URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Ultima Oră

„Avram Iancu n-a murit. El trăieşte în conştiinţa noastră”. Revoluționarul român, comemorat în Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Revoluţionarul român Avram Iancu, cel care a avut un rol important în Revoluţia din 1848 din Transilvania, a fost celebrat, vineri, în Parcul Traian din Oradea, în cadrul unei ceremonii militare, la care au asistat câteva zeci de persoane, printre care și oficialități.
24 Iunie 2022, 17:36
Aruncăm ca la carte! Ce prevede regulamentul Oradiei despre colectarea separată a deşeurilor
Oradea noastră
Dincolo de obligaţia morală faţă de mediul înconjurător, colectarea separată a deşeurilor este, pentru orădeni, şi o obligaţie legală dictată de regulamentul local de salubritate. Votat de Consiliul Local, regulamentul prevede cum trebuie aruncate deşeurile şi ce sancţiuni riscă cei care nu respectă normele.
24 Iunie 2022, 16:54
Centenarul bisericii din Telechiu: Curioșii, chemați să vadă candelabrul cu gloanțele soldaților din Primul Război Mondial (VIDEO)
Știri Bihor
Biserica Ortodoxă din Telechiu marchează, pe 29 iunie, 100 de ani de la ctitorire, printr-un eveniment în care credincioșii pot afla mai multe despre istoria bisericii, dar pot și să admire un candelabru ce poartă urme de gloanțe din Primul Război Mondial.
24 Iunie 2022, 15:50
Scurgeri de gaze într-un bloc din Marghita. Cinci persoane, printre care și copii, s-au autoevacuat
Știri Bihor
Pompierii bihoreni au intervenit vineri la un bloc din strada Piața Independenței din Marghita, unde s-au semnalat scurgeri de gaze. Apelul la 112 a fost făcut chiar de o femeie care locuiește în acel bloc și care a tăiat din greșeală o țeavă de gaz.
24 Iunie 2022, 14:51
Universitate de vară dedicată viitorilor arhitecţi, în Oradea: Vezi temele abordate şi cum te poţi înscrie!
Știri Bihor
Studenţii şi specialiştii pasionaţi de construcţii şi arhitectură sunt aşteptaţi, luna următoare, la o aşa numită universitate de vară. Universitatea Oradea anunţă că, în perioada 11-22 iulie 2022, alături de Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor - Filiala Bihor, organizează Universitatea de Vară a viitorilor arhitecţi. Studenţii se pot înscrie prin e-mail.
24 Iunie 2022, 14:31
Bani de la UE: 16 milioane euro pentru extinderea rețelelor de gaz în Nojorid, Oșorhei și Paleu (FOTO)
Știri Bihor
După cinci luni de la aprobarea proiectului depus de Asociația Zonei Metropolitane Oradea pentru înființarea, cu fonduri europene nerambursabile, a unor rețele de gaze naturale în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu, contractul de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost semnat, vineri, la Oradea, în prezența ministrului Marcel Boloș. Proiectul de 16 milioane euro prevede realizarea a peste 135 kilometri de rețele de gaz.
24 Iunie 2022, 13:47
Șeful Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea: „Fiecare trebuie să plătească pentru apa consumată și poluarea produsă”
Oradea noastră
Oferind servicii pentru peste 266.000 de bihoreni, dintre care doar 56.000 au branşamente de apă şi mai puţini, 40.000, s-au "legat" la canalizare, Compania de Apă Oradea este un operator regional cu planuri de mărire. Instalat la conducerea societăţii în toamna anului trecut, inginerul Lucian Chindlea, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcţii, îşi doreşte ca Bihorul să aibă, în paralel cu un inel metropolitan rutier, şi unul de reţele de apă şi canalizare, care va permite extinderea CAO în extremităţile judeţului şi va asigura debite uniforme de apă.
24 Iunie 2022, 13:00
Prețul la combustibili în Ungaria: MOL limitează la maximum 50 de litri pe zi cantitatea pe care șoferii o pot cumpăra la preț plafonat
Actual
Cel mai mare lanț de benzinării din Ungaria, MOL, a anunțat că, de vineri, șoferii care alimentează în țara vecină - și au numărul de înmatriculare maghiar - vor putea cumpăra maximum 50 de litri de carburant pe zi la prețul plafonat. Practic, se înjumătățește limita de 100 de litri, valabilă până acum.
24 Iunie 2022, 12:19
Atac la primarul Birta în Consiliul Local. 'De ce ne alungaţi din Cetate?' i-a reproşat preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Oradea
Știri Bihor
Preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Oradea, Vioara Bara, a luat cuvântul joi, în încheierea şedinţei Consiliului Local Oradea, pentru a pleda cauza membrilor organizaţiei. Bara l-a acuzat pe primarul Florin Birta că refuză să discute cu reprezentanţii artiştilor şi că vrea să îi alunge din spaţiile pe care le folosesc în cadrul Cetăţii. 
24 Iunie 2022, 11:33
Un nou parc în Oradea, în zona Nufărul. Primăria va face exproprieri pentru a-l amenaja (FOTO)
Știri Oradea
Consilierii locali ai Oradiei au aprobat joi un proiect de realizare a unui nou parc în oraş, în zona Nufărul, pentru amenajarea căruia va expropia întreaga suprafaţă de 3.230 mp de teren. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 3 milioane de lei cu TVA. 
Incendiu violent în Oradea: O basculantă aflată pe un trailer s-a făcut scrum (FOTO)
Știri Bihor
Incendiu violent în Oradea. O basculantă alimentată cu 300 de litri de motorină, aflată pe un trailer, s-a făcut scrum, după ce a luat foc în trafic. Din cauza căldurii, anvelopele au explodat.
24 Iunie 2022, 10:38
Trânteală la dublu: Frauda cu banii publici băgaţi în clubul de fotbal din Beiuş, 'îngropată' definitiv
Bihorel
Dosarul penal pornit de Curtea de Conturi împotriva edililor din Beiuş, acuzaţi că nu au vrut să recupereze peste 500.000 lei, bani publici băgaţi ilegal în fostul club local de fotbal, a fost definitiv îngropat.
24 Iunie 2022, 09:33
Încep exproprierile în valoare de 10 milioane de lei pentru viitoarea șosea Oradea - Sânmartin
Știri Bihor
Guvernul României a adoptat, joi, o hotărâre pentru declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor terenurilor proprietate privată de pe coridorul viitorului drum de legătură Oradea - Sânmartin, care va avea și rolul de centură ocolitoare a comunei Sânmartin. Vor fi expropriate 242 de suprafețe cu suma totală de 10.575.000 de lei, care va fi suportată din bugetul de stat.
24 Iunie 2022, 08:45
ADP Oradea angajează salvamari pentru Aquapark Nymphaea
Anunţuri ADP
SC ADP Oradea selecţionează personal pentru Nymphaea Aquapark Oradea. Este vorba despre salvamari, condiţiile minime necesare fiind ca doritorii să fie absolvenţi de liceu şi buni înotători.
24 Iunie 2022, 08:31
Lumină din gunoaie: Centrala de biogaz de la Săcueni ar putea deveni, din 'gaură neagră' la buget, o soluţie pentru... curăţenie 
Bihoreanul tipărit
O gaură neagră în bugetul Bihorului, centrala de biogaz de la Săcueni ar putea deveni o soluţie pentru... curăţenie. Un experiment întins pe şase luni a scos la iveală că instalaţia făcută cu bani europeni, fără să fi fost niciodată profitabilă pentru că nu are materie primă accesibilă, ar putea "usca" deşeurile colectate de la orădeni, ca să producă biogaz şi electricitate.
24 Iunie 2022, 08:00
Ucraina și Republica Moldova au devenit oficial candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană
Actual
Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au votat, joi seara, să acorde statutul de candidat la aderare atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European Charles Michel, care a transmis mesajul și în limbile oficiale ale celor două țări.
23 Iunie 2022, 21:57
RER Vest majorează tarifele serviciilor de salubritate în Oradea, ca urmare inflației și scumpirii carburanților
Știri Bihor
RER Vest va majora tarifele pentru serviciile de salubritate ca urmare a inflației, scumpirii carburanților, creșterii salariului minim și altor factori menționați în contractul încheiat anul trecut cu municipalitatea. Orădenii se pot aștepta la o creștere de circa 15% a tarifelor pentru gunoiul menajer începând de luna viitoare.
O primărie din Bihor a decis raționalizarea iluminatului stradal pe timpul nopții. Unii localnici critică măsura
Știri Bihor
Scumpirea continuă a energiei electrice a determinat primăria unei comune bihorene să raționalizeze iluminatul stradal pe timpul nopții, restrângând funcționarea lămpilor între orele 23.00 și 4.00. „La noi ca la nimeni, eu nu am mai văzut nicăieri așa ceva! Este un pericol foarte mare!”, acuză un localnic, în vreme ce primarul are o explicație...
23 Iunie 2022, 20:21
Fostul prefect Claudiu Pop se întoarce în PSD
Știri Bihor
Fostul prefect al județului Bihor, Claudiu Pop, care a părăsit Partidul Social Democrat în 2019 și un  an mai târziu a candidat din partea Pro România pentru un loc în Camera Deputaților, a anunțat, joi, că revine în PSD.
23 Iunie 2022, 19:35
Cine sunt zecistele din Oradea la Evaluarea Naţională. Toate vor să studieze la Gojdu (FOTO)
Știri Bihor
Dintre toţi elevii înscrişi la Evaluarea Naţională în Bihor, patru adolescente au strălucit, obţinând pe linie note maxime. Este vorba despre Jaqueline Blaga de la Liceul Greco Catolic Iuliu Maniu, Teodora Buda de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Alexia Isdrăilă de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi Alissa Borz de la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna. 
23 Iunie 2022, 18:55
Primăria Oradea expropriază terenuri de 1,3 milioane euro pentru construcția unei școli în spatele pieţei West Market
Știri Bihor
Primăria Oradea va expropria circa 13.500 metri pătraţi de teren din strada Tompa Mihály pentru a face loc unei şcoli care va fi construită pe un teren din spatele pieţei West Market. Consiliul Local a aprobat joi coridorul de expropriere şi plata unor despăgubiri de 1,3 milioane euro către proprietarii amplasamentului.
23 Iunie 2022, 18:20
Corupție în Guvern. DNA cere ridicarea imunității ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta și-a dat demisia, dar susține că e nevinovat
Actual
Ministrul Agriculturii, PSD-istul Adrian Chesnoiu, și-a dat joi demisia din Guvern după ce Direcția Națională Anticorupție a cerut ridicarea imunității demnitarului, pentru că, la începutul acestui an, ar fi comis mai multe infracțiuni cu scopul de a aranja mai multe concursuri de angajare la minister, astfel încât să primească funcțiile respective candidații „agreați” de Chesnoiu.
23 Iunie 2022, 17:55
Băiatul atacat cu cuțitul în Oradea e la Terapie Intensivă și respiră printr-un tub. Agresorul a fost arestat
Știri Bihor
Băiatul tăiat la gât de un adolescent din Oradea este internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Județean după operația suferită miercuri seară și respiră cu ajutorul unui tub. Atacatorul său, în vârstă de 15 ani, va fi prezentat la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă.
23 Iunie 2022, 16:38
Prefectura verifică dacă primăriile din Bihor combat ambrozia și le previne că, dacă nu o fac, vor fi amendate cu până la 20.000 lei
Știri Bihor
După ce, încă la începutul primăverii, a amintit primăriilor ce obligații au în aplicarea Legii 62/2018 privind combaterea ambroziei, Prefectura Bihor ale cere edililor un raport despre măsurile concrete pe care le-au luat în acest sens. Acolo unde va constata că primăriile nu au aplicat legea, Prefectura va lua măsuri pentru sancționarea lor cu amenzi de până la 20.000 lei.
23 Iunie 2022, 16:15
Oradea ocupă locul doi în ţară la gestionarea gunoaielor. Vezi cum stă față de prima clasată!
Știri Bihor
Oradea ocupă locul doi în ţară la capitolul gestionării gunoaielor. Potrivit Raportului naţional de diagnoză privind calitatea serviciilor municipale, la nivelul reşedinţelor de judeţ, municipalitatea orădeană a obţinut 70 de puncte din 100 de puncte posibile. Raportul recomandă conducerii municipiului colectarea deşeurilor în cinci fracţii în loc de trei, organizarea de programe de educaţie în şcoli pentru reducerea şi colectarea separată a deşeurilor, precum şi dotarea tuturor şcolilor cu infrastructură de colectare separată.
Concert pe Everest de 21.000 de euro. Aventurile pianistului orădean Thurzó Zoltán în timp ce încerca să intre în Cartea Recordurilor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Pianistul orădean Thurzó Zoltán va intra, cel mai probabil, în Cartea Recordurilor, după ce a susţinut un concert pe muntele Everest. Detalii legate de aventura sa în Munţii Himalaya au fost oferite chiar de artist, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, la doar câteva zile după ce s-a întors din Asia.
23 Iunie 2022, 14:56
David Popovici, dublu campion mondial la înot, va fi premiat cu un milion de lei de Guvernul României (VIDEO)
Știri Sportive
Tânărul înotător român David Popovici, care zilele trecute a reușit performanțe istorice, obținând două medalii de aur la Campionatul Mondial de înot de la Budapesta și stabilind recorduri, va fi premiat de Guvernul României cu suma de un milion de lei, care provine din fondul de rezervă.
23 Iunie 2022, 14:23
O femeie din Bihor şi-a lăsat casa neîncuiată şi a rămas fără bijuterii de aur de peste 12.000 lei. Unde le-au găsit poliţiştii
Știri Bihor
O femeie din Bihor care a plecat de acasă lăsându-şi din greşeală casa neîncuiată şi-a găsit locuinţa răvăşită, iar caseta în care păstra bijuteriile goală. Spre norocul ei, însă, poliţiştii au prins făptaşul...
23 Iunie 2022, 14:00
Anunț oficial: Prețurile benzinei și motorinei vor fi compensate cu 50 de bani / litru în România (VIDEO)
Actual
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, după o ședință de Guvern, că în România prețul la pompă al carburanților va fi compensat cu 50 de bani / litru.
23 Iunie 2022, 13:34
FOTO: Reabilitarea clădirii care a adăpostit fostul spital de neurologie din Oradea, realizată în proporţie de 40%
Știri Bihor
Lucrările de reabilitare a clădirii care a adăpostit fostul spital de neurologie din Oradea sunt realizate în proporţie de 40%. Termenul de finalizare a execuţiei este la jumătatea anului viitor. Începând din septembrie, firmele care activează în domeniul creativ vor putea depune solicitări Primăriei pentru a primi găzduire în cadrul incubatorului de afaceri "Cresc Oradea Mare" care va funcţia aici.
23 Iunie 2022, 13:17
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6715 RON
  • 1 EUR = 4.9457 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON