URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Aprilie 2024, 15:29

Fără recunoaștere facială, dar cu cartele: Colegiul Ghibu din Oradea a angajat firma care să-i monteze un sistem de acces controlat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda controverselor iscate după anunțul că va instala un sistem de acces controlat în unitatea de învățământ, conducerea Colegiului Național Onisifor Ghibu nu renunță la idee.

Totuși, elevii nu vor intra în școală printr-un sistem de camere menite să le recunoască fețele, ci folosind legitimații electronice de acces, singurele recunoscute la nivel internațional și care le vor aduce și reduceri la diferite obiective.

Pe placul părinților

Iulius Timar„Am decis să montăm sistem de turnicheți cu cartele de acces, de tip ITIC și ISIC. Sunt niște carduri cu recunoaștere internațională, singurele recunoscute și recomandate de UNESCO”, a declarat directorul Iulius Timar (foto), miercuri, pentru BIHOREANUL.

El a precizat că, în urma sondajului făcut printre părinții elevilor din școală, a decis că aceasta este o opțiune mai bună decât un sistem de acces bazat pe camere inteligente, care recunoaște fețele elevilor și profesorilor, așa cum își dorea inițial. „Pentru sistemul de amprentă facială, toți părinții trebuie să fie de acord, iar, în urma sondajului, majoritatea au optat pentru cartele. Îmi păstrez ideea că, în viitor, accesul în unități de învățământ se va face prin recunoaștere facială, dar probabil va mai dura câțiva ani”, a mai spus Timar.

Întârzierile vor fi „raportate”

Colegiul Ghibu a angajat deja o firmă, Zuchetti SRL, care în cel mult două luni va monta opt turnicheți în două puncte de acces în curtea școlii. Dimineața, înainte de a începe orele, elevii și profesorii vor trebui să scaneze aici cartelele individuale, care le vor oferi accesul în școală.

Cei care vor ajunge după ora 8, vor putea intra în școală doar după ce vor fi înregistrați de portar. „Înțelegem că pot fi situații în care elevii întârzie, dar considerăm că este important să le cunoască și familia. Vom anunța tutorii atunci când un elev va ajunge după ora 8 la școală, pentru că poate elevul a plecat la timp de acasă, dar s-a oprit la o țigară între blocuri”, a declarat directorul.

Legitimațiile electronice vor trebui scanate și la ieșirea din unitatea de învățământ și nu vor debloca turnicheții decât dacă programul elevului respectiv s-a încheiat. De pildă, un copil care are ore până la 13 nu va putea ieși mai devreme din școală decât dacă va fi înregistrat la poartă.

Școala a modificat și regulamentul de organizare și funcționare, care prevede acum că elevii care își vor da cartelele unii altora vor fi sancționați cu scăderea mediei la purtare. Această pedeapsă o va primi și elevul care a luat cartela unui coleg și cel căruia îi aparține legitimația electronică.


Cardurile ITIC și ISIC se folosesc în lume din 1968 (sursa foto: isic.org)

Recunoscute în 29 de țări

Deocamdată, Colegiul Ghibu are negocieri cu firma care furnizează cardurile de tip ITIC, destinate profesorilor, și ISIC, pentru elevi. Acestea confirmă faptul că titularul este profesor sau elev și pot fi folosite pentru a obține diferite reduceri. De exemplu, în România, cardurile asigură o reducere de 5% la librăriile Cărturești, un bilet gratis la un bilet cumpărat la Teatrul Excelsior, dar și alte facilități similare la diferite instituții de cultură, restaurante, hoteluri etc. De asemenea, cardurile sunt recunoscute în 29 de țări, unde titularii lor primesc diferite reduceri.

Achiziția unui astfel de card costă 75 de lei și de regulă se face individual de către profesori sau elevi. Colegiul Ghibu este prima școală din Oradea care va cumpăra pentru toți școlarii și dascălii săi asemenea legitimații, ceea ce înseamnă că va achiziționa circa 2.250 de bucăți și, în fiecare an școlar, altele pentru elevii noi ai unității de învățământ.

Investiția în montarea turnicheților, de circa 50.000 de euro, și cea pentru achiziția cardurilor, încă necunoscută, va fi suportată de colegiu din bugetul propriu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON