URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2023, 15:35

O școală din Oradea ține lecții gratuite de matematică și de informatică pentru elevi de la orice unitate de învățământ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii bihoreni care vor să se pregătească suplimentar la anumite materii, cu gândul la olimpiade, nu trebuie să meargă la meditații plătite.

Centrul de Excelență Bihor, o instituție publică înființată special pentru pregătirea olimpicilor, face înscrieri pentru grupele din acest an școlar, organizate în Oradea, dar și în județ.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în anul școlar 2023-2024 se vor organiza 38 de grupe de performanță, dintre care două de ciclu primar, 19 de gimnaziu și 17 de liceu. În 5 dintre cele 38 de grupe, predarea se va face în limba maghiară.

Lecțiile se vor ține în clase din Oradea, Salonta, Beiuș, Ștei, Aleșd și Marghita, la disciplinele matematică, informatică, chimie, biologie și geografie.

Participarea elevilor la grupele de pregătire ale Centrului de Excelență este gratuită, iar înscrierea se face până cel târziu în 24 septembrie. Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul www.cexbh.ro.

Excelență și la Ghibu

Nu doar Centrul de Excelență Bihor ține lecții gratuite de performanță pentru elevii din județ.

Colegiul Național Onisifor Ghibu din Oradea a anunțat că dă startul unui program de pregătire gratuit și care se adresează nu doar elevilor școlii, ci și celor de la oricare unitate de învățământ din județ!

„Noi am avut un centru de excelență și anul trecut, însă doar pentru elevii noștri. Acum, vrem să aibă acces toți copiii interesați de performanță, indiferent unde învață sau unde domiciliază”, a declarat directorul Iulius Timar, marți, pentru BIHOREANUL.

Colegiul Ghibu organizează grupe de pregătire la matematică pentru clasele a IV-a (prof. Iulius Timar), a V-a (prof. Corina Curilă), a VI-a (prof. Daniela Kele), a VII-a (prof. Dana Corba) și a VIII-a (prof. Mihai Vesa). La informatică, vor fi două grupe, una de gimnaziu/începători și una de liceu/avansați (ambele ținute de profesorii Sandor Lukacs, Alina Luncan, Nicoleta Chiș).

„Participarea elevilor la oricare grupă este gratuită. Profesorii vor fi plătiți de Asociația «Onisifor Ghibu», pe care am înființat-o în această vară și care va colecta sponsorizări”, a explicat Timar.

Lecțiile se vor ține după-amiaza sau în weekend, câte 2 ore pe săptămână pentru fiecare grupă.

Înscrierile se fac până în 26 septembrie, la secretariatul colegiului sau printr-un formular online, iar, dacă vor fi mai mult de 25 de elevi înscriși pentru fiecare grupă, se va organiza un test de departajare.  

„Acest centru de excelență al școlii este necesar pentru elevii care vor să facă performanță. Din perspectiva unui profesor de matematică, vă spun că la clasă trebuie să predai la un nivel mediu, potrivit pentru toți elevii. Grupele de performanță sunt pentru cei care învață mai repede și cei care vor să muncească mai mult, pentru viitorii olimpici”, a mai spus Timar.

Colegiul Național Onisifor Ghibu este singura școală din Bihor care a anunțat că pregătește gratuit elevi din afara unității de învățământ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON