URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 AUGUST 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când nu mai au argumente, adversarii primarului îl acuză că e un biet ţăran de la Birtin. De curând, Bolojan a anunţat că vrea să asaneze centrul oraşului de dughene, de magazine second hand şi de spaţii părăginite de ani buni. Reacţia a fost dură din partea inamicilor, semn că nu sunt altceva decât nişte peizani neintegraţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vi se pare normal că un drum de Cluj cu maşina vă ia cel puţin trei ore din viaţă? Asta dacă nu chiar viaţa, dacă ajungeţi cu bine, fără să daţi în "insulele de calmare" de pe DN1 şi fără să vă lovească alt nefericit la ieşirea din aceleaşi şicane, hotărâte doar pentru a da de lucru (vorba vine, lucru!) unor "băieţi deştepţi", cu pile la Ministerul Transporturilor şi/sau la Partid. Că n-am auzit pe nimeni că ar fi gonit pe şoseaua strâmtă şi prea aglomerată cu lejeritate occidentală...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de prima ediţie, când am stat înghesuiţi pe scaune de plastic lângă statuia din Parcul 1 Decembrie, Caravana Next de anul acesta a fost o întâmplare mult mai plăcută. Parcul Cetăţii e foarte potrivit pentru proiecţii în aer liber: eşti în centrul oraşului, dar nu e nici gălăgie, nici poluare, nu deranjezi pe nimeni, nu te deranjează nimeni şi, parcă, iarba verde te face să simţi că eşti plecat din oraş.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Printr-o decizie din 30 mai a.c., care a fost publicată în Monitorul Oficial din 17 iulie, Curtea Constituţională interzice aplicarea unor pedepse disproporţionate pentru comiterea unor infracţiuni repetate. Aşa cum am arătat la momentul pronunţării deciziei, dacă o persoană fura din aceeaşi casă, în fiecare zi, câte ceva, timp de mai mulţi ani, era o singură faptă continuată şi se aplica o singură pedeapsă, pe când dacă o alta fura câte o găină din 30 de gospodării, în aceeaşi noapte, urma să fie pedepsită pentru 30 de furturi, iar pedeapsa minimă era în jur de 10 ani de închisoare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Studiu extrem de controversat, apărut în această lună: Oameni de ştiinţă din SUA au prelevat celule de piele de la bolnavi de schizofrenie şi le-au injectat în creierul unor şoareci. În mod surprinzător, şoarecii care au primit celule de la pacienţii cu schizofrenie au început să manifeste simptome similare cu boala în cauză: somn deranjat, teamă faţă de străini, anxietate ridicată, efort în a reţine lucrurile nou-învăţate şi alte asemenea caracteristici.
Bihorel
La aniversarea de 15 ani, şeful PSD Bihor a adus BIHOREANULUI o carte de rugăciuni. ​Fără să ştie că va fi "decorat" cu o cruce gigant, asezonată cu un lanţ tip "cocalar", Ioan Mang a răspuns în aceeaşi cheie, oferind la schimb un "Îndreptar pentru spovedanie" şi avertizând ziarul că "de la 15 ani începe să nu ţi se mai ierte chiar toate". Vezi cum şi-a premiat Bihorel toţi laureaţii, la gala de la Teatrul Regina Maria, ţinută cu un număr record de 500 de invitaţi!
Eficienţă (la) mare! Primăria din Hidişelu de Sus a plătit bani grei pentru a-şi 'specializa' un angajat la Mamaia
Bihorel
Primăria comunei Hidişelu de Sus vrea să devină model de eficienţă în judeţ, aşa că se pregăteşte... la malul mării! Bihorel a aflat că instituţia condusă de liberalul Adrian Petroi a plătit o grămadă de bani pentru a trimite un reprezentant la Mamaia, la cursul de formare "Management eficient în administraţia publică", organizat de firma Lectoform Travel din Bacău între 24 şi 31 iulie.
17 August 2017, 09:01
Bihorel: Zece efecte ale luării în chirie a terenului Gării de către Primăria Oradea
Bihorel
Bihorel a găsit nişte urmări ale faptului că Primăria va plăti chirie pentru ultimul tronson din drumul expres. De pildă, prin chiria de 50 de mii de euro pe an, CFR-ul va înregistra o dublare a veniturilor la nivel național.
16 August 2017, 18:24
Pietoni bizoni: Un şofer s-a trezit cu maşina zgâriată, pentru că a parcat pe trotuar
Bihorel
Nu doar şoferii din Oradea merită să fie criticaţi pentru halul în care se comportă în trafic, ci şi pietonii. Doar şi ei sunt orădeni de-ai noştri, nu? Administratorii paginii de Facebook "Bizonii Oradea" au publicat o fotografie care arată cum un pieton nemulţumit de parcarea pe care o "reuşise" un automobilist i-a scrijelit pe capotă cuvântul "Trotuar"...
16 August 2017, 09:01
Linguşeală de la Bruxelles: Europarlamentarul Emilian Pavel îl periază în public pe ministrul Bodog
Bihorel
Deşi a ajuns ditamai europarlamentarul la Bruxelles, fostului şef al tinerilor pesedişti din Bihor, Emilian Pavel, nu i s-a atrofiat deloc simţul perierii şefilor politici, chiar şi atunci când nu doar gestul său, ci şi aceştia înşişi, se acoperă de ridicol. Săptămâna trecută, Miluţ, cum îi zic amicii şi tovarăşii de idealuri, l-a gratulat pe Facebook pe preşedintele PSD Oradea, Florian Bodog.
15 August 2017, 12:04
Pelican la coş: Spitalul Pelican este noul sponsor al echipei de baschet a Oradiei
Bihorel
Rămasă din această vară fără cel mai important şi vechi sponsor, echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea pare că încearcă să-şi găsească "leac". Bihorel a auzit că cel mai nou sponsor major al echipei este Spitalul Pelican, patronat de fraţii Doru şi Adrian Maghiar împreună cu prietenul lor, Gogu Cacuci. 
14 August 2017, 12:39
Turism cu lacăt: Șefa peste monumentele Oradiei a decis să le închidă fix în zilele în care putea să atragă turiști!
Bihorel
Indiferent că sunteţi localnic sau doar trecător prin Oradea, dacă v-aţi gândit ca în minivacanţa ocazionată de sărbătoarea Sfintei Marii să vizitaţi obiective turistice din oraş, luaţi-vă gândul! Acestea vor rămâne închise atât luni, cât și marți.
14 August 2017, 08:49
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Vicele explică cum e cu aventurile şi cu drumul spre Băi
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vicele, despre drumul spre Băi: "Eu vorbesc de una, primarul din comună de alta". "Adică?". "Eu vreau un drum să unească oraşul cu Băile, el vrea un drum să ocolească Băile pentru cei care tranzitează zona".
14 August 2017, 07:45
Monopol pe pianină: Un artist bucureştean susţine, seară de seară, concerte în Parcul Libertăţii
Bihorel
De câteva zile, pianina montată în Parcul Libertăţii de florarul Marius Sabău a devenit motiv de gelozie pentru artiştii orădeni. Pricina este un bucureştean recent stabilit în Oradea, Adrian Puşcaş, inginer de profesie, dar meloman, care monopolizează instrumentul seară de seară, astfel încât niciun pretendent nu mai apucă să-şi arate virtuozitatea.
12 August 2017, 12:08
Cod roşu la Muzeu! Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor nu are climatizare (VIDEO)
Bihorel
Joia trecută, la Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată o expoziţie de arme vechi, cu săbii, iatagane, flinte şi mitraliere, unele dintre ele obiecte de tezaur din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie. La eveniment au participat câteva zeci de persoane, între care, invitat special, şi elnők-ul Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, toate fiind rapid moleşite de zăpuşeala insuportabilă, ca de seră, din sala de expoziţie.
11 August 2017, 09:19
Maghiar, uitucul: Decanul Facultăţii de Medicină nu şi-a publicat declaraţia de avere
Bihorel
La aproape două luni după termenul maxim legal pentru depunerea declaraţiilor de avere şi de interese de către toţi funcţionarii publici şi de toţi şefii de instituţii, şi la una după ce BIHOREANUL l-a luat la refec pentru că cei din judeţ nu şi le-au făcut publice, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, doctorul Adrian Maghiar, concomitent patron peste Spitalul Pelican, încă se face că plouă.
10 August 2017, 08:51
Păstor rătăcit prin Bihor: Șeful Consiliului Județean a simțit pe pielea lui cum e să n-ai indicatoare
Timp liber
Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a învăţat din proprie experienţă ce înseamnă să nu cunoşti Bihorul. Sâmbăta trecută, politicianul a fost invitat la Coleşti, lângă Vaşcău, pentru inaugurarea unui centru de procesare a produselor locale, înfiinţat – evident – nu de Consiliul Judeţean, ci de săteni, prin efort propriu.
09 August 2017, 09:34
Cu tirul ca cu tancul: Un şofer de TIR a distrus sensul giratoriu din apropiere de Kaufland Ioşia
Bihorel
În timp ce românii, odată ieşiţi cu maşinile dincolo de Borş, nu îndrăznesc să depăşească limita de viteză, să arunce vreo pungă pe geam sau să încalce orice altă regulă, de teama amenzilor, tovarăşii lor din fostul lagăr socialist nimeriţi pe meleaguri mioritice nu se sfiesc să facă ce vrea muşchii lor, ştiind că la noi e ţara lui Papură Vodă şi nu are cine să-i sancţioneze.
08 August 2017, 08:49
Sofronie la pensie: Episcopul ortodox al Oradiei a ajuns în vizorul Patriarhului
Bihorel
Valul lăsării la vatră a unor mahări din Poliţie şi Armată ar putea fi urmat de pensionarea unor ierarhi ortodocşi ispitiţi de avantaje la fel de babane. La sfârşitul lunii trecute, episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, şi-a întrerupt concediul în Italia după ce Patriarhul Daniel a convocat Sfântul Sinod pentru săptămâna viitoare, când va da, se spune, un semnal de curăţire a Bisericii .
07 August 2017, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Marele manager de la CSM Oradea explică de ce s-au scumpit biletele
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Marele manager de la CSM, epuizat: "E greu şi să manageriezi clubul, şi să munceşti pe brânci în Consiliul de administraţie de la Gaze". "Ceva noutăţi la club?". 
07 August 2017, 08:01
Naşul năşit: Emberul Miculelor şi-a dat demisia după ce a fost prins că-şi trăgea pe sfoară patronii
Bihorel
Vă amintiţi, desigur, despre felul în care Bihorel l-a "premiat" recent pe redactorul şef al cotidianului Reggeli Ujság, Borsi Balázs. Omul a fost prins că-şi trăgea pe sfoară patronii, fraţii Ioan şi Viorel Micula, prestând pentru un site concurent, editat de o fundaţie condusă de UDMR-ista Pető Dalma, a cărei activitate o şi promova, gratis, în ziarul fraţilor. Dat în vileag, Borsi şi-a dat demisia "de onoare" şi n-a mai călcat prin redacţie.
06 August 2017, 12:44
Umflat degeaba: După ce-a luat-o în freză sub Pasaj, fanul lui Jobbik se dă mare pe Facebook
Bihorel
Veşti noi despre faimosul simpatizant orădean al extremiştilor de la Jobbik, Kéki Imre Krisztián, cel care s-a dat victima unor necunoscuţi xenofobi români la începutul lunii iunie, după ce într-o noapte a încasat o bătaie în centrul Oradiei de la un puştan mai plinuţ pe care îl făcuse "grăsan" în ungureşte, crezând că respectivul nu pricepe limba. Săptămâna trecută, Kéki, în viaţa de zi cu zi antrenor de fitness, şi-a etalat toţi muşchii pe Facebook, cu mesajul că "Ne revedem peste 10 săptămâni".
05 August 2017, 12:38
Dorel de Pocola: Localnicii din Feneriş au rămas fără acces pe şosea în satul lor
Bihorel
Supărare mare printre localnicii din Feneriş, comuna Pocola, după ce drumarii care lucrează la DN76 i-au lăsat fără drumul de acces în localitate, decopertându-l complet. Ca să ajungă în satul lor, câteva sute de oameni sunt obligaţi să facă zilnic un ocol de vreo 4 kilometri, prin satul vecin, Poietari. Poate asta n-ar fi un mare deranj, dar drumul, îngust de vreo 2 metri jumate, nu permite ca două maşini să treacă în acelaşi timp, una pe lângă alta, şi nici trecerea unei maşini de pompieri în caz de incendiu.
04 August 2017, 08:58
Euras de pripas: Contractul pentru Muzeu l-a luat 'firma de casă', dar munca o face tot Selina
Bihorel
Bihorenii îşi amintesc, cu siguranţă, cât tam-tam a făcut anul trecut şeful Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, lăudându-se că după a treia licitaţie organizată pentru terminarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor a atribuit contractul de 6 milioane lei firmei Euras. Ei bine, dacă încă de atunci ştia că firma sătmăreană este aceeaşi care dăduse chix la renovarea Teatrului, între timp Bihorel a aflat că muncitorii acesteia nici măcar nu prestează pe şantierul Muzeului, ci tot cei ai Selinei, care duseseră proiectul până la stadiul de execuţie de 80% încă din vremea fostului preşedinte Radu Ţîrle.
03 August 2017, 08:51
Aritmetică de doi bani: Şefa ASCO a dat-o în bară la calculul alocaţiei pentru hrana copiilor de creşă
Bihorel
Directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Arina Moş, riscă să fie luată la bani mărunţi de primarul Ilie Bolojan. Marţea trecută, edilul le-a cerut consilierilor locali ai PNL să voteze o hotărâre pentru scumpirea de la 8 la 10 lei a alocaţiei pentru hrana copiilor de creşă. Cum PSD şi UDMR a votat contra invocând că, prin lege, contribuţia părinţilor nu poate depăşi 20% din cheltuieli, edilul şi-a convins colegii spunând că răspunderea cu privire la legalitatea proiectului îi revine directoarei ASCO. Ce nu ştia Bolojan e că Moş, deşi 20% din 49,27 lei (cât costă mâncarea unui copil pe zi) îi dădea 9,85 bani, a rotunjit suma în sus.
02 August 2017, 08:50
Facultăţi da, studenţi ba! Tot mai puţini tineri se înscriu la admitere la Universitatea din Oradea
Bihorel
Sesiunea de admitere din această vară i-a lăsat cam încrâncenaţi pe universitarii orădeni. Deşi numărul bobocilor care vor începe cursurile la toamnă va fi cunoscut abia săptămâna aceasta, Bihorel a aflat deja că la toate specializările totalul celor înscrişi a fost mai mic decât cel estimat. Inclusiv la Medicină, cea mai în vogă facultate din oraş, concurenţa a fost mult mai lejeră, chiar dacă anul acesta au luat Bac-ul mai mulţi absolvenţi decât anul trecut, deci potenţial exista.
01 August 2017, 08:55
BIHOREL: Interviu cu nefericitul Bodog Florian, Ministrul Sănătăţii noastre
Bihorel
Bihorel i-a luat un interviu ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. Atenţie! - Orice asemănare cu realitatea este nu doar întâmplătoare, ci şi scandaloasă. Reporter: Ce are premierul Tudose cu tine că te face de rahat la fiecare şedinţă? Bodog: Are ură pe mine, mai exact pe breasla mea. A picat odată jos în bufet şi niciun brancardier nu a vrut să-l ducă acasă. Păi ce? Noi suntem taxiuri pentru drojdieri?
31 Iulie 2017, 14:55
Dublu rateu: Tăbliţele bilingve ale Primăriei Oradea îi supără pe maghiari
Bihorel
Zilele trecute, cele două tăbliţe cu denumirile bilingve ale Primăriei şi Consiliului Local Oradea au fost înlocuite de pe clădirea municipalităţii cu altele noi. Motivul? Denumirile în variantă maghiară fuseseră scrise cu o ortografie aproximativă. Surpriză, însă, căci noile tăbliţe, a remarcat Bihari Naplo, sunt la fel de greşite, autorul scriind pe ele (în traducere) "Primăria municipiului din Oradea" şi "Consiliul Local al municipiului din Oradea", ba a greşit până şi cuvântul "municipiu", scris fără accentul corect.
31 Iulie 2017, 10:02
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Sorbonica de Arad e cu 20 de ani în urma Sorbonicii noastre
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Rectorul Barney, radiind de fericire: "V-aţi tot legat de Sorbonica noastră, dar acum a ieşit adevărul la iveală, de când cu scandalul de la Vasile Goldiş". "Care e legătura?". "Păi facultatea aia de doi bani din Arad e cu 20 de ani în urma noastră. Că noi am dat diplome false la Medicină încă de acum două decenii".
31 Iulie 2017, 08:03
Răzbel pe mail: Candidat la direcţiunea unei şcoli, 'hackerit' în numele unui şef de la Inspectoratul Şcolar
Bihorel
Concursul pentru posturile de director al şcolilor din Bihor se duce pe toate planurile şi sub toate formele, unele de-a binelea penale. Bihorel a aflat că pretendentul la şefia unui liceu din judeţ a ajuns să primească avertismente în numele unui şef din Inspectoratul Şcolar, prin care i se cerea să se retragă din cursă, ba fiindcă ar fi slab pregătit şi n-ar avea nicio şansă, ba pentru că funcţia este pregătită altuia şi, dacă va câştiga, i se vor face zile fripte.
30 Iulie 2017, 10:11
Şi făcut, şi cu banii luaţi: Tribunalul anulează demolarea terasei ilegale a localului Fortissimo din Beiuş
Bihorel
Vechea vorbă ce nu poate fi reprodusă în varianta arhicunoscută se potriveşte de minune şi  în cazul Primăriei Beiuş, obligate să anuleze dispoziţia de demolare a unei terase betonate amenajate de patronii localului Fortissimo, fără autorizaţie, pe domeniul public şi taman în zona de protecţie a unor monumente istorice, toate fapte interzise prin lege. Ba, mai mult, municipalitatea ar trebui să le plătească afaceriştilor şi cheltuieli de judecată.
29 Iulie 2017, 10:32
Vis de colonel: Şeful Jandarmilor bihoreni şi-a pus ringtone cu „Onor la General”
Bihorel
Dacă spusele lui Napoleaon cum că orice soldat poartă în raniţă bastonul de mareşal sunt adevărate, cu atât mai adevărat e că orice colonel este un general în devenire.
28 Iulie 2017, 10:47
Aşchia şi trunchiul: Fata hoţului de maşini Ovidiu Bocşa e la 'mititica' în Polonia
Bihorel
Faimosul escroc şi hoţ de maşini Ovidiu Bocşa nu are nevoie de prea multă prezentare, fiind client periodic al Poliţiei datorită faptelor sale de vitejie, cea mai recentă fiind bătaia pe care, împreună cu recuperatorul Costi Mărie, i-a aplicat-o rivalului Sebastian Ivan, fostul iubit al propriei fiice. Care domnişoară, pe nume Denisa, odinioară una dintre divele nelipsite în cluburile orădene, a dispărut din peisaj, după cum a aflat Bihorel, tot din pricini de dosar penal.
27 Iulie 2017, 09:01
Copiatoarea se întoarce! Judecătorii îi restituie plagiatoarei Daniela Ionescu titlul de conferenţiar
Bihorel
Victorie mare pentru fosta decăniţă a răposatei Facultăţi de Textile din Oradea, Daniela Smaranda Ionescu. După ce anul trecut ministrul tehnocrat al Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a retras titlul de conferenţiar, deoarece îl obţinuse fraudulos în 2005, la doar doi ani după ce a încasat o condamnare penală pentru plagierea cărţii unei profesoare din Iaşi, Ioneasca a contestat sancţiunea la Curtea de Apel Oradea, plângându-se că din pricina ei a fost şi dată afară din Universitate. Surpriza a venit zilele trecute, când judecătorii au constatat că cererea este întemeiată.
26 Iulie 2017, 09:12
Bihorel: Opt efecte ale cozii la pașapoarte
Bihorel
Bihorel a identificat câteva efecte ale cozilor uriaşe de la paşapoarte: o femeie cu copil în brațe a stat la coadă până când copilul a devenit adult. Romii au cerut ca, odată cu eliberarea pașapoartelor, să li se dea și certificatele de naștere.
25 Iulie 2017, 15:18
Niţă şi Ioniţă: Directorul general al Companiei de Drumuri, prezentat ca… femeie
Bihorel
Încurcătură pe cât de nostimă pe atât de jenantă vinerea trecută la Prefectura Bihor, gazda unei conferinţe de presă susţinute de ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, şi de – conform numelui afişat pe cartonul etalat pe masă – "Ştefania Niţă – Director General CNAIR". În momentul când fiecare oficial a luat loc pe scaune, s-a constatat că între aceştia nu se afla nicio doamnă, ba mai mult, şeful Companiei de Drumuri s-a dovedit a fi un ditamai purtătorul de barbă, pe nume… Ştefan Ioniţă.
25 Iulie 2017, 09:03
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
 • Madrugada Concept a deschis cel mai modern showroom de tâmplărie PVC şi aluminiu, pe Calea Aradului nr. 4 (FOTO)
 • Noi 'angajaţi' la Jandarmeria Bihor: doi căţei rottweiler vor însoţi jandarmii în misiuni (FOTO/VIDEO)
 • Zoo s-a sălbăticit! Extinsă şi refăcută din temelii acum 4 ani, Grădina Zoologică din Oradea s-a degradat sub ochii celor plătiţi s-o îngrijească (FOTO)
 • Un nou accident la intersecţia bulevardului Magheru cu Parcul Traian din Oradea: Un Audi a intrat în plin într-un Peugeot (FOTO)
 • Drumul spre o casă: Drama familiei care locuia sub Podul Prezan sensibilizează autoritățile şi câţiva binevoitori (FOTO)
 • Orădenii din străinătate s-ar întoarce acasă. Dacă n-ar fi atâta birocraţie, iar Educaţia şi Sănătatea ar fi puse la punct! (FOTO)
 • Avionul a plecat! Cursa Oradea - Milano, anulată de Ryanair din cauza furtunii, a fost reluată duminică dimineaţă (FOTO)
 • Prima seară la Armonia. Cea mai mare şi impresionantă sală de evenimente din Oradea a fost inaugurată cu un show pe cinste (FOTO/VIDEO)
 • Marea 'săpuneală': RER spală şi dezinfectează containerele şi pubelele din oraş (FOTO)
 • Termen 31 decembrie. Policlinica cu plată va fi evacuată de Primăria Oradea din cauza stării avansate de degradare a clădirii (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 3.9104 RON
 • 1 EUR = 4.5816 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON