URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2024, 16:36

Deputatul Lasca, tiradă de acuzații în curtea unei școli din Oradea, despre care spune că va deveni „o închisoare de maximă siguranță”. Directorul a chemat Poliția (VIDEO)

Deputatul Lasca, tiradă de acuzații în curtea unei școli din Oradea, despre care spune că va deveni „o închisoare de maximă siguranță”. Directorul a chemat Poliția (VIDEO) Sursa foto: captură Facebook / Mihai Lasca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul independent, ex-AUR, Mihai Lasca a mers vineri în curtea Colegiului Onisifor Ghibu din Oradea și a acuzat că această unitate de învățământ va implementa un sistem de identificare facială pe care l-a asemuit cu cel din închisorile de maximă siguranță și a lansat ipoteze halucinante, cum că părinții vor fi separați de copii.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, directorul acestei școli, Iulius Timar, vrea să achiziționeze un sistem de acces în clădire, bazat pe inteligență artificială și mai mulți turnicheți, care se vor deschide doar după recunoașterea facială a elevilor. Această veste l-a determinat pe Lasca să meargă vineri în curtea școlii, de unde a făcut o transmisiune live pe contul său de Facebook, lansând acuzații fantasmagorice.

Lasca a comparat viitorul sistem de acces cu unul din închisorile de maximă siguranță sau din abatoare.

„Am venit la școala Onisifor Ghibu din Oradea, care a fost anunțată că va fi una dintre primele școli transformate în închisori, la fel ca și cele două din București la care m-am prezentat și unde v-am arătat că și-au instalat deja sisteme de închidere cu recunoaștere facială pentru copii și cu turnicheți precum au abatoarele de animale. (...) Dragi părinți, dragi români, foarte multe școli din România vor urma aceste demersuri, prin care se va încerca ca părinții să fie cât mai separați de copii, copiii să fie păstrați cât mai la distanță de părinți”, a spus Lasca, vorbind și despre un presupus proiect al României de construire a unor centre de zi în care, pretinde el, copiii să fie ținuți fără voia părinților.

El i-a îndemnat pe orădenii care au elevi la Colegiul Ghibu să nu-și dea acordul pentru instalarea acestui sistem.

„Părinții nu vor putea intra în școală sub nicio formă, înseamnă că copilul, odată pătruns, scanat ca un cobai, nu va putea ieși decât atunci când îi dă voie aparatul, sistemul, robotul. Dacă copilul are o problemă, părintele nu poate intra în școală, iar copilul nu poate ieși decât la ora care este setat aparatul”, a acuzat Lasca.

Trebuie precizat însă că directorul Timar a anunțat deja că, pe lângă instalația cu recunoaștere facială, școala va avea și un acces „clasic”, prin legitimarea în cabina portarului.

Deși la intrarea în curtea școlii a trecut pe lângă cabina portarului, parlamentarul a refuzat să se legitimeze, condiție obligatorie pentru vizitatorii unității de învățământ. Mai mult, în timp ce era „live” pe Facebook, portarul școlii i-a cerut în mai multe rânduri să se înregistreze ca vizitator, garantându-i că apoi va avea acces să meargă chiar și la biroul directorului, dar Lasca a refuzat.

Drept urmare, directorul Iulius Timar a chemat Poliția. „Portarul m-a anunțat că a intrat în curte un bărbat care a refuzat să se legitimeze, așa că am sunat la 112. Pe când a ajuns Poliția aici, bărbatul era deja ieșit din curtea școlii”, a declarat Timar pentru BIHOREANUL.

În înregistrarea lui Lasca se vede însă că, în stilul său caracteristic, deputatul s-a luat la ceartă și cu polițistul care l-a oprit în parcarea de lângă școală, cerându-i să se legitimeze.

După minute în șir de explicații din partea agentului și acuzații făcute de politician, acesta din urmă a acceptat să-și dea cartea de identitate.

La final, după ce a discutat și cu reprezentanții școlii, polițistul i-a comunicat lui Lasca faptul că „nu a săvârșit nicio faptă”, așa că nu ia nicio măsură asupra sa.

În schimb, l-a îndemnat că, dacă are nemulțumiri civice, să nu caute scandal și rating, ci să facă plângeri ori petiții.

Vezi mai jos filmarea lui Lasca!

UPDATE: Ce a constatat Poliția

La solicitarea BIHOREANULUI, purtătoarea de cuvânt a Poliției Bihor, Alina Fărcuța, a confirmat că, sesizați printr-un apel la 112 făcut la ora 14.15, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Oradea au constatat că persoana reclamată era în afara unității de învățământ.

În plus, au constatat că școala nu avea un afiș care să prevadă interdicția accesului.

„Din verificări, s-a constatat că la accesul în respectiva unitate școlară, persoanei nu i-a fost solicită legitimarea și că la intrarea în incintă nu exista afișat, în loc vizibil, niciun mesaj care să specifice interdicția accesului persoanelor în interior. În consecință, nu au fost constatate abateri prevăzute de lege, nefiind dispuse măsuri”, a declarat Alina Fărcuța.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Punem carul inaintea boilor!
Problema nu e lasca, sau daca e este una minora, problema e LEGALITATEA masurii! Daca dna Totorean dorea sa fie echidistanta (era sa scriu deontoloaga!) putea sa solicite opiniile avizate ale unor juristi, avocati, cadre universitare. Sigur, acest lucru trebuia sa-l faca prima directiunea scolii! Intrebare: daca un elev major refuza sa renunte la dreptul la propria imagine, ce va face hauptsturmführer-ul Timar?! Da'obersturmbannführer-ul Abrudan?
Postat 20 Ianuarie 2024, 11:35 de pinonel
@KP
Ești într-o grava eroare!!!! Nu înseamnă că dacă ești parlamentar ai voie sa intri unde vrei tu, când vrei tu, cum vrei tu! Te supui unor reguli cum o face toată lumea, da?! Ce-ar înseamna sa intre toată lumea într-o școală după bunul lor plac?! Unde nu sunt reguli, este haos! Vrei sa intri într-o școala dau frumos buletinul la poarta și te întâmpină cineva, nu intri de capu tău și te plimbi prin școala!!! Iar dacă ești parlamentar, deputat, senator, respecta regulile cum le respecta orice muritor de rand, ca prea ne-am saturat de toate figurile astea pe stomacu gol!!!
Postat 20 Ianuarie 2024, 10:20 de Alex07
Explicații milițienești.
Vrem sau nu vrem, Lasca este parlamentar și are drept de acces în orice instituție publică, indiferent de caracterul acesteia și indiferent că există scris pe vreun perete că-i interzis accesul. Interzis cui? Că deputatul acesta e dus cu pluta e cu totul altceva ... dar, pe fond, demersul lui este perfect legal și de bun simț. Directorul liceului în schimb, ar trebui cercetat pentru tentativa de încălcare a legislației GDP privind confidențialitatea datelor personale.
Postat 20 Ianuarie 2024, 09:09 de KP
:::::))))))
Dupa cum am spus la un articol mai jos. E mulți bolnavi cu capul care votează asa ceva. Se va lăfăii si asta in pensii speciale.
Postat 19 Ianuarie 2024, 20:57 de Sandu2100
Corectez
fantezii distopice
Postat 19 Ianuarie 2024, 19:48 de Rogerius
Video de o oră?
N-am să-mi arunc la gunoi o oră din viață uitându-mă la un video despre conspirații. Dacă doresc fantezii utopice mă uit la un film SF nu la domnul acesta.
Postat 19 Ianuarie 2024, 19:45 de Rogerius
Iarăși același circ de care suntem sătui
Mama ce m-am saturat de circu' asta ieftin! Pur și simpluuuu mi-e greata de teatru ieftin și de semi analfabeți!!! Apropo, dacă de multe ori critic polițiștii, acum țin sa îl felicit pe polițist
Postat 19 Ianuarie 2024, 19:17 de Alex07
Cred ca se termina si cu aceasta anomalie
A reusit si asta sa-i fraiesreasca odata pe cei de la AUR. Cand si-au dat seama cu cine au de-a face (destul de repede), l-au si dat afara din partid. Nu cred ca o sa mai poata prosti pe cineva. Acum il cunosc toti. Poate Sosoaca sa-l trag sub fustele ei. Astia doi se aseamana.
Postat 19 Ianuarie 2024, 18:18 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON