URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 IANUARIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Vestea bună e că se va prelungi linia de tramvai de pe Calea Aradului pe lângă Auchan şi Universitate până la depoul de pe Atelierelor. Dar dacă tot ne apucăm să spargem carosabilul, de ce nu se are în vedere ca tramvaiul să poată merge până la OSC, ERA şi Dedeman? Cum tot nu ni s-a arătat să facem linie până în Felix, de ce să nu poată ajunge orădeanul cu tramvaiul la nişte centre comerciale importante?
Zic şi eu
Cunosc medici care pe 11 decembrie au votat în premieră PSD. Dar să nu credeţi că au înghiţit gogoaşa lui Dragnea că până în 2020 stagiarii vor avea lefuri de minim 1.250 euro şi primarii de 3.600 euro. Explicaţia e alta: în ultimii ani, mulţi confraţi le-au fost săltaţi pentru şpăgi primite de la înălţimea catedrelor universitare...
Cum a fost?
E greu să asimilezi "Cabaretul Dada" dintr-o suflare. Şocurile vin în valuri, revelaţiile stau la coadă, ideile curg în cascadă, fiecare părticică de scenă se luptă să-ţi fure atenţia. Ritmul în care sunt montate momentele e perfect, spectacolul nu are nicio secundă de plictiseală, dar nici nu te face să gâfâi în scaun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aveți încredere în noul Guvern al României?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Modificările procedurii civile care trebuiau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017 şi care vizau în principal judecarea proceselor în camera de consiliu şi pregătirea dosarului pentru calea de atac de instanţa ce a pronunţat hotărârea atacată, au fost amânate printr-o ordonanţă de urgenţă pentru 1 ianuarie 2019. Cu toate acestea, anul 2017 este un an foarte important pentru sistemul judiciar...
Bihoreanul la medic
Cauzele steatozei hepatice sunt multiple, existând relaţii cu vârsta, zonele geografice şi starea de nutriţie a celor afectaţi. Alcoolismul reprezintă cauza a circa 50% din cazurile de boală. Alte cauze sunt diabetul zaharat necontrolat, malnutriţia proteino-calorică, obezitatea, deficienţele nutriţionale din unele boli cronice ori infecţiile severe.
Psihologul Bihoreanului
Des confundată cu tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă se manifestă printr-o excesivă preocupare pentru ordine, perfecţionism şi o dorinţă de control a mediului înconjurător.
Burta pe carte
Ca să marcheze Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor, studenţi de la Psihologie şi elevi ai Liceului Don Orione au ieşit, vineri dimineaţă, pe Corso, unde au împărţit îmbrăţişări gratuite trecătorilor. Iniţiativa au avut-o două liceence, care şi-au convins rapid colegii să le susţină.
Burta pe carte
Pacea nu înseamnă absenţa războiului, susţin mai mulți elevi din școlile bihorene, care au participat miercuri la faza județeană a concursului de discursuri în limba lui Shakespeare. Competiția s-a desfăşurat la Liceul Greco-Catolic şi a fost organizat sub auspiciile Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleză din România şi ale Ministerului Educaţiei.
19 Ianuarie 2017, 12:19
Burta pe carte
2 februarie este Ziua Zonelor Umede. Pentru a marca această sărbătoare a naturii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au lansat un concurs adresat tuturor elevilor bihoreni.
18 Ianuarie 2017, 15:50
Burta pe carte
În perioada următoare, Universitatea din Oradea va scoate la concurs 43 de posturi didactice la 11 din cele 15 facultăţi. Cele mai multe posturi sunt libere la Facultatea de Medicină şi Farmacie, 16 la număr.
18 Ianuarie 2017, 11:36
Bihor
Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea a lansat, marţi, un volum care cuprinde zeci de lucrări, semnate de diverşi autori, pe teme de relaţii europene. Cartea, intitulată "The European Space. Borders and Issues", a fost dedicată decanului Ioan Horga, întemeietorul şcolii de Relaţii Internaţionale la Oradea.
Bihor
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor continuă să ajungă demisiile unor directori numiţi temporar la conducerea şcolilor unde niciun profesor n-a câştigat această funcţie la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei. Alţi şapte directori au demisionat în ultimele trei zile, lăsând astfel funcţiile libere pentru cei care n-au fost în stare să le ocupe legitim.
13 Ianuarie 2017, 17:22
Bihor
La admiterea din vară pentru anul universitar 2017-2018, absolvenţii de liceu vor putea să se înscrie la o specializare nouă a Universităţii din Oradea: Nutriţie şi dietetică. Acest nou program va fi organizat la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi va avea 50 de locuri disponibile.
13 Ianuarie 2017, 16:34
Bihor
Şapte directori numiţi temporar de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean în fruntea unor şcoli au demisionat din funcţie şi au fost înlocuiţi cu predecesorii lor, chiar dacă aceştia au chiulit de la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei sau nu le-au câştigat. Totodată, alţi nouă foşti şefi au devenit acum directori adjuncţi, conducerea IŞJ luând aceste decizii în baza controversatului ordin al ministrului Educaţiei Pavel Năstase, care le permite profesorilor care au deţinut şefia şcolilor să revină pe funcţii. Unul dintre beneficiarii acestei modificări este ex-inspectorul şcolar general de la PSD Nicolae Avram.
10 Ianuarie 2017, 11:36
Actual
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că bursele studenţilor vor creşte în 2017 de la 83 lei la 210 lei, însă va rămâne la latitudinea universităţilor dacă vor mări în realitate cuantumul burselor ori numărul de beneficiari. Totodată, de la 1 februarie toţi studenţii vor circula gratuit cu trenul. 
10 Ianuarie 2017, 08:37
Bihor
Consiliul Local a aprobat luni reţeaua şcolară pentru anul de învăţământ 2017 - 2018. Printre modificările făcute la stabilirea reţelei şcolare se numără rearondarea Grădiniţei cu program normal 5 de la Şcoala Gimnazială Dacia la Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, eliminarea din reţea a liceelor tehnologice George Bariţiu şi Ioan Bococi, care vor fi din toamnă exclusiv unităţi de învăţământ special, şi transformarea grădiniţei cu program normal "Emanuel" în una cu program prelungit.
09 Ianuarie 2017, 15:40
Bihor
Profesorul Adrian Hatos de la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane a Universităţii din Oradea a fost selectat să facă parte încă patru ani din Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior. CNSPIS este un organism consultativ care are misiunea să monitorizeze indicatorii din învăţământul superior şi să prognozeze evoluţia acestuia, în raport cu dinamica pieţei muncii.
02 Ianuarie 2017, 16:07
Bihor
După ce fostul preşedinte al studenţilor orădeni din Senatul universitar, Ionuţ Boldan, a terminat studiile şi a părăsit forul, tinerii şi-au ales noua conducere. Preşedintele studenţilor este fostul vicepreşedinte Andrei Crăciun, vicepreşedintele votat acum este Ruben Coman, iar noul secretar general Andrei Butişcă.
22 Decembrie 2016, 16:49
Bihor
Doctoranzi orădeni şi colegi de-ai lor din Timişoara şi Cluj Napoca şi-au prezentat cercetările în sociologie, ştiinţe politice şi istorie la conferinţa "Tranziţii. Paşi în cercetarea doctorală în ştiinţe sociale", organizată de Şcoala Doctorală de Sociologie a Universităţii din Oradea. Cu această ocazie, universitarii orădeni Sergiu Bălţătescu şi Claudia Oşvat au lansat o carte despre bunăstarea văzută prin ochii copiilor români.
22 Decembrie 2016, 12:01
Bihor
Din această săptămână, Adrian Nicula, fost administrator şef al Facultăţii de Ştiinţe Economice, este directorul general administrativ al Universităţii din Oradea. Nicula a concurat pentru acest post cu alţi doi candidaţi şi a fost declarat admis, iar apoi validat de Senatul universitar.
22 Decembrie 2016, 09:49
Burta pe carte
Elevii clasei a VI-a A de la Şcoala Gimnazială Dacia Oradea au dovedit că-i preţuiesc pe bunicii oraşului. Şcolarii au mers cu colinda la Centrul rezidenţial de îngrijire socială Sfânta Elisabeta, ducându-le şi daruri bătrânilor de aici.
20 Decembrie 2016, 19:35
Burta pe carte
Lucrarea "Crişana-Maramureş. Atlas geografic al patrimoniului turistic", coordonată de decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, Alexandru Ilieş, şi la care au lucrat 35 de specialişti, majoritatea universitari orădeni, a primit premiul "Simion Mehedinţi" al Academiei Române. Acesta este unul dintre premiile anuale pe care Academia le acordă.
20 Decembrie 2016, 12:32
Burta pe carte
Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Şcoala Doctorală de Sociologie, din cadrul Universitatăţii din Oradea, organizează, în perioada 19 – 20 decembrie 2016, conferinţa "Tranziţii. Paşi în cercetarea doctorală în ştiinţe sociale" şi lansarea volumului "Bunăstarea văzută prin ochii copiilor români: rezultatele studiului internaţional "Lumea copiilor", avându-i ca autori pe prof.univ.dr. Sergiu Bălţătescu şi conf. univ. dr. Claudia Bacter.
18 Decembrie 2016, 13:23
Burta pe carte
Joi, 15 decembrie, la Facultatea de Litere a Universității din Oradea s-a serbat într-un mod aparte Crăciunul. Studenții anului I de la profilul de limba și literatura germană, îndrumați de lector univ. dr. Orlando Balaș au oferit colegilor și profesorilor lor un spectacol inedit prin care au cinstit această importantă sărbătoare creștină.
15 Decembrie 2016, 18:09
Burta pe carte
Moment aniversar la Biblioteca Universității din Oradea, unde Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea-Chișinău a marcat cinci ani de existență. Evenimentul, care s-a bucurat de o prezență numeroasă, s-a dorit în același timp o pledoarie pentru ca la Oradea să existe un institut de cercetare aflat sub egida Academiei Române.
15 Decembrie 2016, 17:43
Bihor
Editura Eikon şi Muzeul Cetăţii organizează o lansare-maraton a cinci noi volume semnate de autorii Sorin Borza, Florin Budea, Vianu Mureşan, Sandu Frunză şi Dan Tomuleţ. Evenimentul va avea loc vineri, de la ora 17.
14 Decembrie 2016, 12:15
Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a afişat rezultatele finale ale concursurilor pentru directori, după soluţionarea contestaţiilor. Două din cele şapte contestaţii depuse au fost admise, dar doar pentru un candidat a însemnat promovarea pe funcţie, mai precis pentru profesoara Mariana Ruge, care va fi director al Colegiului Transilvania. Din totalul de 279 candidaţi, IŞJ Bihor a declarat promovaţi 104 directori şi 49 directori adjuncţi.
13 Decembrie 2016, 12:51
Bihor
După ce BIHOREANUL a arătat că refuză să-i ceară senatorului PSD, Florian Bodog, un exemplar din teza lui de doctorat, lucrare ce lipseşte din arhiva Universităţii din Oradea, directorul Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat, Tiberiu Vesselényi, a respins vehement orice complicitate cu prodecanul FMF. Într-un drept la replică transmis vineri, Vesselényi susţine că nu are nicio pârghie legală pentru a-i cere teza lui Bodog, dar arată că a început inventarul tuturor tezelor susţinute la Oradea, pentru a afla câte lipsesc şi cum poate să le obţină pe toate.
09 Decembrie 2016, 18:25
Actual
Noutăţi importante pentru elevii şi studenţii cu drept de vot. CFR Călători a anunţat că aceştia vor beneficia de transport gratuit pe calea ferată din localităţile în care studiază către cele de domiciliu şi retur. Măsura se aplică în perioada 8-12 decembrie.
08 Decembrie 2016, 16:28
Burta pe carte
Luni a debutat cea de-a 16-a ediţie a celui mai mare concurs de arte, LicArt, în care se poate înscrie orice licean care scrie poezii sau face fotografii. Câştigătorii vor participa într-o tabără naţională de creaţie.
06 Decembrie 2016, 10:59
Burta pe carte
Studenţii şi masteranzii de la Drept, dar şi cadrele didactice şi practicienii în ştiinţe juridice şi ştiinţele economice sunt invitaţi să participe luni la o prelegere susţinută de un fost judecător al Tribunalului Federal din Los Angeles. Samuel L. Bufford, profesor la Universitatea din Pennsylvania, va vorbi despre legislaţia europeană în domeniul insolvenţei.
02 Decembrie 2016, 17:17
Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au decis, luni, să desfiinţeze trei programe de studii de licenţă: Asistenţă Socială de la Teologie Ortodoxă, respectiv Arte plastice (sculptură) şi Conservare şi restaurare de la Facultatea de Arte. Cele trei specializări dispar din oferta Universităţii pentru că au fost neatractive pentru studenţi în ultimii ani.
30 Noiembrie 2016, 14:56
Bihor
Birocraţia excesivă şi obtuzitatea funcţionarilor din Universitatea orădeană l-au determinat pe lectorul Mihai Maci să facă o sesizare Senatului instituţiei, arătând cum a fost plimbat, timp de o lună, de cinci ori la Biroul Resurse Umane, pentru a obţine o banală adeverinţă de vechime. Pe bună dreptate, dascălul se întreabă ce atitudine au funcţionarele Universităţii faţă de studenţi şi părinţii lor, dacă nici măcar în raport cu cadrele didactice nu mimează măcar eficienţa.
29 Noiembrie 2016, 19:20
Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au decis să-l scoată din for pe preşedintele studenţilor, Ionuţ Boldan, constatând că acesta şi-a finalizat studiile în luna septembrie şi nu mai are dreptul să-şi continue mandatul. Tânărul a avut pretenţia să rămână în continuare senator, întrucât s-a înscris la o nouă specializare de studii de licenţă. Prin vot, Senatul a hotărât însă că Boldan trebuie să părăsească forul, aceeaşi decizie fiind luată şi pentru o altă studentă, aflată într-o situaţie similară. În semn de protest, studenţii din Senat au părăsit şedinţa.
29 Noiembrie 2016, 15:13
Burta pe carte
Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Ştiinţe Economice, au premiat 25 de elevi şi studenţi care au fost aleşi câştigători ai unui concurs de fotografie. În total, 90 de tineri au înscris 118 fotografii în concurs, toate realizate pe tema turismului în Bihor.
25 Noiembrie 2016, 13:15
Actual
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, va emite luni un ordin prin care va reglementa timpul pe care trebuie să-l petreacă elevii pentru a lucra acasă la teme. Potrivit acestuia, elevii din clasele primare nu trebuie să lucreze mai mult de o oră la teme, iar cei din gimnaziu nu mai mult de două ore.
25 Noiembrie 2016, 11:54
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.2161 RON
  • 1 EUR = 4.4927 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON