URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2024, 09:02

Amintirile ne chinuiesc: De unde provine duhoarea care acoperă Oradea zilele acestea

Amintirile ne chinuiesc: De unde provine duhoarea care acoperă Oradea zilele acestea (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva zile, orădenii fie își scot de la păstrare măștile rămase din pandemie, fie se prind de nas când ies din case. Din Ioșia până în Nufărul, deasupra orașului băltește o duhoare de origine animală care amintește de vremurile în care ferma Nutripork îl umplea cu iz de dejecții.

Bihorel a aflat că vinovată este tot o fermă, deținută de căminul Felix, unde sunt îngrijiți copii orfani care primesc locuri de muncă când ajung la vârsta majoratului și părăsesc sistemul de ocrotire.

Ferma aflată la intrarea în Sântandrei dinspre Oradea cultivă zeci de hectare de terenuri agricole, unele aflate pe teritoriul orașului, pe care primăvara și toamna le fertilizează cu gunoiul adunat din grajduri. Și care nu e puțin deloc, dat fiind că anul acesta ferma a ajuns la un efectiv de 500 de vaci!

În afară de a se ține de nas, orădenii nu pot face însă prea multe, pentru că ferma, deja verificată de comisarii de mediu, funcționează legal, iar fertilizarea naturală a terenurilor se face cu autorizațiile la zi.

Așa că, dacă Primăria nu face la fel cum a făcut cu Nutripork, adică să convingă o mutare a fermei mai departe de oraș, orădenii ar trebui să se obișnuiască cu mirosul de bălegar la fiecare schimbare de sezon.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Între timp in hANGLIA
https://stirileprotv.ro/stiri/international/satul-care-duhneste-din-cauza-fermei-de-porci-oamenii-au-sangerari-nazale-femeile-sunt-sfatuite-sa-nu-ramana-gravide.html
Postat 10 Aprilie 2024, 01:18 de Sandu2100
cum zice vasi 13
nu va foote grija de peste 15 ani unde celestica emite vapori cu continut ridicat de plumb,nu va pasa ca zilnic se ard tone de hidrocarburi la CET--ut renovat ptr a fi "green",dar totusi trebuie sa platiti ptr gigacalorie mai mult decat altii?
Postat 09 Aprilie 2024, 18:52 de florea
bihoreanul a devenit fitzuica fascista?
sa pui in cel mai mediatizat site din bihor cum ca pute la nasul taranilor din Santandrei de la vacile caminului FELiX ??!bai mirosul de balega ar trebui sa va faca mandri,ca in sat la voi exista si agricultura!
Postat 09 Aprilie 2024, 18:44 de florea
sandu aka, riviera,moderatorul bihoreanul
inceteaza sa arunci cu ura!
Postat 09 Aprilie 2024, 18:35 de florea
Nokian
Urmeaza Nokianul din partea cealalta a orasului
Postat 09 Aprilie 2024, 09:41 de vasi13
da
si in Germania miroase 2 luni pe an doar ca aia fac fertilizarea mai in luni de iarna asa , si 2 ma gandesc ca vrea careva pamanturile sa faca blocuri la centura/autostrada ..specific , ce frumos pute gazul de putregai de masina mare de autostrada in oras vs un kk organic 2 luni pe an
Postat 09 Aprilie 2024, 06:28 de sodelica
florea aka dejectia iredentista, extremista, rasista, intoleranta
Chiar daca nu-ti convine ce au scris, le-ai verificat tu buletinul ca sa afirmi ca sunt romani ? Doi la mana, de ce generalizezi ? Pt ca esti un rahat iredentist, rasist, plin de ura la adresa romanilor.
Postat 09 Aprilie 2024, 00:33 de Riviera
florea aka dejectia iredentista
Asta ca sa vezi ce are in cap o astfel de dejectie. Cata ura impotrva romanilor colcaie intr-o astfel de dejectie intoleranta, extremista, rasista. Astfel de jigodii misuna printre noi.
Postat 09 Aprilie 2024, 00:28 de Riviera
cand iti ia Creatorul ratiunea...
am cerezut ca am vazut toata ura romaneasca,dar sa iti urasti neamul ptr niste miros de balega ptr 2.zile, cu care oricum esti familiar...sunt Romani indivizii care traiesc la ferma!
Postat 08 Aprilie 2024, 22:27 de florea
poiule unde esti?
nu.ma sustii nici aici?
Postat 08 Aprilie 2024, 22:20 de florea
rromanii iar arata marsaviia lor
bai continental,bai bihorel,blackdot, bai nazisti !oamenii aceia n-au loc unde sa spuna ca e casa,decat acolo!ei traiesc,muncesc,respira ca si voi gunoie care ai blamati!
Postat 08 Aprilie 2024, 22:18 de florea
@florea - NU SUNT COPII INSTITUȚIONALIZAȚI! SUNT OAMENI MATURI, APȚI DE MUNCĂ!
Sa meargă la muncă la fel că și mine, că tata, și ca fiul meu!
Postat 08 Aprilie 2024, 21:24 de continental
ÎNCHIȘI SI AMENDAȚI!
Faptul că ajută niste oameni majori nu le da meritul sa polueze un oraș întreg! Nu mă interesează dacă salvează vaca nebună sau ajută oameni maturi, cu vârsta peste 18 ani, apți de muncă. Nu au dreptul să îmi polueze spațiul personal, aerul pe care îl respirăm! SA FIE ÎNCHIȘI!!!
Postat 08 Aprilie 2024, 21:21 de BlackDot
tipic Propaganda cianida PNL
asociatia ofera adapost ptr copii abandonati de la inceputurile anilor 1990!au inceput cu casutele din Sanmartin tip familial!cat de mizerabibili sa fiti sa acuzati ca miiroase a balega de vita ptr 2 zile la voi in sat santandrei(santandrei e sat nu e cartier fancy!)dar de copii institutionalizati acolo,care se hraneasc cu laptele de la acele vaci,si cu veniturile pe carre le produc acele animale va pasa "bihoreilir"?
Postat 08 Aprilie 2024, 19:45 de florea
a inebunit redactia bihoreanul
ati luat-o raznna complet redactie!!!sa ataci o asociatie care intretine oameni in nevoie??? HUUOOOO!!
Postat 08 Aprilie 2024, 17:23 de florea
*.
Cu alte cuvinte suntem într-un mare ra*at.
Postat 08 Aprilie 2024, 16:19 de Simonette
Cum e la altii
Intr-o primavara, in urma cu ceva ani, am traversat Austria, dus-intors, la interval de doua saptamani. Nici in grajd nu miroase cum mirosea in masina. E complicat, vrem bio, da' cu iz de parfum.
Postat 08 Aprilie 2024, 13:37 de pinonel
Duhoarea noastra, cea de toate zilele
Duhoarea s-a simtit pana la iesirea din Osorhei... inclusiv in satele de pe langa Oradea. Apreciem faptul ca se foloseste fertilizator natural, dar ar fi de preferat sa se anunte inainte sa arunce "bomba mirositoare", sa stim si noi pe cine pomenim!
Postat 08 Aprilie 2024, 11:33 de Bubu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON