URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Jos pălăria

Grădinăreasa de la bloc: Orădeanca Maria Dochia a transformat spaţiul din jurul blocului într-o grădină de toată frumuseţea (FOTO)
Oradea noastră
Dacă vrei o schimbare, trebuie s-o declanşezi chiar tu! Este deviza unei orădence, Maria Dochia, care şi-a impresionat vecinii după ce a transformat spaţiul din jurul blocului unde locuieşte, plin de gunoaie şi buruieni, într-o grădină ca un colţ de rai.
Deci, se poate! Pista de alergat din pădurea Felix, dotată cu bănci, coșuri de gunoi și iluminat
Jos pălăria
Orădenii care au ieşit zilele trecute la alergat sau la o simplă plimbare prin pădurea din Băile Felix au avut o surpriză: Primăria Sânmartin a montat bănci şi coşuri de gunoi de-a lungul pistei, ba chiar a şi iluminat aleile.
22 August 2017, 15:59
Ioana de pe Splai: O orădeancă emigrată în America în anii ‘80 vrea să devină prima româncă judecător din Illinois
Bihoreanul tipărit
O orădeancă emigrată în America în anii ‘80 vrea să devină prima româncă judecător din Illinois. Deşi a părăsit România în copilărie, Ioana Sălăjanu vorbeşte perfect limba maternă şi se mândreşte cu originea ei orădeană, ba chiar o consideră un atu în campania pe care şi-o face în ţara de adopţie, unde judecătorii sunt aleşi de popor.
20 August 2017, 11:02
Regizoare din Oradea, premiată la Festivalul de Film de la Locarno (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Cristina Haneş, o tânără regizoare de film născută la Oradea, a câştigat premiul Pardino D’Oro pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional, la Festivalul de Film de la Locarno. Pelicula premiată, "António e Catarina", este o producţie portugheză.
16 August 2017, 11:39
Biciclist pentru zâmbete: Orădeanul Dan Ghiţă vine acasă de la Londra pedalând 3.400 de kilometri în scop caritabil
Bihoreanul tipărit
A devenit deja o tradiţie ca în august orădenii care locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă. La fel face şi un tânăr orădean mutat în Londra, Dan Ghiţă, numai că el nu vine nici cu maşina, nici cu avionul, ci cu bicicleta! Pasionat de ciclism, Dan şi-a pus în cap să ajungă acasă pe două roţi, o aventură pe care şi-a dorit-o atât pentru a le face europenilor cunoscut oraşul natal, de care este foarte mândru, cât şi pentru a-i convinge să doneze pentru un ONG din Oradea, Fundaţia Smiles.
08 August 2017, 18:20
Nou record naţional pentru tânăra înotătoare Huszár Ingrid din Oradea
Știri Sportive
Tânăra înotătoare orădeană Huszár Ingrid a stabilit un nou record naţional în cadrul probei de 100 m bras. Performanţa a realizat-o în cadrul întrecerilor de la Festivalului Olimipic al Tineretului European, care a avut loc în Ungraia, la  Györ, şi unde Ingrid a fost cronometrată cu timpul de 1′ 11,89".
02 August 2017, 14:35
Cel mai bun: Orădeanul Adrian Alexandrescu a arbitrat finala Campionatului Mondial de polo din Ungaria!
Știri Sportive
Arbitrul orădean de polo Adrian Alexandrescu a arbitrat finala Campionatului Mondial, care s-a desfășurat în Ungaria și care a opus reprezentativele Croației și țării gazde. Alexandrescu este recunoscut astfel ca cel mai bun arbitru de polo din lume, după ce tot în acest an a arbitrat și finalele de Champions League World League.
31 Iulie 2017, 13:38
Pe simţite: Centrul SOS Autism Bihor are de acum grădină şi sală senzorială, cu multe lumini şi plante aromatice (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Copiii şi adulţii care se tratează la centrul SOS Autism Bihor vor testa de acum înainte noi tratamente. Cu bani de la Consiliul Judeţean şi de la sponsori, centrul a fost dotat cu o sală senzorială, plină de lumini colorate, o grădină cu plante aromatice şi legume, şi o alee construită din felurite materiale.
25 Iulie 2017, 14:41
Elevii români, pe locul 1 în Europa după ce au câştigat patru medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică
Actual
Echipa din România care a participat la Olimpiada Internaţională de Fizică care s-a ţinut în Indonezia s-au întors acasă cu cinci medalii, din care patru de aur, lucru care i-a plasat pe primul loc în clasamentul european şi în primele cinci locuri în lume. 
25 Iulie 2017, 11:28
Fiul prim-adjunctului Jandarmeriei Bihor, şef de promoţie al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi
Educatie
Tânărul bihorean Mihai Jarca îşi vede de acum numele pe placa de onoare a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni. El este şeful promoţiei 2015-2017, primind şi o diplomă de merit pentru performanţa sa. Sergentul major nu este defel străin de meserie: tatăl său, Doru Jarca, este împuternicit prim-adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.
Vor să-i dea ani lui Tudor! O gaşcă de orădeni a sărbătorit, în Piaţa Unirii, ziua unui prieten bolnav de leucemie (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
Orădeanul Tudor Fodor a împlinit duminică 29 de ani. Bolnav de leucemie acută limfoblastică, n-a putut însă să-şi sărbătorească tinereţea. Prietenii lui nu s-au lăsat păgubaşi şi în ciuda temperaturilor caniculare, s-au adunat în Piaţa Unirii şi i-au strigat şi cântat "La mulţi ani!". Totodată, ei i-au îndemnat pe trecători să-l ajute pe Tudor să mai sărbătorească mulţi ani înainte...
O orădeancă a vorbit la ONU despre spaţiile verzi din oraşul ei natal (FOTO)
Știri Bihor
O orădeancă, Denisa Stejeran, a reprezentat România la o sesiune specială a Organizaţiei Naţiunilor Unite, dedicată finaliştilor unui concurs internaţional. Într-un discurs de două minute, tânăra a vorbit despre dezvoltare sustenabilă şi spaţiile verzi din Oradea, domeniu care, de altfel, se află în răspunderea tatălui ei, şef de serviciu în Primăria municipiului.
23 Iulie 2017, 11:33
Un tânăr bihorean a luat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale
Educatie
Tamio Vesa Nakajima, proaspăt absolvent al Liceului Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, este unul dintre cei trei români care au cucerit câte o medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Lotul României a mai venit acasă de la Ljubljana, oraşul care a găzduit concursul, şi cu o medalie de argint.
17 Iulie 2017, 15:30
Au schimbat tastatura cu betoniera. 45 de IT-işti din Oradea au pus umărul la construirea de locuinţe pentru nevoiaşi
Jos pălăria
Asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a avut, vineri, ca voluntari 45 de angajaţi ai unei companii IT din Oradea, care au ieşit din birouri şi au muncit la construcţia unor locuinţe pentru familii aflate în dificultate. "Informaticienii, chiar dacă nu sunt foarte familiarizaţi cu munca fizică, au dat dovadă de o dăruire şi implicare deosebită aşa încât progresul făcut a fost extraordinar", i-au lăudat cei de la Habitat pentru Umanitate.
15 Iulie 2017, 17:48
Spectacol al trupei orădene Szigligeti, selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru
Timp liber
Spectacolul Trupei Szigligeti, „Camera mea frigorifică”, regizat de Theodor Cristian Popescu, va participa la cel mai important eveniment teatral din România, Festivalul Naţional de Teatru, care va avea loc în octombrie la Bucureşti.
09 Iulie 2017, 14:49
Centrul de zi 'Prietenia' din Popeşti, umplut cu... căni de fericire (FOTO)
Știri Bihor
Clubul Rotaract a anunţat că a opta ediţie a proiectului "O cană de fericire", derulat în decembrie, s-a încheiat cu succes. Cu banii strânşi în cele trei săptămâni în care au vândut ceai şi vin cald la gheretă, membrii Rotaract au renovat din temelii Centrul de zi "Prietenia" din Popeşti.
07 Iulie 2017, 17:21
Donaţii record: La ediţia 2017 a Swimathon s-au strâns 184.000 lei!
Jos pălăria
La cea mai recentă ediţie a maratonului de înot organizat de Fundaţia Comunitară Oradea pentru sprijinirea unor cauze sociale, educative şi medicale s-a strâns o sumă record, de 184.000 lei, pentru cele 22 de proiecte înscrise.
29 Iunie 2017, 18:40
Tricolorul, cinstit la înălţime: Patru soldaţi au urcat cu steagul românesc pe Vârful Bihor (FOTO)
Știri Bihor
De Ziua Drapelului, patru soldaţi din Sălaj au cinstit simbolul României pe vârful Munţilor Apuseni. Militarii au arborat tricolorul pe Vârful Bihor, după ce au instalat un catarg din materiale cărate în raniţe. Pentru a-şi îndeplini misiunea, soldaţii au urcat muntele îmbrăcaţi în uniformă militară şi cu raniţa de 20 de kilograme în spate.
28 Iunie 2017, 11:38
Orădeanca Maria Popa, campioană naţională la spadă copii U11!
Știri Sportive
Sportivele de la CSS LPS Bihorul Oradea şi-au disputat întâietatea în proba de spadă feminin a Campionatului Naţional de Scrimă pentru copii, U11, de la Bucureşti. Cum Maria Popa a învins-o în finală, cu 8-1, pe colega sa, Andreea Muntean, prima şi-a adjudecat medlia de aur şi titlul de campioană naţională.
25 Iunie 2017, 10:17
Balet în aer liber, la Oradea: Parcul Libertăţii, 'inundat' de graţie şi eleganță (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Parcul Libertăţii din Oradea s-a umplut de graţie, vineri după amiază, când câteva mici balerine au ieşit la mişcare în aer liber.
23 Iunie 2017, 20:55
Lions Oradea 22 a dus în tabără 16 copii bolnavi de diabet (FOTO)
Știri Bihor
Pentru a opta oară, clubul de doamne Lions Oradea 22 a organizat o tabără pentru copiii diabetici, unde 16 micuţi din Bihor, Satu Mare, Maramureş şi Timiş s-au distrat, timp de o săptămână. În timpul taberei, micuţii au avut şi asistenţă medicală de specialitate, asigurată de şeful Centrului de Diabetologie Oradea, doctorul Amorin Popa.
22 Iunie 2017, 19:59
Revedere emoţionantă: Pompierul Paloczi Zsolt s-a reîntâlnit cu câinele pe care l-a salvat din incendiu
Știri Bihor
Plutonierul adjutant Paloczi Zsolt, pompierul care şi-a riscat viaţa pentru a interveni într-un incendiu periculos care a avut loc în urmă cu o săptămână în Sîntandrei, s-a reîntâlnit cu câinele pe care l-a salvat de la moarte sigură. Patrupedul, un ciobănesc german masiv, a fost de-a dreptul bucuros că şi-a revăzut eroul.
Gunoaie 'termale': Lacul Ochiul Mare, din Rezervaţia Peţea, curăţat de mizerii (FOTO)
Știri Bihor
Locul nuferilor a fost luat de PET-uri, pungi, ba chiar şi două anvelope. Şase voluntari au curăţat, marţi, gunoaiele de pe suprafaţa lacului Ochiul Mare, din Rezervaţia Peţea, umplând, în doar jumătate de oră, zece saci.
21 Iunie 2017, 09:40
Eroul: În timpul liber, un pompier a intervenit într-un incendiu periculos, la o anexă cu butelii, şi a salvat un câine
Știri Bihor
Colonelul Sorin Caba, comandantul ISU Crişana, caută modalităţi pentru a-şi recompensa un coleg care, în timpul liber fiind, şi-a pus viaţa în pericol pentru a interveni la un incendiu periculos. Plutonierul adjutant Paloczi Zsolt Csaba venea dinspre Tărian spre Oradea, miercurea trecută, când o magazie de butelii din Sîntandrei a luat foc. Deşi nu avea echipament de protecţie şi nici obiecte specifice de intervenţie, pompierul a decis să intervină în incendiu, fiind cel care a scos din magazie 10 butelii şi a salvat şi un câine legat în apropierea construcţiei cuprinse de flăcări.
20 Iunie 2017, 12:00
'Surzii, creatori de frumos': Persoane cu deficienţe de auz din toată ţara s-au întrecut în creativitate la Oradea (FOTO)
Știri Bihor
Peste 30 de persoane cu deficienţe de auz din toată ţara au participat, în acest sfârşit de săptămână, la Concursul Naţional de Creaţie artistică "Surzii – creatori de frumos", care s-a desfăşurat la Oradea. Filiala bihoreană a strâns 5 "medalii".
19 Iunie 2017, 19:25
De ajutor celor nevoiaşi: Caritas Catolica şi-a premiat voluntarii (FOTO)
Jos pălăria
Asociația Caritas Catolica a consacrat, marţi, o seară de gală aparte acelor persoane care şi-au jertfit timpul, talentul şi forţele, spre a-i ajuta în mod voluntar pe cei nevoiaşi, respectiv, au sprijinit activitatea organizaţiei. Vezi cine sunt câţiva dintre aceştia şi care sunt poveştile lor.
15 Iunie 2017, 17:49
Atacanta noastră: Crescută în Ungaria, handbalista Gabriella Szücs, membră în echipa națională, consideră Oradea casa sa (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Partida de handbal feminin România - Austria, jucată vinerea trecută la Oradea pentru calificarea la Mondiale, a readus-o acasă pe campioana Gabriella Szücs. Sportiva legitimată la HC Dunărea Brăila este fericită că şi-a împlinit visul de a juca, în Naţionala României, în faţa părinţilor, rudelor şi prietenilor din oraşul natal.
Poliţiştii „patrulează” tot mai mult pe internet: Autorul unui accident cu fugă, prins de pe Facebook
Știri Bihor
Şoferul unei autoutilitare care, miercuri, a acroşat cu remorca un biciclist orădean şi apoi a părăsit locul evenimentului a fost găsit de poliţişti cu ajutorul grupului de Facebook Info Trafic Bihor, unde unul dintre şoferii din trafic a postat o fotografie cu spatele maşinii şi numărul de înmatriculare al acesteia. Autorul, un bărbat de 56 de ani din comuna Șimand (Arad), s-a ales cu dosar penal.
08 Iunie 2017, 17:28
Hoaţa de flori din Salonta a fost prinsă: Florile au fost scoase de poliţişti din grădina femeii şi returnate Casei de Cultură (VIDEO)
Știri Bihor
Femeia surprinsă de camerele de supraveghere ale Casei de Cultură Salonta în timp ce smulgea florile dintr-o jardinieră a fost găsită de poliţiştii salontani, care s-au sesizat din oficiu despre furt de pe Facebook şi i-au întocmit hoaţei dosar penal. Florile au ajuns înapoi în jardiniera Casei de Cultură.
07 Iunie 2017, 13:26
Pugiliştii de la Basti Box Salonta şi-au adjudecat Centura Sătmarului!
Știri Sportive
Pugiliştii de la CS Basti Box Salonta au cucerit Cupa Sătmarului, după ce la turneul care s-a desfăşurat în weekend la Satu Mare, şi-a adjudecat trei clasări pe podium la individual. Astfel, Norbert Vas, la categoria 49 kg, a obţinut locul 1, iar Adelin Bulboacă, la 63 kg şi Bogdan Maliţa, la 50 kg, s-au situat pe poziţia secundă.
29 Mai 2017, 15:12
  1  3  5 6 7  

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON