URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei. Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
În curând, numărul oamenilor care vorbesc va bate numărul celor care ascultă, iar într-un final târziu al umanității, numărul celor care nu vor avea nimic de spus va fi tot mai aproape de zero. Trăim vremuri în care aproape nimeni nu mai ascultă ce are de spus altcineva, cel mult tace până când celălalt se oprește din vorbit, pentru ca apoi să-și dea drumul la gură.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.

Ultima Oră

Analiza epidemiologică a ultimei săptămâni în Bihor: numărul de noi îmbolnăviri a crescut faţă de finele lunii august, dar sunt mai puţine cazuri active
Știri Bihor
Prefectura Bihor a dat publicităţii cifrele actualizate la zi privind situaţia epidemiologică în judeţ. Potrivit acestora, numărul infectărilor depistate în ultima săptămână este mai mare decât în ultima săptămână a lunii precedente, însă vestea bună e că numărul de cazuri active a scăzut cu aproape o treime.
12 Septembrie 2020, 11:17
Rezultate excelente la juniori pentru sportivii de la CSU Oradea, la Naţionalele de tir sportiv: 19 medalii!
Știri Sportive
După evoluţia bună a sportivilor de la „tineret”, şi juniorii secţiei de tir sportiv de la clubul CSU Oradea au obţinut rezultate excelente la Campionatele Naţionale din această săptămână, desfăşurate la Bucureşti, la Poligonul "Iosif Sârbu". La juniori, sportivii pregătiţi de antrenorii Vasile Leţ şi Adriana Floruţa au cucerit 19 medalii.
12 Septembrie 2020, 10:57
Viitorul este verde! Ce prevede noua strategie verde pe următorii 10 ani în Oradea
Oradea noastră
Cu puţin timp înainte de a-şi preda mandatele, consilierii locali din Oradea au aprobat o strategie verde pentru oraş. Planul prevede că, până în anul 2030, suprafaţa parcurilor din oraş va creşte cu 118 hectare, prin amenajarea unor zone verzi pe terenuri degradate.
12 Septembrie 2020, 09:35
Pentru un viitor curat! RER Vest îi învaţă pe bihoreni să colecteze selectiv deşeurile
Oradea noastră
De aproape o lună, bihorenii care locuiesc în jurul Oradiei învaţă colectarea selectivă în patru fracţii. Desemnată recent operator de salubritate în 25 de comune din jurul municipiului, compania RER Vest a demarat colectarea separată a deşeurilor, chiar dacă nu toţi clienţii noi au contractele încheiate, îndemnându-i pe bihoreni să separe resturile care pot fi reciclate. O regulă care rămâne valabilă şi în Oradea...
11 Septembrie 2020, 19:31
Rezultat diferit la al doilea test Covid pentru antrenorul echipei de baschet a clubului orădean Rookies
Știri Bihor
La o zi după ce antrenorul şi două sportive ale echipei de baschet U13 fete a clubului Rookies au primit rezultate Covid pozitive la o testare obligatorie înaintea turneului final al Campionatului Naţional, analizele au fost repetate cu un rezultat diferit. Al doilea set de teste, efectuat la alt laborator, arată că antrenorul nu e infectat, dar fetele da, aşa încât clubul a menţinut decizia de retragere a echipei din competiţie, spune preşedintele Veres Attila.
11 Septembrie 2020, 18:47
OTL: Din 14 septembrie, în orele de vârf în Oradea vor circula 40 de tramvaie şi 75 de autobuze
Noutăți de la OTL
Avându-se în vedere contextul epidemiologic actual şi că în Oradea şcoala începe în 14 septembrie 2020 cu toţi elevii la clase, în scopul prevenirii infectării utilizatorilor transportului în comun cu coronavirus (COVID-19), începând cu această dată, OTL S.A. va efectua curse regulate urbane în orele de vârf din zilele lucrătoare cu 40 de tramvaie şi 75 autobuze.
11 Septembrie 2020, 18:00
Finalizați lucrările începute! Termoficare Oradea face probele de etanșeitate a tuturor rețelelor de distribuție
Informații de la Termoficare
În vederea pregătirii sezonului de încălzire, începând cu data 25 septembrie 2020, Termoficare Oradea S.A. va realiza probele de etanşeitate a tuturor reţelelor de distribuţie ale punctelor termice şi ale instalaţiilor interioare de încălzire. Pentru evitarea unor evenimente neplăcute, solicităm tuturor utilizatorilor şi consumatorilor să finalizeze cu maximă operativitate lucrările începute, până la data menţionată.
11 Septembrie 2020, 17:10
Şefa DSP Bihor: Bolnavii de Covid-19 se pot întoarce la muncă după 14 zile, fără să fie obligaţi să-şi facă un nou test
Știri Bihor
Șefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a anunţat vineri că bihorenii care se îmbolnăvesc cu Covid-19 nu doar că nu mai trebuie să stea în spital, ci se pot întoarce la muncă, după 14 zile, fără a obţine un rezultat negativ la un test, cu condiţia să nu prezinte simptome. În cele 14 zile, starea de sănătate a bolnavilor va fi monitorizată de medicii de familie, care le dau şi acordul să reintre în comunitate.
11 Septembrie 2020, 16:20
Cum începe anul şcolar în Bihor? 11 școli în care lecţiile se ţin şi online, prea puţini angajaţi şi o mare necunoscută: numărul elevilor care vor merge la şcoală
Știri Bihor
În 11 unităţi de învăţământ din Bihor, elevii n-au de ales decât să urmărească şi lecţiile de-acasă, pe internet, pentru că sălile lor de clasă nu sunt suficient de mari pentru a-i primi pe toţi, în condiţii de siguranţă. În plus, profesorii încă nu ştiu câţi părinţi îşi vor trimite elevii la şcoală, indicator care poate schimba radical datele problemei şi care ar putea impune nevoia unor noi profesori sau angajaţi în şcoli. Pentru ca tabloul incertitudinii să fie complet, Ministerul Educaţiei n-a trimis manuale noi pentru mulţi dintre elevi.
11 Septembrie 2020, 15:34
Ministrul Culturii la Oradea: Asigurăm restaurarea interioarelor Palatului Episcopal Greco-Catolic (VIDEO)
Știri Oradea
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi primarul Ilie Bolojan au anunţat, vineri, la Oradea că municipalitatea va încheia un parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru reabilitarea, respectiv restaurarea interioarelor Palatului Episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii, care a ars într-un incendiu în urmă cu doi ani, suma necesară fiind estimată la 5,7 milioane euro. Partea de restaurare va fi suportată cu bani de la bugetul central, prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice. 
11 Septembrie 2020, 15:11
Luceafărul este gata de start: Va debuta în noul sezon în deplasare, cu Someşul Dej
Știri Sportive
Luceafărul, cealaltă echipă din Oradea din Liga a III-a, este gata de startul noului sezon competiţional. Sâmbătă, de la ora 17, elevii antrenorului Ciprian Dianu au joc în prima etapă în deplasare, pe terenul celor de la Someşul Dej. Tehnicianul echipei bihorene are la dispoziţie un lot remaniat, care cuprinde 21 de jucători. Cei mai experimentaţi sunt Cristian Oros, Roland Novak şi Sorin Ban.
11 Septembrie 2020, 14:34
5,1 milioane euro pentru peste 800 de locuri de parcare şi accesuri auto lângă Sala Polivalentă din Oradea 
Știri Oradea
Municipalitatea va investi circa 5,1 milioane euro în amenajarea aleilor de acces şi a spaţiilor de parcare pentru viitoarea Sală Polivalentă cu 5.000 de locuri a Oradiei, aflată în construcţie. Astfel se vor amenaja peste 800 de locuri de parcare, a precizat primarul Ilie Bolojan, adăugând că parkingul va putea deservi şi viitorul stadion cu 16.000 de locuri care va fi ridicat în apropiere. 
11 Septembrie 2020, 13:58
Două noi decese şi încă 43 persoane cu Covid în Bihor, inclusiv doi medici de la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal
Știri Bihor
Încă 43 de bihoreni au fost diagnosticaţi ca infectaţi cu noul coronavirus în urma testelor făcute în judeţ în ultimele 24 de ore, interval în care în Spitalul Municipal din Oradea s-au înregistrat încă două decese pe fondul îmbolnăvirii cu Covid. Între persoanele depistate recent sunt şi doi medici specialişti în boli infecţioase de la Municipal, precum şi un medic ortoped din Spitalul Judeţean.
11 Septembrie 2020, 13:36
Candidat la tomberon: Cum s-a „învârtit” un pensionar ca să-i facă pe localnicii din Paleu să-l voteze de primar
Bihorel
E greu să treci printr-o comună sau oraş din Bihor şi să nu te întâlneşti cu politicieni care cer voturile alegătorilor. Neobosiţi, candidaţii merg pe fiecare stradă, promiţând marea cu sarea, doar-doar atrag susţinători. Un pensionar care aspiră la Primăria Paleu din partea partidului Pro România a găsit însă o modalitate inedită să ajungă la urechea electorilor.
11 Septembrie 2020, 12:50
Echipa de U15 a clubului BCU Oradea a cucerit medaliile de bronz la Campionatul Naţional de la Ploieşti (FOTO)
Știri Sportive
Fetele de la BCU Oradea au obţinut joi o performanţă frumoasă, la turneul final al Campionatului Naţional de Baschet, rezervat echipelor de U15, care s-a desfăşurat la Ploieşti. Elevele antrenorilor Dan şi Ioana Anica au ocupat locul al treilea, cucerind medaliile de bronz, după ce au obţinut trei victorii şi au suferit o înfrângere. În finala mică au dispus cu 54-39 de formaţia clubului "Dan Dacian" Bucureşti.
11 Septembrie 2020, 12:15
Pasajul subteran Magheru din Oradea, inaugurat în prezenţa ministrului Marcel Boloş (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Pasajul subteran Magheru, construit cu scopul de a fluidiza circulaţia în zona intersecţiei Bulevardului Magheru cu străzile Aleea Ştrandului şi Parcul Traian, a fost inaugurat, vineri, în prezenţa ministrului Fondurilor Europene Marcel Boloş, dat fiind că lucrarea – care a cuprins şi lărgirea podului Dacia la trei benzi pe sens – a fost realizată cu ajutorul finanțărilor europene. 
Primăria Oradea: Ce lucrări de modernizare s-au făcut sau încă se fac în şcolile şi grădiniţele din oraş (FOTO)
Educatie
Cu patru zile înainte de debutul anului şcolar, Primăria Oradea a prezentat principalele lucrări de modernizare făcute în unităţile de învăţământ din municipiu în acest an. La Şcoala nr. 11, de pildă, s-au reabilitat faţadele şi s-au făcut amenajări interioare, iar la Şcoala Dacia şi la Colegiul Onisifor Ghibu s-au înlocuit instalaţiile electrice şi cele de încălzire.
BIHOREANUL la radio: Cele mai importante ştiri din județ prind VOCE la Digi FM
De ştiut
BIHOREANUL, lider de audiență în presa din județul Bihor, contribuie la promovarea comunităţii locale, dar şi a presei locale, printr-un parteneriat cu postul de radio Digi FM. Cele mai importante ştiri ale publicaţiei noastre se aud acum și la nivel naţional, în cadrul rubricii Ştirile Digi FM.
11 Septembrie 2020, 10:45
OTL: De azi, de la ora 13, tramvaiele vor circula pe toate liniile
Noutăți de la OTL
Având în vedere că s-a reluat circulaţia autovehiculelor pe Podul Dacia, de azi, 11 septembrie 2020, ora 13, tramvaiele vor circula pe toate liniile: 1R, 1N, 2, 3R, 3N, 4R, 4N şi 8, pe traseele normale.
11 Septembrie 2020, 10:26
DASO distribuie măştile de protecţie pentru persoanele defavorizate de vineri până duminică
Știri Oradea
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea anunţă că va distribui măştile de protecţie pentru persoanele defavorizate în Oradea începând de vineri, 11 septembrie, până duminică, 13 septembrie. Distribuirea se va face din depozitul de pe strada Cazaban nr. 60, din Oradea, între orele 8 şi 16, iar pentru a le primi, beneficiarii vor trebui să respecte măsurile privind limitarea pandemiei de Covid-19.
11 Septembrie 2020, 10:04
Să meargă mai repede! Municipalitatea va pregăti documentaţia drumului expres Oradea – Arad
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană va investi 2 milioane de euro în actualizarea documentaţiei drumului expres Oradea – Arad. Consiliul Local a decis că studiul de fezabilitate al investiţiei va fi revizuit în colaborare cu Primăria Arad şi Zona Metropolitană Oradea, pentru ca obiectivul să poată fi cuprins în lista proiectelor cu finanţare europeană pentru perioada 2021 – 2027 în primăvara anului viitor.
11 Septembrie 2020, 09:28
Bihorul împărțit: Acum 80 de ani, Dictatul de la Viena a „rupt” în două judeţul Bihor, o parte fiind cedată Ungariei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Dictatul de la Viena din cel de-al Doilea Război Mondial a "rupt" în două judeţul Bihor, o parte rămânând în România, alta fiind cedată Ungariei. Cu ajutorul Germaniei lui Hitler şi Italiei lui Mussolini, Ungaria lui Horthy a ocupat nordul Bihorului, cu Oradea inclusă în acest teritoriu, alungând populaţia românească şi distrugând statuile ce marcaseră oraşul după Marea Unire.
Oradea investește în drumuri noi de legătură cu Sântandrei și Oșorhei
Știri Oradea
Oradea va avea două drumuri noi de legătură cu comunele Sântandrei și Oșorhei. Consiliul Local a aprobat joi asocierea municipalității cu Primăria Sântandrei și Zona Metropolitană Oradea pentru realizarea centurii ocolitoare a comunei limitrofe, precum și indicatorii tehnico-economici pentru centura ocolitoare a comunei Oșorhei.
11 Septembrie 2020, 07:53
Piaţa Cetate din Oradea va fi modernizată sub forma unui centru de afaceri, cu parcare subterană de 247 de locuri (VIDEO)
Știri Oradea
Piaţa Cetate va fi modernizată sub forma unui centru de afaceri cu parcare subterană de 247 de locuri. Hala distrusă de incendiul din 18 iulie va fi reconstruită integral. Viceprimarul Florin Birta a anunţat joi că agenţii economici care au avut bunuri în hala distrusă vor fi, totuşi, „sprijiniți”.
10 Septembrie 2020, 21:39
Covid depistat la sportive orădence înaintea participării, cu şanse de câştig, la un turneu final al Campionatului Naţional
Știri Bihor
Şansele unei echipe de baschet din Oradea de a câştiga turneul final al Campionatului Naţional U13 fete au devenit devenit nule ca urmare a diagnosticării cu Covid-19 a antrenorului şi a două sportive. Din această cauză, clubul a şi anunţat retragerea echipei din competiţia pentru a cărei câştigare era favorită.
10 Septembrie 2020, 21:00
E oficial! Șoferii pot prezenta polițiștilor asigurarea RCA și pe telefon sau tabletă
Actual
A devenit oficial. Începând de joi, asigurarea obligatorie auto se poate prezenta polițiștilor și în format electronic. „Păstraţi-vă telefoanele încărcate!”, transmit polițiștii.
10 Septembrie 2020, 20:30
Turul României a trecut prin Oradea. Germanul Lucas Carstensen câștigă cea de-a doua etapă (FOTO)
Știri Sportive
Turul României a plecat, joi, din Oradea, iar germanul Lucas Carstensen, de la echipa Bike Aid, a câștigat cea de-a doua etapă. Edi Grosu păstrează tricoul galben și își menține poziția de lider în clasamentul general, iar competiția continuă mâine, 11 septembrie, pe traseul Târgu Mureș – Lacul Sf. Ana.
10 Septembrie 2020, 20:09
ISU Crişana, 40 de misiuni pe zi. Peste 8.400 de persoane au primit îngrijiri de la SMURD Bihor, în acest an
Știri Bihor
În medie, pompierii bihoreni au avut, în acest an, 40 de misiuni pe zi, cele mai multe fiind misiuni ale echipajelor SMURD, care au asistat peste 8.400 de persoane. Activitatea militarilor a fost îngreunată şi de pandemie, pompierii derulând peste 500 de misiuni în contextul gestionării crizei de Covid-19.
10 Septembrie 2020, 19:42
Ultima ședință a CL Oradea cu Bolojan în funcție, încărcată de emoții. Ce le-a spus edilul consilierilor locali (FOTO / VIDEO)
Știri Oradea
Primarul Ilie Bolojan le-a mulţumit joi, în ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea, tuturor aleşilor, atât din PNL cât şi din opoziţia PSD şi UDMR, pentru sprijinul acordat în ciclul electoral care se încheie. Bolojan a spus că sprijinul consilierilor a făcut ca municipalitatea orădeană să poată atrage fonduri europene importante.
10 Septembrie 2020, 19:13
A fost finalizat drumul de legătură între Calea Sântandrei şi Calea Aradului
Știri Bihor
Primăria Oradea anunţă că a fost finalizată breteaua de legătură între Calea Sântandreiului şi Calea Aradului. Noul drum permite ocolirea sensului giratoriu aflat la ieşirea din oraş, în dreptul pasajului suprateran peste DN 79, precum şi accesul în parcarea noului magazin Hornbach.
10 Septembrie 2020, 18:37
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1529 RON
  • 1 EUR = 4.8641 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON