URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 MARTIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
În "cel mai sigur oraş din ţară", un individ răneşte un bărbat şi îşi execută cu sânge rece iubita. Deşi autorităţile ştiau încă de la amiază numele criminalului şi maşina cu care se deplasa, nu i-au dat semnalmentele decât spre seară. Nepermis de târziu.
Zic şi eu
Discutăm discuţii. Cam asta-i concluzia după anunţul UDMR Bihor de joia trecută, că s-a pus de-un nou protocol între preşedintele organizaţiei, Cseke Attila, şi omologii săi de la trei din celelalte patru partide parlamentare: Ioan Mang (PSD), Traian Bodea (ALDE) şi Cristian Rusu (USR). Liberalul Ilie Bolojan, deşi s-a întâlnit cu toţi, n-a semnat actul.
Cum a fost?
Tipul care mi-a povestit întâmplarea neverosimilă de mai jos era, acum câteva zile, acasă cu soţia şi cu câţiva prieteni veniţi în vizită. În timp ce stătea la palavre cu amicii, atenţia i-a fost atrasă de o maşină care tocmai parca în faţa casei sale. Curios, a ieşit în întâmpinare. Din automobil au coborât un bărbat şi o femeie...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aveți încredere în noul Guvern al României?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Curtea observă că, în cazul măsurii preventive a arestului la domiciliu, legiuitorul permite luarea din nou a acesteia faţă de persoana care a mai fost supusă anterior unei măsuri preventive privative de libertate fără a reglementa obligaţia existenţei unor temeiuri noi în acest caz. Or, având în vedere că măsura preventivă a arestului la domiciliu este o măsură similară celei a arestului preventiv, având natura unei măsuri preventive privative de libertate, Curtea apreciază că aceasta trebuie însoţită de aceleaşi garanţii precum acelea prevăzute în cazul măsurii preventive a arestului preventiv.
Bihoreanul la medic
Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la bărbaţi).
Psihologul Bihoreanului
Mulţumită Hollywood-ului şi conştiinţei comune, în mintea oamenilor din ziua de azi s-au instalat o serie de mituri legate de psihologie. În acest articol vom discuta despre câteva dintre ele şi vom vedea cum părerea lumii diferă de realitate.
Burta pe carte
După ce Guvernul a majorat fondul pentru burse studenţeşti, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea cer conducerii instituţiei ca această decizie să se reflecte în mărirea cuantumului burselor, nu doar în majorarea numărului de bursieri. Concret, studenţii orădenii vor să primească burse duble faţă de cele existente în prezent.
23 Martie 2017, 10:13
Bihor
La aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul constitutiv fundamental al Uniunii Europene, specialiştii în Studii Europene de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea vor dezbate teme de actualitate ale Uniunii Europene. Invitatul special va fi Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria.
22 Martie 2017, 13:15
Burta pe carte
În urmă cu 111 ani, pe 18 martie 1906, Traian Vuia făcea primul zbor din lume cu un avion autopropulsat, iar liceenii colegiului orădean care poartă numele inventatorului român au marcat această aniversare. Elevi din două clase de liceu au realizat machete ale aparatului de zbor, poreclit "Liliacul", din cauza formei sale.
20 Martie 2017, 17:30
Bihor
Tinerii orădeni sunt nemulţumiţi că Primăria i-a "sărit" în proiectarea bugetului pentru acest an. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor şi Uniunea Studenţilor din Oradea cer municipalităţii să aloce bani activităţilor de tineret, aşa cum legea prevede, de altfel.
18 Martie 2017, 16:00
Plictis la minim
Studenţii care învaţă la specializarea Design a Universităţii din Oradea îşi vor expune creaţiile, timp de o lună, la Biblioteca din campus. Tinerii vor să arate astfel cât de vast este domeniul pe care îl studiază, dar şi să promoveze specializarea printre liceenii orădeni.
14 Martie 2017, 17:45
Burta pe carte
La iniţiativa învăţătoarei lor, Camelia Florea, elevii de şcoală primară de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Remetea s-au înscris într-un concurs iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, "Fără ură, cu toleranţă", menit să combată bullying-ul şi violenţa în şcoală. Ca să demonstreze că au înţeles ce înseamnă toleranţa, elevii au făcut postere, afişe şi desene.
13 Martie 2017, 19:00
Burta pe carte
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sărbătorit ziua instituţiei în care lucrează în avans şi în aer liber. Alături de elevi de clasă primară de la Şcoala Gimnazială Szalardi Janos Sălard, comisarii au plantat 100 de copaci pe un teren aflat în apropierea râului Barcău, între Sălard şi Sântimreu.
13 Martie 2017, 18:09
Bihor
Un designer din Oradea a dovedit că are talent şi la literatură. Theo Guşat a luat locul al II-lea la secţiunea "Poeţi consacraţi" (autori de cărţi), la Concursul Festival de literatură Alexandru Macedonski, a cărui premiere a avut loc în weekend.
13 Martie 2017, 14:36
Burta pe carte
Mii de elevi bihoreni îşi vor testa cunoştinţele, începând de luni, la examenele simulate de Evaluare Naţională, respectiv de Bacalaureat. Nici unora dintre ei nu le vor fi trecute notele în catalog, însă, ci doar vor discuta, cu părinţii şi profesorii, ce măsuri trebuie să ia pentru îmbunătăţirea rezultatelor.
11 Martie 2017, 10:28
Bihoreanul tipărit
Aproape toţi absolvenţii Colegiului Unirea din Ştei prinşi copiind la Bac în 2015 şi scoşi din examen au pierdut procesele intentate Inspectoratului Şcolar. Curtea de Apel Oradea a decis definitiv în cazul a 41 din cei 49 care au contestat pierderea examenului că nu îşi meritau diplomele deoarece au copiat, pentru 2 sancţiunea a fost anulată, iar ceilalţi 6 încă aşteaptă o hotărâre.
10 Martie 2017, 18:35
Bihoreanul tipărit
Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea trimite în cabinete de stomatologie viitori medici care şi-au promovat examenele pe bani. Cei 25 de studenţi de la Medicină Dentară care în urmă cu trei ani recunoşteau că n-au învăţat la disciplinele predate de prodecanul şpăgar Constantin Romanul nu au fost reexaminaţi niciodată, ba chiar BIHOREANUL a descoperit că şefii FMF nici măcar nu ştiu cine sunt aceştia.
09 Martie 2017, 07:37
Burta pe carte
Elevii din 26 de şcoli din Bihor s-au înscris la concursul lansat de Garda Naţională de Mediu, care a decis să doneze şcolarilor 500 de calculatoare din birourile comisarilor de mediu, dar care acestora nu le mai sunt de folos. Pentru a duce aparatele în şcoala lor, elevii au avut de făcut obiecte din materiale reciclabile.
07 Martie 2017, 15:03
Burta pe carte
Copiii cu vârste între 6 şi 10 ani se pot înscrie la cursuri gratuite de învăţare a limbii germane la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, în cadrul cărora vor putea acumula noţiuni de bază ale acestei limbi prin dialog, joc şi poveşti.
04 Martie 2017, 15:44
Burta pe carte
Studenţii Universităţii din Oradea şi-au ales colegul care să-i reprezinte, din partea Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, în Senatul academic. Această facultate nu mai avea niciun reprezentant din rândul studenţilor în for, aşa că studenţii au organizat alegeri pentru stabilirea unui senator titular, respectiv a unuia de rezervă.
04 Martie 2017, 14:31
Burta pe carte
Liceenii orădeni care vor să se înscrie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca vor putea să primească răspunsuri la întrebările pe care le au chiar de la studenţii acestei universităţi. Caravana UBB va ajunge joi, 2 martie, în patru licee din Oradea, unde sunt aşteptaţi toţi elevii curioşi.
01 Martie 2017, 13:32
Actual
Elevii de clasa a XII-a din Prahova au avut de scris un denunţ, la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba Română. Subiectul, criticat de dascăli, a atras atenţia Ministerului Educaţiei. 
26 Februarie 2017, 18:55
Plictis la minim
Un grup de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au vernisat prima expoziţie de fotografie. Tinerii au făcut mai multe fotografii cu caracter documentar de-a lungul cursurilor râurilor Peţa şi Crişul Repede, surprinzând în imagini păsările acvatice care vieţuiesc aici.
26 Februarie 2017, 10:33
Burta pe carte
Elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia au sărbătorit Dragobetele îmbrăcaţi în costume populare şi confecţionând mărţişoare. Liceenii au cumpărat apoi mărţişoare făcute de colegii lor şi au decis să doneze toţi banii astfel strânşi, 970 de lei, unei fundaţii care va organiza o tabără pentru copiii săraci.
25 Februarie 2017, 17:45
Bihor
Din 27 februarie şi până pe 16 martie, părinţi copiilor care împlinesc şase ani până în luna august trebuie să-i înscrie în învăţământul primar. Pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care vor face şase ani între lunile septembrie şi decembrie, dar doar dacă evaluarea psihosomatică arată că sunt pregătiţi. În total, şcolile din Bihor au pregătit pentru toamnă 291 de clase pregătitoare, cu 5.728 de locuri.
25 Februarie 2017, 10:10
Bihoreanul tipărit
În ultimii trei ani nu au produs lucrări ştiinţifice de importanţă internaţională nici măcar 200 de universitari orădeni, dovadă că majoritatea se mulţumesc să recite cursuri la catedre, ignorându-şi menirea de a inova în domeniile lor.
24 Februarie 2017, 11:44
Actual
Ministerul Cercetării (MCI) înfiinţează programul ”Grantul CDI Carol I” prin care va acorda granturi de cercetare în valoare de 1.500-3.500 euro/an absolvenţilor de liceu cu rezultate deosebite la olimpiade naţionale şi internaţionale, cu condiţia ca aceştia să urmeze o universitate în România.
23 Februarie 2017, 18:06
Burta pe carte
O sută de familii orădene vor învăţa, timp de o lună, de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, cum să risipească apa cât mai puţin. Sfaturile le vor primi copiii din aceste familii, care le vor spune apoi şi părinţilor, ba chiar vor ţine un Jurnal de familie, în care vor povesti câtă apă curge în casele lor.
Bihor
Pentru întâia oară, Casa Corpului Didactic Bihor, instituţia care organizează cursuri pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, şi-a prezentat raportul în cadrul Colegiului Prefectural. Directoarea instituţiei, Carmen Bodiu, a arătat că, anul trecut, 1.662 de cadre didactice şi angajaţi ca personal didactic auxiliar au participat la programele CCD Bihor, cel mai frecventat curs fiind unul despre educaţia permanentă.
Burta pe carte
Alexandru Pop, un inginer orădean, care s-a remarcat prin mai multe cercetări legate de istoria Cetăţii din Oradea, va lansa, pe 28 februarie, un volum dedicat fortăreţei şi intitulat "Cuibul ocrotit de foc. Consideraţii privind pulberia şi arsenalul Cetăţii Oradea în secolul XVII, până la cucerirea otomană".
22 Februarie 2017, 11:01
Bihor
Din lipsă de studenţi, Universitatea din Oradea închide două programe de studii de licenţă şi unul de masterat. Astfel, din oferta facultăţilor orădene vor dispărea specializările de licenţă Turism cultural şi Studii americane, respectiv masteratul de Teologie pastorală aplicată.
22 Februarie 2017, 10:04
Burta pe carte
Elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială Puiu Sever Ineu au aflat de la comisarii de mediu cum să recicleze, cum să colecteze selectiv deşeurile şi cum să protejeze mediul înconjurător. Comisarii le-au lăsat şi o sarcină şcolarilor: să fie micii gardieni de mediu din satele în care locuiesc, învăţându-i şi pe cei mai mari cum să fie prieteni cu natura înconjurătoare.
21 Februarie 2017, 16:21
Bihor
Profesoara Antonia Nica, cunoscută ca dirijoare a corului Fiat Lux, este noua directoare a Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, ocupând prin detaşare funcţia rămasă vacantă în urma concursurilor. Tot prin detaşare au fost repuşi pe funcţie 9 ex-directori de şcoli, care fie n-au promovat concursul, fie nici n-au participat.
21 Februarie 2017, 09:35
Actual
După ce Comisia de Buget a Senatului a adoptat un amendament prin care restrângea gratuitatea acordată studenţilor în ce priveşte circulaţia cu trenul doar pentru călătoriile între localităţile de domiciliu şi cele în care învaţă, Ministerul Transporturilor a anunţat că PSD va renunţa la aceste amendamente. Astfel, călătoriile studenţilor cu trenul vor rămâne gratuite peste tot.
19 Februarie 2017, 12:45
Actual
După doar trei săptămâni de la introducerea gratuităţilor la călătoriile cu trenul ale studenţilor, senatorii vor să schimbe regulile. Mai precis, studenţii ar putea să meargă gratuit cu trenul doar între localitatea în care învaţă şi cea de domiciliu.
18 Februarie 2017, 10:00
Burta pe carte
Singurul ziar electronic al unor elevi din Bihor, Logo Paper, scris de elevii din clasele de jurnalism de la Onisifor Ghibu, a fost sărbătorit, joi. Site-ul a atins cota de un milion de vizualizări, adunate în cei mai bine de cinci ani de existenţă, ocazie cu care în faţa liceenilor au mers jurnalişti din cele mai importante redacţii orădene, de la care învăţăceii au putut afla cum se lucrează în mass-media. Printre invitaţi au fost şi reprezentanţi ai BIHOREANULUI, care au cadorisit redacţia Logo Paper cu un dar folositor elevilor-jurnalişti.
16 Februarie 2017, 18:16
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.2286 RON
  • 1 EUR = 4.5631 RON
  • 1 HUF = 0.0148 RON