URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Aprilie 2024, 20:16

"Fii curajos, vorbeşte": Peste 1.000 de elevi din Bihor, încurajaţi să-şi exprime sentimentele şi să ia cuvântul în faţa colegilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 1.000 de elevi din judeţul Bihor, majoritatea din Oradea, au fost încurajaţi de dascălii lor, printr-un proiect lansat de câteva luni, să ia cuvântul mai des în faţa clasei şi să-şi exprime sentimentele şi opiniile, fără frică.

Poiectul lansat la nivel judeţean a fost demarat la finalul anului 2023 la iniţiativa terapeutei Lia Marinela Avram şi a profesoarei Cristiţa Luca, cea din urmă predând la Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici" din Oradea.

Denumit "Fii curajos, vorbeşte", în el au fost incluşi elevii de la 11 şcoli, 9 din Oradea şi 2 din judeţ.

Încă de la demararea acestuia, copiii au participat la o mulţime de activităţi menite să-i provoace să pună întrebări, să se deschidă în faţa dascălilor şi a părinţilor.

Aceştia au mers inclusiv la vizionări de filme la cinema, unde apoi au schimbat impresii cu părinţii şi profesorii despre lungmetrajul urmărit, au participat la lecţii cu invitaţi speciali, inclusiv cu terapeuţi, au avut sesiuni de vorbit în public şi au participat la excursii. 

"Scopul acestor iniţiative a fost de a lucra cu ei pe gestionarea emoţiilor, dobândirea curajului şi exprimarea ideilor în faţa unui public. La toate activităţile din cadrul proiectului am avut un microfon, pe care cei mici l-au folosit de fiecare dată când au luat cuvântul", a explicat coordonatoarea Cristiţa Luca.

Pe tot parcursul proiectului, cadrele didactice au urmărit progresul elevilor din punct de vedere emoţional. "Unii elevi ne-au povestit că nu le mai este frică să ridice mâna atunci când nu înţeleg ceva. Alţii au spus că acum nu le mai este teamă că ceilalţi elevi vor râde de ei. Noi, adulţii, uităm de multe ori că micuţii noştri se află la şcoală într-un mediu unde pot deveni uşor victime ale bullyingului, ceea ce le poate afecta ulterior stima de sine, dar şi performanţele şcolare", a mai spus profesoara.

"Fii curajos, vorbeşte" se va încheia în iunie, odată cu terminarea anului şcolar.

"Mai avem câteva activităţi legate de Săptămâna Verde, de Paşte şi de 1 Iunie. Până acum totul merge bine, elevii sunt motivaţi şi se implică mai mult, atât la ore cât şi în activităţi extraşcolare, iar unii părinţi ne-au spus că picii lor comunică mult cu ei. Sper că până la final să vedem o evoluţie în rândul tuturor elevilor din proiect", a încheiat profesoara.

Elevii implicaţi învaţă la Şcoala Gimnazială "Avram Iancu", Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Şcoala Gimnazială "Ioan Slavici", Şcoala Gimnazială "Lucreţia Suciu", Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Şcoala Gimnazială "Szacsvay Imre", Colegiul Tehnic "Traian Vuia", Şcoala Gimnazială nr. 11, Şcoala Gimnazială nr. 16, Şcoala  Gimnazială  nr. 1  din Hotar şi Şcoala Gimnazială nr. 2 din Ţeţchea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON