URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2024, 09:00

Telefonul numai sună... Poliția Locală Oradea, aproape imposibil de găsit la numărul 969

Telefonul numai sună... Poliția Locală Oradea, aproape imposibil de găsit la numărul 969 Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au de sunat la Poliţia Locală Oradea, pe numărul 969, aşa cum îi îndeamnă municipalitatea să facă atunci când observă fapte ce tulbură liniştea publică, vor trebui să se înarmeze cu răbdare.

Peste zi, timpul de aşteptare pe linie începe de la 3 minute, în care apelantul află că "momentan dispecerul de serviciu este angajat în alt apel!", după care apelul se întrerupe şi trebuie reluat.

Săptămâna trecută, consilierul local Liviu Sabău Popa a sunat, de dimineaţă, la dispecerat, de mai multe ori, pentru a reclama aglomeraţia de pe străzile Louis Pasteur şi Gheorghe Doja, iar un orădean cu dizabilităţi a apelat în cursul serii pentru a reclama că majoritatea locurilor de parcare pentru persoane cu handicap sunt ocupate de maşini fără ecusonul specific. Zadarnic!

Poliţia Locală şi-a modernizat în ultimii ani dispeceratul, înfiinţând, le lângă linia principală, alte patru în aşteptare, ca să nu le apară orădenilor ton de ocupat, dar la ele răspunde... tot un singur dispecer!

Cum numărul sesizărilor telefonice a crescut cu circa 20%, de la 6.730 în 2021 la 8.277 în 2023 (şi acestea sunt doar apelurile preluate), Poliţia Locală este depăşită de situaţie.

O soluţie ar fi angajarea încă unui dispecer, dar tot fără mare folos: instituţia are doar 70 de poliţişti, aşa că oricum nu ar apuca să rezolve în timp util toate sesizările...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Revin din plictiseala- e revolutie digitala la locali, da nu stim noi
Uite, cine nu crede. Au AI ca ala nu cere salariu, si pune automat aproape raspunsul asta: "Sesizarea dvs. va fi verificată în teren în limita personalului de care dispunem, urmând a se lua măsurile legale care se impun, conform situaţiei constatate la faţa locului si gravitatea faptei savarsite. " Cum poti sa marchezi inchis ceva ce nu ai verificat? Pe principiul "scrie ca ti-am dat banii pe amenda, da-mi chitanta, ca ti-i aduc eu" dar acolo nu vor numai cand au ei de facut ceva pt cetatean. Si degeaba faci petitie la primarie ca sunt in cardasie. Pe vremea lui Bolo, intra cu bocancii in ei, acuma e frecare pe doba. Macar acuma au un text in ceva notepqd si tot dau paste de acolo, ca mai aveam un specimen ce scria cu caps lock. Probabil parola are ultimul caracter litera mare si nu stiau sa il scoata. Sau aveau un agent care zicea ca ei nu au competente pe legea 61, da Sami a zis altfel in raspuns. Ei nu au competente pe lege mai deloc, vorba aia "te scoatem noi, tu nu iti fa griji, leafa iti merge, ai inteles?" (BD secventa cu Vaduvele, scena cu salariile)
Postat 04 Aprilie 2024, 18:30 de poiu
Politia e inexistenta in Oradea...
Seara de multe ori ii vezi pe politai la povesti si cafelutza ascunsi prin parcari etc... dar cand suni iti zice ca nu au echipaje (asta daca ai norocul sa raspunda cineva)... eu le zic ok, atunci ma duc sa imi fac dreptate singur.
Postat 04 Aprilie 2024, 12:41 de cristianteofil
Sunt degeaba
Si nu le mai spuneti politisti, ca nu au absolvit nici Academia de politie nici vreuna din scolile de agenti. Asa oricine poate fi doctor cu liceul la seral? Ei iti spun sa suni la 112, inregistrezi apelul si apoi suni si le dai dovada, in caz contrar iti iei amenda. Sunt 70 cica, da? Din care unu pe noapte, ca sunt echipaj mixt cu Politia reala. Pai ziua atunci sunt 69, ca nu lucreaza in ture, ei la 5 rup usa. Si atunci cum imi asiguri parcarea de domiciliu, un serviciu platit? Dar inchid din pix petitiile ca "vor verifica in limita posibilitatii si disponibilitatii echipajului". Dar vor salarii marite, ca sa ce? Vor si sporuri si titlul de polițist. Maxim gardieni se pot numi. Trebuie renuntat la un serviciu care e total ineficient. Nici ziua nu lucreaza, autosesizarea e SF pentru ei cand se inghesuie printre masini parcate in curba. Da stau pe Dacia pt aia de opresc la exchange, deh, acuma au bani romanesti. Incompetenta plătită cu bani publici, cu șef pe salarii sănătoase. Bihorele, da o geană in Oradea city report la petițiile către ei sa vezi închiderea din pix la > 24h de la înregistrare. Și întrebat Sami ce părere are? Bine, a lui e buna logic, nu și-o treia singur creanga de sub scăunelul călduț.
Postat 04 Aprilie 2024, 12:41 de poiu
România
Am sunat la politia locala în total de 4 ori și tot timpul seara după ora 22-23. Indiferent de problema avuta, dispecerii de acolo îmi spun ca n-au echipaje și ca lucrează doar un echipaj care este strict pe parcări de domiciliu și sa sun la 112 dacă am probleme. Deci în concluzie, politia locala îmi spune sa sun la politia...normală, pt ca ei se ocupa strict de parcări de domiciliu și altceva nu mai fac. Incredibil!!!
Postat 04 Aprilie 2024, 12:10 de Alex07
La ce telefon?
Militia locala doar da amenzi de parcare, haituieste agentii comerciali cu tot felul de aberatii. E doar un SRL ce face profit pt betoane. Daca e o bataie se intorc si pleaca, cand vad un batran sau amarat se incoarda la ei, si asa isi elibereaza frustrarile exact ca postacii din primarie si Aptor, trebuie sa isi justifice cumva rostul.
Postat 04 Aprilie 2024, 10:08 de Petre93
Spit Judetean
Doja si Pasteur sunt demult blocate. Va fi cam ca la Floresti (CJ) Asa e cand dai autorizatii de constructie, dar alternative de acces nimic. Ar fi fost o idee pe paraul PARIS intubat sa se realizeze un acces pentru ambulante, dar...greu la unii. Cele doua strazi pente 2 ani vor fi ca si Bd Magheru.
Postat 04 Aprilie 2024, 10:05 de Christa
Sunt degeaba!
Sa-i desfiinteze, daca oricum sunt degeaba! Ii mai vezi ca se plimba aiurea prin oras, fara o directie. Daca locul de parcare platit ii ocupat, singura solutie este sa gasesti altul liber, sa nu aveti speranta ca cineva raspunde la tel. si daca raspunde, nu vine nimeni! Bine ca platim atat locurile, cat si pe ei
Postat 04 Aprilie 2024, 09:23 de ABABAB
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON