URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2023, 21:04

Cadetul Popa: Povestea tânărului din Bihor care va deveni student la Academia Forțelor Navale a Statelor Unite (FOTO)

Cadetul Popa: Povestea tânărului din Bihor care va deveni student la Academia Forțelor Navale a Statelor Unite (FOTO) ABSOLVENT. Tânărul plutonier major Daniel Popa (stânga) a participat miercurea trecută la ceremonia de prindere a gradelor onorifice de absolvenți ai Colegiului Militar din Alba Iulia, săptămâna viitoare urmând cel mai emoționant moment din viața de licean: festivitatea de încheiere a studiilor (Sursa foto: Facebook - Colegiul Național Militar " Mihai Viteazul" Alba Iulia, credit: elev sergent Alexandru Gheorghe, Ioana Popa)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu patru ani în urmă, la mai bine de 80 kilometri de Oradea, în Pietroasa, Daniel Popa se pregătea pentru un nou început în viaţa sa de până atunci: admiterea la un liceu militar. 

Acum, tânărul este unul dintre cei trei români primiţi, vara aceasta, la o academie militară din SUA, cea a Forţelor Navale, după ce a trecut printr-o mulţime de teste, inclusiv un interviu la Ambasada americană din România, susţinut în faţa reprezentanţilor unităţii recunoscute pentru performanţa în marină.  

Ordine şi disciplină 

Originar din Pietroasa, unde a şi învăţat până la 15 ani, Daniel a vrut să-şi continue studiile la o şcoală militară, aşa că la finalul clasei a VII-a s-a informat despre Colegiul Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia. "Voiam să ajung la o şcoală care are valori în ce priveşte disciplina şi munca intelectuală", şi-a explicat el opţiunea BIHOREANULUI.

Daniel Popa

La începutul clasei a VIII-a s-a înscris la concursul de admitere, a trecut cu brio probele scrise şi fizice, apoi Evaluarea Naţională, iar în toamnă se afla în internatul unităţii, ca elev la specializarea Matematică-Informatică, singura disponibilă la colegiul din Alba.

"Cea mai grea perioadă pentru un elev sunt primele săptămâni, când înveţi să trăieşti într-o cameră cu încă 9 persoane, să te acomodezi la un stil nou de viaţă, fără familie, să te trezeşti mereu la ora 6, să mergi la înviorare, să faci «sectoare»...", zice el.

Vocea clasei

Ce discipline învaţă un tânăr recrut? Toate cele obişnuite în şcolile civile, plus "pregătirea militară", în care cadeţii sunt instruiţi şi orientaţi în carieră.

Deşi căminul din şcoala militară urma să-i fie casă pentru următorii 4 ani, în timpul pandemiei a făcut şi cursuri online, de acasă. Întors la şcoală, într-a X-a a fost ales şef de clasă, ceea ce, spune el, l-a făcut mai responsabil.

Pe tot parcursul liceului, Daniel s-a străduit să înveţe bine, ba chiar a ajuns la fazele naţionale ale Olimpiadei de Istorie şi a celei de Argumentare şi Dezbatere. Participând la cele două competiţii şi-a dat seama că este atras nu doar de ştiinţele exacte, ci şi de cele umane. 

Daniel Popa

Lângă Washington DC

În clasa a X-a s-a gândit prima oară la următorul pas: studiile universitare. "Atunci a intrat un băiat din clasa a XII-a de la Colegiu la o academie militară din SUA şi mi-am zis că pot şi eu", spune acum.

Ştia că pentru a fi eligibil trebuie să aibă calificative care să-l claseze între primii 10% din şcoală, care are câte 140 de elevi în fiecare promoţie. A reuşit, iar la începutul clasei a XII-a s-a înscris la admiterea la Academia Militară Navală a SUA din Annapolis, Maryland. "Sunt atras de o carieră în diplomaţie şi de navigaţie. Am vrut să ajung la US Navy pentru că e aproape de capitala Washington DC, deci oportunităţile sunt altele faţă de alte academii, care sunt departe de oraşe. Am căutat pe net şi am văzut că este recunoscută pentru că îmbină studiul cu activităţile fizice, totul în echilibru", detaliază Daniel. 

În complexul militar din Annapolis învaţă 5.000 de studenţi, care pot deveni ofiţeri în ţările lor natale sau în marina militară americană. 

În stil american

Testele fizice pentru admiterea în Academie sunt dure. Un candidat trebuie să arunce mingea de baschet la cel puţin 28 de metri distanţă, să facă 75 de flotări în 2 minute, 95 de abdomene în 3 minute şi să alerge o milă în cel mult 6 minute.

De asemenea, Daniel a trebuit să treacă de Standardized Achievement Test, adică bacalaureatul american la matematică şi informatică, să obţină atestatul de cunoaştere a limbii engleze (TOEFL) şi să susţină un interviu la Ambasada SUA din Bucureşti cu reprezentanţii Academiei. "Trebuie să ştii să te «vinzi», să-i convingi că eşti candidatul ideal şi să ai răspunsuri ferme la întrebări", zice tânărul bihorean.

La final, din 13 candidaţi de la şcolile militare din ţară, doar 3 au fost selectaţi pentru câte o academie terestră, navală şi aeriană din State, între aceştia fiind şi Daniel. Singurele lucruri care mai erau de bifat era examenul de bac de acasă, la care a obţinut media 9,68 în sesiunea pentru olimpici, plus viza de student în SUA, pe care încă o mai aşteaptă.

Le va fi dor

"Voi studia ingineria, dar nu ştiu detalii despre numele specializării, ştiu doar că pe 20 iunie trebuie să fiu acolo pentru a începe instrucţia. De curiozitate, m-am uitat pe lista străinilor admişi şi am văzut că mai sunt şi alţii din Asia ori Africa. Părinţii şi sora mea sunt mândri de mine, dar şi trişti că plec aşa departe pentru 4 ani", spune Daniel. 

Ştie ce vrea pe termen scurt: "să mă bucur de ce îmi va oferi viaţa acolo". Vânt din pupă!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON