URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 FEBRUARIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Dacă facem un bilanţ al lucrărilor din oraş, vedem că 90% din probleme apar din cauza greşelilor de proiectare. Cel mai celebru caz este al Grădinii Ciuperca, dar nu e singurul...
Zic şi eu
Cine cunoaşte istoria partidelor comuniste înţelege că prestaţia PSD se înscrie, în termeni marxişti, în propria "legitate istorică". Şi că, deşi logica sa e perversă, are totuşi avantajul de a fi predictibilă. Cunoaşterea, aşadar, a istoriei precursorilor PSD cu diverse denumiri (PDSR-ul lui Năstase, FSN-ul lui Iliescu, dar şi PCR-ul ceauşist şi PMR-ul lui Dej) permite identificarea traseului pe care Partidul îl urmează şi a scopurilor pe care le urmăreşte.
Cum a fost?
Urmăresc ştirile din ţară şi din străinătate mai mult la radio. O fac atât din mare drag de radio, cât şi din dorinţa de a mă proteja de imagini pe care nu mi le doresc, de agresivitatea informatică, de diverse forme de violenţă vizuală şi, mai ales, de manipulare. În toată nebunia care a cuprins mass-media în ultimii 20 de ani, radioul şi-a păstrat seriozitatea, bunul-simţ şi ştaiful, menţinându-se la mare distanţă de degradarea ce a cuprins multe televiziuni.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aveți încredere în noul Guvern al României?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Înalta Curte a stabilit că orice plângere formulată împotriva procesului-verbal prin care s-a dispus o amendă şi eventuale sancţiuni complementare (confiscare, suspendarea activităţii agentului economic, suspendarea dreptului de a conduce, etc) trebuie motivată în termenul legal de 15 zile.
Bihoreanul la medic
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.
Psihologul Bihoreanului
În România este încă adânc împământenit obiceiul de a-ți altoi copiii atunci când greşesc. Dar violența fizică nu este singura care afectează viața micuților. Violența verbală poate fi la fel de devastatoare. Vânătăile trec, dar efectele abuzului verbal se fac simțite dincolo de maturitate și mult timp după trecerea din adolescență.
Actual
După ce Comisia de Buget a Senatului a adoptat un amendament prin care restrângea gratuitatea acordată studenţilor în ce priveşte circulaţia cu trenul doar pentru călătoriile între localităţile de domiciliu şi cele în care învaţă, Ministerul Transporturilor a anunţat că PSD va renunţa la aceste amendamente. Astfel, călătoriile studenţilor cu trenul vor rămâne gratuite peste tot.
19 Februarie 2017, 12:45
Actual
După doar trei săptămâni de la introducerea gratuităţilor la călătoriile cu trenul ale studenţilor, senatorii vor să schimbe regulile. Mai precis, studenţii ar putea să meargă gratuit cu trenul doar între localitatea în care învaţă şi cea de domiciliu.
18 Februarie 2017, 10:00
Burta pe carte
Singurul ziar electronic al unor elevi din Bihor, Logo Paper, scris de elevii din clasele de jurnalism de la Onisifor Ghibu, a fost sărbătorit, joi. Site-ul a atins cota de un milion de vizualizări, adunate în cei mai bine de cinci ani de existenţă, ocazie cu care în faţa liceenilor au mers jurnalişti din cele mai importante redacţii orădene, de la care învăţăceii au putut afla cum se lucrează în mass-media. Printre invitaţi au fost şi reprezentanţi ai BIHOREANULUI, care au cadorisit redacţia Logo Paper cu un dar folositor elevilor-jurnalişti.
16 Februarie 2017, 18:16
Bihor
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au descins, marţi seară, la Spitalul Municipal Oradea, unde au luat la puricat documente personale şi legate de activitatea universitară ale şefului unităţii de urgenţe, doctorul Ioan Magyar. Medicul, cadru universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie, nu a fost pus sub acuzare, dar surse neoficiale susţin că este bănuit că ar fi luat şi el şpagă de la studenţii cărora le preda la FMF, pentru a-i trece la examene.
15 Februarie 2017, 13:30
Bihoreanul tipărit
Două profesoare de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea au fost denunţate de studenţii de la care au luat şpagă pentru a-i trece la examene. Şefa Departamentului de Medicină Dentară, profesoara Adriana Pirte, a fost arestată pentru 15 infracţiuni de luări de mită, de la bani la parfumuri şi bijuterii, iar şefa de lucrări Camelia Dalai urmează să afle în această săptămână acuzaţiile formulate împotriva sa.
13 Februarie 2017, 15:20
Bihor
Elevii bihoreni sunt nemulţumiţi că autorităţile publice locale nu le dau burse elevilor care învaţă bine, aşa cum se întâmplă în mai toate oraşele mari din ţară. În Bihor, însă, nicio primărie nu premiază elevii merituoşi ori sărmani, motiv pentru care Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor a transmis o scrisoare deschisă către toţi edilii, cerându-le să schimbe situaţia.
13 Februarie 2017, 13:27
Bihor
Pe 27 februarie, studenţii orădeni sunt chemaţi la urne. Ei vor trebui să-şi aleagă reprezentantul în Senatul Universităţii din rândul studenţilor care învaţă la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport. Tinerii dornici să candideze se mai pot înscrie până pe 15 februarie.
12 Februarie 2017, 17:02
Burta pe carte
Singurul ziar electronic realizat de elevi orădeni îşi sărbătoreşte un record. Logo Paper, site-ul claselor de jurnalism de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu a atins pragul de un milion de vizualizări, ocazie cu care tinerii au şi scris articole prin care spun cât de mult îi ajută această practică. Totodată, pentru a celebra momentul, profesorul care îi coordonează, Nicolaie Ardelean, le-a pregătit o festivitate specială, unde tinerii se vor întâlni cu jurnalişti orădeni.
12 Februarie 2017, 11:30
Actual
Vacanţa intersemestrială a elevilor români se încheie duminică, şcolarii revenind luni la ore, pentru cel de-al doilea semestru. Acesta se va termina pe 16 iunie, dar până atunci elevii vor mai avea o vacanţă de primăvară.
12 Februarie 2017, 09:40
Bihor
Fost prorector responsabil cu strategia şi informatizarea Universităţii, profesorul Radu Ţarcă este oficial directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din instituţie. Ţarcă a fost singurul candidat la concurs, l-a câştigat, iar vineri a fost şi validat de Senatul universitar în noua funcţie.
10 Februarie 2017, 15:30
Bihor
Uniunea Studenţilor din Oradea, asociaţie a studenţilor din oraş, îi îndeamnă pe tineri să iasă la protest, joi seară, în Piaţa Unirii. Studenţii sunt chemaţi la ora 17.30 în faţa Universităţii, pentru a merge împreună spre centrul oraşului.
02 Februarie 2017, 16:10
Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au aprobat, în şedinţa de luni, bugetul instituţiei pentru anul 2017, care prevede venituri de 141 milioane lei şi cheltuieli de 154 milioane lei. Cel mai probabil, însă, bugetul instituţiei va fi rectificat în curând, deoarece Universitatea nu ştie deocamdată câţi bani va primi de la Ministerul Educaţiei.
31 Ianuarie 2017, 17:56
Actual
Veşti bune pentru studenţi, în special pentru aceia care călătoresc mult. Fie că învaţă la universităţile de stat, fie că la privat, începând de miercuri, 1 februarie, ei vor călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a.
30 Ianuarie 2017, 19:30
Burta pe carte
Toate şcolile din mediul rural sunt îndemnate să se înscrie într-un concurs organizat de Garda Naţională de Mediu şi „Let’s Do It, Romania”. Elevii şi profesorii sunt îndemnaţi să facă diferite creaţii pe teme de mediu, iar cele mai bune opere vor fi premiate cu calculatoare şi laptopuri.
30 Ianuarie 2017, 11:55
Bihor
După ce judecătorii Curţii de Apel Oradea i-au admis cererea de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei care îi interzice să mai conducă doctorate, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, spune că hotărârea este "un prim pas spre normalitate şi justiţie". PSD-istul se mai arată convins că va câştiga şi procesul pe fond, întrucât, spune el, "tot acest aşa-zis scandal" este "o încercare eşuată de discreditare" din partea adversarilor politici şi a duşmanilor din Universitatea din Oradea.
25 Ianuarie 2017, 12:07
Bihor
Judecătorii Curţii de Apel Oradea au admis cererea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, de a suspenda Ordinul ministrului Educaţiei în urma căruia prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a rămas fără dreptul de a conduce doctorate. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, dar este executorie.
24 Ianuarie 2017, 14:54
Bihoreanul tipărit
Înlocuiţi la finalul anului trecut de colegi fără probleme de CV, dar care acum demisionează pe bandă, 15 foşti directori de şcoli au revenit deja la şefie, iar alţi 11 îşi aşteaptă restaurarea.
24 Ianuarie 2017, 07:33
Burta pe carte
Ca să marcheze Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor, studenţi de la Psihologie şi elevi ai Liceului Don Orione au ieşit, vineri dimineaţă, pe Corso, unde au împărţit îmbrăţişări gratuite trecătorilor. Iniţiativa au avut-o două liceence, care şi-au convins rapid colegii să le susţină.
Burta pe carte
Pacea nu înseamnă absenţa războiului, susţin mai mulți elevi din școlile bihorene, care au participat miercuri la faza județeană a concursului de discursuri în limba lui Shakespeare. Competiția s-a desfăşurat la Liceul Greco-Catolic şi a fost organizat sub auspiciile Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleză din România şi ale Ministerului Educaţiei.
19 Ianuarie 2017, 12:19
Burta pe carte
2 februarie este Ziua Zonelor Umede. Pentru a marca această sărbătoare a naturii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au lansat un concurs adresat tuturor elevilor bihoreni.
18 Ianuarie 2017, 15:50
Burta pe carte
În perioada următoare, Universitatea din Oradea va scoate la concurs 43 de posturi didactice la 11 din cele 15 facultăţi. Cele mai multe posturi sunt libere la Facultatea de Medicină şi Farmacie, 16 la număr.
18 Ianuarie 2017, 11:36
Bihor
Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea a lansat, marţi, un volum care cuprinde zeci de lucrări, semnate de diverşi autori, pe teme de relaţii europene. Cartea, intitulată "The European Space. Borders and Issues", a fost dedicată decanului Ioan Horga, întemeietorul şcolii de Relaţii Internaţionale la Oradea.
Bihor
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor continuă să ajungă demisiile unor directori numiţi temporar la conducerea şcolilor unde niciun profesor n-a câştigat această funcţie la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei. Alţi şapte directori au demisionat în ultimele trei zile, lăsând astfel funcţiile libere pentru cei care n-au fost în stare să le ocupe legitim.
13 Ianuarie 2017, 17:22
Bihor
La admiterea din vară pentru anul universitar 2017-2018, absolvenţii de liceu vor putea să se înscrie la o specializare nouă a Universităţii din Oradea: Nutriţie şi dietetică. Acest nou program va fi organizat la Facultatea de Medicină şi Farmacie şi va avea 50 de locuri disponibile.
13 Ianuarie 2017, 16:34
Bihor
Şapte directori numiţi temporar de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean în fruntea unor şcoli au demisionat din funcţie şi au fost înlocuiţi cu predecesorii lor, chiar dacă aceştia au chiulit de la concursurile organizate de Ministerul Educaţiei sau nu le-au câştigat. Totodată, alţi nouă foşti şefi au devenit acum directori adjuncţi, conducerea IŞJ luând aceste decizii în baza controversatului ordin al ministrului Educaţiei Pavel Năstase, care le permite profesorilor care au deţinut şefia şcolilor să revină pe funcţii. Unul dintre beneficiarii acestei modificări este ex-inspectorul şcolar general de la PSD Nicolae Avram.
10 Ianuarie 2017, 11:36
Actual
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că bursele studenţilor vor creşte în 2017 de la 83 lei la 210 lei, însă va rămâne la latitudinea universităţilor dacă vor mări în realitate cuantumul burselor ori numărul de beneficiari. Totodată, de la 1 februarie toţi studenţii vor circula gratuit cu trenul. 
10 Ianuarie 2017, 08:37
Bihor
Consiliul Local a aprobat luni reţeaua şcolară pentru anul de învăţământ 2017 - 2018. Printre modificările făcute la stabilirea reţelei şcolare se numără rearondarea Grădiniţei cu program normal 5 de la Şcoala Gimnazială Dacia la Liceul Teoretic German Friedrich Schiller, eliminarea din reţea a liceelor tehnologice George Bariţiu şi Ioan Bococi, care vor fi din toamnă exclusiv unităţi de învăţământ special, şi transformarea grădiniţei cu program normal "Emanuel" în una cu program prelungit.
09 Ianuarie 2017, 15:40
Bihor
Profesorul Adrian Hatos de la Facultatea de Ştiinţe Socio Umane a Universităţii din Oradea a fost selectat să facă parte încă patru ani din Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior. CNSPIS este un organism consultativ care are misiunea să monitorizeze indicatorii din învăţământul superior şi să prognozeze evoluţia acestuia, în raport cu dinamica pieţei muncii.
02 Ianuarie 2017, 16:07
Bihor
După ce fostul preşedinte al studenţilor orădeni din Senatul universitar, Ionuţ Boldan, a terminat studiile şi a părăsit forul, tinerii şi-au ales noua conducere. Preşedintele studenţilor este fostul vicepreşedinte Andrei Crăciun, vicepreşedintele votat acum este Ruben Coman, iar noul secretar general Andrei Butişcă.
22 Decembrie 2016, 16:49
Bihor
Doctoranzi orădeni şi colegi de-ai lor din Timişoara şi Cluj Napoca şi-au prezentat cercetările în sociologie, ştiinţe politice şi istorie la conferinţa "Tranziţii. Paşi în cercetarea doctorală în ştiinţe sociale", organizată de Şcoala Doctorală de Sociologie a Universităţii din Oradea. Cu această ocazie, universitarii orădeni Sergiu Bălţătescu şi Claudia Oşvat au lansat o carte despre bunăstarea văzută prin ochii copiilor români.
22 Decembrie 2016, 12:01
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.2442 RON
  • 1 EUR = 4.5194 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON