URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
07 Iunie 2023, 19:41

O studentă din Oradea are nevoie de ajutor, ca să poată umbla, pentru prima oară în viața ei. Colegii ei, primii care i-au donat bani

O studentă din Oradea are nevoie de ajutor, ca să poată umbla, pentru prima oară în viața ei. Colegii ei, primii care i-au donat bani (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imobilizată dintotdeauna în scaun cu rotile, Anca Bungău, studentă în anul I la Facultatea de Litere din Oradea, doar visează la ziua în care ar putea umbla, pentru prima dată.

Colegii ei încearcă să o ajute, iar marți au organizat un spectacol caritabil, special pentru ea. „Studenții au pregătit un mic spectacol, care a cuprins momente folclorice, de muzică și dans modern. A existat și un mic stand culinar, unde s-au vândut: limonadă, brioșe, prăjituri, clătite, sandvișuri... pregătite de ei. S-au vândut cărți din colecțiile personale și tablouri, realizate de o colegă a Ancăi Bungău. A fost organizată chiar și o tombolă cu premii simbolice”, spune lect. univ. dr. Paula Neamțu, profesoara care i-a ajutat pe tineri să se organizeze.

„Anca este o studentă bună, care luptă cu boala ce o ține imobilizată în scaunul rulant și se confruntă cu o situație familială delicată, fiindcă și părinții ei au probleme de sănătate. Intervenția chirurgicală, care costă 10.000 de euro, o proteză specială și procedurile de recuperare îi pot da șansa unei vieți normale”, a mai explicat Neamțu.

Inițiativa evenimentului a avut-o Lorena Creț, colega și prietena Ancăi. „Am trăit momente pline de emoție, empatie, grijă și iubire. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, Universității din Oradea, Facultății de Litere și Bibliotecii Universității din Oradea. Prin bunăvoința lor am adunat aproximativ 4.300 de lei, bani care au fost donați Ancăi, în scopuri medicale. Pe această cale, îi dorim multă sănătate și să iasă învingătoare din lupta cu boala”, a spus Lorena, potrivit unui comunicat al Universității.

Nu este pentru prima oară când studenții filologi își ajută colega. Chiar dacă părinții o însoțesc zilnic la facultate, Anca are nevoie și de ajutorul colegilor ca să se așeze în bănci, să iasă în pauze...

Studenta s-a arătat impresionată de colegii ei. „A fost un moment memorabil. Am rămas fără cuvinte. Nu aveau nicio obligație față de mine. Din contră, eu le datorez toată recunoștința mea. Colegii mei au făcut așa cum au simțit și simt pentru mine. A fost neașteptat de frumos și, orice ar fi, pentru mine această zi va rămâne o amintire de neprețuit. Mă bucur să știu că am niște colegi și niște dascăli atât de frumoși, pe care îi simt mereu aproape”, a spus Anca Bungău.

Ca să poată merge, Anca Bungău mai are nevoie de câteva mii de euro.

Oricine dorește să se alăture gestului de omenie făcut de studenții și profesorii Universității din Oradea, poate face donații într-unul din aceste conturi:

Cont EURO - RO38BTRLEURCRT0567384601
Cont RON - RO36BTRLRONCRT0567384601
Beneficiar: Bungău Anca Maria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON