URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
19 Septembrie 2023, 15:35

O școală din Oradea ține lecții gratuite de matematică și de informatică pentru elevi de la orice unitate de învățământ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii bihoreni care vor să se pregătească suplimentar la anumite materii, cu gândul la olimpiade, nu trebuie să meargă la meditații plătite.

Centrul de Excelență Bihor, o instituție publică înființată special pentru pregătirea olimpicilor, face înscrieri pentru grupele din acest an școlar, organizate în Oradea, dar și în județ.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în anul școlar 2023-2024 se vor organiza 38 de grupe de performanță, dintre care două de ciclu primar, 19 de gimnaziu și 17 de liceu. În 5 dintre cele 38 de grupe, predarea se va face în limba maghiară.

Lecțiile se vor ține în clase din Oradea, Salonta, Beiuș, Ștei, Aleșd și Marghita, la disciplinele matematică, informatică, chimie, biologie și geografie.

Participarea elevilor la grupele de pregătire ale Centrului de Excelență este gratuită, iar înscrierea se face până cel târziu în 24 septembrie. Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul www.cexbh.ro.

Excelență și la Ghibu

Nu doar Centrul de Excelență Bihor ține lecții gratuite de performanță pentru elevii din județ.

Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea a anunțat că dă startul unui program de pregătire gratuit și care se adresează nu doar elevilor școlii, ci și celor de la oricare unitate de învățământ din județ!

„Noi am avut un centru de excelență și anul trecut, însă doar pentru elevii noștri. Acum, vrem să aibă acces toți copiii interesați de performanță, indiferent unde învață sau unde domiciliază”, a declarat directorul Iulius Timar, marți, pentru BIHOREANUL.

Colegiul Ghibu organizează grupe de pregătire la matematică pentru clasele a IV-a (prof. Iulius Timar), a V-a (prof. Corina Curilă), a VI-a (prof. Daniela Kele), a VII-a (prof. Dana Corba) și a VIII-a (prof. Mihai Vesa). La informatică, vor fi două grupe, una de gimnaziu/începători și una de liceu/avansați (ambele ținute de profesorii Sandor Lukacs, Alina Luncan, Nicoleta Chiș).

„Participarea elevilor la oricare grupă este gratuită. Profesorii vor fi plătiți de Asociația «Onisifor Ghibu», pe care am înființat-o în această vară și care va colecta sponsorizări”, a explicat Timar.

Lecțiile se vor ține după-amiaza sau în weekend, câte 2 ore pe săptămână pentru fiecare grupă.

Înscrierile se fac până în 26 septembrie, la secretariatul colegiului sau printr-un formular online, iar, dacă vor fi mai mult de 25 de elevi înscriși pentru fiecare grupă, se va organiza un test de departajare.  

„Acest centru de excelență al școlii este necesar pentru elevii care vor să facă performanță. Din perspectiva unui profesor de matematică, vă spun că la clasă trebuie să predai la un nivel mediu, potrivit pentru toți elevii. Grupele de performanță sunt pentru cei care învață mai repede și cei care vor să muncească mai mult, pentru viitorii olimpici”, a mai spus Timar.

Colegiul Național Onisifor Ghibu este singura școală din Bihor care a anunțat că pregătește gratuit elevi din afara unității de învățământ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON