subvenţionaţi de stat ar putea fi obligaţi fie să rămână în ţară după absolvire, fie să returneze banii
Educatie
Criticile preşedintelui PSD Liviu Dragnea faţă de migrarea tinerilor cu studii superioare au găsit ecou la ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop. Acesta a decis să ţină cont de o sugestie controversată a Academiei, potrivit căreia studenţii care nu au plătit taxe de şcolarizare să fie obligaţi să lucreze un număr corespunzător de ani după absolvire, iar dacă vor să plece din ţară să returneze contravaloarea finanţării către stat.
21 Noiembrie 2017, 12:40
'Dascăli din Bihor': O carte care prezintă zeci de profesori bihoreni, aşa cum au fost cunoscuţi de Ion Bradu (FOTO)
Educatie
Sala Mare a Primăriei a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, primită de un public format din numeroşi oameni de cultură şi curoşi. Este vorba despre volumul "Dascăli din Bihor", scris de defunctul Ion Bradu, şi care acum a fost tipărit în primă ediţie. Cartea, cu un total de 500 de pagini şi şapte capitole, cuprinde 70 de texte despre cadre didactice pe care scriitorul le-a cunoscut.
21 Noiembrie 2017, 12:01
Donează sânge, fii erou! Studenţii Medicinişti îndeamnă bihorenii să își ajute semenii
Educatie
Bihorenii sunt îndemnaţi de voluntarii Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea să doneze sânge. O nouă campanie "Donează sânge! Fii erou" se derulează în perioada 20-24 noiembrie. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplineşti!
19 Noiembrie 2017, 15:00
Facultatea de Drept a sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţare printr-o conferinţă internaţională şi lansarea primei sale reviste (FOTO)
Educatie
Judecători, procurori, avocaţi, notari, consilieri juridici şi alţi specialişti ai domeniului, din ţară şi din străinătate, dezbat, vineri şi sâmbătă, la Oradea, probleme actuale din domeniul ştiinţelor juridice. Ei s-au reunit la apelul Facultăţii de Drept, care sărbătoreşte 25 de ani de la reluarea învăţământului juridic superior orădean. Cu această ocazie, facultatea a lansat şi primul număr din prima sa publicaţie.
17 Noiembrie 2017, 16:35
Lecţii de educaţie juridică şi etică în şcoli, pentru elevii orădeni
Educatie
Jurişti, avocaţi, profesori, medici şi alţi specialişti reuniţi în Asociaţia „Cultură. Educaţie. Justiţie” le explică elevilor orădeni cum pot combate violenţa fizică sau verbală, dar şi ce efecte juridic au aceste manifestări violente. Lecţiile de educaţie juridică şi etică în şcoli sunt susţinute de reprezentanţii ONG-ului în urma unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
14 Noiembrie 2017, 17:10
Universitatea din Oradea, între primele 2.500 de universităţi din lume
Educatie
Pentru întâia oară, Universitatea din Oradea a fost cuprinsă în clasamentul internaţional University Ranking by Academic Performance, un top care, aşa cum îi spune şi numele, clasifică instituţiile de învăţământ superior în funcţie de performanţele academice. Deşi este spre coada clasamentului, Universitatea se laudă cu această performanţă, întrucât, la nivel mondial, topul cuprinde doar o zecime din totalul universităţilor.
12 Noiembrie 2017, 11:41
IŞJ Bihor caută firme partenere pentru înfiinţarea claselor de profesională
Educatie
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pregăteşte clasele de învăţământ profesional şi învăţământ dual pentru următorul an şcolar, aşa că este în plin proces de căutare a firmelor care îşi doresc să fie partenerele acestor şcoli. Societăţile interesate trebuie să facă o cerere până cel târziu pe 15 noiembrie.
04 Noiembrie 2017, 16:26
Bilanţ Habitat în 2017: Peste 200 de elevi au construit 5 case pentru familii nevoiaşe
Jos pălăria
Asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a făcut bilanţul voluntarilor din şcoli care au mers pe şantierele ONG-ului în acest an şi a constatat că peste 200 de elevi însoţiţi de dascălii lor au ajutat la construirea a 5 locuinţe pentru familii cu venituri mici din Beiuş şi Oradea.
04 Noiembrie 2017, 13:49
Lecţii de la scriitoarea şi jurnalista Doina Jela pentru elevii şi studenţii orădeni
Educatie
Jurnalista şi scriitoarea Doina Jela va veni săptămâna viitoare la Oradea, unde va participa la o suită de evenimente. Mai precis, ea se va întâlni cu elevi şi studenţi orădeni, cu care va discuta despre jurnalism şi istorie. De asemenea, scriitoarea îşi va prezenta şi una dintre cărţile semnate, "Villa Margareta", într-o întâlnire cu orădenii la librăria R&R Republicii.
02 Noiembrie 2017, 15:48
Şcoala altfel, la BIHOREANUL: Elevi de la Colegiul Mihai Eminescu au discutat cu jurnaliştii despre ştiri adevărate şi 'fake news' (FOTO)
Educatie
Redacţia BIHOREANULUI a primit, miercuri la prânz, vizita elevilor din clasa a IX-a, specializarea filologie-bilingv engleză, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Liceenii au putut afla "de la sursă" ce înseamnă munca de jurnalist, cum se scriu articolele de presă şi cum sunt postate ele pe internet. De asemenea, ei au vorbit cu jurnaliştii despre problema ştirilor false răspândite cu uşurinţă pe internet.
01 Noiembrie 2017, 15:02
Mai mulţi doctoranzi şi mai multe burse pentru ei, la Universitatea din Oradea
Educatie
Întrucât, în ultimii doi ani, numărul doctoranzilor Universităţii din Oradea a crescut cu peste o sută de persoane, conducerea instituţiei a decis să suplimenteze şi numărul de burse plătite din bugetul propriu, de la 36 la 45. Totodată, profesorii Universităţii vor să acrediteze trei noi domenii de doctorat.
01 Noiembrie 2017, 10:59
Şcoală de sudori, la Cadea: CJ Bihor şi câteva companii private vor înfiinţa o şcoală de meserii după un model german
Știri Bihor
Consiliul Judeţean Bihor, prin societatea Parcuri Industriale Bihor, alături de mai multe companii private care activează în judeţ, vor înfiinţa o şcoală profesională în sistem dual, a cărei primă clasă va funcţiona la Cadea şi va fi una de sudori, o meserie extrem de căutată. Reţeta este împrumutată de la Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov şi va fi implementată cu ajutorul soluţiilor educaţionale oferite de compania nemţească Lucas Nülle.
31 Octombrie 2017, 17:35
După ce au făcut practică în vestul Europei, liceenii de la Colegiul Economic au gătit pentru colegii lor (FOTO)
Educatie
După ce au făcut un stagiu de practică în restaurante din Franţa, Anglia şi Spania, 21 de elevi de la Colegiul Economic din Oradea le-au arătat colegilor şi profesorilor ce au învăţat. Liceenii au îmbrăcat uniformele de "chefi" şi au gătit o sumedenie de preparate specifice ţărilor în care au fost, pe care le-au oferit spre degustare.
31 Octombrie 2017, 14:34
Profesori din Republica Moldova, veniţi în schimb de experienţă în Bihor, întâmpinaţi şi de membrii Uniunii Vatra Românească (FOTO)
Educatie
O delegaţie formată din 50 de cadre didactice din Republica Moldova se află într-un schimb de experienţă în Bihor, la invitaţia Inspectoratului Şcolar. Cu acest prilej, dascălii au participat şi la o întâlnire cu reprezentanţii bihoreni ai Uniunii Vatra Românească, filială care în ultimii ani a trimis peste 35.000 de cărţi în şcolile din Republica Moldova.
30 Octombrie 2017, 19:20
Doctoratul lui Bodog, verificat de Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara
Știri Bihor
Lucrarea de doctorat în Ştiinţe economice, susţinută de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la Universitatea de Vest din Timişoara, este analizată de Comisia de Etică a acestei instituţii. Verificarea vine după ce Press One a dezvăluit că două treimi din teză sunt copiate din alte cărţi.
27 Octombrie 2017, 10:59
Olimpicii Oradiei au fost premiaţi de Primărie. Bolojan: Ei sunt cei care vor schimba faţa oraşului! (FOTO)
Educatie
65 de olimpici care învaţă la şcolile din Oradea au fost premiaţi de primărie, joi, în deschiderea şedinţei de Consiliu Local. "Elevii noştri olimpici sunt oamenii care peste 10-20 de ani vor performa în domeniul lor de activitate, vor schimba faţa oraşului nostru şi vor fi mândria întregii comunităţi. Sunt convins de acest lucru!", a declarat primarul Ilie Bolojan.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON