URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Bihorel: Interviu cu Zolika, cel mai bogat om din judeţ
Bihorel
Nu-i uşor să iei un interviu (fie el şi imaginar) unui milionar în ţara asta. Asta pentru că de obicei de acest procedeu se ocupă mai des procurorii decât ziariştii. Nu e cazul de faţă, unde a lipsit nu doar lampa procurorului, dar şi obiectul muncii acestuia.
13 Decembrie 2017, 12:50
Moşul cel rău: În premieră, Moş Crăciun nu va mai ajunge cu trenul în Gara Mare din Oradea
Bihorel
Anul ăsta Moşu’ n-are bani de cadouri! Pentru prima dată după 1989, Primăria Oradea nu a amenajat un brad de Crăciun în sala Traian Moşoiu şi nu va primi grupuri de colindători de la şcolile din oraş. Mai mult, sunt şanse serioase ca tradiţia de decenii, neoprită nici măcar de comunişti – potrivit căreia în pragul sărbătorilor de iarnă Moş Crăciun soseşte cu trenul în gara centrală, unde este întâmpinat de copii – să fie brusc întreruptă.
13 Decembrie 2017, 09:49
După Grecu, şi Grecoaica: Nevasta lui Mihai Gabor are dosar penal pentru evaziune fiscală
Bihorel
Mihai Gabor, alias Grecu, cunoscut exponent al lumii interlope, fost consilier local şi candidat la Primăria comunei Sântandrei, a ajuns din nou în gura lumii. Celebru pe vremuri mai ales din pricina scandalurilor şi a bătăilor de prin localuri, Grecu a mai "ieşit" în lume doar cât s-a prezentat pe la DIICOT Oradea, unde procurorii l-au audiat ba într-un dosar legat de carduri măsluite şi furt la păcănele, ba într-unul de proxenetism.
12 Decembrie 2017, 08:51
Ruşinat la română: Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, are probleme cu pusul virgulelor
Bihorel
Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, nu-i deloc ruşinos. Apare la toate evenimentele posibile, de la inaugurarea unor capele prin satele Chioag şi Almaşu Mic până la festivităţile organizate de Ziua Naţională a României la Bucureşti, unde s-a dus cu primarul de Borod, Sorin Sarca, şi cu ansamblul popular din comună, susţinând că membrii delegaţiei "au făcut ca Bihorul şi PSD Bihor să fie aplaudat şi apreciat de cei prezenţi la Arcul de Triumf". 
11 Decembrie 2017, 08:49
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Patronul de la Nutripork s-a enervat pe consăteni
Bihorel
Evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Patronul de la Nutripork, nervos pe consăteni: "M-au făcut în toate felurile, că le împuţesc aerul, că, vezi Doamne, bieţii de ei nu pot merge pe stradă decât cu clema de rufe pe nas...".
11 Decembrie 2017, 08:01
Nem beszélünk románul: Liceul Teoretic Ady Endre, repetent la limba română!
Bihorel
Una dintre cele mai vechi şcoli cu predare în limba maghiară din Oradea, Liceul Teoretic Ady Endre, nici măcar nu-şi încurajează elevii să vorbească româneşte. O dovadă este că site-ul şcolii, www.adyliceum.ro, este aproape în exclusivitate în limba maghiară. Mai precis, din cele 10 butoane de meniuri, unul singur, "Despre noi", conţine informaţii în româneşte, mai precis nişte ştiri vechi despre activităţile din şcoală.
10 Decembrie 2017, 14:30
Maculatură de Sînmartin: Ziarul Primăriei din Sînmartin aşteaptă în stive să fie reciclat
Bihorel
Ziarul Primăriei din Sânmartin, înfiinţat în urmă cu şapte ani de fosta conducere a comunei, condus de un angajat al Gazetei de Oradea, Florin Cuc – celebru nu doar pentru chixurile pe care le dădea în articolele aşa-zis de investigaţie, ci şi fiindcă la concediere a vărsat o găleată de fecale în mijlocul redacţiei – a ajuns, din nou, de actualitate.
09 Decembrie 2017, 11:48
Sfântul Pavel de Bruxelles: PSD-istul Emilian Pavel a dus peste 20 de preoţi din Bihor la Parlamentul European
Bihorel
Europarlamentarul PSD Emilian Pavel s-a apropiat aşa tare de Biserică încât a dus-o la… Bruxelles. La sugestia liderului PSD Ioan Mang, eurodeputatul bihorean a invitat, la sfârşitul lunii trecute, într-o excursie la Parlamentul European, peste 20 de preoţi ortodocşi, ca să mai strângă legătura între Partid şi Biserică. Lista "pelerinilor" în capitala corectitudinii politice, egalităţii între sexe, uniunii consensuale şi a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a fost aprobată personal de episcopul Sofronie Drincec.
08 Decembrie 2017, 09:31
Părăsiţi Cetatea! Revoltaţi de abuzurile directoarei Lupşea, angajaţii Cetăţii Oradea 'dezertează' pe capete
Bihorel
Dacă nu-i poţi da afară, fă-i să plece! În mai puţin de trei luni de la revolta angajaţilor Cetăţii, nemulţumiţi de abuzurile directoarei Angela Lupşea, favorită a primarului Ilie Bolojan, în fortificaţie nu a mai rămas picior de protestatar. După ce în primă instanţă Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a dispus că Lupşea, fiind angajat contractual, nu are dreptul să conducă funcţionari publici de la Centrul de Informaţii Publice, directoarea şi-a pregătit revenirea la conducere cerând ANFP, luna trecută, transformarea acestor posturi în funcţii de personal contractual.
07 Decembrie 2017, 09:31
Sorbonica face… pui: Universitatea îşi face fermă de 1.000 de găini în Oradea
Bihorel
Orădenii care luptă cu duhoarea de porci pe care o împrăştie în oraş ferma Nutripork au un  nou inamic. Universitatea din Oradea a scos la licitaţie amenajarea unui adăpost zootehnic, în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă de pe strada Dimitrie Bolintineanu, adică mai sus de Spitalul Judeţean. Aici, chipurile în scop didactic şi ştiinţific, universitarii vor să crească 1.000 de pui de carne şi găini ouătoare, într-o hală deja existentă, dar care trebuie renovată din temelii.
06 Decembrie 2017, 08:51
Autogol de Nojorid: Edilii şi-au tras club sportiv, deşi satele comunei 'plâng' după canalizare şi apă
Bihorel
Edilii din Nojorid, comună ale cărei sate, deşi apropiate de Oradea, suferă din lipsă de apă curentă, canalizare, gaz şi asfalt, au găsit o nouă modalitate de a face praf banul public. Marţea trecută, după o tentativă eşuată în octombrie, aleşii nojoridanilor au votat, la propunerea fostului edil PNL-ist Mircea Crainic, a actualului primar Teodor Petru Baba şi a vicelui Cristian Tudor Tripa, ambii PSD, înfiinţarea unui club sportiv, care să aibă mai multe secţii (fotbal, baschet, handbal etc.) şi care să fie finanţat din bugetul local, începând de anul viitor.
05 Decembrie 2017, 08:51
Răzbunarea lui Ciordel: Şeful Poliţiei Bihor, pus să dea cu subsemnatul în scandalul mascaţilor care i-au 'scuturat' pe liberali
Bihorel
Continuă scandalul declanşat săptămâna trecută de senatorul liberal Cornel Popa, botezat Ciordel Tropa în mediul online, supărat pe "abuzul" mascaţilor orădeni care au descins în Black Eagle, crâşma din Pasajul Vulturul Negru deţinută de fiul său. 
04 Decembrie 2017, 08:41
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Păstorul explică de ce a dat chix cu proiectul strategic pe sănătate
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul a avut un singur mare obiectiv, proiectul strategic. L-a ratat. „Nesimțiții ăștia de la PNL, în loc să-l voteze, au fugit de la ședințe. Acuma suferim”. „Și dacă ei votau, trecea proiectul?”. 
04 Decembrie 2017, 07:55
Corso în beznă: Corpurile de iluminat de pe strada Republicii au murit de tot
Bihorel
Bancurile despre aspectul de pistă de aterizare pe care îl are partea pietonală a străzii Republicii nu mai sunt de actualitate! Corpurile de iluminat din pavaj au început să cedeze şi nu mai pot orienta nici măcar pietonii, astfel că municipalitatea ia în calcul scoaterea din uz a iluminatului ambiental, care mai mult urâţeşte zona.
03 Decembrie 2017, 10:16
Bihorel: Alduitul, percheziționat de mascați la el în bufet
Bihorel
Alduitul şi prietenii lui liberali, după ce au inaugurat statuia lui Brătianu, s-au dus sub Pasaj unde pruncul lui are un bufet numit Vulturul Negru pe englezeşte. Le-a şi explicat colegilor: "Aţi văzut, mă, de ce am vrut să aibă şi Brătianu un vultur? Că şi io am pe firma de la local!".
02 Decembrie 2017, 13:18
Bodog cel vaccinat: Ministrul Sănătăţii anunţă târziu cumpărarea de vaccinuri antigripale
Bihorel
Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a anunţat cu mândrie că a semnat contractul cu o firmă de la care Ministerul va cumpăra 1 milion de doze de vaccin antigripal. Mai rămâne ca aceasta să şi livreze vaccinurile, ceea ce desigur va dura ceva, apoi ca dozele să fie trimise în teritoriu, operaţiune foarte cronofagă la ce birocraţie avem, şi, în sfârşit, să fie împărţite medicilor de familie.
02 Decembrie 2017, 09:22
Se (mai) caută şef: Concursul pentru şefia Şcolii de Arte Francisc Hubic nu se mai termină
Bihorel
Şcoala de Arte Francisc Hubic din subordinea Consiliului Judeţean Bihor este scena unei telenovele fără sfârşit. În timp ce Poliţia anchetează felul în care au fost cheltuiţi timp de câţiva ani banii instituţiei, aceasta este în continuare fără un şef "plin". În luna mai, managerul Marian Boboia a fost demis, iar în locul său a fost pus interimar dirijorul orchestrei şcolii, Liviu Buţiu. Primul concurs pentru ocuparea funcţiei, pentru care şi-au depus dosarul acesta, baritonul Florin Mariş Hinsu şi o anume Otilia Altfater Leopold, a fost anulat fiindcă membrii comisiei nu s-au înţeles pe notarea concurenţilor.
01 Decembrie 2017, 09:31
Viaţă de pârnăiaş: Avocatul care şi-a omorât soacra are preocupări 'deocheate' în puşcărie
Bihorel
Celebrul avocat Cosmin Moraru, ajuns la pârnaie pentru că în urmă cu 5 ani şi-a hăcuit soacra fiindcă aceasta îl cicălea, a ajuns popular şi printre colegii "de suferinţă" din Penitenciarul Oradea, unde îşi ispăşeşte condamnarea de 13 ani. Motivul? În pachetele pe care le primeşte periodic îi este adus şi câte un braţ de reviste deocheate pe care le "citeşte" nu doar în celulă, ci şi la activităţile organizate pentru deţinuţi.
30 Noiembrie 2017, 09:20
Unu’ da, altul ba: Judecătorul Puşcaş a fost eliberat condiţionat, comisarul-şef Brîndaş mai aşteaptă
Bihorel
Ex-judecătorul Mircea Puşcaş, închis în 2015 după ce a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru că a pretins bani de la un afacerist ca să-i rezolve o sentinţă favorabilă, a fost eliberat condiţionat de Judecătoria Timişoara în data de 6 noiembrie, iar verdictul a rămas definitiv. Un ortac de-al lui, fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Bihor, ex-comisarul şef Ioan Brîndaş, nu a avut însă acelaşi noroc.
29 Noiembrie 2017, 08:53
Protest-fantomă: De ce a ratat PNL Bihor șansa de a face miting anti-Guvern
Bihorel
Vă amintiţi cumva mitingul de amploare organizat săptămâna trecută de PNL Bihor în cadrul unei acţiuni derulate la nivel naţional pentru a sensibiliza parlamentarii, indiferent de culoare, să voteze demiterea Guvernului Tudose la moţiunea de cenzură? Dacă nu, relaxaţi-vă, nici nu aveaţi cum, pentru că la Oradea, spre deosebire de alte reşedinţe de judeţ, un asemenea protest nici n-a avut loc.
28 Noiembrie 2017, 08:57
Strategie la pământ: Proiectul strategic pe sănătate în Bihor e făcut de mântuială
Bihorel
Faptul că proiectul strategic de sănătate al judeţului Bihor va fi un fiasco răsunător a fost prevestit de BIHOREANUL încă în ediţia tipărită de luni, confirmarea venind în cursul zilei în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean. BIHOREANUL a identificat şi câteva din cauzele acestui eşec despre care şefii CJ s-au ferit să vorbească.
27 Noiembrie 2017, 15:03
Şcoala lui Neguş: Interlopul Răzvan Parfene a lansat în public valuri de înjurături la adresa anchetatorilor săi (VIDEO)
Bihorel
Ieşit de la puşcărie, unde a stat închis aproape 3 ani pentru o încăierare din 2008 în benzinăria Lukoil Nufărul, care l-a vizat pe interlopul Gabi Dinamită, bătăuşul Răzvan Parfene a dispărut din peisaj şi s-a stabilit de ceva vreme în Austria. Însă n-a putut uita anii de puşcărie, dovada fiind o filmare postată săptămâna trecută pe Facebook în care, ameţit de câteva liniuţe făcute cu maşina pe malul mării, a transmis un mesaj "important" foştilor săi anchetatori.
27 Noiembrie 2017, 10:44
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Dispută între Bolovan şi Junele de la PSD
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Bolovan, pachet de nervi din cauza junelui pesedist. "Măi mucea, tu ceri reduceri de impozite când şeful tău de la Bucureşti ne-a băgat mâna în buzunar şi ne-a uşurat de 14 milioane de euroi?". Nici fostul lipitor de afişe nu s-a lăsat. "Să văd cum te descurci fără bani, că cu bani orice bou poate să facă investiţii".
27 Noiembrie 2017, 08:01
Războiul pozarăşilor: Mai mulţi fotografi din zona Beiuşului au fost daţi pe mâna Poliţiei
Bihorel
Scandal mare în zona Beiuşului, unde mai mulţi fotografi şi videografi au fost daţi pe mâna poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor tocmai de un confrate de-al lor, patronul Fotoclip Beiuş, Boros Janos, care îi acuză că nu emit documente pentru imortalizarea unor evenimente şcolare şi pentru realizarea albumelor de absolvire.
26 Noiembrie 2017, 12:11
Muian la Episcopie: Controversatul artist Gabriel Miloia îşi lansează noua expoziţie la Episcopia Greco Catolică
Bihorel
Artistul orădean Gabriel Bako, autointitulat Miloia, a anunţat pe pagina poiectului Muian că pregăteşte o nouă expoziţie. Orădenii îl cunosc drept tânărul care şi-a "ştampilat" portretul pe sute de clădiri din oraş, inclusiv pe unele monument istoric şi apoi şi-a decupat pielea de pe spate pentru a o expune în galeria proprie, Visual Kontakt. Anul trecut, băiatul de bani gata a mai organizat o expoziţie şocantă, cu imagini şi filmări în care apărea masturbându-se şi având desenat pe corp chipul lui Sebastian Lascu, pe atunci consilier local.
25 Noiembrie 2017, 11:21
Big Brother închide ochii: Ca să facă economie, şcolile din Oradea renunţă la sistemele de supraveghere
Bihorel
Nevoia este cel mai bun profesor. Însărcinaţi de primarul Ilie Bolojan din prima zi a noului an şcolar cu gestionarea directă a plăţii utilităţilor şi a altor cheltuieli de funcţionare, directorii şcolilor orădene au început să mai taie din sumele de plată. Cum costurile cu iluminatul, apa sau încălzirea, utilităţi strict necesare, sunt mai greu de redus, oamenii au început să taie din cheltuielile "colaterale".
24 Noiembrie 2017, 08:56
Biserică în familie: Deşi pensionat, fostul protopop ordotox de Oradea va cumula pensia cu… salariul
Bihorel
Orice minune ţine trei zile. Protopopul ortodox de Oradea, Dorel Rusu, a fost scos săptămâna trecută la pensie pentru limită de vârstă după mai bine de zece ani pe funcţie. Măsura, tardivă dacă menţionăm că în urmă cu patru ani protopopul a fost demascat că în timpul comunismului şi-a turnat un prieten la Securitate, acţionând sub numele de cod Teodor Florescu, este doar de faţadă.
23 Noiembrie 2017, 08:51
Bihorel: La Sorbonica până şi dascălii se apucă de învăţat
Bihorel
Conştienţi că au ajuns dascăli în mod abuziv, pe baza iuţelii de mână şi a nebăgării de seamă, sorboneii ajunşi universitari pe vremea lui Unchiu’ Maghiar se apucă de învăţat! Aşa, avem prodecani care sunt boboci în cadrul propriilor facultăţi, numai să crească numărul studenţilor şi să nu se desfiinţeze secţiile.
22 Noiembrie 2017, 12:38
Soltănel, pe fărăşel: Secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, pe lista neagră a lui Mang şi Pásztor
Bihorel
Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a picat şi ea în dizgraţia barosanilor din fruntea Consiliului Judeţean, elnők-ul Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang. Motivul este că din vară funcţionara formulează tot mai multe obiecţiuni la proiectele de hotărâri iniţiate de şefii instituţiei, dând avize de nelegalitate, ba chiar susţinându-le inclusiv în şedinţele de plen. Ca primă măsură de retorsiune, cele două eminenţe cenuşii au decis s-o sancţioneze pe "rebelă" luându-i maşina de serviciu.
22 Noiembrie 2017, 08:51
Bihorel: Zece consideraţii despre Statul paralel
Bihorel
Bihorel prezintă 10 consideraţii despre vestitul Stat paralel, pe blogul său: 1. Statul paralel e mai puţin obositor decât statul în cap sau pe vine, deci e preferabil acestora. 2. Pentru cei cu trei dinţi şi neuroni şi mai puţini: Statul paralel e un fel de binom rătăcit în câmpul tactic, unde serviciile sunt asigurate de Soros, Cavalerii Templieri şi Iluminaţi.
21 Noiembrie 2017, 15:38
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Cantemir: Sunt implicate trei maşini şi un tramvai, trei persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON