URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 29 IUNIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lichelele de politicieni convoacă de urgenţă duminica Parlamentul, să-şi scape pielea, dar pentru o problemă atât de gravă de sănătate publică precum epidemia de rujeolă nu-şi bat capul nici în mijlocul săptămânii. Iar Florian Bodog, în cele 6 luni cât a stat ministru, nu a reuşit să procure vaccinurile necesare, fiind preocupat mai degrabă să se bată cu Arafat pentru achiziţionarea unor ambulanţe. Prietenii ştiu de ce.
Zic şi eu
Adrian Cris
Aţi văzut vreodată un alcoolic căruia îi ard buzele după o cinzeacă, dar lefter şi în plus şi cu vechi datorii făcute pe caiet şi lăsate neachitate, milogindu-se la crâşmarul din cartier să-i dea o Săniuţă în schimbul hainelor de pe el, başca al tabloului de familie? Mie în postura asta - total degradantă, ba şi cu nădragii uzi - mi s-a părut PSD-ul când a promis UDMR că-i va da, în schimbul unor voturi la trântirea Guvernului, tot ce-au visat toţi Hunorii încă din burta mamei.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în Cetate, înainte de concertul lui Harry Tavitian, de la "Zilele Sfântului Ladislau", eram la standul de bere. Coadă scurtă, servire rapidă şi eficientă, executată de două fete şi un băiat. Ajung în faţă însetat: "Daţi-mi, vă rog, tot butoiul!". Pe feţele celor trei nicio reacţie. Mai încerc o dată, râzând...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre noua versiune de mobil a site-ului eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În această perioadă de criză politică la nivel guvernamental, revin în discuție ipotezele în care poate înceta madatul guvernului acordat în urma votului de investitură din parlament. În urma revizuirii din 2003, Constituția României este mult mai strictă cu privire la situațiile în care poate înceta acest mandat, primul ministru neputând fi revocat nici de președinte și, cu atât mai puțin, de partidul care l-a propus.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Răspândirea tehnologiilor bazate pe electricitate a dus la creşterea numărului de accidente. Circa o treime din traumatismele datorate curentului de înaltă tensiune apar la electrotehnicieni, o treime la muncitorii din construcţii, iar restul accidentelor nu sunt legate de locul de muncă.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cunoscute în limbaj popular drept "fetişuri", parafiliile sunt impulsuri sexuale regulate şi intense, fantezii şi comportamente sexuale legate de persoane, părţi ale corpului, obiecte, suferinţa sau umiliera altora sau a sinelui şi alte asemenea comportamente sau fantezii care ies din ceea ce este considerat drept "normă". Printre cele mai cunoscute parafilii se numără sadismul și masochismul.
Prinşi... la reluare: Doi tineri, eliminaţi din Bac după terminarea probei, când profesorii au văzut, pe înregistrările video, că au făcut schimb de ciorne
Burta pe carte
Doi absolvenţi de liceu care au susţinut Bacalaureatul la Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleşd au fost eliminaţi din examen după încheierea probei de matematică, organizată miercuri. Motivul? Cei doi au fost surprinşi de camerele de filmat din sală că au făcut schimb de ciorne, fraudă sesizată după terminarea examenului, când profesorii au vizionat înregistrările.
28 Iunie 2017, 18:04
Evaluarea Naţională: Aproape 500 de contestaţii depuse de elevii bihoreni
Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a înregistrat 466 de contestaţii ale absolvenţilor de clasa a VIII-a, nemulţumiţi de notele luate la Evaluarea Naţională. Cele mai multe contestaţii au fost înregistrate la limba română.
27 Iunie 2017, 17:42
Evaluarea Naţională: 72% dintre elevii bihoreni au promovat examenul (FOTO)
Burta pe carte
Din cei 4.087 de elevi bihoreni înscrişi la examenele Evaluării Naţionale, 2.951 au obţinut medii peste 5, ceea ce înseamnă că 72,20% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din Bihor au promovat acest examen. Cinci elevi din judeţ, trei de la Colegiul Emanuil Gojdu şi câte unul de la Liceul Betel şi Liceul Emanuel, au obţinut media 10.
26 Iunie 2017, 16:33
A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
Burta pe carte
Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat a început, luni dimineaţă, în toate cele 12 centre de examen din Bihor, fără incidente. În total, la examen s-au înscris 4.229 de absolvenţi bihoreni, din care 702 provin din promoţii anterioare.
26 Iunie 2017, 09:52
Zeci de elevi din toată ţara se întrec în ecologie şi ecoturism, la Oradea
Burta pe carte
Peste 80 de elevi şi profesori din toată ţara vor fi prezenţi în următoarele zile la Oradea, pentru a participa la a 18-a ediţie a concursului naţional de ecologie, ecoturism şi protecţia mediului "Floare de lotus". Cu acest prilej, elevii vor vizita mai multe obiective turistice din Bihor.
21 Iunie 2017, 19:02
Neurochirugul Dumitru Mohan rămâne profesor la Universitate
Burta pe carte
Doctorul neurochirurg Dumitru Mohan, ajuns la vârsta pensionării, rămâne la catedra Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Decizia a fost luată de senatorii Universităţii din Oradea, care au votat şi menţinerea ca titulari şi pentru alţi trei profesori ajunşi la vârsta pensiei: criticul literar Ion Simuţ, matematicianul Sorin Gal şi doctorul ginecolog Petre Octavian Teodorescu.
21 Iunie 2017, 12:27
Şcoala Szacsvay Imre se va muta la Ioan Bococi, iar colegiul Iosif Vulcan la Andrei Şaguna
Bihor
Şcoala Szascvay Imre din strada Tudor Vladimirescu ar putea să se mute din toamnă 500 de metri mai jos, pe aceeaşi stradă, în clădirea şcolii Ioan Bococi. La fel, clasele de gimnaziu ale Colegiului Naţional Iosif Vulcan, care funcţionează în alte imobile decât sediul principal din strada Jean Calvin, se vor muta pe Bulevardul Decebal la fostul sediu al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna.
20 Iunie 2017, 18:42
O studentă la Arhitectură, noua preşedintă a studenţilor din Oradea
Burta pe carte
Mădălina Cseh, studentă în anul II la Arhitectură, este noua preşedintă a studenţilor Universităţii din Oradea, aleasă după ce fostul preşedinte, Andrei Crăciun, a terminat facultatea. Tânăra vrea să îşi convingă toţi colegii studenţi să fie cât mai activi.
20 Iunie 2017, 10:50
Copiii cu deficienţe de la CSEI Cristal au descoperit vara, prin înot senzorial (FOTO)
Burta pe carte
Zece preşcolari şi elevi de clasa I de la CSEI Cristal, cu deficienţe senzoriale multiple şi deficienţe neuromotorii, au descoperit vara, la piscină. După un stagiu de pregătire în Anglia, profesorii lor i-au dus la o sesiune de înot senzorial, unde i-au ajutat să descopere mediul apropiat cu alte simţuri decât cele care le lipsesc micuţilor.
19 Iunie 2017, 15:55
A început Evaluarea Naţională: Peste 4.200 de elevi, în sălile de examen (FOTO)
Burta pe carte
Primul examen din cadrul Evaluării Naţionale a început luni dimineaţă, fără probleme, în toate cele 42 de centre de examinare din Bihor. Peste 4.200 de elevi bihoreni, absolvenţi de gimnaziu, s-au înscris la acest examen.
19 Iunie 2017, 10:17
O studentă din Oradea, câştigătoare la un concurs de traduceri
Burta pe carte
O studentă a Universităţii din Oradea a câştigat premiul I la un concurs naţional de traduceri, organizat de Institutul Francez Cluj-Napoca. Cristina Jurcuţiu a convins juriul printr-o traducere din romanul scriitoarei Fawzia Zouari şi va fi premiată în prezenţa autoarei.
17 Iunie 2017, 16:37
Baftă la examene! Încep examenele din Evaluarea Naţională
Burta pe carte
Peste 4.200 de elevi bihoreni vor începe săptămâna următoare cu emoţii. Absolvenţi de clasa a VIII-a, ei vor susţine primul examen din cadrul Evaluării Naţionale, cel la limba şi literatura română.
17 Iunie 2017, 14:39
Bucurie! Elevii şi preşcolarii intră în vacanţa de vară
Actual
Elevii şi preşcolarii intră vineri, după terminarea orelor, în vacanţa de vară. Ei se vor merge la şcoală şi la grădiniţă pe 11 septembrie. 
16 Iunie 2017, 09:15
Se caută directori! IŞJ Bihor scoate la concurs 110 posturi de şefi în şcoli şi grădiniţe
Burta pe carte
Ministerul Educaţiei organizează concursuri pentru ocuparea funcţiilor vacante de la conducerea unităţilor de învăţământ din toată ţara. În Bihor, Inspectoratul Şcolar a anunţat că sunt scoase la concurs 66 de posturi de directori şi alte 44 de directori adjuncţi.
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor are un nou preşedinte
Burta pe carte
Elevii din Bihor au un nou lider. După ce tânărul Titus Maghiar şi-a încheiat mandatul din fruntea Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, reprezentanţii elevilor l-au ales ca preşedinte pe liceanul Răzvan Hercuţ, elev în clasa a XI-a la Colegiul Economic Partenie Cosma.
15 Iunie 2017, 11:55
'Sunt singular'. Cunoscutul bluesman AG Weinberger a lansat prima sa carte la Oradea (FOTO)
Timp liber
Cunoscut drept "Mr. Blues", orădean de origine, AG Weinberger s-a întors în oraşul natal pentru a-şi prezenta, la librăria Gutenberg, prima apariţie editorială. Având titlul "Singular", volumul este o culegere de gânduri, transpuse în proză şi poezie. Sau, după cum spune subtitlul cărţii, avem de-a face cu "lamentări, observaţii, studii, poezii şi alte texte".
10 Iunie 2017, 09:38
Gojdu, singura şcoală din Bihor cu propria staţie meteo, folosită pentru prognoze chiar de elevi (FOTO)
Burta pe carte
Graţie unei finanţări atrase cu ajutorul Fundaţiei Comunitare, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu este singura şcoală din Bihor dotată cu o staţie meteo, pe care elevii o folosesc pentru a face prognoze. Prin acelaşi proiect, şcoala a mai fost dotată şi cu alte aparate, cu ajutorul cărora copiii învaţă făcând diferite experimente.
09 Iunie 2017, 13:51
Ei colectează selectiv! Elevii din Bunteşti au învăţat ce este reciclarea (FOTO)
Burta pe carte
Elevii şcolilor din comuna Bunteşti ştiu ce înseamnă reciclarea, dovadă stând o expoziţie de diferite obiecte realizate de ei exclusiv din deşeuri. În plus, comisarii Gărzii de Mediu Bihor le-au ţinut şi lecţii despre cum se colectează selectiv.
Fiţi creativi! O sută de elevi bihoreni au învăţat cum să creeze, la 15 ateliere dedicate lor (FOTO)
Burta pe carte
Timp de trei zile, Beiuşul şi Roşia au fost adevărate centre de creativitate. În organizarea Liceului Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş şi a Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, în cele două localităţi s-au ţinut 15 ateliere de creaţie dedicate elevilor, la care au participat o sută de şcolari din toate ciclurile.
06 Iunie 2017, 19:22
Începe Bacalaureatul: Peste 5.000 de elevi bihoreni aşteptaţi la examen
Burta pe carte
Sesiunea iunie 2017 a Bacalaureatului va debuta marţi, când absolvenţii de liceu vor susţine proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În Bihor, sunt aşteptaţi la examene 5.004 absolvenţi de clasa a XII-a.
Site-ul Inspectoratului Şcolar Bihor, spart de hackeri
Bihor
Site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a fost spart de hackeri, în noaptea de duminică spre luni. Reprezentanţii instituţiei spun însă că pe site nu se află date cu caracter personal.
05 Iunie 2017, 10:40
Împreună împotriva fenomenului 'bullying': Liceul Don Orione invită autorităţile la o masă rotundă pe tema agresivităţii în şcoli
Burta pe carte
De mai bine de un an, Liceul Don Orione din Oradea derulează o campanie anti-bullying în şcolile din Bihor. După discuţii cu elevii afectaţi de acest fenomen al agresivităţii, conducerea şcolii îi invită acum pe părinţi, profesori şi reprezentanţii unor instituţii publice la o masă rotundă, pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii pentru combaterea acestor fapte care îi pot marca pe copii.
03 Iunie 2017, 16:25
La revedere, Chiriac! Universitatea nu-l mai vrea la catedră pe directorul Muzeului Ţării Crişurilor
Burta pe carte
Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, profesorul Aurel Chiriac, specialist în istoria artei, nu va mai preda la Universitatea din Oradea. Aflat la vârsta pensionării, senatorii instituţiei i-au respins cererea de prelungire a activităţii sale didactice cu încă un an.
30 Mai 2017, 16:09
Cercetătorii tineri ai Universităţii şi profesorii abilitaţi, premiaţi (FOTO)
Burta pe carte
Conducerea Universităţii din Oradea şi-a premiat cercetătorii. Cinci cadre didactice tinere, dar cu rezultate în cercetare, şi 22 de profesori care au obţinut titlul de abilitare şi, astfel, dreptul de a coordona doctorate, au fost premiaţi simbolic de şefii Universităţii.
Somităţi în industria textilă, la Universitatea din Oradea
Burta pe carte
Cinci profesori din Hong Kong, Turcia, Grecia şi Italia, cu toţii cercetători renumiţi în industria textilă, au conferenţiat în această săptămână la Universitatea din Oradea. La prelegeri au participat profesori şi studenţi deopotrivă.
Cherecheş: Sistemul de învăţământ ar trebui schimbat complet. PSD una zice, alta face
Bihor
Deputatul liberal Florica Cherecheş a criticat, joi, partidul aflat la guvernare, acuzând că "PSD una zice, alta face", dat fiind că, deşi susţine că vrea crearea unor locuri de muncă, în realitate puterea "nu pregăteşte forţă de muncă angajabilă în România", ba mai mult, nu promovează nici dezvoltarea şcolilor profesionale şi nici scăderea abandonului şcolar. "Sistemul de învăţământ ar trebui schimbat complet", zice liberala.
26 Mai 2017, 13:51
Muzică şi modă, în campusul Universităţii
Burta pe carte
Studenţii Universităţii din Oradea sunt aşteptaţi joi pe platoul din faţa Bibliotecii universitare, unde colegii lor de la Artă şi Ştiinţe Socio-Umane, alături de studenţi de la Muzică din Târgu Mureş, vor organiza un mini-festival studenţesc. Timp de câteva ore, tinerii vor cânta şi vor face prezentări de modă.
24 Mai 2017, 14:19
Duşi cu pluta, din nou: Elevii Liceului German s-au dat pe Criş cu o plută făcută din PET-uri (FOTO)
Burta pe carte
Elevii Liceului Teoretic Friedrich Schiller din Oradea dedică săptămâna Şcolii altfel ecologiei. Ca să atragă atenţia asupra poluării şi importanţei colectării selective a deşeurilor, ei s-au dat, luni, cu o plută făcută din PET-uri pe apele Crişului Repede, iar marţi fac ei înşişi curăţenie pe malurile râului.
23 Mai 2017, 11:59
Elevii bihoreni, cei mai buni prieteni ai pompierilor (FOTO)
Burta pe carte
Stadionului Liceului cu Program Sportiv Bihorul a găzduit, vineri, concursurile şcolare anuale "Prietenii pompierilor" şi "Cu viaţa mea apăr viaţa", menite să-i înveţe pe elevi tehnici, atitudini şi comportamente adecvate în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Elevii au trebuit să demonstreze că ştiu să fugă cu masca pe faţă printre obstacole ori că pot ajuta la transportul tărgilor cu răniţi.
20 Mai 2017, 16:00
Elevi-afacerişti din şapte ţări, adunaţi la Oradea (FOTO)
Burta pe carte
Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea are în această săptămână oaspeţi de peste hotare. Alături de colegii lor din Oradea, elevi din şase ţări şi-au prezentat aici planurile de afaceri la care lucrează de doi ani, în cadrul unui proiect Erasmus. Pentru a învăţa cum să-şi construiască afacerea, liceenii au mers în stagii de pregătire în toate cele şapte ţări partenere în proiect.
18 Mai 2017, 19:37
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
 • Mai mare nu se poate! Campionul de culturism Ion Marin a deschis cea mai mare sală de fitness din regiune, pe 2.500 metri pătraţi (FOTO)
 • Ziua drapelului: Oficialităţile judeţului, în frunte cu subprefectul Iulius Delorean, au sărutat Tricolorul (FOTO)
 • Tengo Salonta a câştigat etapa a doua din Interliga de futnet (FOTO)
 • A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
 • Plin de lume! Legendara trupă ungară Omega a făcut show de zile mari la Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Vitejii Sfântului Ladislau au ieşit la paradă prin Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Hora mare pe motoare! Cargo a 'turat' la maxim atmosfera Bike Fest X 3 (FOTO / VIDEO)
 • Sute de motociclişti s-au distrat la Bike Fest, în Băile 1 Mai (FOTO / VIDEO)
 • Exerciţiu reuşit al Serviciului de Ambulanţă, la Hotel Perla din 1 Mai: Un tânăr a fost salvat de la înec, după ce a fost lovit de un amic (FOTO / VIDEO)
 • Şapte tinere dichisite au reînviat povestea Sânzienelor în zona centrală a Oradiei (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 4.0114 RON
 • 1 EUR = 4.5563 RON
 • 1 HUF = 0.0147 RON