URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2023, 16:34

Poliţia Locală Oradea, la raport: O singură amendă pentru terase zgomotoase, peste 3,4 milioane lei strânși din amenzi pentru parcări neregulamentare

Poliţia Locală Oradea, la raport: O singură amendă pentru terase zgomotoase, peste 3,4 milioane lei strânși din amenzi pentru parcări neregulamentare foto: arhivă

În 2022, Poliţia Locală Oradea a strâns peste 3,4 milioane de lei la bugetul municipiului numai din amenzi pentru parcări neregulamentare, însă a sancţionat un singur local pentru poluare fonică dovedită, ca urmare a sesizărilor venite din partea orădenilor.

Aşa reiese din raportul de activitate prezentat miercuri într-o conferință de presă de şeful instituţiei, Samuel Milian, în prezenţa viceprimarului municipiului, Antonia Nica.

Potrivit statisticilor, cea mai mare pondere a contravenţiilor constatate şi sancţionate anul trecut de poliţiştii locali privește încălcarea Regulamentului local de staţionare în parcările amenajate pe domeniul public, în cele de domiciliu ori cele supraetajate.

Concret, anul trecut, poliţiştii locali au emis 24.344 de sancţiuni (faţă de 15.770 în 2021), în valoare de 3,4 milioane lei. Totodată, au fost ridicate 1.650 de autoturisme, dintre care 541 au fost maşini abandonate.

Pe de altă parte, însă, în oraş a fost sancţionat un singur local zgomotos, unde poliţiştii locali au putut dovedi cu aparate că proprietarii au depăşit limita maximă admisă de lege.

„Am avut 17 acţiuni comune cu DSP Bihor, ca urmare a tot atâtea sesizări primite din partea orădenilor pentru deranj fonic. Într-o singură situaţie s-a constatat depăşirea nivelului admis”, a explicat şeful Poliţiei Locale, fără să menționeze însă numele firmei în cauză și ce fel de sancțiune i-a fost aplicată (avertisment sau amendă).

Pânde pentru depozite de moloz

Persoanele prinse aruncând moloz şi deşeuri în zone interzise, asociaţiile de proprietari care nu îşi curăţă şi întreţin platformele de depozitare a resturilor menajere, dar şi orădenii care nu colectează selectiv au fost în număr mai mare decât în 2021, a mai arătat Milian. Anul trecut, agenţii Poliţiei Locale au aplicat pentru astfel de abateri 5.384 sancţiuni contravenţionale, cu 27,85% mai multe faţă de anul precedent.

Asta şi pentru că, spune tot el, au fost mult mai numeroasele pândele în zonele de la marginea oraşului, au fost verificate mai atent asociaţiile de proprietari, dar şi cei care deţin contracte de salubritate.

„S-au verificat inclusiv deţinătorii de terenuri, iar 34 de proprietari au fost propuşi spre supraimpozitare, pentru că nu le-au igienizat”, zice Milian.

Mai mulţi cerşetori şi scandalagii

A crescut, în ultimul an, şi numărul amenzilor împărţite printre scandalagii, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Faţă de 1.001 sancţiuni aplicate în 2021, anul trecut s-au dat 1.351, adică cu 34,96% mai mult.

Şi numărul cerşetorilor prinşi apelând la mila publică a fost mai mare. Faţă de 622 de sancţiuni aplicate în 2021, anul trecut au fost 914. „Totodată, poliţiştii locali au desfiinţat 158 de adăposturi improvizate, salubrizând zona cu sprijinul societăţii RER Vest SA”, a explicat Samuel Milian, arătând că majoritatea acestor adăposturi au fost ulterior refăcute de aceleaşi persoane, de cele mai multe ori cu sprijinul unor orădeni.

S-au înmulţit, de asemenea, sancţiunile aplicate comercianţilor ambulanţi neautorizaţi, între care şi cei care vând ciuperci, flori sălbatice şi fructe de pădure din parcări ori la marginea pieţelor. În 2022, s-au aplicat 943 de amenzi, cu 181% mai multe faţă de 2021, când au fost constatate doar 335 de astfel de abateri.

A scăzut, în schimb, numărul stăpânilor de câini sancţionaţi fie pentru că-şi plimbă patrupezii fără boitniţă ori lesă, fie că nu curăţă după ei. Faţă de 57 de amenzi, în 2021, anul trecut au fost sancţionaţi doar 34.

Numărul sesizărilor înregistrate prin dispecerat în 2022 a crescut cu 10,12%, de la 6.370 în 2021 la 7.015. În acelaşi timp, s-au înmulţit cu 49,33% şi sesizările online făcute de populaţie prin aplicaţia pe telefon Oradea City Report, de la 3.703, în 2021, la 5.530, în 2022.


Din cauza ambuteiajelor generate de şantierele din oraş, au crescut, însă, şi timpii de intervenţie. Faţă de 10 minute, cât era în 2021, acum poliţiştii locali ajung să răspundă la o solicitare mai greu. "Diferă, între 5 şi 20 minute, în funcţie de zonă", afirmă şeful Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

De ştiut

În total, Poliţia Locală Oradea lucrează cu 63 de agenţi de teren, împărţiţi în patru sectoare de activitate: Ordine publică şi rutieră, Control comercial, Disciplina în construcţii şi afişaj stradal, respectiv Protecţia mediului.

Viceprimarul Antonia Nica a remarcat, în conferința de presă, că efectivul Poliției locale Oradea este „unul restrâns în comparație cu dimensiunea mult mai mare a unor structuri similare din alte orașe reședință de județ”.

„Cu tot efectivul economicos menținut, activitatea colegilor de la Poliția Locală pentru anul 2022 a cunoscut, în medie, o creștere în activitate de aproximativ 50% comparativ cu anul 2021. Vorbim de o medie obținută pentru toate compartimentele și activitățile desfășurate de către această direcție. Cu efective reduse în anul 2022, colegii au muncit mult mai mult, cu onorante rezultate pentru păstrarea și îmbunătățirea calității vieții urbane a tuturor locuitorilor acestui oraș", a declarat Nica.

Agenţii Poliţiei Locale îşi desfăşoară activitatea între orele 7-22, cu excepţia a doi poliţişti locali, dintre care unul deserveşte compartimentul Dispecerat, disponibil la numărul 0259.969, iar unul constituie patrula de serviciu care funcţionează împreună cu un lucrător de la Poliţia Municipiului Oradea, sub coordonarea acestuia. Patrula mixtă acţionează în regim non-stop, adică 24 ore, 7 zile pe săptămână.

Vezi mai jos raportul Poliției Locale Oradea pe anul 2022!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pt OvidiuM
Dar amenzi date noaptea in cartiere dupa ora 24, 01 noaptea pe motiv ca incurca circulatia pietonilor , la ora aia, pe bune!!! Pe o strada in centru erau parcate masini regulamentar, apoi vine locala cu cei din directia tehnica , monteaza indicatoare de oprire interzisa, si in clipa urmatoarea au facut poze si au pus amenzi la masinile parcate acolo!!! Ca sa vedeti tupeu pe ei. Pai ba slugilor, de ce nu aveti la voi un indicator de oprire portabil si il puneti repede langa masini si dati amenda, faceti poza se vede indicatorul si gata. Dar sa vorbiti frumos, fluent si coerent cand o sa invatati?
Postat 01 Februarie 2023, 20:07 de adi13
Niste nimicuri
Niste redusi cu 8 clase care doar sa dea amenzi stiu, nici sa lege doua cuvinte nu sunt in stare. Politia Locala SRL, doar profit bani pentru betoane.
Postat 01 Februarie 2023, 20:04 de adi13
Zgardienii publici raționali?!
Banu frate! Restul, e cancan.
Postat 01 Februarie 2023, 20:00 de Jianu
Amenzi de parcare duminica în fata blocului
Cu tot respectul, nu înțeleg de ce aplicati amenzi în zi de duminica, în fata blocului, pt parcare pe linie hasurata, cartierele sunt pline de autoturisme, nu sunt locuri suficiente, iar politia locala decide sa aplice fără resentimente amenda chiar și duminica...unde e pericolul social? Fiți raționali..
Postat 01 Februarie 2023, 18:55 de OvidiuM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON