URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2024, 21:01

„Armonii mistice”, cu violoncelistul Răzvan Suma, joi, la Filarmonica Oradea

„Armonii mistice”, cu violoncelistul Răzvan Suma, joi, la Filarmonica Oradea Foto: Facebook / Filarmonica Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul „Armonii mistice” îl aduce din nou, joi, de la ora 19, pe scena Filarmonicii Oradea pe renumitul violoncelist Răzvan Suma (foto mare) și pe dirijorul Cristian Oroșanu.

În program se regăsesc lucrări de O. Respighi: Dansuri si arii antice: suita nr. 3, P 172, G. Cassadó: Sonata în caracter popular spaniol pentru violoncel şi orchestră de coarde, arr. Myroslav Kryl, Requiebros, arr. Myroslav Kryl și M. Ravel - Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin).

„Armoniile în muzică pot fi îmbrăcate în multiple forme, în funcție de caracterul pe care îl dă muzica. Armonia poate fi considerată, în termeni simpli, o îmbogățire a melodiei, care pornește de la firul simplu al muzicii și îl brodează în așa fel, încât să creeze o întreagă țesătură. Prin urmare, „Armonii mistice” se întâlnesc atunci când muzica este una misterioasă, putând să aibă zeci de fațete, să fie interpretată în zeci de moduri sau să inspire o multitudine de stări. Muzica mai este misterioasă și atunci când este necunoscută, așa cum este cazul lui Ottorino Respighi și al lui Gaspar Cassadó. Despre Ravel nu se poate spune că se regăsește în misticism, dar sentimentul morții este asociat frecvent cu misticul”, prefațează organizatorii concertul de joi.

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov. Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt.

În 2022 a creat Orchestra’s Conductor Competition, un proiect original în care câștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern. Acest concurs se va desfășura și la Oradea, în perioada 26 aprilie-2 mai, în ultima zi având loc finala la care poate participa publicul larg, bilete aici.

Răzvan Suma s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1977 și a urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduță”. În anul 2000 a absolvit Academia de Muzică din București, din 2002 a început să se perfecționeze la Cambridge. Violoncelistul a câștigat premii importante la concursuri de renume internațional și a organizat turnee naționale prin proiectele: „Vă place Bach?” , „Vă place Brahms?”, „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU...?”, „Vă place Beethoven?” sau „Vă plaCello?”, la care se adaugă turneele cu specific de tango.

Bilete pentru concertul de joi se pot cumpăra online și la sediul instituției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON