URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 AUGUST 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un drum cu trenul de la Oradea până la Mangalia poate dura şi 24 de ore. O asemenea deplasare seamănă cu o călătorie în timp. Dacă s-ar scula din morţi, marele Carol I i-ar scutura pe şefii de la Transporturi de ce viteza trenurilor a scăzut cu 20 km/h faţă de cea din 1880.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dincolo de perdeaua de fum, problema există şi se agravează zi de zi. Lipsa autostrăzilor şi îmbătrânirea infrastructurii feroviare fac ca România să bată, efectiv, pasul pe loc. Deşi e la mintea cocoşului că reţeaua de autostrăzi şi cea de cale ferată sunt pentru economie la fel de vitale ca arterele sanguine pentru organismul uman, cei puşi să le îngrijească şi dezvolte nu mişcă un deget în acest sens.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de prima ediţie, când am stat înghesuiţi pe scaune de plastic lângă statuia din Parcul 1 Decembrie, Caravana Next de anul acesta a fost o întâmplare mult mai plăcută. Parcul Cetăţii e foarte potrivit pentru proiecţii în aer liber: eşti în centrul oraşului, dar nu e nici gălăgie, nici poluare, nu deranjezi pe nimeni, nu te deranjează nimeni şi, parcă, iarba verde te face să simţi că eşti plecat din oraş.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Cu ocazia pronunţării acestei decizii, Curtea Constituţională şi-a reconsiderat jurisprudenţa tocmai datorită reevaluării standardului de protecţie pe care îl asigură art. 16 alin. (1) şi art. 21 alin. (3) din Constituţie, în sensul reducerii marjei de apreciere a legiuitorului în domeniul căilor extraordinare de atac şi al sporirii garanţiilor care însoţesc accesul liber la justiţie în condiţiile în care şi căile extraordinare de atac reprezintă un aspect al accesului liber la justiţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave, dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. În condiţiile neîndepărtării la timp a căpuşei, se poate ajunge la paralizie respiratorie şi deces (rata mortalităţii este de circa 10%, majoritatea deceselor producându-se la copii).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Studiu extrem de controversat, apărut în această lună: Oameni de ştiinţă din SUA au prelevat celule de piele de la bolnavi de schizofrenie şi le-au injectat în creierul unor şoareci. În mod surprinzător, şoarecii care au primit celule de la pacienţii cu schizofrenie au început să manifeste simptome similare cu boala în cauză: somn deranjat, teamă faţă de străini, anxietate ridicată, efort în a reţine lucrurile nou-învăţate şi alte asemenea caracteristici.
Bacul de toamnă: Doi tineri bihoreni, eliminaţi de la proba obligatorie, pentru că au încercat să copieze
Bihor
Doi absolvenţi de liceu au fost eliminaţi, miercuri, de la proba obligatorie din cadrul Bacalaureatului, pentru că au intrat în sală cu fiţuici. Alţi 141 de tineri, adică aproape 20% dintre înscrişi, au chiulit de la examen.
23 August 2017, 15:55
Începe Bacalaureatul de toamnă: Aproape 1.200 de bihoreni înscrişi la examen
Burta pe carte
Pentru aproape 1.200 de tineri bihoreni absolvenţi de liceu reîncep emoţiile. Luni debutează sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, la care s-au înscris 755 de absolvenţi din acest an şi alţi 443 din promoţii anterioare.
19 August 2017, 17:20
Un orădean a fost ales preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România
Bihor
În premieră, un reprezentant al Universităţii din Oradea a fost ales preşedintele celei mai mari organizaţii studenţeşti din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti. Marius Deaconu a fost votat în unanimitate ca lider al ANOSR şi are un mandat de un an. Totodată, unul dintre vicepreşedinţii aleşi acum este un alt orădean, Horia Oniţa.
16 August 2017, 16:17
Peste 600 de absolvenţi de liceu vor primi, timp de jumătate de an, indemnizaţie de şomeri
Bihor
Un număr de 603 tineri bihoreni care în această vară au absolvit studiile medii s-au înregistrat ca şomeri în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor şi vor primi, timp de jumătate de an, câte 250 de lei pe lună. Dacă în acest interval de timp se vor angaja, tinerii vor încasa o primă de 500 de lei.
10 August 2017, 11:40
Au învăţat să fie junior rangeri! 24 de elevi bihoreni au petrecut o săptămână în mijlocul munţilor (FOTO)
Burta pe carte
Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat o nouă ediţie a taberei Junior Ranger, în care au fost selectaţi 24 de elevi bihoreni cu vârste între 11 şi 15 ani. Adolescenţii au petrecut o săptămână la cort, pe Valea Iadului, învăţând să cunoască, respecte şi protejeze natura.
07 August 2017, 19:22
Final de concurs: 66 de noi directori şi directori adjuncţi în şcolile din Bihor
Burta pe carte
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat rezultatele finale ale concursurilor pentru conducerea şcolilor din judeţ, arătând că din cei 120 de candidaţi, doar 66 vor fi şefi în unităţile de învăţământ. Din aceştia, 42 sunt directori, iar 24 directori adjuncţi.
'O afacere de nota 10': Liceenii, studenţii şi masteranzii din toată ţara, inclusiv din Bihor, aşteptaţi la Business Smart School de la Cluj Napoca
Burta pe carte
Organizaţia Studenţilor Economişti Cluj-Napoca, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeş-Bolyai, va organiza în perioada 3-9 septembrie 2017 cea de-a X-a ediţie a celui mai mare proiect al organizaţiei, Business Smart School. Tema abordată în acest an va fi "O afacere de nota 10". Liceeni, studenţi şi masteranzi din toată ţara sunt așteptați să participe.
02 August 2017, 19:00
Final de admitere la Universitatea din Oradea: Mai mulţi studenţi la licenţă, mai puţini la masterat
Burta pe carte
Într-un mod incomplet şi stângaci, Universitatea din Oradea a comunicat, miercuri, rezultatele finale ale admiterii de vară, care arată că din toamnă facultăţile orădene vor avea 2.733 de studenţi în anul I la licenţă şi 934 de masteranzi în primul an de studiu. Numărul bobocilor la licenţă este mai mare decât în vara anului trecut, dar numărul masteranzilor este mai mic.
02 August 2017, 15:05
Bani pentru 'stranieri': Primăria bagă sute de mii de euro din banii orădenilor într-o şcoală privată
Bihoreanul tipărit
Primăria va investi câteva sute de mii de euro în următorii trei ani în prima şcoală Cambridge din Oradea. Înfiinţată pentru copiii managerilor de multinaţionale, care vor achita anual taxe de 8.000 de euro, International School of Oradea a primit spaţiu, dotări de 750.000 lei şi garanţia că oraşul va suporta pierderile din primii ani de funcţionare.
01 August 2017, 12:55
Doctor Honoris Causa: Unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii le-a vorbit universitarilor orădeni despre munca sa (FOTO)
Burta pe carte
Autor a peste 1.400 de articole ştiinţifice şi 38 de cărţi şi monografii, considerat unul dintre cei mai importanţi 10 matematicieni ai lumii, profesorul universitar Ravi Agarwal, născut în India, dar acum stabilit în SUA, a fost prezent vineri la Oradea. Omul de ştiinţă a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene, prilej cu care le-a spus celor prezenţi la ceremonie despre munca sa din ultimii 47 de ani. Agarwal a intrat astfel în comunitatea academică orădeană, unde are, de ani buni, doi colaboratori.
28 Iulie 2017, 15:54
O somitate a matematicii va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea
Burta pe carte
Matematicianul Ravi P. Agarwal, unul dintre puţinii oameni de ştiinţă din lume care a scris peste 1.000 de lucrări ştiinţifice, va fi prezent, vineri, la Universitatea din Oradea. Preşedinte al Departamentului de Matematică de la Texas A&M University-Kingsville, profesorul va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene.
27 Iulie 2017, 13:53
Şeful Inspectoratului Şcolar: Bihorul a avut rezultate bune la evaluarea naţională şi la Bac, iar „anul viitor vrem să depăşim media naţională”
Bihor
Inspectorul şcolar general al judeţului, Alin Novac Iuhas, a prezentat la întrunirea de miercuri a Colegiului Prefectural un bilanţ al examenelor de evaluare naţională şi de bacalaureat din sesiunea tocmai încheiată. La nivelul întregului judeţ s-a înregistrat o creştere de aproximativ 10% a ratei de promovare la Bac, a spus şeful Inspectoratului, evidenţiind în mod special rezultatele absolvenţilor Colegiului Naţional Mihai Eminescu, „campioni” naţionali la mediile de 10: nu mai puţin de cinci!
26 Iulie 2017, 16:53
Pentagonul facultăţilor de fizică: Studenţi din 5 universităţi, reuniţi la Oradea
Burta pe carte
Studenţi la fizică din cinci centre universitare – Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Bucureşti şi Oradea – s-au reunit în urbea de pe Crişul Repede, la a V-a ediţie a Pentagonului Facultăţilor de Fizică, o sesiune de comunicări ştiinţifice întinsă pe durata a cinci zile.
26 Iulie 2017, 09:50
Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani
Actual
Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la universităţile Aurel Vlaicu şi Vasile Goldiş din Arad, unde profesorii vindeau diplome de licenţă unor studenţi străini, fără ca aceştia să participe la cursuri. De asemenea, studenţii erau promovaţi fraudulos la examene.
26 Iulie 2017, 09:40
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor: Oradea, singurul municipiu reşedinţă de judeţ care nu oferă burse şcolarilor
Burta pe carte
Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor salută iniţiativa consilierilor locali PSD din Oradea, care vor să supună votului un proiect privind acordarea de burse şcolarilor orădeni. Liderul elevilor bihoreni, Răzvan Hercuţ, descrie situaţia din Oradea ca fiind "lamentabilă", întrucât este singurul municipiu reşedinţă de judeţ în care elevii silitori ori sărmani nu primesc burse.
26 Iulie 2017, 08:35
Titularizare: Încă 20 de profesori bihoreni au promovat, după contestaţii
Burta pe carte
Procentul de candidaţi bihoreni care au luat note peste 7 la examenul de titularizare a crescut, după soluţionarea contestaţiilor, cu două puncte. Mai precis, 505 candidaţi bihoreni au promovat acest examen şi sunt aşteptaţi miercuri la sediul IŞJ Bihor, la şedinţa de repartizare a posturilor.
25 Iulie 2017, 13:02
Fiul prim-adjunctului Jandarmeriei Bihor, şef de promoţie al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi
Burta pe carte
Tânărul bihorean Mihai Jarca îşi vede de acum numele pe placa de onoare a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni. El este şeful promoţiei 2015-2017, primind şi o diplomă de merit pentru performanţa sa. Sergentul major nu este defel străin de meserie: tatăl său, Doru Jarca, este împuternicit prim-adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.
Cursuri de educaţie juridică în şcoli: Elevii vor învăţa despre Constituţie, noţiuni generale de drept şi combaterea corupţiei
Actual
Elevii vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României, procesul legislativ, funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, dar şi despre combaterea corupţiei, în urma unui protocol încheiat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public.
23 Iulie 2017, 13:00
Gala diplomelor: Expoziţii şi concerte cu absolvenţii Facultăţii de Arte, la Muzeul Ţării Crişurilor
Timp liber
Aşa cum fac la fiecare final de an universitar din ultimele două decenii, absolvenţii Facultăţii de Arte din Oradea îşi aduc în faţa publicului realizările. În noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, ei îşi vor expune lucrările din sfera artelor vizuale şi vor susţine două concerte.
19 Iulie 2017, 11:48
Universitatea din Oradea scoate la concurs 28 de posturi didactice
Bihor
Senatul Universităţii din Oradea a aprobat, în ultima şedinţă înainte de vacanţa de vară, comisiile de concurs pentru 28 de posturi didactice care vor fi scoase la mezat în septembrie. Cele mai multe din aceste posturi sunt pentru profesori şi conferenţiari.
18 Iulie 2017, 16:04
Titularizare: Mai puţin de jumătate din candidaţi au promovat examenul
Bihor
Din cei 1.040 de bihoreni care au dat examenul de titularizare, doar 485 au promovat, luând note peste 7. Alţi 345 de candidaţi pot spera la un post de suplinitor, întrucât au luat note între 5 şi 7. Cei mai buni s-au dovedit însă şapte candidaţi care au luat nota maximă, 10.
18 Iulie 2017, 14:28
Concursurile de directori de şcoli: 10 candidaţi au picat prima probă, cea a testului grilă
Bihor
Din cei 113 profesori care concurează pentru 120 de posturi de director şi director adjunct în şcolile bihorene, zece au picat luni prima probă, cea scrisă. Cei admişi după testul grilă vor participa, între 19 şi 31 iulie, la proba de evaluare a CV-ului şi la interviu.
Prorector nou la Universitate: Gabriel Bendea, decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial
Bihor
Începând de marţi, Universitatea din Oradea va avea un nou prorector. Gabriel Bendea, decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial, va fi responsabil cu managementul strategic şi informatizarea instituţiei.
17 Iulie 2017, 18:02
PSD-iştii vor burse pentru elevii orădeni cu note mari sau din familii sărace
Bihor
Dacă toţi aleşii locali vor sprijini o propunere a grupului PSD, elevii orădeni cu note mari sau care provin din familii sărace vor putea primi lunar burse de la Primărie. Social-democraţii urmează să depună la Consiliul Local un proiect în acest sens şi speră că şi colegii liberali şi UDMR-işti le vor susţine ideea.
17 Iulie 2017, 16:50
Un tânăr bihorean a luat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale
Burta pe carte
Tamio Vesa Nakajima, proaspăt absolvent al Liceului Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, este unul dintre cei trei români care au cucerit câte o medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Lotul României a mai venit acasă de la Ljubljana, oraşul care a găzduit concursul, şi cu o medalie de argint.
17 Iulie 2017, 15:30
Şcoală privată, dar pe banii orădenilor: PSD-iştii, nemulţumiţi că International School of Oradea înghite mulţi bani publici
Bihor
Consilierii PSD ai Oradiei au criticat, luni, într-o conferinţă de presă, faptul că Primăria şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea finanţează Şcoala Internaţională Oradea, unitate de învăţământ privată cu predare în limba engleză ce urmează să funcţioneze din toamnă în oraş. PSD-iştii au explicat că nu sunt împotriva şcolii în sine, dar nu consideră că ea ar trebui să funcţioneze din banii orădenilor, arătând că alte şcoli private din oraş nu au parte de acelaşi tratament.
17 Iulie 2017, 14:45
Peste 1.200 de candidaţi şi-au depus dosarele în prima săptămână de admitere la Universitatea din Oradea
Burta pe carte
În prima săptămână de admitere la Universitatea din Oradea şi-au depus dosarele 1115 candidaţi pentru studiile universitare de licenţă şi 109 candidaţi pentru studiile universitare de master. Înscrierile continuă şi săptămâna viitoare.
16 Iulie 2017, 12:19
23 pe un loc! Peste 1.300 de bihoreni înscrişi la concursul de titularizare, doar 57 de posturi disponibile
Burta pe carte
Este concurenţă mare la concursul de titularizare din acest an. 1.303 candidaţi bihoreni s-au înscris la examen, deşi în şcolile şi grădiniţele din judeţ sunt doar 57 de posturi titularizabile. Cei care nu vor prinde unul dintre aceste posturi, pot spera să ocupe unul din cele 1.455 de posturi rezervate sau fracţiuni de posturi.
09 Iulie 2017, 18:49
Şeful IŞJ Bihor, despre notele de la examenele naţionale: Elevii şi profesorii au înţeles că fără muncă nu mai putem continua
Bihor
Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a făcut o analiză a notelor obţinute de elevii bihoreni la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, recunoscând că el însuşi a fost surprins de rezultatele bune din judeţ. Explicaţia, spune şeful IŞJ Bihor, este că elevii şi profesorii deopotrivă au înţeles că trebuie să muncească mai mult.
07 Iulie 2017, 11:57
Ţara lui Andrei: Liceul Romano-Catolic Szent László primeşte bani ca să-şi facă 'Oaza educativă'
Burta pe carte
A şasea ediţie a competiţiei "Ţara lui Andrei" şi-a stabilit câştigătorii. 13 proiecte vor primi finanţare de până la 20.000 euro, printre acestea numărându-se şi "Oaza educativă", proiect al Liceului Romano-Catolic Szent László din Oradea, şcoală ce îşi va amenaja în curte un mic lac, filigorii şi un mini-parc ştiinţific.
06 Iulie 2017, 15:45
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
 • În caz de cutremur: ISU Crişana are aparat cu care pompierii pot găsi oameni prinşi sub dărâmături (FOTO/VIDEO)
 • Regulament.... cu cântec! Dezbaterea pe teme de urbanism din Oradea, 'sabotată' de spectacolul folcloric din Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)
 • Patru care şi-o 'căruţă'. Consiliul Judeţean şi-a pus emblema pe o remorcă, la Carnavalul Florilor (FOTO/VIDEO)
 • Poliţia Bihor are radar - pistol, care 'miroase' vitezomanii de la 1200 de metri chiar și noaptea (FOTO / VIDEO)
 • Masacru în apă: Autoritățile încearcă să afle de ce mor pe capete peștii din Crișul Repede (FOTO)
 • 'În această seară vorbim despre un vis': Mihai Neamţu a lansat 'Fenomenul Trump' la Primăria Oradea (FOTO)
 • Valea Ierului, la Oradea: Prima zi a Carnavalului Florilor a adus meşteri şi comercianţi unguri în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Mai avem nevoie şi de iarbă! Lucrările la pista de alergare din parcul Brătianu distrug zone verzi (FOTO)
 • Turist cu piciorul fracturat, salvat de la Cetăţile Ponorului, după o intervenţie de 5 ore (FOTO)
 • Madrugada Concept a deschis cel mai modern showroom de tâmplărie PVC şi aluminiu, pe Calea Aradului nr. 4 (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 3.8951 RON
 • 1 EUR = 4.5873 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON