URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 30 APRILIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.
Zic şi eu
Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes.
Cum a fost?
Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce notă daţi portalului www.eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Pe site-ul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a fost publicat proiectul legii prevenţiei, orice persoană interesată putând face propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect până la data de 1 mai 2017.
Bihoreanul la medic
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane
Psihologul Bihoreanului
Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.
Burta pe carte
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, vineri, rezultatele finale ale examenului de definitivat, după soluţionarea celor 54 de contestaţii depuse de dascălii bihoreni. Notele arată că procentul de promovare din judeţ a crescut la 65%, 131 de profesori având medii de peste 8.
29 Aprilie 2017, 09:14
Bihor
Studenţii care din toamnă vor învăţa la specializarea Medicină în limba engleză vor plăti taxe de şcolarizare mai mari decât colegii lor din anii superiori. La propunerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul ca un an de studiu la această specializare să coste 5.000 euro.
28 Aprilie 2017, 12:39
Burta pe carte
Ministerul Educaţiei a alocat Universităţii din Oradea, pentru următorul an universitar, 1.600 de locuri bugetate pentru studii de licenţă şi alte 760 la masterat. Cele mai multe locuri fără taxă va scoate la concurs Facultatea de Medicină şi Farmacie.
28 Aprilie 2017, 09:46
Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au analizat raportul anual al rectorului Constantin Bungău privind starea instituţiei şi nu sunt prea mulţumiţi. Ei cer ca Bungău şi prorectorii săi să ia măsuri pentru ca toate cadrele didactice ale Universităţii să facă cercetare, dar şi realizarea unei analize reale a programelor de studii, astfel încât cele deficitare să fie restructurate.
27 Aprilie 2017, 18:03
Bihor
Consiliul Local a mandatat, joi, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, să facă demersuri pentru înfiinţarea primei şcoli internaţionale cu predare în limba engleză din municipiu. Elevii vor învăţa după programa britanică naţională de învăţământ şi programa Cambridge pentru Matematică, Engleză şi Ştiinţe.
27 Aprilie 2017, 15:44
Bihor
Peste 60% dintre profesorii bihoreni care au susţinut examenul de definitivat au promovat, luând note peste 8. O singură candidată, Lavinia Ruxandra Groza, a luat nota maximă, 10, ea fiind profesoară de istorie la Liceul Ioan Bococi din Oradea.
25 Aprilie 2017, 16:59
Bihor
Studenţi din opt centre universitare din România au venit la Oradea în acest weekend, la a şaptea ediţie a concursului Robot Challenge, pentru a arăta ce roboţi ştiu să facă. Vedeta concursului este un robot umanoid, construit de tinerii din Alba Iulia.
22 Aprilie 2017, 18:26
Bihor
Examenul de definitivat, organizat joi, s-a terminat prost pentru cinci dascăli din Bihor. O educatoare a fost dată afară din sala de examen, după ce a fost prinsă că încerca să copieze, iar alte patru lucrări au fost anulate pe motiv că aveau semne distinctive.
20 Aprilie 2017, 17:56
Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează joi examenul de definitivare în învăţământ, la care s-au înscris 225 de candidaţi. Vor promova examenul doar cadrele didactice care iau minim nota 8.
19 Aprilie 2017, 20:21
Burta pe carte
Oradea găzduieşte în această săptămâna etapa naţională a Olimpiadei de geografie, pentru toţi elevii din clasele VIII-XII. În total, în oraş vin 226 de elevi, iar cei mai buni dintre ei vor forma lotul care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Geografie şi la Balcaniada de Geografie.
19 Aprilie 2017, 18:58
Bihor
Liceenii bihoreni au şansa să îşi transmită gândurile către generaţiile viitoare într-un mod neobişnuit. Direcţia pentru Cultură Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează un concurs de eseuri, "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", invitându-i pe tineri să-şi pună pe hârtie mesajele pentru ţara lor. Cele mai bune eseuri vor fi depuse într-o cutie care, la Centenarul Marii Uniri, va fi îngropată în fundaţia unui monument din Oradea.
14 Aprilie 2017, 15:32
Burta pe carte
După ce Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor a cerut public tuturor primăriilor din judeţ să respecte legea şi să le dea burse elevilor cu note mari, Primăria Aleşd este prima care se conformează. La iniţiativa unui consilier local, liceenii cu media generală de minim 8,50 primesc de acum o bursă lunară de 100 de lei.
14 Aprilie 2017, 09:44
Bihor
În plină selecţie a studenţilor orădeni care vor putea învăţa un semestru sau două în Europa, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, laudă Programul Erasmus prin care anul trecut au studiat în afara ţării 165 de tineri localnici şi alţi 125 de tineri europeni au venit să înveţe la Oradea. Pe de altă parte, prorectorul Ligia Burtă a anunţat că instituţia lucrează la un nou regulament pentru acordarea burselor, cuantumul acestora fiind majorat.
11 Aprilie 2017, 18:15
Bihor
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi-a prezentat raportul pe 2016, admiţând că e nemulţumit de activitatea instituţiei, deşi se bucură că a menţinut-o pe linia de plutire. În opinia sa, problematice sunt împuţinarea proiectelor de cercetare pe fonduri UE şi a celor pentru reabilitarea unor spaţii, precum şi slaba calitate a marketingului pentru aducerea de studenţi străini. Întrebat dacă între „deficienţe” nu s-ar cuveni măcar pomenită şi trimiterea sa în judecată de către DNA, Bungău a evitat un răspuns, spunând că e o problemă personală.
11 Aprilie 2017, 13:35
Plictis la minim
Miercuri, Biblioteca Universităţii din Oradea va fi în sărbătoare. Celebrând Ziua Bibliotecarului, angajaţii instituţiei şi colaboratorii lor au pregătit un program complex, cu felurite conferinţe, dezbateri şi momente artistice. Totodată, cei care vor vizita biblioteca îşi vor putea face gratuit un abonament.
11 Aprilie 2017, 11:05
Bihor
Primarul Ilie Bolojan ar vrea ca Universitatea Central Europeană, instituţie din Budapesta finanţată de George Soros pe care Guvernul ungar o vrea fie închisă, fie mutată, să vină la Oradea. Edilul spune că Primăria Oradea ar trebui să facă o invitaţie oficială Universităţii, convingere la care ar fi ajuns după ce a discutat şi cu universitari orădeni. Un demers similar, dar mult mai avansat, are şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
06 Aprilie 2017, 16:33
Bihor
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că vineri elevii bihoreni care au susţinut simulările la examenele naţionale şi-au aflat notele. La Evaluarea Naţională, elevii au luat cele mai proaste rezultate la matematică, unde doar o treime au luat note peste 5. La Bacalaureat, atât liceenii din clasa a XI-a cât şi cei din a XII-a au luat note mici la proba obligatorie a profilului.
31 Martie 2017, 16:30
Bihoreanul tipărit
Premieră în Bihor: Tribunalul a decis că Simona Cavalu a comis un plagiat grosolan. Dată în judecată de profesorul britanic Martin Hollins, căruia i-a furat cu tupeu o carte scrisă cu un deceniu mai devreme, universitara de la Medicină este invitată să-şi recunoască public hoţia.
29 Martie 2017, 15:31
Burta pe carte
Trei facultăţi orădene au cerut conducerii Universităţii din Oradea să le suplimenteze bugetul prevăzut iniţial pentru achiziţii. Cei mai mulţi bani i-a cerut şi primit Facultatea de Medicină şi Farmacie, care, în loc de 466.000 de lei, va cheltui 2,6 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de aparatură medicală didactică.
29 Martie 2017, 10:08
Bihor
Din toamnă, cursurile la unele facultăţi orădene vor fi mai scumpe. La propunerea decanilor, senatorii Universităţii au aprobat mai multe măriri de taxe la studii de licenţă sau de masterat, cea mai mare scumpire fiind de 300 lei. Totuşi, spun universitarii, taxele de la Oradea rămân sub nivelul celor din Cluj ori Timişoara.
Bihor
Senatul Universităţii din Oradea a aprobat Planul Operaţional al Universităţii pentru anul 2017. Printre altele, documentul prevede reactualizarea Cartei universitare, autorizarea de noi domenii de doctorat, înfiinţarea unui Muzeu al Universităţii ori felurite lucrări de investiţii, precum reabilitarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, a bazei sportive şi a fostei biblioteci studenţeşti.
Bihor
În numele a peste o mie de colegi de-ai lor, ale căror semnături le-au depus la Consiliul Local, 11 asociaţii studenţeşti orădene cer ca toţi studenţii să parcheze gratuit pe strada Universităţii. Tinerii îşi argumentează cererea arătând că în interiorul campusului au prea puţine locuri de parcare.
27 Martie 2017, 18:20
Bihoreanul tipărit
Avem cele mai slabe rezultate în cercetare dintre toate universităţile publice din ţară! Un raport despre finanţarea universităţilor publice, realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, arată că anul trecut Universitatea din Oradea a pierdut 5 milioane lei pentru că a făcut prea puţină cercetare.
26 Martie 2017, 15:04
Burta pe carte
Zeci de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi de la Şcoala Gimnazială Floare de Lotus din Sînmartin au descins, vineri, pe malurile pârâului Peţa, pentru o lecţie interactivă în aer liber. Şcolarii au luat probe de apă geotermală, pe care le vor analiza pentru a afla cum se "simte" acest ecosistem unic în lume.
25 Martie 2017, 18:28
Burta pe carte
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că, din cele 4.646 de cereri de înscriere în învăţământul primar depuse în judeţ, 4.628 au fost admise în prima etapă a repartizărilor. Cele 18 cereri rămase nesoluţionate vor fi distribuite în săptămânile următoare.
25 Martie 2017, 14:08
Burta pe carte
După ce Guvernul a majorat fondul pentru burse studenţeşti, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea cer conducerii instituţiei ca această decizie să se reflecte în mărirea cuantumului burselor, nu doar în majorarea numărului de bursieri. Concret, studenţii orădenii vor să primească burse duble faţă de cele existente în prezent.
23 Martie 2017, 10:13
Bihor
La aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul constitutiv fundamental al Uniunii Europene, specialiştii în Studii Europene de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea vor dezbate teme de actualitate ale Uniunii Europene. Invitatul special va fi Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria.
22 Martie 2017, 13:15
Burta pe carte
În urmă cu 111 ani, pe 18 martie 1906, Traian Vuia făcea primul zbor din lume cu un avion autopropulsat, iar liceenii colegiului orădean care poartă numele inventatorului român au marcat această aniversare. Elevi din două clase de liceu au realizat machete ale aparatului de zbor, poreclit "Liliacul", din cauza formei sale.
20 Martie 2017, 17:30
Bihor
Tinerii orădeni sunt nemulţumiţi că Primăria i-a "sărit" în proiectarea bugetului pentru acest an. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor şi Uniunea Studenţilor din Oradea cer municipalităţii să aloce bani activităţilor de tineret, aşa cum legea prevede, de altfel.
18 Martie 2017, 16:00
Plictis la minim
Studenţii care învaţă la specializarea Design a Universităţii din Oradea îşi vor expune creaţiile, timp de o lună, la Biblioteca din campus. Tinerii vor să arate astfel cât de vast este domeniul pe care îl studiază, dar şi să promoveze specializarea printre liceenii orădeni.
14 Martie 2017, 17:45
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1565 RON
  • 1 EUR = 4.5289 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON