URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Aprilie 2024, 21:01

„Armonii mistice”, cu violoncelistul Răzvan Suma, joi, la Filarmonica Oradea

„Armonii mistice”, cu violoncelistul Răzvan Suma, joi, la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul „Armonii mistice” îl aduce din nou, joi, de la ora 19, pe scena Filarmonicii Oradea pe renumitul violoncelist Răzvan Suma (foto mare) și pe dirijorul Cristian Oroșanu.

În program se regăsesc lucrări de O. Respighi: Dansuri si arii antice: suita nr. 3, P 172, G. Cassadó: Sonata în caracter popular spaniol pentru violoncel şi orchestră de coarde, arr. Myroslav Kryl, Requiebros, arr. Myroslav Kryl și M. Ravel - Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin).

„Armoniile în muzică pot fi îmbrăcate în multiple forme, în funcție de caracterul pe care îl dă muzica. Armonia poate fi considerată, în termeni simpli, o îmbogățire a melodiei, care pornește de la firul simplu al muzicii și îl brodează în așa fel, încât să creeze o întreagă țesătură. Prin urmare, „Armonii mistice” se întâlnesc atunci când muzica este una misterioasă, putând să aibă zeci de fațete, să fie interpretată în zeci de moduri sau să inspire o multitudine de stări. Muzica mai este misterioasă și atunci când este necunoscută, așa cum este cazul lui Ottorino Respighi și al lui Gaspar Cassadó. Despre Ravel nu se poate spune că se regăsește în misticism, dar sentimentul morții este asociat frecvent cu misticul”, prefațează organizatorii concertul de joi.

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov. Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt.

În 2022 a creat Orchestra’s Conductor Competition, un proiect original în care câștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern. Acest concurs se va desfășura și la Oradea, în perioada 26 aprilie-2 mai, în ultima zi având loc finala la care poate participa publicul larg, bilete aici.

Răzvan Suma s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1977 și a urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduță”. În anul 2000 a absolvit Academia de Muzică din București, din 2002 a început să se perfecționeze la Cambridge. Violoncelistul a câștigat premii importante la concursuri de renume internațional și a organizat turnee naționale prin proiectele: „Vă place Bach?” , „Vă place Brahms?”, „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU...?”, „Vă place Beethoven?” sau „Vă plaCello?”, la care se adaugă turneele cu specific de tango.

Bilete pentru concertul de joi se pot cumpăra online și la sediul instituției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON