URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2024, 18:41

Încă 5 școli din Bihor incluse în programul „Masă sănătoasă”, prin care elevii primesc zilnic mâncare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul național „Masă sănătoasă”, prin care elevii primesc zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar, a fost extins la mai multe unități de învățământ.

Inspectoratul Școlar Județean Bihor a anunțat, marți, că lista școlilor din județ incluse în program a fost extinsă cu alte cinci: Școala Gimnazială Alexandru Roman Aușeu, Școala Gimnazială Nr. 1 Urviș de Beiuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Sâmbăta, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca, Școala Gimnazială Nr. 1 Sânnicolau Român.

„Acest program se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, și implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată. Scopul programului «Masă sănătoasă» constă în sprijinirea accesului la educaţie al tuturor copiilor prin crearea motivaţiei pentru studiu, menţinerea echilibrului socioemoţional, întărirea stării de bine şi dezvoltarea igienei muncii intelectuale a preşcolarilor şi elevilor şi prin oferirea unei alimentaţii sănătoase care să susţină învăţarea”, a transmis marți IȘJ Bihor.

De asemenea, programul vrea să contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate, sănătoase, reducerea risipei alimentare și a cantităţii de deşeuri, colectarea şi valorificarea deşeurilor alimentare.

Școlile sunt selectate în acest program pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar și în general sunt în localități dezavantajate geografic, economic sau social.

Celelalte 32 de unități de învățământ incluse anul trecut în program sunt: Liceul Felix Sânmartin, Liceul Nicolae Jiga Tinca, Liceul Petofi Sandor Săcueni, Liceul Tehnologic Șuncuiuș, școlile gimnaziale din Ineu, Drăgănești, Chijic, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Diosig, Talpoș, Husasău de Tinca, Drăgești, Bogei, Lăzăreni, Hotar, Petreu, Răbăgani, Tulca, Balc, Batăr, Curtuișeni, Holod, Sânnicolau de Munte, Chișlaz, Tarcea, Gepiu, Butani, Cefa, Șimian, respectiv Școala Gimnazială Lucreția Suciu din Oradea și Școala Ioan Slavici, tot din municipiul reședință de județ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON