URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2023, 19:41

O studentă din Oradea are nevoie de ajutor, ca să poată umbla, pentru prima oară în viața ei. Colegii ei, primii care i-au donat bani

O studentă din Oradea are nevoie de ajutor, ca să poată umbla, pentru prima oară în viața ei. Colegii ei, primii care i-au donat bani (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imobilizată dintotdeauna în scaun cu rotile, Anca Bungău, studentă în anul I la Facultatea de Litere din Oradea, doar visează la ziua în care ar putea umbla, pentru prima dată.

Colegii ei încearcă să o ajute, iar marți au organizat un spectacol caritabil, special pentru ea. „Studenții au pregătit un mic spectacol, care a cuprins momente folclorice, de muzică și dans modern. A existat și un mic stand culinar, unde s-au vândut: limonadă, brioșe, prăjituri, clătite, sandvișuri... pregătite de ei. S-au vândut cărți din colecțiile personale și tablouri, realizate de o colegă a Ancăi Bungău. A fost organizată chiar și o tombolă cu premii simbolice”, spune lect. univ. dr. Paula Neamțu, profesoara care i-a ajutat pe tineri să se organizeze.

„Anca este o studentă bună, care luptă cu boala ce o ține imobilizată în scaunul rulant și se confruntă cu o situație familială delicată, fiindcă și părinții ei au probleme de sănătate. Intervenția chirurgicală, care costă 10.000 de euro, o proteză specială și procedurile de recuperare îi pot da șansa unei vieți normale”, a mai explicat Neamțu.

Inițiativa evenimentului a avut-o Lorena Creț, colega și prietena Ancăi. „Am trăit momente pline de emoție, empatie, grijă și iubire. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, Universității din Oradea, Facultății de Litere și Bibliotecii Universității din Oradea. Prin bunăvoința lor am adunat aproximativ 4.300 de lei, bani care au fost donați Ancăi, în scopuri medicale. Pe această cale, îi dorim multă sănătate și să iasă învingătoare din lupta cu boala”, a spus Lorena, potrivit unui comunicat al Universității.

Nu este pentru prima oară când studenții filologi își ajută colega. Chiar dacă părinții o însoțesc zilnic la facultate, Anca are nevoie și de ajutorul colegilor ca să se așeze în bănci, să iasă în pauze...

Studenta s-a arătat impresionată de colegii ei. „A fost un moment memorabil. Am rămas fără cuvinte. Nu aveau nicio obligație față de mine. Din contră, eu le datorez toată recunoștința mea. Colegii mei au făcut așa cum au simțit și simt pentru mine. A fost neașteptat de frumos și, orice ar fi, pentru mine această zi va rămâne o amintire de neprețuit. Mă bucur să știu că am niște colegi și niște dascăli atât de frumoși, pe care îi simt mereu aproape”, a spus Anca Bungău.

Ca să poată merge, Anca Bungău mai are nevoie de câteva mii de euro.

Oricine dorește să se alăture gestului de omenie făcut de studenții și profesorii Universității din Oradea, poate face donații într-unul din aceste conturi:

Cont EURO - RO38BTRLEURCRT0567384601
Cont RON - RO36BTRLRONCRT0567384601
Beneficiar: Bungău Anca Maria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON